Nová vláda sľubovala, že bude vyberať ľudí do funkcií transparentne, nekorupčne a neprotekčne. Aká je však realita prvých týždňov?

Nová vláda sľubovala, že bude vyberať ľudí do funkcií transparentne, nekorupčne a neprotekčne. Aká je však realita prvých týždňov?

Bratislava 23. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Pred voľbami hovorili, že ľudí na jednotlivé posty treba vyberať prísne podľa štandardných pravidiel, výlučne na základe ich schopností, vlastností a odbornosti, teda úplne inak, než ako sa to dialo v minulosti. Bude to tak naozaj?

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO)

S ostrou kritikou Programového vyhlásenia vlády (PVV) prišla v stredu strana Smer-SD (píšeme o tom aj TU), keď jej predseda Robert Fico uviedol: „Smer-SD nemôže podporiť PVV, lebo je to dokument neprofesionálny, nekrytý finančnými prostriedkami. Náš odhad je, že výdavky na jeho splnenie by ročne predstavovali 25 miliárd eur, pričom rozpočet je iba okolo 17 miliárd.“

Reklama

Fico zdôraznil, že jeho strana odmieta „všetky nezmysly ohľadne toho, že sme odovzdali krajinu v nedobrom finančnom stave. Objavili sa údaje, ktoré hovoria, že deficit bol potvrdený na úrovni 1,3 percenta a pokiaľ ide o verejný dlh, tam sme dokonca išli dolu a sme na úrovni okolo 48 percent – sme mimo akýchkoľvek sankčných pásiem. Táto vláda obdržala od vlády, v ktorej hral Smer-SD dominantnú úlohu, štát v perfektnom finančnom stave.“

Fico uviedol, že nová vláda od samého začiatku „vodu káže a víno pije – a veľmi silné víno“. Poukázal na to, že testy na koronavírus, ktoré predseda vlády nedávno označil za nepoužiteľné, teraz chce použiť na testovanie klientov a zamestnancov sociálnych zariadení. „Je ponižujúce a smiešne, ak jeden deň povie, že ich treba ako hnoj hodiť do Dunaja a na druhý deň to ponúka zamestnancom a klientom domovov dôchodcov.“

Reklama

Fico sa však na tlačovej konferencii venoval najmä „transparentnosti“ výberu kádrov novou mocou, ktorá sľubovala, že „do funkcií budú vyberaní najlepší odborníci a povýšenie človeka do funkcie má byť výsledkom jeho kvality, jeho tvrdej práce, atď.“

„Považujeme za výsmech, čo urobila SaS a jej predseda Sulík, že vymenil šéfa Hlavného banského úradu. Na čele tohto úradu pätnásť rokov profesionálne pôsobil pán Peter Kúkelčík, ktorý presne vedel, o čom tá práca je. Kto sa stal šéfom Hlavného banského úradu? Bez akéhokoľvek výberu, bez akejkoľvek transparentnosti sa ním stal pán Zvrškovec, ktorý pôsobil v Žarnovici ako okresný predseda SaS a jeho manželka pôsobí ako okresná predsedníčka SaS v Banskej Štiavnici. A tento pán – pri všetkej úcte k nemu, nepoznáme ho – ale baník nie je: vyrába nábytok. Tak sa pýtame: kde je tá profesionalita? Kde je tá transparentnosť? Kde je verejný výber kandidátov, tých najlepších na svete? Toto je výsmech do očí každému a myslím si, že baníci a všetci, ktorí sa vyznajú v tomto prostredí, sa musia iba smiať,“ uviedol Fico.

A pokračoval: „Rovnako počúvame zaujímavé informácie, pokiaľ ide o výber vedúcej služobného úradu, dnes sa to nazýva generálna tajomníčka na ministerstve vnútra, ktorá mala byť zapletená do vážnych podvodov v rámci DPH. Je to však priama nominácia, táto osoba s vysokou pravdepodobnosťou bude pôsobiť v tejto vysokej funkcii, na tak citlivom orgáne ako je ministerstvo vnútra.“

O tomto prípade píše zaujímavé veci aj denník Sme (viď TU), podľa ktorého za menovaním tejto osoby do vysokej štátnej funkcie stojí štátny tajomník ministerstva vnútra za OĽaNO Lukáš Kyselica (bývalý vyšetrovateľ kauzy Gorila!). Tretia najvyššia úradníčka ministerstva vnútra Anna Bilecová mala byť dokázanou súčasťou karuselového megapodvodu za 70 miliónov eur, v ktorom bolo zapojených vyše sto firiem. Prepis odpočúvaní jej rozhovorov s viackrát stíhaným organizátorom tohto podvodu, ako aj ďalšie nepriame dôkazy sú takým závažným podozrením, že sú s pozíciou generálnej tajomníčky služobného úradu MV SR nezlučiteľné, uviedol vyšetrovateľ Pavol Milan, ktorý v minulosti viedol policajný tím vyšetrujúci tieto DPH podvody, a ktorý v súčasnosti pracuje ako poradca europoslankyne Lucie Nicholsonovej (SaS). Z výberu tejto osoby sú podľa denníka Sme znechutení aj policajti, ktorí sa obávajú, že týmto bude ohrozené, ak nie úplne zmarené dlhoročné vyšetrovanie tejto kauzy a usvedčenie jej páchateľov.

Fico vymenoval aj rad ďalších prípadov „kreatívnej“ personálnej práce novej moci: „Máme tu ešte jednu čerešničku. Budeme v Národnej rade voliť troch členov Súdnej rady. V PVV je presne napísané, že vláda zavedie pravidlo, že za členov Súdnej rady parlament a vláda nemôže navrhovať sudcov. Teda nech sudcovia navrhujú sudcov a vláda a parlament nech navrhujú len iné osoby z právnického prostredia. A koho navrhol Boris Kollár? Sudkyňu najvyššieho súdu SR…“ A pýta sa, či náhodou Kollár túto osobu nepozná ešte z divokých 90. rokov, keď pracovala vo viacerých zvláštnych, dnes už nejestvujúcich firmách.

Reklama

Fico ďalej uviedol: „Pozrite sa na výmenu ľudí v SEPS, čo je mimoriadne dôležitý štátny podnik, akciová spoločnosť v pôsobnosti Ministerstva financií. Všetkých vymenili – čo tam po nejakom výberovom konaní.

Pozrite sa, ako robili zmenu ľudí vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Dali pár dní, a z toho štyri dni bola Veľká noc – tak ako sa tí ľudia mali prihlásiť?

O Súdnej rade ani nehovorím, dostali sme termín dva dni na predkladanie návrhov na Súdnu radu, potom to predĺžil predseda parlamentu do pondelka večera, lenže takýto vážny výber predsa vyžaduje podstatne komplikovanejšie procesy, než sú tie, ktorých sme svedkami,“ povedal predseda strany Smer-SD.

Fico však nie je jediný, kto si všimol zaujímavé personálne súvislosti, ktoré vrhajú prinajmenšom tiene podozrenia na novú „transparentnú“ vládu. Azda najviac medializovaným prípadom bola voľba nového šéfa Slovenskej informačnej služby. Sme rodina – tieto slová azda najlepšie popisujú kritérium, ktoré bolo použité pri jeho výbere…

Nemenej rodinne založené sú však aj ďalšie strany z vládnej koalície. Už dávno sa šuškalo napríklad o istom členovi Matovičovej vlády, ktorý počas svojho pobytu v Bruseli tam možno vybavil teplé miestečká aj bratovi a švagrovi (viď napríklad TU).

Reklama

Iné staré prepojenia, napríklad zo žilinskej župy sú všeobecne známe, dočítate sa o nich napríklad TU.

Naopak, zo súčasnosti je situácia na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, kde minister Ján Mičovský odvolal z pozície šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha, ktorý bol vyšetrovaný pre údajné pochybenia pri poskytovaní priamych platieb. Pochybenia sa nepreukázali, ale na miesto novej riaditeľky bola vymenovaná Beatrix Galandová – ako inak, bez výberového konania.

Viacerých občanov zaujalo aj to, že bývalú redaktorku televízie TA3, životnú partnerku súčasného ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) Barboru Túrosovú vymenovali do pozície hovorkyne a súčasne poradkyne ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Tento výpočet nie celkom štandardných výberových konaní na vysoké verejné funkcie samozrejme ani zďaleka nie je kompletný. Vyvoláva však oprávnenú otázku: tak ako to teda je s tou transparentnosťou a objektívnosťou personálnej práce novej moci? Sú všetky uvedené prípady iba náhodami, či zlomyseľným ohováraním opozície a sú úplne v poriadku? Alebo majú pravdu tí, ktorí hovoria, že táto „protikorupčná“ garnitúra bude možno dokonca ešte viac korupčná a prešpikovaná rodinnými a inými podozrivými prepojeniami, než všetky doterajšie?

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali