Premiér navrhne v sobotu zmenu koaličnej zmluvy. Toto očakáva od SaS. Budú sa trestať útoky medzi politikmi?

Premiér navrhne v sobotu zmenu koaličnej zmluvy. Toto očakáva od SaS. Budú sa trestať útoky medzi politikmi?

Bratislava 19. augusta 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann, Pavel Neubauer, Jakub Kotian)

 

Premiér Eduard Heger (OĽANO) navrhne na sobotnom (20. 8.) koaličnom rokovaní o riešení vládnej krízy zmenu koaličnej zmluvy. Ako vyhlásil, za dva roky vládnutia sa ukázali veci, ktoré sa dajú nastaviť lepšie. Verí, že SaS urobí krok späť a štvorkoalícia bude pokračovať

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO)

SaS podľa slov predsedu vlády iniciovala pred niekoľkými týždňami novú koaličnú zmluvu, avšak doteraz od strany nedostal žiadne konkrétne návrhy na zmenu.

Reklama

“V sobotu preto prídem s konkrétnymi návrhmi, o ktorých by som chcel s koaličnými partnermi rokovať,” povedal Heger.

Koaličná zmluva by sa podľa premiéra mala doladiť tak, aby odrážala skúsenosti z doterajšieho vládnutia. Heger tvrdí, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu aj vzhľadom na bezprecedentné výzvy, ktorým krajina čelí.

Reklama

“Máme rozbehnutých mnoho dobrých projektov a na to, aby sme ich mohli implementovať, musia jednotlivé rezorty pracovať bez prestávky,” skonštatoval premiér. Myslí si, že to bude najväčší faktor, ktorý bude v sobotu pri diskusiách rozhodovať.

“Verím, že SaS bude ochotná urobiť krok späť a bude môcť na jeseň pokračovať v spolupráci v rámci štvorkoalície,” povedal.

Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu. Minulotýždňové stretnutie koalície vo vládnom hoteli Bôrik finálne riešenie neprinieslo. Ďalšie sa má konať v sobotu dopoludnia vo vládnom hoteli Bôrik v Bratislave.

 

Zmeny v koaličnej zmluve bez odchodu Matoviča z vlády nepovažuje SaS za riešenie

Zmeny v koaličnej zmluve bez odchodu ministra financií a lídra OĽANO z vlády nepovažuje strana SaS za riešenie. Mrzí ju, že partneri prichádzajú na rokovania iba s formálnymi návrhmi namiesto toho, aby brali podanie demisie ministrov SaS s plnou vážnosťou. Stanovisko strany TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák.

Reklama

“OĽANO ignorovalo, keď sme Igora Matoviča varovali, že naša trpezlivosť nie je nekonečná. Taktiež ignorovalo fakt, keď som ministra financií v prítomnosti Eduarda Hegera varoval, že zažije fiasko, ak prelomia s fašistami veto prezidentky. Teraz predstavitelia OĽANO ignorujú našu požiadavku na odchod Igora Matoviča a namiesto toho prichádzajú s nefunkčnými návrhmi fungovania koalície, ako sú napríklad tresty za útoky,” uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Richard Sulík
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík

Šéf liberálov poznamenal, že práve Matovič hneď deň po rokovaniach začal s útokmi na SaS a ešte aj na príchod a investíciu automobilky Volvo. Dodal, že krok späť pre SaS nie je opcia.

Podpredseda strany Branislav Gröhling podčiarkol, že požiadavkou SaS je koalícia bez Matoviča. “Ak je prioritou našich partnerov Slovensko, očakávam, že si pred zajtrajším rokovaním dajú na misku váh odchod štyroch ministrov SaS z vlády vs funkcia pre Igora Matoviča,” poznamenal. Dodal, že náročné chvíle si vyžadujú ťažké rozhodnutia a verí, že takéto rozhodnutie príde aj od predstaviteľov OĽANO.

Zástupcovia vládnych strán sa majú opätovne stretnúť v súvislosti s riešením vládnej krízy v sobotu (20. 8.). Premiér Eduard Heger (OĽANO) avizoval, že navrhne zmenu koaličnej zmluvy a dúfa, že SaS urobí krok späť. OĽANO by malo SaS ponúknuť viacero návrhov a mechanizmov. Zatiaľ ich premiér nešpecifikoval. OĽANO naďalej odmieta požiadavku SaS na odchod Matoviča z vlády.

 

Reklama
OĽANO má SaS ponúknuť viacero návrhov, Kollár by ich na mieste Sulíka zobral

OĽANO by malo na sobotňajšom (20. 8.) rokovaní zástupcov vládnych strán ponúknuť SaS viacero návrhov a mechanizmov, ako riešiť situáciu v koalícii. Premiér Eduard Heger (OĽANO) ani ďalší predstavitelia vlády ich zatiaľ nešpecifikovali. Predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár však poznamenal, že na mieste lídra SaS Richarda Sulíka by návrhy zobral. Kollár s premiérom apelujú na stabilitu vlády.

Štefan Holý, Boris Kollár, Milan Krajniak
Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina)

Predseda parlamentu podotkol, že riešenie nestojí na Sme rodina ani na strane Za ľudí. “Už nejde o egá a ani o nich dvoch, tu ide o Slovensko,” povedal na margo sporu lídrov SaS Richarda Sulíka a OĽANO Igora Matoviča. “Sú to lídri politických strán, strán rozumu, tak nech ten rozum majú,” podčiarkol. Upozornil na aktuálnu ekonomickú a energetickú krízu.

OĽANO podľa slov Kollára prichádza s množstvom návrhov riešení a mechanizmov, ktoré chce SaS ponúknuť. Na Sulíkovom mieste by ponuku zobral, no bližšie ju nešpecifikoval. V súvislosti s odchodom Matoviča z vlády poznamenal, že ak by premiér následne nepoložil funkciu, vláda by mohla byť funkčná. Upozornil pritom, že po jeho odchode z vlády by sa spor len preniesol do parlamentu. Podotkol tiež, že nemôže mať jedna strana opakovane podobnú požiadavku.

Premiér si nemyslí, že sobotné rokovanie bude finálne. Verí však, že partneri si uvedomujú svoju zodpovednosť. Iný scenár, ako zotrvanie štvorkoalície, nepripúšťa. Na otázky o rekonštrukcii vlády odpovedal, že výmeny na postoch znamenajú aj spomalenie procesov. “Vláda potrebuje byť stabilná, na tom intenzívne pracujem. Budem robiť všetko pre to, aby som stabilitu občanom poskytol a aby som stabilitu poskytol aj v parlamente,” uviedol.

Zopakoval, že na rokovanie príde s viacerými návrhmi na riešenie, keďže SaS zatiaľ nepriniesla návrh novej koaličnej zmluvy. Na margo požiadavky SaS na odchod Matoviča z vlády poznamenal, že ani jej naplnením by parlamentná matematika nevychádzala. Nepovedal však, či by v prípade odchodu Matoviča z vlády opustilo koalíciu hnutie OĽANO alebo by on ako premiér podal demisiu.

Strana Za ľudí pre TASR v súvislosti s koaličnými rokovaniami uviedla, že priestor na dohodu je vždy, preto sa stretávajú a rokujú. Na sobotňajšom stretnutí chce presadzovať zachovanie štvorkoalície. “Ak chce však strana SaS silou-mocou znova opustiť vládu, nech tak spravia jej ministri až po zime, ktorá z ekonomického pohľadu bude najťažšia od vzniku SR,” podotkla strana Za ľudí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali