Prehra na súde o pozemok, razia NAKA vo firme KTAG… Kiska odkladá založenie politickej strany. Sulík: Balamutí národ

Prehra na súde o pozemok, razia NAKA vo firme KTAG… Kiska odkladá založenie politickej strany. Sulík: Balamutí národ

Bratislava 15. novembra 2018 AKTULIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA/Peter Rusko)

 

Prezident SR Andrej Kiska avizoval po komunálnych voľbách oznámiť založenie novej politickej strany, ktorá podľa niektorých prieskumov mohla dostať podporu verejnosti, údajne, až na hranici 20 percent. Teraz je však všetko inak

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas pietneho aktu v rámci osláv 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici

Kiska sa totiž o novej strane rozhodne najskôr po skončení jeho súčasného mandátu na jar 2019. V súčasnosti rieši hlava štátu problémy so zákonom – nedávno prehratý súdny spor o vlastnícke práva k pozemkom pod Tatrami, tento týždeň vyšetrovatelia NAKA zasahovali v jeho firme KTAG, kde zaistili účtovníctvo a elektroniku.

Reklama

Televízia TA3 informuje, že Andrej Kiska odkladá svoje oznámenie o založení nového politického subjektu, ktoré bolo naplánované krátko po komunálnych voľbách. Kiskov hovorca Roman Krpelan tieto informácie nekomentoval. Údajne povie Kiska viac o svojom politickom projekte až po skončení jeho súčasného prezidentského mandátu.

 

Reklama

Podľa Sulíka Kiska balamutí národ

Na informácie okolo Kisku reagoval aj predseda SaS Richard Sulík. “S Andrejom Kiskom sa poznám 12 rokov, máme dobrý vzťah, tykáme si. Podľa jeho slov som bol ôsmy človek, ktorému oznámil svoje rozhodnutie kandidovať za prezidenta. Moja reakcia bola, že to určite vyhrá a Smečku som povedal, že viem o famóznom kandidátovi. Ale takéto naťahovanie oznámenia čo bude po skončení mandátu nepovažujem voči občanom za korektné. Najprv možno, potom nie, potom áno, potom, že vyjadrenie bude po komunálnych voľbách a teraz ani len to,” uviedol Sulík.

Sulík tvrdí, že nemá najmenší problém s tým, ak dosluhujúci prezident povie už osem mesiacov pred skončením mandátu, čo chce robiť, aké sú jeho plány. “Bolo by to korektné najmä voči voličom, ale aj voči partnerom, aby vedeli, s kým môžu rátať. Lebo toto je balamutenie národa.”

“Preto sme sa my v SaS rozhodli, že nebudeme na nikoho a na nič už čakať a naše konkrétne a korektné plány predstavíme na programovej konferencii 24. novembra,” zdôraznil Richard Sulík.

 

Reklama

 

Pozemková mafia?

Kiskove kauzy pribúdajú. Podľa najnovších informácií policajti Národnej kriminálnej agentúry zasahovali v stredu 7. novembra vo firme KTAG, ktorej spoločníkmi sú prezident SR Andrej Kiska a jeho brat Jaroslav Kiska. V prípade tejto firmy polícia skúma nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty (viac v článku).

Na postup NAKA dnes reagoval prezident na sociálnej sieti. Uviedol, že polícia si len robí svoju prácu, z tohto pohľadu je minulotýždňový postup NAKA v poriadku. “Vyvoláva to však vo mne viacero otázok. Polícia celý prípad už dvakrát vyšetrovala. A dvakrát vyšetrovanie uzavrela s tým, že nedošlo k porušeniu zákona.”

Reklama

“Prvýkrát krajská kriminálka Prešov v roku 2015 – major Mižanin. Neskôr prípad vyšetrovala a zastavila NAKA, vyšetrovateľka Kováčová. Prípad uzavrela rovnako – trestný čin sa nestal. Vypočuli pritom množstvo ľudí, prezreli tisíce strán účtovníctva.”

Andrej Kiska tvrdí, že všetky daňové kontroly sú riadne ukončené. “Ministerstvo financií už v roku 2014 uzavrelo kontrolu mojej volebnej kampane s tým, že nenašlo žiadne pochybenia. Napriek tomu začína NAKA vyšetrovať znova, tretí raz. Osobne zaistila účtovníctvo, skopírovala disky počítačov a tretí vyšetrovateľ pán Hrušovský bude všetko preverovať znova. Ten istý prípad, tie isté dokumenty, ktoré už všetci kontrolovali,” uzavrel prezident SR.

 


Okrem aktuálneho vyšetrovania Kiska nedávno prišiel o vlastnícke práva k pozemkom v katastri Veľkého Slavkova. Okresný súd v Poprade sa koncom októbra na verejnom pojednávaní zaoberal sporom medzi zubárom Jánom Francom a prezidentom SR Andrejom Kiskom vo veci pozemkov pod Tatrami. Sudca Radačovský uzavrel prípad vyneseným rozsudku, že “výlučným vlastníkom pozemkov je Ján Franc” (viac v článku). Právny zástupca prezidenta Ladislav Scholcz v tom čase nevylúčil ani nepotvrdil, že jeho klient sa voči verdiktu súdu odvolá.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali