Nová hra v Luduse skúma životné rozpoloženie súčasných tínedžerov

Nová hra v Luduse skúma životné rozpoloženie súčasných tínedžerov

Bratislava 21. apríla (TASR/HSP) 

 

Hra rozpráva príbeh dvoch najlepších kamarátok, ktoré sa rozhodnú prežiť jeden deň “absolútne slobodne”, len podľa svojich predstáv

Presne týždeň má v repertoári novinku Poďme, čaká nás auto bratislavské Divadlo Ludus. Hrou ruského dramatika Jurija Klavdijeva (1974), ktorá súčasným a zrozumiteľným spôsobom pomenúva problémy mladých ľudí, ich hľadanie vlastnej identity a miesta v spoločnosti, sa po prvý raz v profesionálnom divadle predstavuje režisér Michael Vyskočáni. “Spôsob vyjadrovania k témam a jazyk postáv bol naozaj autentický. Autor si prežil svoje obdobie, mal aj kontakt s drogami, chvíľu bol v skupine násilných fanúšikov futbalu, pozná jazyk vrstiev na okraji spoločnosti,” povedal v rozhovore pre TASR Vyskočáni. Výber Klavdijevovho textu ďalej zdôvodnil aj tým, že dramatik pozná vďaka skúsenosti z vysokoškolských štúdií aj inú societu.

Reklama

V inscenácii určenej tínedžerskému publiku hľadajú postavy odpovede na otázky vo svete preplnenom informáciami, istotu nachádzajú napríklad aj v náboženských filozofiách, návodoch na život, ktoré zle pochopia. “To sú presne nástrahy, ktoré číhajú na mladého človeka. Dnes tým, ako sa ľahko dá dostať k informáciám, tak oveľa skôr si začínajú hľadať veci, ktorým ešte nemôžu rozumieť a nemôžu si uvedomovať, kam sa to môže dostať,” vysvetľuje režisér nového titulu, ktorý sa usiluje s pochopením a občas aj s vtipom skúmať životné rozpoloženie súčasnej násťročnej generácie balansujúcej medzi svetom tínedžerov a povinnosťami dospelých.

Hra rozpráva príbeh dvoch najlepších kamarátok, ktoré sa rozhodnú prežiť jeden deň “absolútne slobodne”, len podľa svojich predstáv. Chcú sa správať ako “beštie”, pre ktoré neplatia žiadne pravidlá. Jedna z nich fantazíruje aj o dobrovoľnej smrti ako úniku z nezmyselného a stereotypného života. Cieľom ich tripu je periféria mesta. Tento odvážny krok ich však zavedie do konfliktu s bandou chuligánov, ktorí žijú mimo zákon. Všetkým pôjde naozaj o život a nie všetci to prežijú. “Objavujú sa tam chalani, pre ktorých násilie je vlastne hra, ktorá vychádza z nudy. Vôbec si neuvedomujú dôsledky toho, že keď mám zbraň a vystrelím, tak niekto zomrie, a nebude to ako v americkom filme,” doplnil Vyskočáni k hre, ktorú možno vnímať aj ako divadelný a psychologický thriller. Jej autor dáva najavo krutosť, ktorú si sám prežil, nevzdáva sa však nadhľadu a slovného humoru. Herci v inscenácii komunikujú jazykom mladých. Jej tvorcovia nemali ambíciu poúčať, vystríhať, skôr poukázať na to, že každý čin a predstava, hoci aj tá najvzrušujúcejšia, má svoje reálne dôsledky. “Je to hra, ktorá by mala človeka donútiť sa zamyslieť sám nad sebou a nad svojím okolím, ktoré vidí a položiť si otázku: Prečo takto žijeme? Prečo každý týždeň vychádza nejaká kniha, ktorá dáva návod ako žiť? Prečo tak strašne lipneme na forme toho, ako vyzeráme, ako sa správame? Táto inscenácia je na zamyslenie, kladie otázky,” dodal režisér ku komornej dráme.

Reklama

Inscenáciu Poďme, čaká nás auto uvádza Ludus v 44. divadelnej sezóne ako tretiu premiéru. Hru preložila Romana Maliti. Scénu a kostýmy navrhla Zuzana Hudáková, asistentkou scénografie je Martina Širáňová. Autormi hudby sú Andrea Bučková a Adam Kuruc. V predstavení účinkujú minuloročná absolventka Vysokej školy múzických umení Anna Nováková a súčasní poslucháči VŠMU Júlia Kováčiková, Tomáš Grega, Jaroslav Kyseľ a Tomáš Pokorný.

as

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali