Predseda VZ OSN: V otázke mieru a prevencie konfliktov zlyhávame

Predseda VZ OSN: V otázke mieru a prevencie konfliktov zlyhávame

New York/Bratislava 18. decembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

 

Všeobecná rozprava Valného zhromaždenia (VZ) OSN v septembri ukázala, ako svet vníma súčasnú situáciu vo svete – najčastejšie spomínanou témou vo všetkých vystúpeniach boli klimatické zmeny, nasledoval udržateľný rozvoj, Severná Kórea a jej jadrový program a terorizmus. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda Valného zhromaždenia OSN a zároveň minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Na snímke predseda 72. Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) Miroslav Lajčák

“Odvtedy sme sa pohli vo viacerých smeroch. Jeden z nich je otázka mieru a prevencie konfliktov. To je otázka, ktorú osobne vnímam veľmi silno ako profesionálny diplomat, a vidím, že zlyhávame. Nemáme kontrolu nad čoraz väčším počtom konfliktov, ktoré vznikajú vo svete čoraz častejšie, a my ako keby sme boli bezmocní. Na toto sa chcem zamerať,” konštatoval.

Reklama

Ako priznal, využiť chce na tento účel podujatie na vysokej politickej úrovni, ktoré zvoláva na koniec apríla. “Naozaj chcem hovoriť o úlohe OSN pri udržaní mieru a predchádzaní konfliktov a o dobrých aj zlých skúsenostiach, ktoré v tomto (OSN) má,” spresnil.

Za druhú dôležitú tému považuje migráciu, ktorú istým spôsobom zdedil. “Valné zhromaždenie má za úlohu pripraviť dokument, ktorý sa volá Globálny kompakt pre bezpečnú a riadenú pravidelnú migráciu. Na Slovensku keď sa vysloví slovo migrácia, ľudia počujú kvóty; toto je o niečom úplne inom. O tom, že migrácia je realita vo svete,” uviedol a dodal, že snahou dokumentu bude zadefinovať pravidlá. Nebude právne záväzný, skôr pôjde o súbor princípov.

Reklama

V rámci udržateľných rozvojových cieľov na globálnej úrovni si Miroslav Lajčák vybral tri témy, ktorým sa chce počas mandátu venovať aj prostredníctvom zvolania fóra na vysokej úrovni.

“Jednou je voda, pretože v marci štartujeme medzinárodnú dekádu vody pre udržateľný rozvoj; druhou je mládež, ako jej zabezpečiť prístup k vzdelaniu a zamestnaniu a ako zamedziť radikalizácii mladých ľudí – k tomu budem mať podujatie v máji. A tá tretia téma je financovanie udržateľného rozvoja, keďže s dnešným tempom a rozpočtom Agendu 2030 nesplníme, lebo nám budú chýbať pomerne vážne finančné zdroje,” upozornil.

Podľa Lajčáka je Agenda 2030 jednou z absolútnych priorít OSN. Bola prijatá v roku 2015 a predstavuje program na 15 rokov. Ambíciou je zmeniť túto planétu tak, aby bola “lepším miestom pre život”. Agenda 2030 zahŕňa 17 cieľov, v rámci ktorých je 196 podcieľov. Národnú agendu 2030 by malo Slovensko na pôde OSN prezentovať spolu s ďalšími 42 krajinami sveta v júli 2018. Vyše 60 krajín sveta už svoju národnú stratégiu odprezentovalo v rokoch 2016 a 2017.

Miroslav Lajčák bude predsedom VZ OSN do septembra 2018. Oficiálne sa ujal postu 12. septembra tohto roka.

 

Reklama

Predseda VZ OSN: Medzi KĽDR a USA sa nesmie vojna slov zmeniť na skutočnú vojnu

V problematike napätých vzťahov medzi Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) a USA je dôležité, aby sa zabránilo eskalácii napätia a aby sa vojna slov nezmenila na skutočnú vojnu. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (VZ OSN) a zároveň šéf slovenského rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.

“Téma Severnej Kórey je veľmi citlivo vnímaná, hovoril som o tom aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, s americkým ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom a aj so severokórejským ministrom zahraničných vecí. Sledujem túto tému aj naďalej, komunikujem, samozrejme, o tom s generálnym tajomníkom OSN v rámci našich pravidelných stretnutí,” konštatoval, pričom poukázal na to, že vojna slov podľa neho ustala z oboch strán a existuje snaha odštartovať politický proces v podobe dialógu.

“Zdá sa, že si obidve strany uvedomujú, že vojenské riešenie v tomto prípade nie je riešením a že je potrebné hľadať politické riešenia prostredníctvom diplomatických rokovaní,” dodal.
Trump svojho času rozpútal vojnu slov so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Napriek Trumpovým vyhrážkam, že USA zničia KĽDR, Kim pokračoval v testovaní svojho jadrového a balistického programu, pričom sa uskutočnili aj skúšky rakiet dlhého doletu.

Severokórejský vodca tvrdí, že KĽDR je jadrovou mocnosťou a má zbrane hromadného ničenia schopné zasiahnuť územie USA. Severná Kórea naposledy otestovala 29. novembra novú medzikontinentálnu balistickú strelu. Dopadla do japonských výsostných vôd. Išlo o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď KĽDR odpálila balistickú raketu stredného doletu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali