“Cirkus sa skončil.” Politici sa vyjadrujú k predčasným voľbám. Matovič má plán ako budú do volieb fungovať

❚❚

Bratislava 31. januára 2023  (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann )

Aktualizované 31. januára 2023 19:20

Predčasné parlamentné voľby rozhodnú o osude Slovenska. Budú o tom, či sa krajina vydá cestou korupcie a postupného úpadku alebo bude bojovať za spravodlivosť, slobodu a prosperitu. Vyhlásila to predsedníčka Za ľudí a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová v reakcii na schválenie termínu predčasných volieb

Matovič Nemec
Na snímke poslanci NRSR vpravo Igor Matovič a vľavo chrbtom Richard Nemec (obaja OĽANO)

“Predčasné voľby Slovensku nikdy nič dobré nepriniesli, ale po povalení vlády SaS, Smerom/Hlasom a extrémistami a po odmietnutí SaS podporiť novú vládu, je to, žiaľ, jediná schodná cesta,” uviedla Remišová v stanovisku.

.

Slovensko podľa nej potrebuje víziu, aby mali ľudia vyššiu životnú úroveň a bolo úspešnou a prosperujúcou krajinou. “Drvivá väčšina politikov rozmýšľa veľmi obmedzene pár mesiacov dopredu, prípadne navrhuje zvyšovanie nejakých sociálnych dávok. Sociálna pomoc je dôležitá v čase krízy, ale energetická kríza aj inflácia postupne skončia a politika nemôže byť neustále v zakliatí kríz,” dodala.

Remišová deklaruje, že vo vláde sa jej strane podarilo zreformovať eurofondy, znížiť byrokraciu, ako aj čestne a profesionálne viesť IT služby štátu. “Pre osobné spory a hádky v koalícii sa však tiež mnohé veci nepodarili,” skonštatovala.

.

K téme sa na sociálnej sieti vyjadril aj líder OĽaNO Igor Matovič:”Kvôli 200€ na dieťa Sulík povalil vládu. Nikdy nepochopím, ako môže niekto tak nenávidieť rodiny, aby kvôli pomoci rodinám proti jeho vôli, najprv rozbil koalíciu, potom povalil vládu a nakoniec spôsobil predčasné voľby. SaS sa dnes definitívne podarilo dokonať povalenie tretej (3.) demokratickej protikorupčnej vlády. Voľby budú 30. septembra, o necelých 5 mesiacov skôr ako pôvodne. Čaká nás 8-mesačný veľmi ťažký boj. Držme si všetci, čo to myslíme so Slovenskom vážne, palce.”

 

Matovič: Kampaň bude zásadná, treba sa vyhnúť populizmu

Predvolebná kampaň bude zásadná, všetci v nej budeme bojovať za záchranu demokracie. V reakcii na odsúhlasenie termínu predčasných parlamentných volieb to povedal líder OĽANO Igor Matovič. Považuje za “veľmi dobré” vyhnúť sa prijímaniu populistických opatrení ako súčasti kampane.

“Bolo by veľmi dobré, aby sme sa vyhli tomu, že sa začnú prijímať 15., 16., 19. dôchodky, bude si niekto populizmom robiť predvolebnú kampaň, lebo veľmi rýchlo by nám to spočítali ratingové agentúry, všetci by sme na to doplatili miliardami eur na úrokoch,” povedal novinárom Matovič.

Matovič verí, že sa budú vedieť dohodnúť s lídrom Sme rodina Borisom Kollárom a šéfkou Za ľudí Veronikou Remišovou na džentlmenskej koaličnej dohode a budú do volieb fungovať tak ako doteraz. Zopakoval, že od septembra 2022 po odchode SaS bol na koaličnej rade pokoj. “Tento dobrý vzťah medzi sebou sa budeme snažiť zachovať,” povedal. Predpokladá, že o návrhoch budú so stranou SaS rokovať “ad hoc”.

V súvislosti s podanými návrhmi zákonov, ktoré obsahujú sľuby z predvolebnej ankety OĽANO, Matovič povedal, že ide o plnenie programového vyhlásenia vlády, za ktoré hlasovalo vyše 90 poslancov. “Plniť predvolebné sľuby sa patrí,” dodal.

.

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš poznamenal, že počas utorkového hlasovania postupovali podľa dohody bývalých koaličných strán. S návrhom na termín 30. september prišla podľa neho SaS a aj prezidentka Zuzana Čaputová to akceptovala.

 

Kollár: Cirkus sa skončil, voľby vyhlásim v zákonom stanovenej lehote

Cirkus s referendami a termínmi volieb sa skončil. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) po tom, ako parlament odsúhlasil skrátenie volebného obdobia a termín predčasných volieb na 30. septembra. Deklaroval, že voľby vyhlási v zákonom stanovenom termíne a kandidátne listiny politických strán sa budú môcť podávať okolo 2. júla.

Kollár, Pčolinský
Na snímke zľava predseda parlamentu SR Boris Kollár a podpredseda NR SR Peter Pčolinský (obaja Sme rodina)

“Dodržali sme, čo sme povedali,” uviedol s tým, že poslanci Sme rodina podporili všetky navrhované termíny volieb. Mrzí ho “farizejstvo” zo strany opozície. Poukázal na to, že najskôr sa hlasovalo o 27. máji, potom o 24. júni a ani pri jednom sa nenašlo 90 hlasov poslancov. Následne sa hlasovalo o septembrovom termíne, ktorý opozícia nepodporila. Podľa Kollára tak opozícia riskovala úradnícku vládu. “Som veľmi rád, že tento cirkus sa skončil, opozícia ho využívala len na to, aby znova vytvárala chaos,” dodal.

Aktuálnu situáciu označil za neštandardnú, keďže koaličná zmluva zvyčajne prestáva platiť pol roka pred voľbami. Do tejto doby sa bude Sme rodina podľa jeho slov snažiť riadne fungovať s partermi.

.

 

Sulík: Hlasovali sme za septembrový termín, bolo to súčasťou dohody

Zahlasovať za septembrový termín predčasných parlamentných volieb bolo súčasťou dohody a SaS tak postupovala, pretože si dohody ctí. Vyhlásil to šéf SaS Richard Sulík. Tvrdí, že to nie je neskoro oproti júnu.

“Vôbec to nie je až tak neskoro, lebo tam budú dva letné mesiace, keď vláda nerokuje, parlament nezasadá, čiže predĺženie bude len mierne. Je to v podstate jeden pracovný mesiac oproti júnu. Dôležité je, že takto bolo urobená dohoda,” vysvetlil Sulík po hlasovaní.

Vláda má podľa Sulíka obmedzené kompetencie, je pod kontrolou prezidentky Zuzany Čaputovej. “Systém bŕzd a protiváh je teraz omnoho silnejší,” povedal. Deklaroval, že radšej bude mať náročnú dohodu s bývalými koaličnými partnermi ako s opozičnými stranami, pri ktorých nevie, o čo im ide.

Sulík tiež povedal, že súhlasili aj s júnovým termínom volieb, no dôležité bolo dodržať dohodu, ktorej súčasťou bola zmena Ústavy SR. Ubezpečil, že SaS bude do volieb konštruktívnou opozíciou. “Čo bude dobré, to podporíme,” dodal. Myslí si tiež, že situácia sa nemusela skončiť predčasnými voľbami. Stačilo podľa neho, aby v OĽANO našli viac odvahy riešiť problém, ktorý spočíval v lídrovi hnutia Igorovi Matovičovi a jeho pôsobení vo vláde.

 

Fico: Predčasné voľby v septembri sú proti záujmom SR

Predčasné voľby do Národnej rady (NR) SR, ktoré sa napokon budú konať 30. septembra, sú proti záujmom Slovenskej republiky. Skonštatoval to predseda Smeru-SD Robert Fico po tom, ako parlament termín odsúhlasil.

Kamenický, Fico, Blanár
Na snímke poslanci NRSR po schválení termínu predčasných parlamentných volieb na 30. septembra 2023 sprava Robert Fico, podpredseda parlamentu Juraj Blanár, Ľubomír Vážny, Dušan Jarjabek a Ladislav Kamenický (všetci SMER-SD)

“Vydieranie, kupovanie poslancov, kašlanie na občanov SR, obchádzanie Ústavy SR. To sú základné črty vlády v demisii, ktorá tu bude bačovať až do septembra 2023,” povedal Fico.

Pripomenul, že vláde parlament vyslovil nedôveru ešte v decembri, a to aj s hlasmi SaS. Tá v utorok podporila septembrový termín volieb, čím podľa Fica dala napokon vláde mandát až do októbra. Tvrdí tiež, že neskorší termín volieb budú chcieť predstavitelia koalície využiť ešte na kriminalizáciu opozície.

 

.

Hlas-SD: Na schválenie júnového termínu predčasných volieb chýbali iba hlasy SaS

Na schválenie júnového termínu predčasných volieb chýbali iba hlasy strany SaS. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Júnový termín (24. 6.) dával podľa strany štátnemu aparátu dostatok času pripraviť sa na predčasné voľby. TASR o tom informovala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

“Bola to SaS, ktorá pomohla vysloviť nedôveru neschopnej vláde Eduarda Hegera a Igora Matoviča. Teraz nám SaS zabetónovala túto neschopnú vládu minimálne do konca septembra,” skonštatoval Pellegrini. To, že odvolaná vláda bude vládnuť bez mandátu a právomocí takmer rok po svojom odvolaní je podľa neho pohŕdaním demokraciou.

Rozpad koalície, ktorá sa začala s ústavnou väčšinou, a jej dovedenie Slovenska k predčasným voľbám je podľa predsedu mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michala Šimečku lepšie ako pokračovanie agónie a hádok. “Aj tak ma to však neteší. Slovensku by bolo lepšie, ak by zvolení politici vedeli vládnuť kvalitne, slušne a celé funkčné obdobie,” povedal v reakcii, ktorú TASR zaslal riaditeľ komunikačného oddelenia strany Radovan Choleva.

 

KDH rešpektuje rozhodnutie NRSR o predčasných voľbách, SNS víta aj 30. september

.

Mimoparlamentné KDH rešpektuje rozhodnutie poslancov Národnej rady (NR) SR o predčasných parlamentných voľbách. Doplnilo, že je pripravené nahradiť chaos, nepokoj, nesvár a hádky, ktoré v politike vládli za posledné roky. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

Mimoparlamentná SNS bola za skorší termín predčasných volieb, ale víta aj 30. september. Strana vyzýva na spájanie opozičných síl. “SNS pozve strany Smer-SD aj Hlas-SD na rokovanie o Spoločnom opozičnom bloku,” priblížila riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

“Na 31. január 2023 budeme spomínať ako na deň arogancie moci. Ako inak nazvať túto trúfalosť, bez dôvery parlamentu a ľudí vládnuť ďalších deväť mesiacov, ako aroganciou,” povedal v reakcii predseda republikovej rady mimoparlamentnej Aliancie László Sólymos.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali