Katastrofa na južnej Ukrajine

Katastrofa na južnej Ukrajine

Kyjev; Bratislava 6. júna 2023 (HSP/Foto:Telegram, TASR-Martin Baumann, AP-Virginia Mayo)

Aktualizované 6. júna 2023

Vyhodenie vodnej elektrárne do vzduchu znemožňuje ukrajinským ozbrojeným silám prekročiť Dneper v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov, uviedol vojenský pozorovateľ BILD Julian Röpke

Nova Kachovka
Na Telegrame sa objavili videá s ďalšími explóziami na priehrade.

Röpke špekuluje o tom, aký prospech by z vyhodenia priehrady do vzduchu mala Ruská federácia. „Ak by to bolo Rusko, rozlúčilo by sa s Krymom, pretože jeho zásobovanie vodou teraz nie je zabezpečené. Vzdalo by sa aj jedinej jadrovej elektrárne, ktorú má pod kontrolou. Na druhej strane, výhodou (pre Rusko) by bolo, že v priebehu niekoľkých týždňov by Ukrajina už nemohla vytlačiť južnú časť Dnepra na protiofenzívu. Tento efekt by sa mal rozplynúť najneskôr v auguste,“ zdôvodnil Röpke.

Reklama

Zničením hrádze by Rusko riskovalo aj nukleárnu katastrofu, jadrová elektráreň potrebuje vodu na chladenie reaktorov. Nedostatok vody na chladenie a nepriaznivá zhoda okolností by mohla viesť k havárii podobnej Černobyľu. Ukrajinské médiá v posledných dňoch zdôrazňovali strategickú úlohu, ktorú umelá hrádza Nova Kachovka pre Rusko má. Preto sa zdá nelogické, že by ju poškodili práve Rusi, ktorým to prinesie len problémy. Niektoré zdroje uvádzajú, že Kyjev neprestal s ostreľovaním hrádze ani po jej poškodení.

 

Reklama

Draxler: Uvidíme, čoho sú obe strany schopné

Situácii na Novej Kachovke sa vo svojom komentári venuje aj Juraj Draxler, ktorý v tom vidí príležitosť síce nie k mieru, ale aspoň k prímeriu: „Katastrofa na južnej Ukrajine: masívna povodeň v dôsledku pretrhnutej hrádze Nova Kachovka. Konflikt zažil dnes ráno významnú eskaláciu: obrovská, stovky metrov dlhá hrádza Nova Kachovka na obrej rieke Dneper sa pretrhla. Voda zaplaví územia popri spodnej časti rieky (50 km). Obe strany sa už dopredu obviňovali, že tá druhá sa pokúsi hrádzu vyhodiť do vzduchu a zvaliť to na nepriateľa. Rusom záplava pomôže v obrane ľavého brehu, na ktorý sa pred časom stiahli (a vzdali sa tak možného postupu na Odesu, ktorý sa im aj tak nedaril), na druhej strane im ale skomplikuje zásobovanie Krymu vodou, ktorá závisí aj od priehrady.

Medzitým iné hlasy varovali, že priehrada nie je v poriadku a môže sa pretrhnúť aj bez vonkajšieho pričinenia, zvlášť teraz, keď je v Dnepri obrovské množstvo vody. Toto zároveň bude test, čoho sú obe strany schopné: teoreticky by sa mohli dohodnúť na prímerí v okolí vodného diela a vyslaní sanačných tímov. Ale či má šancu k tomu dôjsť? Ukrajinci tento týždeň ohlásili, že prechádzajú do protiofenzívy. Z nervóznejúcej ruskej strany minimálne na strane významných médií čoraz častejšie zaznievajú vyhrážky použitia jadrových zbraní (napríklad práve včera v relácii Veľká hra na Prvom kanáli, ktorá inak máva ešte ako-tak príčetný tón.) Rozširujúca sa potopa medzi oboma stranami v tejto chvíli skôr symbolicky podčiarkuje, ako ďaleko už od seba oba štáty sú.“

Objavila sa reakcia OSN a Európskej únie na bombardovanie vodnej elektrárne Kachovka.

“Zničenie priehrady Kachovka ohrozuje tisíce civilistov, z ktorých mnohí sú bez domova a naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc. Civilisti a civilná infraštruktúra nie sú cieľom,” uviedla OSN.

Reklama

V mene Európskej únie vystúpil šéf Európskej rady Charles Michel. Z toho, čo sa stalo, obvinil Rusko.

“Sme šokovaní bezprecedentným útokom na Novokachovskú priehradu. Zničenie civilnej infraštruktúry sa jednoznačne kvalifikuje ako vojnový zločin a my budeme hnať Rusko a jeho zástupcov k zodpovednosti.

Túto otázku otvoríme na júnovom zasadnutí Európskej komisie a ponúkneme dodatočnú pomoc zaplaveným oblastiam. V myšlienkach som so všetkými rodinami na Ukrajine, ktoré táto katastrofa postihla,” napísal Michel.

 

Generálny tajomník NATO označil vyhodenie vodnej elektrárne do vzduchu za príklad “brutálnej vojny Ruska na Ukrajine”

“Zničenie priehrady Kachovka dnes ohrozuje tisíce civilistov a spôsobuje vážne škody na životnom prostredí. Je to poburujúci čin, ktorý opäť dokazuje brutalitu ruskej vojny na Ukrajine,” napísal Jens Stoltenberg.

Reklama

Predseda Európskej rady Charles Michel predtým tiež obvinil Rusko z toho, čo sa stalo.

Hladina vody v nádrži, ktorá sa používa na chladenie Záporožskej jadrovej elektrárne, vážne klesla v dôsledku zničenia priehrady vodnej elektrárne Kachovka, uviedol šéf MAAE Grossi. Uviedol, že dlhodobý nedostatok vody na chladenie v Záporožskej elektrárni by narušil prevádzku núdzových dieselových generátorov.

V súvislosti so situáciou v Chersonskej oblasti sa začalo zasadnutie Rady guvernérov MAAE.

Predtým nám expert na jadrovú energetiku povedal, že na prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne po pretrhnutí hrádze môžeme na niekoľko nasledujúcich rokov zabudnúť.

Rusi zatiaľ tvrdia, že hrádzu Kachovskej elektrárne vyhodili do vzduchu Ukrajinci.

„Dôrazne odmietame obvinenie zo zničenia vodnej elektrárne Kachovka. Zo strany Kyjeva išlo o zámerné odvrátenie pozornosti. Jedným z jeho cieľov je pripraviť Krym o vodu, znižuje sa prívod vody do Severokrymského kanála,“ povedal Dmitrij Peskov.

USA pozorne sledujú situáciu okolo vodnej elektrárne Kachovka, ale nemôžu potvrdiť účasť Ruska na incidente.

Toto vyhlásenie odznelo na brífingu koordinátora pre strategickú komunikáciu v Rade pre národnú bezpečnosť Bieleho domu Johna Kirbyho.

Zároveň uviedol, že USA sa domnievajú, že zničenie Kachovskej vodnej elektrárne by mohlo mať ničivé následky pre ukrajinský energetický sektor.

Washington sa zároveň nezaväzuje posúdiť, aké dôsledky by zničenie Kachovskej vodnej elektrárne malo na priebeh bojov.

Reklama

 

Situáciu okolo elektrárne hodnotí aj ruský vojenský analytik Jurij Podoljaka

– Podľa mojich informácií bola priehrada zničená v dôsledku dlhodobého ostreľovania. Podľa ľudí na mieste nedošlo k žiadnym vážnym výbuchom.

– Dôsledky pre ZJE: nedeje sa nič kritické, elektráreň prevádzkuje dva bloky zo šiestich, nádrž je určená na chladenie šiestich. Chladiaca nádrž JE je vo všeobecnosti autonómna.

– Vzhľadom na to, že tesne nad ňou sa nachádza odbočka do Severokrymského kanála, ak hladina vody klesne, kanál sa pravdepodobne stane plytkým alebo vyschne. To bude závisieť od toho, či sa hrádza zrúti alebo nie. Teraz nie je zničená hlavná časť hrádze, zničená je len horná časť – voda preteká cez prepad, a ak, nedajbože, hrádzu podmyje a celá konštrukcia sa zrúti, bude to katastrofa, nádrž zanikne.

 

Zhorší sa situácia?

– Zhorší. Stavba sa môže kedykoľvek zrútiť. Okrem vodného toku sa všetky železobetónové konštrukcie budú rútiť po prúde Dnepra. Ale môže to vydržať.

Reklama

 

Mohlo by to byť súčasťou protiútoku?

– Mínové polia nie je ťažké obnoviť, ale pre tanky je ťažké prejsť cez močaristý terén. A nie je to súčasť protiofenzívy: bolo to rovnaké prekvapenie pre nepriateľa ako pre nás. Dnes bude AFU revidovať svoje plány – aj vďaka tomu, že deň predtým sa nepriateľ pokúsil prelomiť našu obranu medzi Ugledarom a Veľkou Novoselovkou, naši chlapci sa nevzdali Novodonecka, statočnosť niekoľkých desiatok mužov predurčila celkový úspech operácie. Je to dobrý príklad statočnosti našich vojakov, moderných Panfilovovcov, ktorých odpor prinútil nepriateľa stiahnuť sa z obývanej oblasti.

 

Môže nepriateľ oddialiť protiofenzívu?

– Ukrajina by ju nedokázala odložiť, ani s odvolaním sa na zničenú priehradu. Hlavný úder by sa ja tak nemohol uskutočniť na chersonskom smere. Celé dopoludnie Ukrajinci v núdzovom režime evakuovali predmostia z ostrovov.

Nemyslím si, že išlo o plánovanú operáciu. Všetky fakty naznačujú niečo iné.

Reklama

 

Moskva zo zničenia hrádze obviňuje Ukrajinu.

Ruský minister obrany Šojgu uviedol, že Kyjev sa tým údajne „snaží zabrániť ruskej armáde v postupe na tomto úseku frontu“.

Hovorca Kremľa Peskov predtým povedal, že Ukrajina údajne vyhodila do vzduchu hrádzu, aby voda prestala prúdiť na Krym.

Zelenskyj už ruské obvinenia odmietol a uviedol, že priehradu nebolo možné zničiť ostreľovaním. A podľa jeho názoru to mohla urobiť len Ruská federácia, ktorá elektráreň kontroluje.

Ruský minister obrany Šojgu o poškodení vodnej elektrárne Kachovka.

Včera večer spáchal kyjevský režim ďalší teroristický zločin: Vyhodil do vzduchu vodnú elektráreň Kachovka, čo malo za následok zaplavenie rozsiahlych oblastí.

Reklama

Účel týchto akcií je nasledovný: po neúspechu ofenzívy má Kyjev v úmysle presunúť vojská z chersonského smeru do oblasti útočných operácií, čím oslabí svoje pozície v chersonskom smere.

Kyjev začal budovať obranné pozície aj na pravom brehu Dnepra, čo naznačuje zámer prejsť tam do defenzívy.

Výrazne sa zvýšilo vypúšťanie vody z Dnepropetrovskej vodnej elektrárne, čo viedlo k ešte väčšiemu zaplavovaniu územia, čo naznačuje, že Kyjev vopred plánoval rozsiahlu sabotáž.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí o zničení vodnej elektrárne Kachovka: ide o teroristický čin proti civilnej infraštruktúre, ktorý bol vopred a cielene naplánovaný kyjevským režimom na vojenské účely.

Kyjevský režim nielenže podrobil vodnú elektráreň Kachovka masívnemu ostreľovaniu, ale aj zámerne priviedol hladinu vody v nádrži Kachovka na kritickú úroveň otvorením stavidiel Dnepropetrovskej vodnej elektrárne.

Moskva vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby odsúdilo zločinecké konanie ukrajinských orgánov, ktoré je čoraz nehumánnejšie a predstavuje vážnu hrozbu pre regionálnu a globálnu bezpečnosť.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali