Pápež dal do pozornosti potrebu bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi

Pápež dal do pozornosti potrebu bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi

Vatikán 12. februára 2019 (HSP/TK KBS/RV/Foto:TASR/AP-Alessandra Tarantino)

 

Pri modlitbe Anjel Pána v nedeľu 10. februára dal pápež František do osobitnej pozornosti celej Cirkvi potrebu aktívne bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi

Na snímke pápež František

Urobil tak v súvislosti so Svetovým dňom boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý sa už po piaty raz slávil 8. februára, v deň africkej svätice Jozefíny Bakhity.

Reklama

 

Prinášame plné znenie príhovoru Svätého Otca Františka veriacim zhromaždeným na Námestí sv. Petra pred poludňajšou modlitbou Anjel Pána v nedeľu 10. februára

Reklama

Drahí bratia a sestry, dobrý deň!

Dnešné evanjelium (porov. Lk 5,1-11) nám ponúka Lukášovo rozprávanie o povolaní sv. Petra. Jeho meno – ako dobre vieme – bolo Šimon a bol rybárom. Ježiš ho vidí na brehu Galilejského jazera ako si spolu s ostatnými rybármi dáva do poriadku siete.

Nachádza ho unaveného a sklamaného, lebo predošlú noc nič neulovili. Ježiš ho ale prekvapí niečím, čo nečakal: nastúpi na jeho loď a poprosí ho, aby odrazil trochu od brehu, lebo chce k ľuďom hovoriť odtiaľ; bolo tam množstvo ľudí. Tak sa Ježiš usadí do Šimonovej loďky a učí zástup, ktorý sa zhromaždil na brehu. Avšak Ježišove slová otvoria k dôvere aj srdce Šimona. Ježiš teda podnikne ďalší neočakávaný „krok“ a povie mu: „Zatiahni na hlbinu a spustite siete na lov!“ (v. 4).

Šimon odpovedá s istou námietkou: „Učiteľ, celú noc sme sa namáhali, a nič sme nechytili…“ (v. 5). A, ako skúsený rybár, mohol dodať: „Ak sme nedokázali nič chytiť v noci, o to menej niečo ulovíme cez deň“. Lenže Šimon, inšpirovaný Ježišovou prítomnosťou a jeho slovom, hovorí: „… ale na tvoje slovo spustíme siete“ (v. 5). Je to odpoveď viery, ktorú sme povolaní dávať aj my; je to postoj odovzdania sa k dispozícii, ktorý Pán žiada od všetkých svojich učeníkov, najmä od tých, ktorí vykonávajú úlohy spojené so zodpovednosťou v Cirkvi. Petrova poslušnosť vo viere prináša mimoriadny výsledok: „Len čo to urobili, chytili také množstvo rýb, až sa im siete trhali“ (v. 6).

Ide teda o zázračný rybolov ako znamenie moci Ježišovho slova: keď sa Ježišovi veľkodušne odovzdáme do služby, uskutoční v nás veľké veci. Ježiš takto koná s každým jedným z nás: žiada od nás, aby mohol nastúpiť na loďku nášho života a aby sme spoločne s ním mohli vyraziť na nové more, ktoré sa ukáže bohaté na prekvapenia. Jeho pozvanie vyraziť na šíre more medzi ľudí našej doby, aby sme mohli byť svedkami jeho dobroty a milosrdenstva, dáva zmysel našej vlastnej existencii, ktorá často riskuje, že sa obmedzí iba na samú seba.

Reklama

Niekedy môžeme na toto pozvanie, s ktorým sa na nás obracia božský Učiteľ, zareagovať s prekvapením a zostať voči nemu nerozhodní, v pokušení odmietnuť ho z dôvodu pocitu vlastnej nedostatočnosti. Aj Peter po neuveriteľnom rybolove hovorí Ježišovi:

„Pane, odíď odo mňa, lebo som človek hriešny“ (v. 8). Je nádherná táto pokorná modlitba: „Pane, odíď odo mňa, lebo som človek hriešny“. No Šimon to hovorí na kolenách pred tým, v ktorom už rozpoznal svojho „Pána“. A Ježiš ho povzbudzuje: „Neboj sa, odteraz budeš loviť už ľudí“ (v. 10); lebo Boh, ak mu veríme, nás oslobodzuje od našich hriechov a otvára pred nami nový horizont: spolupracovať na jeho poslaní.

Ten najväčší zázrak, ktorý Ježiš uskutočnil pre Šimona a ostatných sklamaných a unavených rybárov neboli ani tak plné siete rýb, ako to, že im pomohol nestať sa obeťami sklamania a skľúčenosti, keď sa človeku nedarí. Otvoril ich tomu, aby sa stali ohlasovateľmi a svedkami jeho slova a Božieho kráľovstva. A odpoveď učeníkov bola pohotová a rozhodná: „A keď pritiahli lode k brehu, opustili všetko a išli za ním“ (v. 11). Nech nám Svätá Panna Mária, vzor ochoty úplne sa podvoliť Božej vôli, pomáha vnímať čaro Pánovho povolania, a urobí nás pohotovými spolupracovať s ním, aby sa na každé miesto rozšírilo jeho slovo spásy.

Preložila: Slovenská redakcia VR

 

Reklama

Na záver poludňajšieho stretnutia s veriacimi Svätý Otec František predniesol túto výzvu:

„Drahí bratia a sestry, pred dvoma dňami, na liturgickú spomienku sv. Jozefíny Bakhity, sa konal 5. svetový deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Tohtoročné motto je «Spoločne proti obchodovaniu».“

Svätý Otec vyzval prítomných na námestí zopakovať motto spolu s ním: „Spoločne proti obchodovaniu!“ Ďalej pokračoval vo svojej výzve týmito slovami:

„Nezabudnime na to. Pozýva nás to spojiť sily, aby sme sa víťazne vysporiadali s touto výzvou. Ďakujem všetkým, čo zápasia na tomto fronte, osobitne početným rehoľníčkam. Apelujem osobitne na vlády, aby sa s rozhodnosťou čelilo príčinám tejto pliagy a chránili sa obete. Všetci však môžeme a musíme spolupracovať upozorňovaním na prípady vykorisťovania a zotročovania mužov, žien i detí. Modlitba je sila, ktorá podopiera naše spoločné úsilie. Preto vás teraz pozývam spoločne so mnou sa pomodliť modlitbu k sv. Jozefíne Bakhite.“

Svätý Otec sa spolu s prítomnými veriacimi, ktorým dobrovoľníci na námestí vopred rozdali text s modlitbou, modlil spoločne týmito slovami:

„Svätá Jozefína Bakhita, predali ťa do otroctva, keď si bola ešte dieťa. Musela si znášať nevýslovné utrpenie a bolesť.
Oslobodená z fyzického zotročenia, našla si pravé vykúpenie v stretnutí s Kristom a jeho Cirkvou.
Svätá Jozefína Bakhita, pomôž všetkým, ktorí sú držaní v otroctve.
Prihovor sa v ich mene u Boha milosrdenstva, aby mohli byť rozlámané reťaze, ktoré ich uväzňujú.
Kiež samotný Boh vyslobodí všetkých, ktorí si prežili hrozby, zranenia a znevažovania spôsobené obchodovaním s ľuďmi a prevádzačstvom. Prines útechu tým, ktorí si prešli týmto otroctvom a nauč ich hľadieť na Ježiša ako na vzor viery a lásky, aby si takto mohli uzdraviť svoje zranenia.
Prosíme ťa, modli sa a oroduj za nás všetkých: aby sme neupadli do ľahostajnosti, aby sme otvorili oči a dokázali vidieť biedy a zranenia toľkých bratov a sestier obratých o ich dôstojnosť a o ich slobodu a počúvať ich volanie o pomoc. Amen.“

Pápež František zakončil spoločnú modlitbu zvolaním: „Svätá Jozefína Bakhita, oroduj za nás!“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali