Martin Borguľa: Nie som proti Američanom, ale obranná zmluva mala byť pripravená úplne inak

Martin Borguľa: Nie som proti Američanom, ale obranná zmluva mala byť pripravená úplne inak

Bratislava 7. februára 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Zajtra, 8. februára 2022 sa bude na parlamentnej schôdzi rozhodovať o schválení Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými. Poslanec NR SR za hnutie Sme rodina Martin Borguľa dlhodobo avizuje, že z viacerých dôvodov, ktoré súvisia s neprofesionálnym spôsobom prijímania a so zlyhaní komunikácie zmluvy s odborníkmi, ako aj verejnosťou, bude hlasovať proti jej prijatiu

Na snímke Martin Borguľa (Sme rodina)

Poslanec Martin Borguľa zdôrazňuje, že nie je proti Spojeným štátom americkým, nemá nič proti Američanom a jeho svetonázorom nie je protiamerické zmýšľanie a jednanie. Naopak, je presvedčený, že Slovenská republika patrí do západného sveta, rovnako ako patrí do medzinárodných spoločenstiev EÚ a NATO.

Reklama

„Dôvodom, pre ktorý nemôžem zahlasovať za prijatie tejto zmluvy, teda nie je žiadny môj protiamerický postoj, ktorý mi moji oponenti podsúvajú a vkladajú do úst. Tým dôvodom je neprofesionálny prístup, hrubé chyby a hlboké komunikačné zlyhanie zodpovedných pri prijímaní tejto zásadnej zmluvy pre náš štát,“ povedal poslanec Martin Borguľa.

Ako ďalej M. Borguľa uviedol, vo svojom profesionálnom živote podpísal stovky zmlúv, má právne povedomie a je si veľmi dobre vedomý, ako dlho a s akou starostlivosťou sa pripravujú dôležité zmluvy, aby sa vychytali všetky chyby, mali racionalitu a dôsledne spĺňali svoj účel. Podľa poslanca boli od začiatku pri prijímaní obrannej zmluvy s USA urobené základné, školácke chyby, čoho výsledkom je dnes polarizácia spoločnosti, posilnenie opozície, ktorá z témy vytĺka vo svoj prospech silný politický kapitál a zvýšená nevraživosť ľudí voči Amerike.

Reklama

„Toto sme naozaj chceli? Predpokladám, že nie. Ale aj toto je dôsledok chýb zodpovedných ministrov, ktorí zanedbali dôkladnú prípravu zmluvy aj jej odkomunikovanie s odborníkmi a verejnosťou. Takže tu dnes máme posilnený Smer a Hlas, ktorí si z témy urobili perfektný politický marketing. Máme tu rozdelenú spoločnosť a averziu veľkej časti obyvateľstva voči USA, aká tu ešte nebola. Myslím, že aj americká strana musí byť nemilo prekvapená. Určite si takéto negatívne ovzdušie okolo prijímania zmluvy nepredstavovala a radšej by dala prednosť dlhšiemu procesu prijímania s riadnym pripomienkovým konaním, ale bez negatívnych anotácií, ktoré sa dnes k zmluve viažu. A pravdepodobne sa už navždy aj viazať budú,“ povedal M. Borguľa.

Pokiaľ ide o medzirezortné pripomienkové konanie (MPK), Martin Borguľa upozorňuje na to, že obranná dohoda bola do MPK predložená len pár dní pred Vianocami (14. 12. 2021) a už začiatkom januára bolo MPK ukončené (4. 1. 2022). Podľa poslanca je to pre takú zásadnú zmluvu nezvyčajne krátky čas na vyjadrenie ministerstiev, navyše v čase vianočných dovoleniek. To opäť len vyvoláva pochybnosti o korektnosti zmluvy, o jej dobrých úmysloch a znižuje jej dôveryhodnosť. Dôveryhodnosť znižuje aj fakt, že do finálnej podoby zmluvy neboli zapracované pripomienky generálneho prokurátora (boli ministerstvom obrany odmietnuté ako celok) ani ministerstiev.

„Zmluva bola našou stranou prijatá v podobe, ako sme ju dostali od Američanov, nezvyčajne rýchlo, neviem, kam sa zodpovední ponáhľali a prečo ju prijali s takým chvatom. Možno aj americká strana je prekvapená, ako rýchlo a bez pripomienok sme akceptovali ich návrh,“ povedal M. Borguľa.

Podľa poslanca obsahuje zmluva viacero pochybení, nejasných klauzúl či klauzúl, ktorých výklad nie je jednoznačný.

„Zmluva sa pripravuje nie pre dobré časy, ale pre prípadné zlé časy, tzv. do „zlého počasia“.

Reklama

Nejednoznačnosť klauzúl zmluvy sú problémom, pretože v budúcnosti môžu byť zle interpretované a spôsobiť problémy, ktoré si dnes nevieme ani predstaviť,“ povedal M. Borguľa. Poslanec Martin Borguľa uvádza ako príklad niekoľko článkov zo zmluvy, ktoré sú problematické, so svojím komentárom:

– Článok 3, bod 3: Slovenský výkonný zástupca na žiadosť sprostredkuje zabezpečenie dočasného prístupu a použitia zo strany ozbrojených síl USA a dodávateľov USA:

(a) verejných pozemkov a zariadení (vrátane ciest, prístavov a letísk), ktoré nie sú súčasťou dohodnutého zariadenia a priestoru, vrátane tých, ktoré sú vo vlastníctve alebo pod kontrolou Slovenska, miestnych samosprávnych krajov alebo miestnych samospráv a

(b) súkromných pozemkov a zariadení (vrátane ciest, prístavov a letísk) na použitie na podporu ozbrojených síl USA

 

Reklama
Komentár M. Borguľu: Na základe tohto článku môžu byť zabraté pozemky na našom území v akomkoľvek rozsahu

– Článok 6: Vzhľadom na to, že Slovenská republika nesie celkovú zodpovednosť za bezpečnosť na svojom území, Slovensko prijme opatrenia potrebné na zaistenie ochrany, bezpečnosti a zabezpečenia ozbrojených síl USA, dodávateľov USA, závislých osôb a rozmiestneného materiálu a na ochranu a zabezpečenie úradných informácií USA. Na podporu tejto zodpovednosti budú ozbrojené sily Slovenskej republiky a USA úzko spolupracovať na zaručení bezpečnosti a ochrany.

Komentár M. Borguľu: toto uvádzam ako mierne vtipnú poznámku, že cieľom tejto zmluvy by malo byť, aby USA chránili nás, podľa tohto bodu budeme chrániť na našom území my ich

– Článok 11, bod 1: Lietadlá, plavidlá a vozidlá prevádzkované ozbrojenými silami USA, alebo výlučne pre ne môžu vstupovať na územie Slovenskej republiky, odchádzať z neho a voľne sa na ňom pohybovať pri dodržiavaní príslušných pravidiel bezpečnosti a premávky. Do týchto lietadiel, plavidiel a vozidiel sa nesmie nastupovať ani nepodliehajú prehliadke bez súhlasu Spojených štátov.

Komentár M. Borguľu: nikdy nebudeme mať kontrolu nad tým, kto na naše územie vstupuje a kto z neho vystupuje

– Článok 13, bod 4: Pokiaľ sa Strany nedohodnú inak, odňatie slobody uložené slovenským súdom príslušníkovi ozbrojených síl USA alebo závislej osobe sa vykoná v jednej alebo viacerých slovenských nápravných zariadeniach určených Stranami na tieto účely. Slovenské orgány povolia ozbrojeným silám USA navštíviť tieto osoby mimo bežných návštevných hodín a umožnia im poskytnúť týmto osobám pomoc vrátane starostlivosti o zdravie, blaho a morálku, vo forme oblečenia, jedla, posteľnej bielizne, lekárskej a zubnej starostlivosti a náboženského poradenstva. Slovenské orgány povolia rodinným príslušníkom navštevovať tieto osoby počas bežných návštevných hodín a v závislosti od osobitného dojednania umožnia im aj poskytnúť týmto osobám pomoc vrátane starostlivosti o ich zdravie, blaho a morálku, vo forme oblečenia, jedla, posteľnej bielizne, lekárskej a zubnej starostlivosti a náboženského poradenstva.

Komentár M. Borguľu: ak spácha príslušník ozbrojených síl USA na našom území trestný čin, počas odňatia slobody bude mať výhody a úľavy, napríklad vlastné oblečenie, posteľnú bielizeň či jedlo

– Článok 17, Oslobodenie od dane na súkromné účely, bod 1: Príslušníci ozbrojených síl USA a závislé osoby nie sú povinné na území Slovenskej republiky platiť žiadne dane vrátane DPH, poplatky, licenčné poplatky ani podobné poplatky z nákupu, vlastníctva, držby, používania, vzájomného prevodu, alebo prevodu v súvislosti s úmrtím, ich hmotného hnuteľného majetku dovezeného na územie Slovenskej republiky alebo tam nadobudnutého pre vlastnú osobnú potrebu. Oslobodenie od dane sa realizuje, ak je to možné, v mieste nákupu, alebo prostredníctvom vrátenia dane do tridsiatich (30) dní od podania žiadosti, v súlade so vzájomne dohodnutými postupmi stanovenými vo vykonávacom dojednaní. Príslušníci ozbrojených síl USA a závislé osoby, ktoré na území Slovenskej republiky vlastnia alebo používajú zariadenia na príjem zvukového a televízneho vysielania a zariadenia na internetové pripojenie, sú oslobodené od daní, poplatkov, licenčných poplatkov a podobných poplatkov spojených s takýmto používaním alebo vlastníctvom. Motorové vozidlá vo vlastníctve príslušníkov ozbrojených síl USA a závislých osôb budú oslobodené od slovenských cestných daní, registračných alebo licenčných poplatkov a podobných poplatkov, nie však od platenia mýta za používanie ciest, mostov a tunelov plateného širokou verejnosťou.

Komentár M. Borguľu: ozbrojené sily USA budú na našom území oslobodené od platenia daní, a to nielen na služobné účely, ale aj na súkromné účely, čo považujem za nezmysel

Článok 26: Dodávatelia USA sú vyňatí zo slovenských zákonov a právnych predpisov pokiaľ ide o podmienky ich zamestnania na výkon práce podľa zmlúv s ozbrojenými silami USA a pokiaľ ide o udeľovanie licencií a registráciu podnikateľských subjektov výlučne v súvislosti s poskytovaním tovarov a služieb ozbrojeným silám USA na území Slovenska. Takíto dodávatelia USA sú oslobodení od všetkých daní, vrátane dane z príjmov právnických osôb, spotrebných daní a dane z prianej hodnoty, vyplývajúcich výlučne z dodania tovaru alebo služieb ozbrojeným silám USA alebo z výstavby zariadení pre ozbrojené sily USA. Takíto dodávatelia USA tiež nebudú podliehať akémukoľvek druhu dane z príjmov alebo zo zisku zo strany Slovenskej republiky alebo jej územných celkov na tú časť ich príjmov alebo zisku, ktorá plynie zo zmluvy alebo zo subdodávateľskej zmluvy s ozbrojenými silami USA.

Komentár M. Borguľu: nielen ozbrojené sily USA, ale aj ich dodávatelia budú oslobodení od slovenských zákonov a od platenia daní

Reklama

“Vzhľadom na uvedené kontroverzné klauzuly, ktorých výklad nie je jednoznačný, ako aj vzhľadom na skutočnosť, že do zmluvy neboli zapracované žiadne z pripomienok, ktoré k nej boli vznesené, nemôžem uvedenú zmluvu podporiť. Je to veľká škoda, že predstavitelia vlády nevenovali zmluve takú pozornosť, akú si takáto dôležitá zmluva zaslúži. Našu koalíciu to zbytočne oslabilo, opozíciu nechcene posilnilo a americkej strane sme nechtiac preukázali medvediu službu,“ povedal na záver poslanec Martin Borguľa.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:52

Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov.

15:36

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli “skutočné a funkčné” politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou.

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

15:03

Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali