V utorok prebiehala búrlivá mimoriadna schôdza o vojenskej zmluve s USA. Do ulíc vyšli tisícky ľudí. Na protestujúcich použili slzný plyn. “Neuhneme, nebojíme sa a nevystrašia nás,” odkázal Heger politikom

V utorok prebiehala búrlivá mimoriadna schôdza o vojenskej zmluve s USA. Do ulíc vyšli tisícky ľudí. Na protestujúcich použili slzný plyn. “Neuhneme, nebojíme sa a nevystrašia nás,” odkázal Heger politikom

Bratislava 8. februára 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:HSP, TASR-Jakub Kotian)

 

Prinášame súhrnné spravodajstvo z mimoriadnej schôdze Národnej rady, na ktorej poslanci dnes rozhodujú o osude vojenskej zmluvy DCA medzi Slovenskom a Spojenými štátmi. Zatiaľ čo takmer celá koalícia dohodu podporuje, predstavitelia opozície zvolali nespokojných občanov, aby prišli osobne povedať poslancom, že si neželajú podpis SR pod touto dohodou 

Protest pred Národnou radou
Na snímke účastníci protestu proti obrannej dohode s USA pred budovou Národnej rady SR 8. februára 2022 v Bratislave

22:05 –  Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili rokovanie o zmluve o obrannej spolupráci medzi SR a USA. Hlasovať by o nej mali v stredu (9. 2.) o 11.00 h. O skončení diskusie rozhodli poslanci hlasovaním skôr, ako vystúpili všetci prihlásení rečníci.

Reklama

Dôvodom bolo pokračujúce narúšanie priebehu rokovania poslancami ĽSNS. V stredu ráno od 9.00 h by mala pokračovať riadna februárová schôdza.

Stanislav Mizík a Marian Kotleba (obaja ĽSNS) pustili v pléne počas večerného vystúpenia poslanca Petra Osuského (SaS) z reproduktorov zvuk sirény. Ich stranícki kolegovia naďalej blokovali rečnícky pult. Pre ich obštrukciu museli počas dňa rokovanie parlamentu viackrát prerušiť, niekoľkokrát Kollár zvolal aj poslanecké grémium.

Reklama

 

20:45 – Podpredseda Národnej rady Milan Laurenčík (SaS) opäť prerušil rokovanie schôdze k obrannej dohode s USA. Opozičný poslanec Stanislav Mizík (ĽSNS) totiž priniesol do rokovacej sály reproduktory, z ktorých pustil zvuk sirény. Pokračovať sa bude neskôr

 

20:10 –  “Slobodné a demokratické Slovensko dnes v parlamente udierali extrémisti. Od Fica cez Pellegriniho až po fašistov. Demokratické sily na Slovensku musia znovu ukázať súdržnosť na základných ústavných hodnotách tohto štátu. Vtedy sú vždy vo väčšine,” uviedol na sociálnej sieti premiér Eduard Heger.

Reklama

“Odkazujem im, že neuhneme, nebojíme sa a nevystrašia nás. Práve naopak, stojíme im čelom. Sú hluční, majú zdroje a ide im o všetko, ale to je málo. Koaličné strany už ukázali, že majú odvahu sa postaviť mafii a extrémizmu. Máme to totiž v našej DNA, že zlo sa netoleruje, ale sa s ním bojuje,” dodal v statuse.

 

19:37 – K rečníckemu pultu sa postavil Robert Fico (Smer). Koaličným poslancom vyčíta, že nedali priestor Žilinkovi. „Na hĺbku argumentov generálneho prokurátora nemáte žiadnu relevantnú odpoveď,“ povedal Fico. Vyhlásil, že sa nestotožňuje so stratégiou, podľa ktorej je Rusko hrozbou. Hovorí, že dohoda s USA nemá nič spoločné s členstvom Slovenska v NATO. Po Ficovom prejave vystúpili okrem Ľuboša Blahu aj Richard Takáč a Ladislav Kamenický.

Fico pripomenul, že ide o zmluvu, ktorá priamo zakladá povinnosti a práva fyzických a právnických osôb a má prednosť pred zákonmi SR. “Táto zmluva hovorí priamo o mnohých detailoch a upravuje ich tak široko a tak do podrobností, že v podstate ďalší vykonávací krok nebude potrebný,” skonštatoval.

Pýta sa, prečo vláda za každú cenu chce k dohode pristúpiť. “Vládna koalícia nepotrebuje túto zmluvu na zvýšenie obranyschopnosti SR, potrebuje ju pre seba, aby sa bránila touto zmluvou pred vlastným národom. Vládna koalícia si myslí, že všetky zločiny, ktoré sú dnes páchané, budú odpustené,” vyhlásil s tým, že vláda to robí z dôvodov sebazáchovy či vlastnej ochrany. Smer-SD nevidí podľa Fica žiaden logický dôvod, prečo by v SR mali byť prítomné vojská USA.

Reklama

 

19:30 – V pléne Národnej rady (NR) SR pokračuje diskusia k návrhu dohody o obrannej spolupráci s USA. Poslanci Peter Krupa a Andrej Medvecký (obaja ĽSNS) aj naďalej držia slovenskú vlajku pred rečníckym pultom, no priebeh rokovania už opozícia nenarúša piskotom a hlučným prejavom. V debate vystupuje šéf Smeru-SD Robert Fico. Do rozpravy sa písomne prihlásilo približne 30 rečníkov.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) pôvodne chcel ukončiť diskusiu, pokiaľ sa situácia v rokovacej sále neupokojí.

 

19:20- Tisícky protestujúcich pred budovou parlamentu vytvorili symbolickú živú reťaz.

 

19:10- Premávku v úseku od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu v bratislavskom Starom Meste obnovili. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Premávku obojsmerne dočasne prerušili z dôvodu bezpečnosti účastníkov protestného zhromaždenia pred budovou Národnej rady SR.

 

18:50 – Atmosféra pred Národnou radou je napätá, demonštranti sa chcú dostať do parlamentu.

Situácia sa na chvíľu stala neprehľadná a došlo k rozruchu. Podľa našich informácií mali policajti použiť slzný plyn. Zasiahnutí však boli aj policajti a tak teraz nie je jasné, kto koho zasiahol.

Reklama

Ľudia kričali “gestapo”. Kotleba, ktorého mal tiež zasiahnuť slzný plyn, vyzval všetkých, aby nedochádzalo ku konfliktom s policajtmi. Protest naďalej pokračuje.

 

 

18:30- Podľa odhadov pred parlamentom demonštrovalo proti dohode s USA viac ako 5-tisíc ľudí. 

Reklama

 

18:00- Jeden z organizátorov zhromaždenia, exposlanec Peter Marček uviedol, že rokovanie poslancov aj protest pred NR SR bude trvať ešte asi hodinu, vyzval aby ľudia prišli vyjadriť nesúhlas so zmluvou DCA aj zajtra (v stredu 9. februára). Podľa dostupných informácii by malo hlasovanie mohlo prebehnúť o 11. hodine predpoludním.

17:51- V pléne Národnej rady (NR) SR vystupuje počas diskusie k dohode o obrannej spolupráci s USA podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD). Číta vyjadrenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý chcel vystúpiť v pléne, no poslanci mu to neumožnili. Následne má predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) ukončiť diskusiu k mimoriadnej schôdzi o obrannej dohode. Hlasovať o dohode sa má v stredu (9. 2.) o 11.00 h. Kollár zároveň prisľúbil, že zmenia rokovací poriadok, aby sa mohla zaviesť parlamentná stráž.

Na snímke poslanci Smeru-SD

Poslanci NR SR sa na Kollára obrátili s procedurálnym návrhom, aby ukončil rozpravu. Tvrdia, že opakovane dochádza k narušovaniu poriadku v rokovacej sále a “opoziční poslanci odmietajú rešpektovať rokovací poriadok a výzvy predsedajúceho”.

V zmysle rokovacieho poriadku môže NR SR rozhodnúť na návrh predsedu parlamentu o uzavretí rozpravy. “V takom prípade sa rozprava skončí bezprostredne po rozhodnutí národnej rady,” hovorí rokovací poriadok. Ďalej precizuje, že po uzavretí diskusie takýmto spôsobom majú poslanci písomne prihlásení do diskusie právo odovzdať svoj písomný prejav predsedajúcemu. Ten by sa mal následne zahrnúť do zápisnice o schôdzi NR SR s označením, že nebol prednesený ústne.

Reklama

“Ak by sme mali parlamentnú stráž, dal by som ich vykázať a vyviesť zo sály. Nemáme to, bohužiaľ, v rokovacom poriadku. Pevne verím, že veľmi rýchlo takúto možnosť zavedieme,” vyhlásil Kollár.

 

 

17:47 – Bývalý predseda Národnej rady Andrej Danko uviedol, že so SNS sa pripojil k protestom pred NRSR a súčasne položil veniec k pamätníku A. Dubčeka. „SNS vyjadruje s ostatnými odpor voči základniam iných mocností na našom území. Máme jasný odmietavý postoj, aby sa sem navozili zbrane.“

„Jediná vlajka, ktorá môže viať je naša slovenská a nie ukrajinská. Tú rozprestrela zradcovská koalícia dnes na rokovaní v parlamente o tejto nebezpečnej zmluve. Dali nám jasne najavo, že slúžia iným, no nie občanom Slovenskej republiky,“ reagoval v utorok večer Danko.

 

Reklama

17:30 – Peter Pellegrini vyzval šéfa vládneho kabinetu Eduarda Hegera, aby „vyliezol z nory a začal konať“. „Vláda sa tupou a hrubou silou snaží presadiť obrannú zmluvu s USA, zmluvu, ktorú okrem nej samej nikto iný nechce,“ skonštatoval s tým, že malo by byť zodpovednosťou premiéra tlmiť vášne v spoločnosti.

 

17:20 – Predstavitelia Smeru Robert Fico, Ladislav Kamenický, Richard Takáč a Ľuboš Blaha sa napokon pridali ku už existujúcej demonštrácii organizovanej Republikou. Ich pôvodný zámer klásť vence pri buste Alexandra Dubčeka spoločne s občanmi zmarila polícia zátarasami.

Na proteste skandujú tisícky ľudí. Obviňujú politikov vládnej koalície z vlastizrady a z obhajovania záujmov Spojených štátov amerických. V závere tejto časti demonštrácie si prítomní zaspievali Na kráľovej holi.

 

17:15 – Začalo vystúpenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica. Informoval, že podpredseda parlamentu Juraj Blanár v súčasnosti v pléne NR číta prejav, ktorý chcel predniesť generálny prokurátor Žilinka. Fico vyzval dav, aby kričal: „V jednote je sila!“

V celej záležitosti okolo vojenskej zmluvy s USA podľa neho ide iba o to, aby bolo umožnené priblíženie amerických vojsk ku Ruskej federácii.

Reklama

 

 

17:10 – Úsek od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu v bratislavskom Starom Meste bude dočasne neprejazdný. O obojsmernej uzávierke rozhodla polícia z dôvodu bezpečnosti účastníkov utorkového verejného zhromaždenia pred budovou Národnej rady SR.

“Vodičov touto cestou vyzývame, aby sa riadili pokynmi polície a zvýšili svoju pozornosť,” informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff.

Pred budovu parlamentu zvolala protestnú akciu strana Smer-SD, s prítomnými chce vyjadriť nesúhlas so súčasnou vládou.

 

Reklama

17:05- Poslanec Ľuboš Blaha na sociálnej sieti uviedol, že niektorých poslancov kvôli zmluve vydierajú.

Jaroslav Naď
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) počas rokovania 57. schôdze Národnej rady SR v Bratislave

“Hovorí sa aj o niektorých poslancoch OĽaNO. Poslanec Gyimesi vraj mal s americkou dohodou problém, a tak sa mu podľa kuloárnych informácií vyhrážal Naď, že ak nezahlasuje za, tak ho dostane von z parlamentu. Gyimesi je totiž tzv. poslaneckým náhradníkom. Ak by sa Naď vrátil z vlády do parlamentu, Gyimesi by prišiel o mandát. Naď ho takto skutočne môže vydierať a hovorí sa, že to urobil.”

 

17:00 – Podľa informácii, ktoré na proteste uviedol exposlanec Peter Marček, do Bratislavy smeruje konvoj približne 70 vozidiel z Východného Slovenska a Banskej Bystrice, ktorý by mal údajne doraziť do hlavného mesta okolo 9. hodiny večer.

 

16:47 – Rokovanie Národnej rady (NR) SR o dohode o obrannej spolupráci s USA už niekoľkýkrát prerušili. Dôvodom je neustále narúšanie schôdze a obštrukcia poslancov ĽSNS. Tí od začiatku blokujú rečnícky pult a pískajú.

“Zvolávam opäť grémium. Takto môžeme ísť, dokedy budete chcieť,” reagoval na situáciu v pléne predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Lídra Smeru-SD Roberta Fica vyzval, aby si urobil poriadok v opozícii, ktorá pískala aj vtedy, keď sa mal vyjadriť.

Reklama
NRSR hlasovanie
Na snímke rokovanie 57. schôdze Národnej rady SR v Bratislave

Fico následne vyhlásil, že mu nebolo umožnené vystúpiť. Podotkol, že poslanci Smeru-SD nepískali a rokovaniu nebránili. Hovorí o neschopnosti vedenia parlamentu. Poriadok v sále by si mal podľa neho urobiť Kollár. Tvrdí, že na grémiu mala koalícia navrhnúť ukončenie diskusie.

 

16: 30 – Do diskusie o obrannej dohode s USA sa v utorok popoludní prihlásilo 31 rečníkov písomne, z toho dvaja sú za poslanecký klub.

 

16:10 – Sledujte naživo aktuálnu situáciu na proteste proti vojenskej zmluve s USA. Medzi rečníkmi sú viacerí opoziční poslanci medzi nimi aj Marián Kotleba či Milan Uhrík

 

Reklama

 

16:05 – Začala protestná akcia hnutia Republika, na mieste je aj šéf strany a europoslanec Milan Uhrík. Televízia TA3 odhaduje účasť na “niekoľko stoviek” ľudí.

Televízia informuje, že polícia už pred NR SR vytvorila zátarasy a ľudia sa tak ku buste Alexandra Dubčeka, kde má o 17. hodine Robert Fico klásť veniec, nedostanú.

 

15:55 – Polícia zatiaľ nezaznamenala počas utorkových protestných zhromaždení v hlavnom meste prípady narušenia verejného poriadku či páchania protiprávnej činnosti. Oznámila to na sociálnej sieti v aktualizačnej informácii z monitoringu protestov.

Reklama

Verejnosť sa popoludní zhromažďuje aj pred Národnou radou SR. Strana Smer-SD na utorok podvečer chystá akciu pred bustou Alexandra Dubčeka, na ktorej majú prítomní vyjadriť nesúhlas so súčasnou vládou.

 

15:40 –  Ďalšie informácie o kauze ukrajinskej vlajky v pléne NR SR. Poslanec za SaS Miroslav Žiak sa na sociálnej sieti ospravedlnil, že mal vlajku naopak. Avizoval, že podáva trestné oznámenie na poslanca NR SR Mareka Kotlebu (ĽSNS) za “krádež v priamom prenose”. Kotleba totiž Žiakovi vytrhol z ruky vlajku Ukrajiny takým spôsobom, že Žiakovi spadol respirátor na zem.

 

15:30 – Video zo zákulisia prvej fázy dnešných protestov pred parlamentom:


15:25 – Generálny prokurátor Maroš Žilinka na Facebooku: “Pred plénom Národnej rady Slovenskej republiky som mienil predniesť odborné stanovisko k návrhu Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických. Poslanci národnej rady mi však hlasovaním odmietli udeliť slovo. Pre nevýhodnosť predloženého návrhu Dohody pre Slovenskú republiku som poslancov Národnej rady Slovenskej republiky mienil požiadať, aby pri hlasovaní vyslovili svoj nesúhlas s touto Dohodou,” napísal s tým, že “vlastný názor a vôľa človeka sú zároveň jeho cťou”.

Ku tejto téme sa vyjadril aj vládny poslanec NR SR Milan Kuriak (OĽaNO). “Mrzí ma a nesúhlasím, že generálnemu prokurátorovi nebolo umožnené vystúpiť v plene k dohode o obrannej  spolupráci s USA.”

 

15:10 – Národná rada dnes zažila poriadny chaos, poslanci sa strkali, oblievali sa vodou, objavili sa aj vulgarizmy.

Liberáli zo SaS spísali zoznam prešľapov poslancov strany ĽSNS: “Neprávoplatne odsúdený Kotleba bliaka počas vystúpenia ministra; jeho povolaním brat fyzicky napáda iných poslancov; Stano Mizík (zrejme nedopatrením) púšťa hudbu z notebooku; Krupa stojí a drží, kde mu povedali; Smeráci vykrikujú jeden cez druhého nezmysly; Hlas sa bezhlasne prizerá svojim partnerom; opozícia spravila z parlamentu bordel,” píše SaS na sociálnej sieti s tým, že všetci členovia tejto strany “budú hlasovať za obrannú dohodu”.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga reagoval: “Na najbližšiu schôdzu podáme návrh na vytvorenie parlamentnej stráže. Čo dnes predvádzajúci kotlebovci je neprijateľné!” Sťažuje sa bývalý podpredseda Národnej rady Šeliga.

Ľuboš Blaha zo Smeru-SD hovorí o “americkej fraške” v zákonodarnom zbore.

 

15:05 – Tlačová konferencia Hlasu-SD. Šéf strany Peter Pellegrini kritizoval, že koalícia nedovolila vystúpiť generálnemu prokurátorovi. Takisto uviedol, že nie je správne, že pri tak dôležitej téme neprišiel do Národnej rady premiér Eduard Heger.

Koalícia by podľa Pellegriniho mala stiahnuť návrh obrannej dohody s USA z rokovania Národnej rady. Chce, aby sa o návrhu v pokoji diskutovalo.

Reklama

Pellegrini vyzval vládu, aby ukončila napätie. “Neviem, či nechápete, čo robíte. Snažíte sa nasilu pretlačiť zmluvu, ktorá vyvoláva obrovské pochybnosti,” dodal. “Stiahnite návrh z rokovania NR SR, poďme o tom otvorene diskutovať, ak zistíme, že to nie je aktuálna priorita SR, nechajme to tak. V opačnom prípade hrozí, že situácia bude horšia ako dnes,” vyhlásil.

Pellegrini okrem iného upozornil, že poslanci SaS, ktorí pred rečnícky pult priniesli štátnu vlajku Ukrajiny, ju vystavili naopak.

 

 

14:45 – V budove parlamentu šéf Smeru-SD Robert Fico navrhol, aby mohol podpredseda parlamentu Juraj Blanár prečítať Žilinkov prejav. Bude mu to umožnené.

 

14:35 – Pozrite si ďalšie aktuálne zábery z protestu: Zaznela štátna hymna, medzi rečníkmi sa predstavil aj biskup Timotej, ktorý uviedol, že schválenie danej obrannej zmluvy znamená “podpísanie paktu s diablom”.

 

 

14:30 – Poslanec NR SR Tomáš Taraba (Život-NS) označil informácie o tom, že protestná akcia Smeru-SD o 16:00 bola zrušená, za “vymyslenú správu”.

“Je vidieť, ako sa boja. Vidíme sa o 16. hodine,” odkázal Taraba na sociálnej sieti.

 

 

Reklama

14:17 – Ľudia sa na proteste rozprávajú s poslancom NR SR Sme rodina Patrickom Linhartom, ktorý medzi nich prišiel.

 

14:15 – Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vyhlásil, že NATO sa bude aj ďalej rozširovať. Naď podčiarkol potrebu spolupráce s USA aj v oblasti obrany a garantuje suverenitu SR. Bývalým vládam Smeru-SD a Hlasu-SD pripomenul, že celé roky v minulosti schvaľovali prítomnosť amerických vojakov na Slovensku na množstve cvičení. Hovorí o paradoxoch a pokrytectve. Kritizoval opozíciu, že v minulosti zanedbala potrebu obrany SR a myslela viac na svoj biznis. Vyhlásil to v úvode diskusie k dohode o obrannej spolupráci s USA v pléne Národnej rady (NR) SR. Opozícia jeho prejav narúšala neustálym vykrikovaním a piskotom.

“Napriek silnej dezinformačnej kampani Slovenská republika uzatvorením dohody o spolupráci s USA žiadnym spôsobom neprichádza o svoju suverenitu. Naopak, naši spojenci nám našu suverenitu garantujú,” podčiarkol minister. Doplnil, že dohoda nedáva USA právo rozmiestniť na území SR žiadnu techniku bez predchádzajúceho súhlasu NR SR. Strašenie jadrovými zbraňami je podľa neho za hranicou normálnosti i za hranicou zákona. “SR sa nevzdáva žiadneho svojho majetku. Všetka obranná infraštruktúra bude aj naďalej majetkom SR,” dodal s tým, že dohoda podľa neho prináša Slovensku viac bezpečnosti. Deklaroval, že dohodu schvaľuje aj vedenie Ozbrojených síl (OS) SR i samotní vojaci.

Naď v pléne NR SR pripomenul, že obrannú dohodu začala vyjednávať s americkou stranou už predchádzajúca vláda. Rovnako poukázal na históriu a dlhodobo blízky vzťah SR a USA. Ako príklad uviedol Washingtonskú deklaráciu a podporu vzniku samostatného Československa. “Jediný, kto nás tu 20 rokov okupoval, boli vojská ZSSR riadené z Moskvy, ktorú adorujú pomýlenci, ktorí strašia ľudí touto dohodou,” poznamenal. Kritizoval akciu Smeru-SD, ktorý chce na protest proti dohode klásť vence k buste Alexandra Dubčeka pred budovou parlamentu. Naď pritom hovorí o paradoxe, pretože práve Dubčeka podľa jeho slov počas okupácie Československa uniesli do Moskvy.

Opoziční poslanci ĽSNS a nezaradení zákonodarcovia okolo Miroslava Suju počas Naďovho vystúpenia vykrikovali rôzne heslá, ako napríklad “CIA”, hovorili o hanbe či zrade, pískali a bučali. Peter Krupa a Andrej Medvecký (obaja ĽSNS) naďalej blokovali rečnícky pult so slovenskou vlajkou. Naď preto svoju úvodnú reč predniesol z miesta.

Podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽaNO) následne vyhlásil polhodinovú prestávku. Informoval, že v rokovacej sále sú poškodené hlasovacie zariadenia, preto je potrebná technická prestávka na ich opravu.

 

14:05 – Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zvolal poslanecké grémium, dôvodom bol neporiadok v rokovacej sále v úvode schôdze o obrannej dohode s USA. Poslanci ĽSNS blokovali rečnícky pult napriek tomu, že ich šéf parlamentu vykázal zo sály za nenosenie respirátorov.

Peter Krúpa a Andrej Medvecký (obaja ĽSNS) sa pred začiatkom diskusie o obrannej dohode postavili k rečníckemu pultu aj so slovenskou vlajkou. Následne k pultu prišli aj Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obaja SaS) s ukrajinskou vlajkou. Poslanci sa pri pulte začali navzájom oblievať vodou.

Na snímke poslanci hore zľava Andrej Medvecký, Peter Krupa (obidvaja ĽSNS) držia slovenskú vlajku a dole zľava Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obidvaja SaS) držia ukrajinskú vlajku počas rokovania 57. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2022

Napriek vykázaniu zo sály poslanci ĽSNS naďalej blokujú rečnícky pult. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa preto snažil dohodu predložiť zo svojho miesta. Jeho prejav však prerušoval piskot opozičných poslancov i predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý prišiel priamo za ním. Kollár preto opätovne zvolal grémium.

Poslanec za hnutie OĽaNO Andrej Stančík odsudzuje násilie a hrubosť, ktoré predviedli fašisti v parlamente. Útok na niektorých koaličných poslancov je neakceptovateľný. Hodnotí Andrej Stančík:

„Ako poslanec jasne odsudzujem násilie, ktoré fašisti predvádzajú v parlamente. Je to nehodné poslancov národnej rady. Hanbím sa za takéto prejavy nenávisti. Ubezpečujem všetkých, že sa nenecháme zastrašiť.“ Stančík súčasne odsudzuje strhnutie ukrajinskej zástavy.

„Jedným dychom dodávam, že stojíme za Ukrajinou a vyjadrujeme jej plnú podporu,“ dodáva Andrej Stančík. Stančík uzatvára slovami: „To, ako si odporcovia obrannej dohody predstavujú diskusiu ukazujú, na vypískavaní počas toho, ako minister Naď dohodu v parlamente predstavuje. “

 

Reklama

14:00 – Ľudia hlukom, pískaním, trúbením dávajú nesúhlas s povolaním policajtov do pléna Národnej rady SR. Dôvodom sú pravdepodobne poslanci Peter Krupa a Andrej Medvecký, ktorú sú za rečníckym pultom bez rúška.

 

13:50 – Na protest prišli aj protestujúci so zástavami Komunistickej strany Slovenska.

 

13:45 – Ľudia pred parlamentom dávajú najavo svoju nevôľu – robia veľký hluk, trúbia, pískajú na protest proti zmluve. Poslanci ĽSNS prišli pred rečnícky pult s vlajkou Slovenskej republiky, poslanci SaS s ukrajinskou.

 

13:35Poslanci Národnej rady (NR) SR neschválili žiadosť generálneho prokurátora Maroša Žilinku o vystúpenie v pléne. Rozhodli o tom v hlasovaní po schválení programu mimoriadnej schôdze k dohode o obrannej spolupráci s USA.

 Občania pred budovou parlamentu hlasno protestujú, že Žilinku nepripustili do rozpravy.

 

13:20 – Bola otvorená mimoriadna schôdza o vojenskej zmluve medzi SR a USA.

Národná rada začala mimoriadne rokovanie o dohode o obrannej spolupráci s USA. Schôdzu zvolal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Slovenská republika a Spojené štáty zmluvu podpísali vo štvrtok (3. 2.) večer (v noci na piatok SEČ). Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), za USA šéf diplomacie Antony Blinken. Pri podpise bol aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Zmluvu musí ešte odobriť NR SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporila.

 

13:15 – Aktuálna situácia pred NR SR. V silnom vetre sa protestu zúčastňuje vyše sto ľudí, ďalší sa prizerajú. Organizátori púšťajú do reproduktorov priebeh schôdze vo vnútri Národnej rady. Na mieste počuť skandovanie: “Vlastizrada, vlastizrada!” Na priebeh dohliadajú desiatky policajtov.

 

13:00 – Robert Fico adresoval výzvu prezidentovi Policajného zboru Štefanovi Hamranovi, aby polícia počas dnešného dňa podľa zákona umožnila ľuďom vyjadriť svoj názor:

 

 

Robertovi Ficovi chce podať pomocnú ruku hnutie Republika: “Ak je pravda, že na dnešnom proteste nebude umožnené Robertovi Ficovi vystúpiť pred ľuďmi, hnutie Republika ponuka svoje pódium na to, aby sa predstavitelia strany Smer-SD mohli prihovoriť občanom pred NR SR,” uvádza sa vo vyhlásení hnutia Republika.

 

12:55 – Podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč hovorí o “dni D”. “Tu už nie je priestor na kompromisy. Buď sa zmluva schváli, alebo nie. My však pomenujeme výhrady, ktoré k nej máme. A ako sa hovorí: nádej zomiera posledná.”

 

 

12:45 – V okolí parlamentu už sú prvé skupiny protestujúcich. Pred budovu NR SR prichádzajú desiatky ľudí, niektorí aj s vlajkami. Na mieste sa nachádza stan strany ĽSNS. Schody pred Národnou radou stráži rad policajtov.

 

12:35 – V pléne NR SR chce vystúpiť generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Uviedol, že v tejto veci “nemôže byť ticho”.

Reklama

“Práve som prišiel do Národnej rady Slovenskej republiky, kde sa o 13:00 hod. začína schôdza s jediným bodom programu: Návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických,” informoval šéf Generálnej prokuratúry.

 

12:25 – Líder ĽSNS Marian Kotleba v utorok na poludnie informoval o tom, že hlasovanie o zmluve DCA bolo stanovené na stredu 9. februára o 11:00.

„Kollár (predseda NR SR pozn.) dal hlasovanie nonstop cez noc, aby sa toho čo najrýchlejšie zbavili a aby národ nemohol byť prítomní, aby to nemohol počuť. A nakoniec hlasovanie o tomto okupačnom akte má byť zajtra o 11. hodine,“ ozrejmil Marian Kotleba.

 

 

 

11:50 – Predseda hnutia Republika a poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík už včera z Bruselu pozýval na účasť na protestoch: “Večer letím domov, v utorok ideme v Bratislave do veľkého protestu. Zjednotená opozícia, priamo pred parlamentom, priamo v čase keď sa bude o amerických vojenských základniach hlasovať. Príďte aj vy! Protesty budú vrcholiť okolo 16. – 17. hodiny pred NR SR,” avizoval v pondelok Uhrík

 

 

11:45 – Nezaradený poslanec NR SR Ondrej Ďurica (Republika) neuspel s návrhom na vyhlásenie referenda o rozmiestnení a prevádzke amerických vojenských základní a obranných zariadení na území Slovenska. Otázka, ktorá mala byť v referende: “Súhlasíte s rozmiestnením a prevádzkou vojenských základní a obranných zariadení Spojených štátov amerických na území Slovenskej republiky?”

Parlament návrh v utorkovom hlasovaní odmietol.

Pozrite si, ako hlasovali jednotliví poslanci o návrhu na vyhlásenie referenda: Prítomní – 116, Hlasujúci – 112, Za hlasovali – 52, Proti hlasovali 23, Zdržali sa hlasovania – 37, Nehlasovali – 4, Neprítomní – 34.

 

Výsledok hlasovania NR SR o referende v otázke vojenskej zmluvy medzi SR a USA

 

Plénum tiež odmietlo návrh nezaradených poslancov Milana Urbana a Miroslava Suju týkajúci sa povinného očkovania. Poslanci chceli novelou zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia zabrániť možnosti nariadenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 len prostredníctvom vyhlášky vydanej Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR.

 

11:35 – Strana Smer-SD usporiadala tlačový brifing v Národnej rade. Líder strany Robert Fico hovoril o tom, že dnes prebehne “historické hlasovanie” o vojenskej zmluve so Spojenými štátmi. Zopakoval, že za takúto dohodu klub Smeru-SD “nemôže nikdy zahlasovať”.

Smer-SD oznámil, že prvým návrhom strany na dnešnej schôdzi o obrannej dohode s USA bude, aby sa o kontroverznej zmluve hlasovalo aklamatívne – teda aby sa každý poslanec postavil a povedal nahlas a so svojou tvárou vystavenou na obraze, ako hlasuje.

 

 

11:30 – Demonštrácie pred parlamentom podporuje aj predseda SNS Andrej Danko. Bývalý šéf NR SR pozdravil všetkých ľudí, ktorí sa zapájajú do protestov a vyzval, aby slušným spôsobom “bojovali za pravdu”.

Reklama

Danko vo videu na Facebooku hovorí o potrebe spájania síl a užšej spolupráci politikov, ktorých spojila téma zmluvy DCA.

 

 

11:10 – Podpredseda Národnej rady Gábor Grendel (OĽaNO) poznamenal, že schôdza parlamentu na tému vojenskej zmluvy s USA by sa odohrala rovnako, aj keby bola pri moci súčasná opozícia. “Dnes sa začne mimoriadna schôdza parlamentu o obrannej dohode medzi SR a USA. A rovnako by sa začala, keby bol pri moci Smer I. alebo Smer II. Práve za ich vlád sa totiž dohodlo, že sa Slovensko pridá ku krajinám, ktoré takúto zmluvu majú. To je fakt. Ak by sa to nedohodlo, žiadne rokovania by sa nezačali.

Podľa Grendela je však smolou SR, že rokovania sa ukončili v čase napätia na Ukrajine a v čase vrcholiacej frustrácie spoločnosti z pandémie. “A že časť opozície pod tlakom nášho protikorupčného ťaženia zneužije čokoľvek na burcovanie proti vláde. O tom to celé je. Majú strach. Ale nie z obrannej zmluvy,” myslí si Grendel.

 

10:40 – Minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS) tvrdí, že opozícia vyvolala vlnu, nad ktorou nemá kontrolu a môže vraj viesť k fatálnym dopadom na našu bezpečnosť a obranu. „Dnes popoludní začne parlament rokovať o Dohode o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA. V tejto súvislosti som sa obrátil na poslancov koalície, aby si plne uvedomili, že ich hlasovanie už nebude len o Dohode s USA, ale aj o niečom oveľa významnejšom, čo sa vďaka hystérii rozpútanej opozíciou stalo predmetom debaty na Slovensku.“

„Opozícia už dnes vyvolala vlnu, nad ktorou nemá kontrolu a môže viesť k fatálnym dopadom na našu bezpečnosť a obranu. Hovorím o tom, že Slovensko je dnes najzraniteľnejšia krajina v strednej Európe, nie však hrozbou zvonka, ale zvnútra a to zjavnou geopolitickou dezorientáciou, ktorá sa okrem iného prejavuje pri debate o tejto dohode, ale aj v tom ako občania vnímajú súčasné napätie vo vzťahu medzi Západom a Ruskom.“

Korčok vyhlásil, že časť opozície prekročila všetky červené línie, keď už verejne hovorí o tom, aby sa “veľmoci dohodli medzi sebou o osude Ukrajiny”. „Právom sa preto pýtam, či nabudúce, keď sa situácia môže vyvinúť podobne, povedia, nech padne dohoda aj o nás bez nás. Hovorím aj o tom, že takzvaní slovenskí sociálni demokrati predvádzajú cynizmus najhrubšieho zrna, keď túto dohodu prirovnávajú ku okupácií z roku 1968 a bezohľadne na to zneužívajú Alexandra Dubčeka.“

Doplnil, že vie pod akým tlakom sú poslanci a práve preto apeluje na to, aby sa pri hlasovaní nedali zmiatnúť a nepomýlili sa. „Pretože, ide o zlomový bod, na ktorom sa môže začať otáčať naša zahraničnopolitická orientácia. Opozícia už o tom hovorí veľmi otvorene.“

 

10:25 – Známa právnička a blogerka Judita Laššáková vyzýva: „Dnes…? Budem na proteste! Je jedno kde! Je jedno s kým! A hlavne nie proti niekomu, ale za Slovensko!!!“

Ku naratívu mainstreamových médií, že proti zmluve DCA protestujú dezoláti, rusofili, či ľudia požadujúci vystúpenie SR zo Severoatlantickej aliancie, zaujal stanovisko poslanec NR SR a šéf strany Život NS Tomáš Taraba: “Podporovatelia vojenskej zmluvy nevedia povedať jeden jediný argument, prečo členská krajina NATO, akou Slovensko je, musí podpisovať separátne vojenské zmluvy s kýmkoľvek. Preto sa snažia tváriť, že tu ide o nejaké iné “kultúrne” zakotvenie Slovenska.”

 

10:15 – Na protest príde aj člen predsedníctva Hlasu-SD Branislav Becík, avizoval to na sociálnej sieti ešte koncom uplynulého týždňa. „Budeme si pamätať mená poslancov, ktorí zradia Slovensko. Nikdy vám to nezabudneme! Sme plnohodnotnými členmi NATO a dodnes nikto nevysvetlil ľudom na Slovensku, prečo potrebujeme podpísať nezmyselnú falošne nazývanu “obrannú” zmluvu s Amerikou! V utorok 8. 2. máme poslednú príležitosť povedať tejto zmluve nie,“ uviedol Branislav Becík.

Poznamenal, že schválením tejto zmluvy v parlamente sa stáva Slovensko terčom. „Umiestnením amerických zbraní v našej krajine, namierenými proti Rusku, vstupujeme do konfliktu, s ktorým nič nemáme. Ako keby sme zabudli na nezmyselnosť Líbye, Iraku, Sýrie… na konflikty umelo vyvolané ďaleko od amerického územia. Je preto našou ľudskou a rodičovskou povinnosťou, zabrániť schváleniu tejto zmluvy v parlamente. Už raz sme tu mali cudzie vojská! Už sme v minulosti mali politikov, ktorí zradili!“

 

9:45 – Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha na Facebooku informoval o tom, že pred protestami bol spolu s Róbertom Kaliňákom vypovedať na polícii. Blaha upresnil, že niekto na neho podal trestné oznámenie kvôli jeho výrokom o smrti generála Milana Lučanského.

“Ak opozičných politikov neustále vláčia po výsluchoch, aby vysvetľovali svoje politické názory, je to obyčajná šikana a terorizovanie zo strany vládnej moci,” myslí si Ľuboš Blaha.

“Čo je najdôležitejšie – mám informáciu od rodiny Lučanských, že už o niekoľko týždňov sa chystá veľká tlačová konferencia, na ktorej zverejnia prelomové informácie, ktoré jasne dokazujú, že Milan Lučanský nespáchal samovraždu. Pravda vyjde najavo,” doplnil poslanec.

Podľa Blahu ide o snahu vlády odradiť opozíciu: “Chcú nás znervózniť, chcú nás zastrašiť. Môžu nás vláčiť po policajných výsluchoch, môžu nás predvolávať aj každý deň – nás nezlomia. Nezastaví nás ani to, že arogantní policajní Hamrani v rozpore so zákonom rozhodli, že ľudia dnes spolu s nami nesmú klásť vence Alexandrovi Dubčekovi pred budovou parlamentu – tak veľmi sa nás boja, že Smeru zakázali zhromaždenie. Nepomôžu si. My tam dnes budeme. A spolu s nami tisíce ľudí. Pred parlamentom. Ideme brániť Slovensko pred okupáciou. Pred vlastizradou.”

 

9:10 – Keďže poslanci začnú rokovať o 13. hodine, prvý z protestov, ktorý zvoláva strana ĽSNS, začne už od 12:00 pred Národnou radou.

“Koaliční poslanci musia cítiť nesúhlas národa! Príďte v utorok už o 12:00 pred NR SR povedať im svoj názor!” Vyzýva na sociálnej sieti poslanec Marian Kotleba.

Reklama

Ďalšia protestná akcia (organizovaná hnutím Republika) by mala začať o 16:00 a o 17:00 sa pridá aj Smer-SD. Expremiér a predseda Smeru Robert Fico avizoval, že vyjadrí svoj protest proti zmluve DCA uložením venca ku buste Alexandra Dubčeka v blízkosti Národnej rady SR.

 

 

9:00 – O vojenskej zmluve so Spojenými štátmi, mal pôvodne parlament rozhodovať v marci, no koalícia proces zrýchlila a iniciovala dnešnú mimoriadnu schôdzu.

Podľa súčasnej parlamentnej matematiky sa zdá, že dohoda bude s veľkou pravdepodobnosťou schválená. Za budú hlasovať celé poslanecké kluby SaS, Za ľudí a niekoľkí nezaradení poslanci, ktorí odišli zo Za ľudí či OĽaNO. Samotné hnutie Igora Matoviča hlási len dvoch alebo troch odmietačov. O niečo viac je ich v hnutí Sme rodina, kde podľa Borisa Kollára budú proti zmluve asi šiesti poslanci.

Koalícia tak má dostatočný počet zákonodarcov na schválenie dohody DCA. Niektorí sú síce covid pozitívni, no ak by ich hlasy chýbali a hrozil by neúspech, v takom prípade bude údajne koalícia iniciovať preloženie hlasovania na iný termín.

Jasný odmietavý postoj členov poslaneckých klubov Smer-SD, ĽSNS a nezaradených poslancov z Hlasu-SD a Republiky tak zrejme nebude stačiť.

 

Súvisiace články:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali