SOŠV schválil športovcov SR do Pekingu, Siekel: “Čísla klesajú”

SOŠV schválil športovcov SR do Pekingu, Siekel: “Čísla klesajú”

Bratislava 21. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Na zimnej olympiáde v Pekingu bude Slovensko reprezentovať 50 športovcov. Kompletný menoslov v individuálnych i kolektívnych odvetviach schválilo v piatok 61. valné zhromaždenie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV)

SOŠV
Na snímke zľava prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, vedúci výpravy na XIV. zimných olympijských hrách v Pekingu 2022 Roman Buček, generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, viceprezidentka SOŠV Danka Barteková a veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Sun Lijie

Plénum schválilo zloženie výpravy jednohlasne. “Všetci športovci zároveň splnili podmienky Svetovej antidopingovej agentúry,” povedal vedúci výpravy Roman Buček.

Reklama

Vo výprave je spolu 50 športovcov (37 mužov + 13 žien) a 61 členov sprievodu. VZ SOŠV zároveň poverilo výkonný výbor SOŠV, aby rozhodol o schválení doplnenia/zmeny nominácie v prípade dodatočného pridelenia miesteniek medzinárodnými športovými federáciami po jej akceptácii národnými športovými zväzmi, resp. o schválení výmien športovcov zo zdravotných dôvodov v zmysle pravidiel MOV (LAR). “Do poslednej chvíle sme čakali, ktorí športovci prejdú náročnými kvalifikačnými kritériami. Berieme ako fakt, že ide 50 športovcov, vieme, že ich počet na olympiádach má klesajúce číslo. Ale robíme všetko pre to, aby sme ho zasa začali zvyšovať. Máme preto viaceré projekty, v ktorých sa snažíme podchytiť talenty už v mladom veku,” uviedol predseda SOŠV Anton Siekel.

SOŠV pôvodne rátal, že výprava športovcov by mohla mať až 70 členov. “To číslo bolo preto takéto, lebo sme rátali aj s tým, že sa na hry dostanú aj hokejistky,” vysvetlil Buček.

Reklama

VZ SOŠV zobrala na vedomie zloženie ad hoc disciplinárnej komisie na ZOH v Pekingu, ktoré už o deň skôr schválil výkonný výbor SOŠV. Komisia je menovaná v zložení: Anton Siekel, Danka Barteková, členka VV SOŠV, Roman Buček, Ivona Fialková, Matej Matys, Roman Fano.

Jedenásť kandidátov dodal Zväz slovenského lyžovania (ZSL). Päticu z alpskej i z bežeckej sekcie, za snoubording len jednu športovkyňu. Klaudia Medlová je popri zjazdárskej superstar Petre Vlhovej najvýraznejším menom, ich miestenky, ako i Adama Žampu, boli jasné už na začiatku sezóny na základe dovtedajších výsledkov v seriáloch Svetového pohára a na vrcholných podujatiach.

Slovenské lyžovanie nemá zastúpenie v sekcii akrobatov, skokanov a severských kombinátorov. Petra Vlhová má predbežne v pláne aj super-G a nebude štartovať v tímovej súťaži. V záverečnú sobotu sa v týchto pretekoch (2+2) predstaví štvorica Petra Hromcová, Rebeka Jančová a Žampovci.

Ešte v utorok bolo na zozname slovenských športovcov pre Peking 49 mien, SOŠV po otvorení druhého kola rozdeľovania miesteniek dostal možnosť nominovať ďalšiu bežkyňu na lyžiach, ktorú po konzultácii so ZSL aj využil. Kristína Sivoková sa tak pridá ku kolegyniam Alene Procházkovej a Barbore Klementovej.

V utorok oznámili nomináciu aj hokejisti, konečnú dvadsaťpäťku predstavili na tlačovej konferencii tréner Craig Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan. Päť hráčov v kádri pochádza zo slovenskej najvyššej súťaže, ostatní hrajú v zahraničí.

Reklama

Kvarteto mužov Michal Šíma, Šimon Bartko, Tomáš Sklenárik a Matej Baloga bude súťažiť v biatlone, doplní ich ženské duo sestier Ivony a Paulíny Fialkových spolu s Henrietou Horvátovou a Veronikou Machyniakovou.

V tobogane sa predstaví päť sánkarov. Jozef Ninis a Marián Skupek, Katarína Šimoňáková a dvojica Tomáš Vaverčák s Matejom Zmijom. V zložení Ninis/Šimoňáková a Vaverčák/Zmij by mali Slováci absolvovať aj preteky štafiet.

Slovensko bude mať na ZOH prvýkrát v histórii zastúpenie v ženských boboch. Na februárových hrách sa predstaví Viktória Čerňanská, ktorá sa získala olympijskú miestenku v súťaži monobobov.

Hosťom valného zhromaždenia bol aj veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Sun Lijie. “Verím, že účasť na ZOH vám prinesie jedinečný a krásny zážitok. Slovákom zároveň prajem veľa úspechov na hrách,” uviedol veľvyslanec.

 

Reklama
Menoslov slovenských športovcov na ZOH 2022 v Pekingu:

SNOUBORDING (1):

Klaudia Medlová (Slopestyle, Big Air)

 

ALPSKÉ LYŽOVANIE (5)

Petra Vlhová (slalom, obrovský slalom, alpská kombinácia, super-G)

Rebeka Jančová (slalom, obrovský slalom, super-G, tímová súťaž)

Petra Hromcová (slalom, obrovský slalom, super-G, tímová súťaž)

Adam Žampa (slalom, obrovský slalom, tímová súťaž)

Andreas Žampa (slalom, obrovský slalom, super-G, tímová súťaž)

 

Reklama

BEH NA LYŽIACH (5):

Alena Procházková (šprint, 10 km klasicky, tímový šprint, 30 km voľnou technikou)

Barbora Klementová (šprint, 10 km klasicky, tímový šprint)

Kristína Sivoková

Peter Mlynár (šprint, 15 km klasicky, tímový šprint)

Reklama

Ján Koristek (15 km klasicky, tímový šprint, skiatlon 15 km klasicky +15 km voľne, 50 km voľnou technikou)

 

BIATLON (8):

Paulína Fialková (štafety, šprint/+stíhačka/, vytrvalostné, /hromadné/)

Ivona Fialková (štafety, šprint/+stíhačka/, vytrvalostné, /hromadné/)
Henrieta Horvátová (štafety, šprint/+stíhačka/, vytrvalostné, /hromadné/)

Reklama

Veronika Machyniaková (štafety, šprint/+stíhačka/, vytrvalostné, /hromadné/)

Michal Šíma (štafety, šprint/+stíhačka/, vytrvalostné, /hromadné/)

Šimon Bartko  (štafety, šprint/+stíhačka/, vytrvalostné, /hromadné/)

Tomáš Sklenárik (štafety, šprint/+stíhačka/, vytrvalostné, /hromadné/)

Matej Baloga (štafety, šprint/+stíhačka/, vytrvalostné, /hromadné/)
(štafetový mix podľa vývoja)

 

SÁNKOVANIE (5):

Reklama

Katarína Šimoňáková (ženy, štafety)

Jozef Ninis (muži, štafety)

Marián Skupek (muži)

Tomáš Vaverčák (dvojice, štafety)

Matej Zmij (dvojice, štafety)

 

BOBY (1):

Reklama

Viktória Čerňanská (monoboby)

 

HOKEJ (25):

brankári: Patrik Rybár (Dinamo Minsk/KHL), Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR), Matej Tomek (HC Kometa Brno/ČR)

obrancovia: Marek Ďaloga (HC Kometa Brno/ČR), Martin Marinčin (HC Oceláři Třinec/ČR), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR), Mário Grman (HPK Hämeenlinna/Fín.), Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj.), Šimon Nemec (HK Nitra), Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds/USA/WHL)

útočníci: Libor Hudáček (Dinamo Minsk/KHL), Miloš Kelemen (BK Mladá Boleslav/ČR), Michal Krištof (HC Kometa Brno/ČR), Marko Daňo (HC Oceláři Třinec/ČR), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR), Juraj Slafkovský (TPS Turku/Fín.), Tomáš Jurčo (Barys Nur-Sultan/KHL), Peter Cehlárik (Avangard Omsk/KHL), Marek Hrivík (Torpedo Nižnij Novgorod/KHL), Kristián Pospíšil (HC Davos/Švaj.), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava), Pavol Regenda (HK DUKLA Ingema Michalovce), Adrián Holešinský (HK Nitra), Peter Zuzin (HKM Zvolen)

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali