Novinárski inkvizítori

Novinárski inkvizítori

Bratislava 4. mája 2018 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Snaha RTVS prinavrátiť do verejnoprávneho spravodajstva profesionalitu narazila na odpor

Na snímke Peter Pellegrini

„Hovorca, drž sa svojho kopyta!“ odkázal jeden z redaktorov súkromného, klonovaného denníka smerom k „obrátenej pyramíde“ a do Mlynskej doliny. Vyjadril svoj postoj k prebublávajúcej redakčnej polievke pod pokrievkou slovenských verejnoprávnych médií. Z RTVS totiž v krátkom čase za sebou ohlásili cez médiá svoj odchod Oľga Baková, Tibor Búza i redaktorka Gabriela Kajtárová. Ľudo Slovenský by zašomral, že „Kišasonka z Mačkaházu“

Reklama

Inak to však vidí a cíti jeho sused. Na záchranu ostatných žoldnierskych pusipajtášov, maskovaných politických aktivistov a poslov bulváru treba použiť akékoľvek zbrane i všetku dostupnú muníciu. Zapisovateľ z Denníka N preto siahol po príklade od našich západných susedov. „V Českom rozhlase je nepísané, ale silne zaužívané pravidlo, že kto raz v akejkoľvek pozícii pričuchne k politike, cestu do verejnoprávnej inštitúcie si uzatvára,“ tvrdí Ľubomír Smatana. Vyriekol tak akoby jasný ortieľ nad členmi nového vedenia spravodajstva RTVS. Podľa mimovládnych sorosovských kádrovníkov spriahnutých s mediálnou mafiou by si zrejme mali Vahram Chuguryan, Petra Stano Maťašovská, Hana Lyons a Vincent Štofaník asi okamžite zbaliť svoje saky-paky a z toho „Čuda medzi ZOO a cintorínom“ rýchlo odpochodovať.

 

Reklama

Zákon a poriadok

Oni však pritom nechcú nič viac a nič menej, iba prinavrátiť do verejnoprávneho spravodajstva profesionalitu a ako sa vraví, „zákon a poriadok“. Lebo verejnoprávne médiá sú jediné na slovenskom mediálnom trhu, ktoré sú zriadené zákonom a ktorých tvorcovia ho musia v práci rešpektovať a riadiť sa navyše aj podľa Štatútu programových pracovníkov i dodržiavať Etický kódex.

Ohýbanie pravidiel podľa seba a vlastných záujmov, porušovanie zákonov, znásilňovanie pravdy a fabrikovanie jediných správnych „riešení“ sa udomácnilo v žoldnierskych redakciách a v oligarchických vydavateľských domoch ako blchy v medveďom kožuchu. Zaujímavé, že mlčali pri nástupe Juraja Rybanského a Borisa Chmela na jeseň 2017, hoci obaja prišli na pozície šéfov televízneho spravodajstva RTVS tiež z pozície hovorcov. Na celom tomto snažení prekvapuje, že aktivitu politikov a parlamentných krikľúňov, pátrajúcich teraz radšej po výhodných predajoch pozemkov, víl a po predražených tendroch, nahradili novinárski čističi. K tým doterajším čiernym listinám verejného života, k zoznamom nežiaducich osôb a neprijateľných respondentov začali mediálni inkvizítori kreovať ďalší. Tento zoznam by mal (podľa nich) určovať, kto môže a kto nesmie pracovať či vystupovať vo verejnoprávnych médiách.

 

Stop žoldnierom

Reklama

Možno by ozaj stálo za to určiť nejaké pravidlá hry na zdeformovanom, naklonenom a zaburinenom mediálnom ihrisku bez bránok, dokonca bez „vylajnovaných“ čiar… Spomínanému autorovi z úvodu odkazujem, že ak sa chce odvolávať na nejaké písané a nepísané pravidlá, tie by sa mali predovšetkým určiť vopred, až následne vyžadovať od hráčov ich dodržiavanie. A od rozhodcov aj delegáta očakávať na upravenom a vyznačenom ihrisku ochranu čistoty hry. K zákazu angažovania hovorcov z ministerstiev by som pridal logickejšiu požiadavku „stopky“ vo verejnoprávnom médiu pre kohokoľvek, kto pracoval v redakcii bulváru, v tendenčnom a manipulatívnom denníku, komerčnom elektronickom médiu alebo bol plateným policajným agentom či žoldnierom v službách mimovládnych organizácií.

Vrátane účasti v konkurze na generálneho riaditeľa.

Nepovažujem však túto cestu mediálnej inkvizície za správnu. Čestných a dobrých profesionálnych novinárov nemáme na Slovensku veľa. Úlohy, poslanie, roly sú dané a každý normálny človek ich vie pochopiť. Stačí pritom iba chápať odlišné poslanie, postavenie daného druhu média, rešpektovať platnú legislatívu a ctiť pravdu i ľudské hodnoty. V rámci nich má aj sloboda slova i slobodný výkon povolania (novinárskeho poslania) silnejšie opory.

 

Bez úcty k pravde

Reklama

Aktuálnym problémom RTVS a jej tvorcov vôbec nie je ohrozenie slobody slova alebo obmedzovanie výkonu povolania televíznych žurnalistov. Blcha, ktorá sa pred časom nasťahovala do medvedieho kožucha, sa totiž rozhodla svojho hostiteľa otravovať, štípať, zničiť. Mediálna mafia dlhé roky zamlčuje opakované porušovanie Ústavy SR, Zákona o RTVS a ďalších zákonov našej republiky redaktormi a reportérmi verejnoprávnych médií. Umelo a klamlivo sa vytvoril obraz bezproblémovej inštitúcie, dotovanej štedro cez Ministerstvo kultúry SR. Bývalý minister Maďarič nasypal do RTVS v rokoch 2012 – 2016 cez dodatky až o 140 milión eur navyše, nad rámec zmluvy so štátom. Z toho pramenila arogancia a upevnenie pocitu všemohúcnosti niektorých protežovaných prezentátorov z obrazovky, ktorú si však platíme najmä my – koncesionári.

Na snímke vchod do budovy RTVS v Mlynskej doline

„Odvysielať oznam o porušení zákona. Nie raz, ale rovno trikrát. A to v jednom z najlukratívnejších televíznych časov – pred Správami RTVS.“ Takúto sankciu dostala v uplynulých dňoch verejnoprávna televízia od Rady pre vysielanie a retransmisiu. K porušeniu zákona podľa nej prišlo v reportáži Zuzany Kovačič-Hanzelovej, ktorú televízia odvysielala počas vlaňajších parlamentných volieb v Česku. Rada pre vysielanie a retransmisiu riešila aj v minulosti podobnú sťažnosť, týkajúcu sa objektívnosti a nestrannosti reportáže, kde boli použité špekulatívne informácie. Týkali sa údajného predaja denníka Pravda finančnej skupine Penta, pričom priame stanovisko zástupcov Pravdy a jej vydavateľa autor príspevku nesprostredkoval. Vtedy dostala RTVS iba najnižšiu, nefinančnú sankciu – upozornenie na porušenie zákona.

Neochota prispôsobiť sa pravidlám špecifického postavenia aj poslania verejnoprávneho vysielateľa, absencia pokory a úcty k pravde, k faktom, politikárčenie a zavírenie spravodajstva bulvárnym brakom i škandalizovaním prekročilo medze a implantovaná „najobjektívnejšia“ brečka Dikovskej kaše sa vyliala… No diváci ju nechcú jesť a zdá sa, že konečne zasmradla už aj členom regulačných rád.

 

Lovci hoaxov

Bulvarizácia s opičením sa po komerčných vzoroch spôsobili v minulých dňoch škandál aj v „bratskej“ Českej televízii. Nedostatok obrazového materiálu k nevydarenému americkému útoku v Sýrii (potvrdzujúcemu lživé tvrdenie amerického Pentagónu o zásahu cieľov všetkými vypálenými raketami) nahradila redakcia zahraničného spravodajstva ČT zábermi nočného útoku ukrajinskej armády na Luhansk z roku 2015. Hrôza pomyslieť, že sa s divákmi zahrali obdobne aj v prípade Skripaľ či údajného útoku chemickými zbraňami vo východnej Ghúte.

Pritom viacerí redaktori českej aj slovenskej verejnoprávnej televízie sa ako papagáje pridali k samozvaným strážcom a lovcom hoaxov i falošných správ. Nehanebne a s krikom o konšpirátoroch nálepkujú všetky redakcie či novinárov, ktorí nekráčajú s nimi v jednom názorovom propagandistickom „sorošíku“. Bude zaujímavé sledovať reakcie manažmentov oboch spomínaných televízií aj spôsob vyvodenia zodpovednosti voči hriešnikom. Vrátane postihu, až po zosobnenie škody. Na nafúkaných egoistov zneužívajúcich obrazovku na nízke a nekalé ciele, na sebaprezentáciu zrejme iné nič neplatí… Pritom práve verejnoprávne médiá by mali byť príkladom profesionality, etiky, mravnosti aj kultúrnosti na mediálnom trhovisku.

Nevytvárajme teda zoznamy, neohŕňajme nosom nad hentým či tamtou… Každý jeden kamienok, hoc odlišný tvarom i povahou, môže prispieť k vytvoreniu pestrej a hodnotnej mozaiky. No len za predpokladu, že nebude sám seba považovať za solitérne umelecké dielo, vzácnejšie ako všetko naokolo vrátane umelca, vytvárajúceho renesančnú farebnú vitráž.

„Čelom dosahuje nebo,“ tak hovorieva Ľudo Slovenský.

Štefan Nižňanský

Reklama

 

Článok pôvodne vyšiel na www.extraplus.sk

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali