Oscarom kraľovala juhokórejská čierna komédia Parazit

Oscarom kraľovala juhokórejská čierna komédia Parazit

Los Angeles 10. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Chris Pizzello)

 

V americkom Los Angeles sa v noci na pondelok konal 92. ročník udeľovania filmových cien Oscar. Galavečer v komplexe Dolby Theatre sa už po druhý raz uskutočnil bez moderátora, ktorého nahradili desiatky rozličných osobností

Ilustračné foto

 Oscarom kraľovala juhokórejská čierna komédia Parazit od režiséra Pon Džun-hoa. Z galavečera si odniesla celkovo štyri sošky Oscarov, a to v kategóriách – najlepší film, najlepšia réžia, najlepší celovečerný medzinárodný film (v minulosti najlepší cudzojazyčný film) a tiež najlepší pôvodný scenár.

Reklama

Do histórie sa táto snímka zapísala ako vôbec prvý cudzojazyčný celovečerný film, ktorý zvíťazil v najprestížnejšej kategórii Oscarov – v kategórii najlepší film.

Film Joker, ktorý bol na Oscara nominovaný v celkovo 11 kategóriách, napokon zvíťazil len v dvoch kategóriách – herec v hlavnej úlohe (Joaquin Phoenix) a najlepšia hudbu k filmu, ktorú zložila Islanďanka Hildur Gudnadóttir.

Reklama

Filmári z ČR boli nominovaní celkovo v dvoch kategóriách, a to výprava a kostýmy (Nora Sopková spolu s Novozélanďanom Ra Vincentom za film Králiček Jojo) a tiež v kategórii najlepší krátky animovaný film (Darja Kaščejevová za film Dcéra), Oscara však napokon ani v jednej z nich nezískali.

Favoritmi večera boli tiež kriminálna dráma The Irishman režiséra Martina Scorseseho, historický film 1917 režiséra Sama Mendesa a komediálna dráma Vtedy v Hollywoode režiséra Quentina Tarantina, ktoré dostali zhodne po desať nominácií.

Vojnový film 1917 napokon získal troch Oscarov, Vtedy v Hollywoode si odniesol dvoch Oscarov, rovnako ako aj film Le Mans ’66 (nazývaný tiež Ford v Ferrari) a tiež už spomínaný Joker. The Irishman napokon nezískal žiadnu cenu.

 

Najlepší film: Parazit

Reklama

Réžia: Pon Džun-ho (Parazit)

Herec v hlavnej úlohe: Joaquin Phoenix (Joker)

Herečka v hlavnej úlohe: Renee Zellwegerová

Najlepší medzinárodný (predtým cudzojazyčný) film: Parazit

Herec vo vedľajšej úlohe: Brad Pitt (Vtedy v Hollywoode)

Reklama

Herečka vo vedľajšej úlohe: Laura Dernová (Marriage Story)

Hudba: Hildur Gudnadóttir (Joker)

Pieseň: (I’m Gonna) Love Me Again (Rocketman)

Pôvodný scenár: Pon Džun-ho a Han Jin-won (Parazit)

Adaptovaný scenár: Taika Waititi (Králíček Jojo)

Krátky film: The Neighbors’ Window

Animovaný celovečerný film: Toy Story 4

Animovaný krátky film: Hair Love

Celovečerný dokument: American Factory

Krátkometrážny dokument: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Reklama

Kamera: Roger Deakins (1917)

Strih: Michael McCusker a Andrew Buckland (Le Mans ’66)

Výprava a dekorácie: Barbara Lingová a Nancy Haighová (Vtedy v Hollywoode)

Kostýmy: Jacqueline Durranová (Malé ženy)

Masky: Kazu Hiro, Anne Morganová a Vivian Bakerová (Bombshell)

Reklama

Vizuálne efekty: Guillaume Rocheron, Greg Butler a Dominic Tuohy (1917)

Zvuk: Donald Sylvester (Le Mans ’66)

Strih zvuku: Mark Taylor a Stuart Wilson (1917)

 

6:28 Oscara ako herečka v hlavnej úlohe získala Renee Zellwegerová

Reklama

Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala v noci na pondelok Renee Zellwegerová. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie Judy Garlandovej vo filme Judy. Pre Zellwegerovú ide už o druhého Oscara, ktorého získala vo svojej hereckej kariére, píše agentúra AFP.

“Naši hrdinovia nás spájajú,” povedala pri preberaní ceny Zellwegerová odkazujúc tak na adresu legendárnej speváčky Garlandovej, ktorú vo filme stvárňuje, píše agentúra DPA.

Agentúra dodáva, že išlo o Zellwegerovej štvrtú nomináciu na Oscara, pričom prestížnu cenu si táto herečka z galavečera odniesla po druhý raz.

7:00 Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala v noci na pondelok Renee Zellwegerová.

Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie Judy Garlandovej vo filme Judy. Pre Zellwegerovú ide už o druhého Oscara, ktorého získala vo svojej hereckej kariére, píše agentúra AFP

“Naši hrdinovia nás spájajú,” povedala pri preberaní ceny Zellwegerová odkazujúc tak na adresu legendárnej speváčky Garlandovej, ktorú vo filme stvárňuje, píše agentúra DPA.

Agentúra dodáva, že išlo o Zellwegerovej štvrtú nomináciu na Oscara, pričom prestížnu cenu si táto herečka z galavečera odniesla po druhý raz.

Reklama

 

6:17 Oscara ako herec v hlavnej úlohe získal Joaquin Phoenix za Jokera

Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe získal v noci na pondelok Joaquin Phoenix. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za úlohu Jokera, ktorú stvárnil v rovnomennom psychologickom thrilleri v réžii Todda Phillipsa. Informovala o tom agentúra AFP.

Temný film Joker je natočený na motívy komiksov amerického vydavateľstva DC Comics o zloduchovi Jokerovi, nepriateľovi Batmana. Neúspešný a osamelý komik Arthur Fleck sa vo filme ocitá na pokraji šialnestva a napokon až na strane zločinu, pričom si pre svoju kriminálnu dráhu vymyslí prezývku Joker.

Film Joker bol na Oscara nominovaný v celkovo 11 kategóriach. Na úspešné napokon premenil dve z týchto nominácií, okrem kategórie herec v hlavnej úlohe, získal Oscara aj za najlepšiu hudbu k filmu, ktorú zložila Islanďanka Hildur Gudnadóttir.

 

5:57 Oscara v kategórii najlepší film získal Parazit

Reklama

Oscara v kategórii najlepší film získala v noci na pondelok juhokórejská čierna komédia Parazit od režiséra Pon Džun-hoa. Ide o vôbec prvý cudzojazyčný film, ktorý toto ocenenie kedy získal, všímajú si viaceré médiá vrátane agentúry AFP. Snímka už predtým na získala troch ďalších Oscarov.

Film Parazit kriticky zobrazujúci triedne rozdiely v juhokórejskej spoločnosti je príbehom chudobnej, avšak prefíkanej juhokórejskej štvorčlennej rodiny, ktorá sa infiltruje do domácnosti boháčov, približuje agentúra AFP. Spoločensko-satirická i kritická snímka sa zaoberá témou rozširujúcej sa priepasti medzi bohatými a chudobnými vrstvami obyvateľstva v Južnej Kórei.

Parazit si z galavečera odnáša rovno štyroch Oscarov, a do histórie sa zapíše tiež ako vôbec prvý cudzojazyčný celovečerný film, ktorý zvíťazil v najprestížnejšej kategórii Oscarov – v kategórii najlepší film, ktorá sa udeľuje ako posledná.

Parazit už predtým získal Oscara za najlepší celovečerný medzinárodný film, cenu, ktorá sa udeľuje neamerickým, cudzojazyčným filmom a do vlaňajšieho roka sa oficiálne nazývala cenou za najlepší cudzojazyčný film. Snímka si z galavečera odnáša tiež Oscara za najlepší pôvodný scenár. Snímka si z galavečera odnáša tiež Oscara za najlepší pôvodný scenár a jej 50-ročný režisér Pon Džun-ho za ňu získal aj cenu za najlepšiu réžiu.

Film Parazit už vlani v máji ocenili tiež Zlatou palmou, hlavnou cenu medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes, pričom Pong získal toto ocenenie ako vôbec prvý juhokórejský režisér.

 

5:23 Oscara za najlepšiu réžiu získal Pon Džun-ho za film Parazit

Reklama

Oscara za najlepšiu réžiu získal v noci na pondelok Juhokórejčan Pon Džun-ho, a to za čiernu komédiu Parazit kriticky zobrazujúcu triedne rozdiely v juhokórejskej spoločnosti, informuje agentúra DPA.

Parazit už predtým získal Oscara za najlepší celovečerný medzinárodný film, ktorá sa udeľuje neamerickým, cudzojazyčným filmom a do vlaňajšieho roka sa oficiálne nazývala cenou za najlepší cudzojazyčný film. Snímka si z galavečera odnáša tiež Oscara za najlepší pôvodný scenár.

“Po víťazstve v kategórii medzinárodný celovečerný film, som si myslel, že už mám na dnes dosť a môžem ísť oddychovať,” zažartoval pri preberaní ceny za réžiu 50-ročný Pon.

Parazit je príbehom chudobnej, avšak prefíkanej juhokórejskej štvorčlennej rodiny, ktorá sa infiltruje do domácnosti boháčov, približuje agentúra AFP. Spoločensko-satirická i kritická snímka sa zaoberá témou rozširujúcej sa priepasti medzi bohatými a chudobnými vrstvami obyvateľstva v Južnej Kórei.

Film vlani v máji dostal tiež Zlatú palmu, hlavnú cenu medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes, pričom Pong získal toto ocenenie ako vôbec prvý juhokórejský režisér.

 

4:58 Oscara v kategórii cudzojazyčný film získal Parazit (Južná Kórea)

Reklama

Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film získala v noci na pondelok juhokórejská komediálna dráma Parazit od režiséra Pon Džun-hoa.

Film žánrovo označovaný aj za čiernu komédiu je príbehom chudobnej, avšak prefíkanej juhokórejskej štvorčlennej rodiny, ktorá sa infiltruje do domácnosti boháčov, približuje agentúra AFP. Spoločensko-satirická i kritická snímka sa zaoberá témou rozširujúcej sa priepasti medzi bohatými a chudobnými vrstvami obyvateľstva v Južnej Kórei.

Okrem ceny za najlepší cudzojazyčný film, ktorá sa v tomto roku oficiálne premenovala na cenu najlepší medzinárodný film, pričom sa udeľuje neamerickým a prevažne cudzojazyčným filmom, získal Parazit počas galavečera tiež Oscara v kategórii najlepší pôvodný scenár.

Film vlani v máji dostal tiež Zlatú palmu, hlavnú cenu, na medzinárodnom filmovom festivale vo francúzskom Cannes, pričom Pong (50) získal Zlatú palmu ako vôbec prvý juhokórejský režisér.

 

4:12 Oscary: V animovaných filmoch zabodovali Toy Story 4 a Hair Love

Oscara v kategórii Najlepší animovaný celovečerný film získala v noci na pondelok snímka Toy Story 4 (Príbeh hračiek 4) z dielne filmového štúdia Pixar.

Reklama

Agentúra AFP pripomína, že ide už o tretiu sošku Oscara pre túto sériu štvorice príbehov o zbierke hračiek, ktoré pojednávajú o hodnote priateľstva či akceptácii životných zmien. Predošlé dva Oscary získal ešte v roku 2011 film Toy Story 3, ktorý vtedy zabodoval v kategóriách najlepší animovaný celovečerný film a najlepšia pôvodná filmová pieseň (skladbou We Belong Together).

Podobne ako v predošlých dieloch pribudne aj v tom najnovšom k zbierke detských hračiek chlapca Andyho a dievčatka Bonnie nový člen.

V kategórii krátky animovaný film bojovala o Oskara aj česká snímka Dcéra od režisérky Darje Kaščejevovej, študentky pražskej FAMU, pochádzajúcej z Tadžikistanu. Sošku však napokon získala snímka Hair Love od režiséra Matthewa A. Cherryho.

Ide o príbeh afro-amerického otca, ktorý sa musí popasovať s náročnou úlohou – prvýkrát v živote svojej dcére vytvoriť účes. Dcéru o filme nahovorila známa americká herečka a producentka Issa Rae.

 

Reklama

3:55 Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe získala Laura Dernová

Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe získala v noci na pondelok Laura Dernová. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie úlohy rozvodovej právničky v dráme Marriage Story (Manželská história), informovala agentúra AFP.

Dernová tak predstihla v predvečer svojich 53. narodenín predstihla ziskom Oscara v tejto kategórii herečky ako Margot Robbieovú (za film Bombshell), Scarlett Johanssonovú (Králiček Jojo), Florence Pughovú (Malé ženy) či Kathy Batesovú (za film Richard Jewell), ktoré boli taktiež nominované.

Dernová vo svojom prejave venovala cenu svojim rodičom, herečke Diane Laddovej a hercovi Bruceovi Dernovi.

V Marriage Story stvárnila neúprosnú a rýchlo rozprávajúcu rozvodovú právničku jednej z hlavných postáv, manželky Nicole, ktorú vo filme stvárňuje Scarlett Johanssonovú. Manžela, s ktorým sa rozvádza hrá Adam Driver. Obaja zmienení herci sú za tento trpký filmový príbeh o rozvode taktiež nominovaní na Oscara v kategóriách herca a herečky v hlavnej úlohe.

 

2:49 Oscara v kategórii herec vo vedľajšej úlohe získal Brad Pitt

Oscara v kategórii herec vo vedľajšej úlohe získal v noci na pondelok Brad Pitt za svoju úlohu kaskadéra komediálnej dráme Vtedy v Hollywoode od amerického režiséra Quentina Tarantina.

Agentúra AFP informovala, že pre Pitta ide o vôbec prvého Oscara, ktorého získal ako jednotlivec (a nie len prevzal spolu s ďalšími v rámci oceneného filmu). Pitt pri preberaní ocenenia priznal, že je trochu “vyvedený z miery”.

Ziskom tejto ceny Americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) predstihol hercov ako Joe Pesci, Al Pacino či Tom Hanks, ktorí boli nominovaní v rovnakej kategórii.

Dej snímky Vtedy v Hollywoode je zasadený do roku 1969 v Los Angeles. Hlavnú úlohu v ňom stvárňuje Leonardo DiCaprio, ktorý je za ňu taktiež nominovaný na Oscara.

DiCaprio hrá vo filme zašlú hviezdu amerických westernov, zatiaľ čo Pitt stvárňuje jeho kaskadéra. Ich filmové postavy žijú v susedstve herečky Sharon Tateovej.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

13:35

Ceny zlata v piatok ráno prudko vzrástli a priblížili sa k rekordným maximám po správach o izraelských útokoch na Irán, ktoré zvýšili dopyt po tzv. bezpečných investíciách. Spotová cena zlata sa v piatok ráno nakrátko vyšplhala až na 2417,79 USD (2264,06 eura) za uncu (31,1 gramu). Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex stúpol 2433 USD za uncu.

13:32

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred “katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo” v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou.

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali