Chmelár v predvečer dôležitého hlasovania: “Slovensko chce mier, nechce tu cudzích vojakov a odmieta sa podieľať na vyvolávaní konfliktu. Je to také jednoduché ako malá násobilka. Chápu to takmer všetci okrem tých, ktorí majú v rukách moc”

Chmelár v predvečer dôležitého hlasovania: “Slovensko chce mier, nechce tu cudzích vojakov a odmieta sa podieľať na vyvolávaní konfliktu. Je to také jednoduché ako malá násobilka. Chápu to takmer všetci okrem tých, ktorí majú v rukách moc”

Bratislava 8. februára 2022 (HSP/Foto:Facebook)

 

Politológ Eduard Chmelár v predvečer hlasovania parlamentu o vojenskej zmluve DCA medzi Slovenskom a Spojenými štátmi zdôraznil, že je úplne zrejmé, že slovenská verejnosť túto nevýhodnú zmluvu odmieta v záujme zachovania mieru v Európe.

Na snímke Eduard Chmelár

Chmelár v komentári na sociálnej sieti poukázal na to, že Slovensko sa dnes nachádza pravdepodobne vo vrcholnej fáze studenej občianskej vojny, za ktorou je už iba ozbrojený konflikt. “Je to mimoriadne nebezpečná situácia. Pravdupovediac, ak niekto zo zahraničia pozoruje, ako sa k sebe správajú znepriatelené strany, možno sa čuduje, prečo sa tu ešte nestrieľa.”

Reklama

“Zmizol akýkoľvek vnútropolitický či zahraničnopolitický konsenzus, zmizol akýkoľvek rešpekt k protivníkovi a čo je najdôležitejšie – zmizla úcta k pravde. Miera fanatizmu, s akou sa v slovenskej politike klame, má paralelu len s tými najtemnejšími obdobiami našich dejín. Dôležité je tiež uvedomiť si, že Slovenská republika v súčasnosti nemá jasné vedenie. Premiér Heger či prezidentka Čaputová nie sú lídri, ale politické bábky, ktoré si nevedia presadiť osobnú vôľu, sú len odrazom moci niekoho iného a nie sú schopní viesť štát s vlastnou koncepciou. Eduard Heger nemá mentalitu predsedu vlády, ale komunálneho úradníčka, ktorý sa vo svojej pozícii stráca. A Zuzana Čaputová už dávno nespája, ale rozdeľuje tak ako nikto pred ňou, je súčasťou problému, nie riešenia,” hodnotí známy politológ a vysokoškolský pedagóg.

Eduard Chmelár uviedol, že v tejto situácii je rád, že Slovensko dnes nespája kult nejakej osobnosti, ale silná idea, ktorá zjednocuje krajinu naprieč celým politickým a názorovým spektrom. “Slovensko chce mier, nechce tu cudzích vojakov a odmieta sa podieľať na vyvolávaní konfliktu. Je to také jednoduché ako malá násobilka. Chápu to takmer všetci okrem tých, ktorí majú v rukách moc. Tí sa naopak opájajú v predstave, že je hrdinské ísť proti vlastnému ľudu.”

Reklama

Vládnych politikov sa pýta, odvážne na tom nepočúvať tých, ktorí im dali vo voľbách dôveru? “Isteže, zodpovedný štátnik sa musí vedieť vzoprieť hoci len náznaku masovej hystérie, kolektívnej nenávisti či zárodkom pogromov. Ale aký význam má demokracia, ak zvolení politici ignorujú túžbu po mieri, sociálnej spravodlivosti, lepších životných podmienkach a médiá ich chvália, že nepodľahli populizmu – bez toho, aby vedeli, že aj jeden zo zakladateľov sociológie Max Weber považoval populizmus vychádzajúci z rímskeho práva za politickú cnosť. Nemôžete sa donekonečna obracať k ľuďom chrbtom ako to robili Dzurinda s Miklošom a mýliť si ignorantstvo so zodpovednosťou.”

Analytik upozornil, že bývalý český premiér Petr Pitthart sa v pondelok dopustil neokrôchanej drzosti, keď v súvislosti s prerokovávanou vojenskou zmluvou medzi SR a USA napísal: „Nech má Národná rada odvahu a pevné nervy a nenechá sa prekričať zahnednutou menšinou“. Chmelár reaguje: “Čo si to dovoľuje? Nielenže sa absolútne neprípustným spôsobom mieša do vnútorných záležitostí Slovenskej republiky, ale ešte má tú drzosť nazývať dve tretiny občanov „zahnednutou menšinou“? Veď to už mal slovenský veľvyslanec v Prahe dávno konať – keby ním nebol Rastislav Káčer, ktorý (ako ho poznám) mu skôr tlieskal.”

“Podobne arogantne sa zachoval šéf branno-bezpečnostného výboru parlamentu Juraj Krúpa, keď na novinársku otázku, ako bude prebiehať rokovanie o DCA, dal odpoveď na hulváta, že nech sa opozícia vyvrieska, je mu to jedno, aj tak to prejde… Sme svedkami pohŕdania základnými princípmi parlamentnej demokracie. Prezidentka klame, vláda ešte viac a v súčasnosti nie je nikto, kto by sa pokúsil tlmiť vášne a zmieriť spoločnosť. Na toto už Zuzana Čaputová so svojimi pózami nestačí. Bez tej spomínanej úcty k pravde to jednoducho nepôjde.”

 

Mieroví aktivisti

Chmelár napísal, že aj preto je rád, že sa mu podarilo dať dokopy tých najlepších ľudí na Slovensku, z ktorých mnohí sa do podobných aktivít bežne nezapájajú, no ktorých dnes spojila obava z toho, ako ľahkovážne rinčí súčasná vláda zbraňami. “Každý vie, že táto zmluva bola pripravovaná v chvate, jej návrh zverejnili pred Vianocami, pretože očakávali, že všetci si budeme užívať sviatky a nebude sa nám chcieť stráviť hodiny a hodiny nad štúdiom textu a odbornými pripomienkami. Keď zistili, že sa prerátali, zhodili všetky zásadné námietky zo stola a tvárili sa, že nijaké nevedeli a že sa do toho nikto nerozumie, hoci na našej strane boli tie najväčšie autority z oblasti ústavného a medzinárodného práva.”

Reklama

“Keď sme boli neoblomní, vyhlásili nás za klamárov. Keď sme naopak my usvedčili z klamstva ich, odmietli s nami diskutovať, obišli parlament a zmluvu schválili vo vláde v rekordne krátkom čase, za pár minút, takže ministri si ju nemohli stihnúť ani prelistovať. Potom prelomila dlhé zbabelé mlčanie aj prezidentka a začala klamať aj ona. Odmietla argumenty najuznávanejších kapacít z oblasti ústavného práva, že zmluva je protiústavná a spor nevyriešila štandardným spôsobom – rozhodnutím ústavného súdu – ale mocensky. Ponáhľala sa pri tom, akoby jej išlo o život. Ministrovi Naďovi pri nedôstojnom ceremoniáli ukázali, kde to má podpísať a on s tým priamo z letiska bežal rovno do parlamentu, aby si to prezidentka náhodou nerozmyslela a nemala už časť poslať to na ústavný súd. Celý proces netrval ani mesiac a zanechal strašnú pachuť a nezodpovedané otázky, prečo sa prezidentka a vláda tak šialene náhlili a spôsobili tým najväčší rozkol v spoločnosti v dejinách Slovenskej republiky.”

Politológ dodáva, že možno majú v sebe toľko arogancie a ignorancie, aby ten obrovský ľudový odpor zlomili mocensky, ale tento zápas už podľa neho nemôžu vyhrať morálne. “Už ho prehrali, raz im to zlomí väz a budú počítať už len straty. Vyriekli ortieľ nad slobodou a nezávislosťou Slovenskej republiky s väčším strachom, ako ho ja počúvam. Preto sú takí zúriví, prestávajú sa ovládať, robia čoraz častejšie chyby nevedia si dať rady inak ako urážkami a špinavými kampaňami. No z tohto otvoreného listu zostali úplne zmätení. Nemôžu nazvať špičkových umelcov – Máriu Kráľovičovú, Juraja Sarvaša, Vladimíra Godára, Ivana Popoviča, Eduarda Grečnera, Etelu Farkašovú či Jozefa Banáša – dezolátmi a opicami. Lebo to nie sú žiadne celebritky, ktoré sa vyvrieskali na protestoch Za slušné Slovensko, a odvtedy po nich zem zľahla.”

“Emeritného podpredsedu Ústavného súdu SR Eduarda Báránya nemôže školiť o práve nejaký alkoholik z červeného denníčka dumajúci nad krabicovým vínom. Aj keď… ak môže školiť generálneho prokurátora pologramotná maturantka Karolína Farská, na Slovensku je už všetko možné. Ale aj tak ich to vyviedlo z miery. A tak neútočia a radšej mlčia a tvária sa, že dnes sa nič nestalo a hlavne v redakcii Sme sa usilujú vyrovnať s informáciou, že medzi signatármi je aj vdova po zakladateľovi ich denníka Karola Ježíka, ktorý by ich veru s takouto „žurnalistikou“ hnal kade ľahšie…”

Politológ Eduard Chmelár nakoniec poznamenal, že jedno staré arabské príslovie hovorí, že všetko, čo má cenu, sa získava buď krvou alebo láskou. “Tí, ktorí poznáte moje hodnoty, viete, ktorú cestu som si vybral. Mier je tá najposvätnejšia hodnota ľudstva. A treba ju chrániť, brániť a vyznávať aj vtedy a práve vtedy, keď sa od nej väčšina ľudí odvracia. Slovensko však našlo ideu, ktorá ho spája. Sme mierumilovný národ na rozhraní kultúr a civilizácií a nechceme, aby nás niekto z tohto prirodzeného prostredia vytrhával. Nenechajme si znásilniť svoju podstatu niekoľkými zradcami, ktorí nemajú k Slovensku žiaden vzťah. Ak si však niekto myslí, že sme na konci tohto zápasu, strašne sa mýli. Tie ozajstné skúšky ešte len prídu. Nie, priatelia. Tí, ktorí hejtovali, budú hejtovať aj naďalej. Tí, ktorí nič nerobia, budú frflať aj naďalej. Ale dejiny raz ocenia práve tých, ktorí v rozhodujúcej chvíli stáli na strane najohrozenejších hodnôt: na strane mieru, porozumenia a úcty k pravde. Ďakujem všetkým, ktorí sa nebáli ísť so mnou a so svojou kožou na trh, lebo viem, aká je to dnes nevďačná pozícia. Vy ste tí poslovia mieru, o ktorých sa hovorilo. Vy ste tou zmenou, na ktorú sa čakalo,” odkazuje Chmelár.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

12:34

Čína je rozhodne proti zneužívaniu nástrojov na kontrolu exportu, ako sú nové reštrikcie USA proti čínskym firmám. Uviedol to v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí po tom, čo USA pridali 37 čínskych firiem na tzv. čiernu listinu pre obavy o národnú bezpečnosť. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zaradenie čínskych spoločností na čiernu listinu bráni americkým firmám uzatvárať s nimi kontrakty a dodávať im komponenty bez špeciálnej licencie, ktorú je ťažké získať.

12:33

Ratingová agentúra Fitch vo štvrtok (9. 5.) varovala, že potenciálne druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta USA by mohlo viesť k zníženiu domácej aj celosvetovej produkcie a utlmenému ekonomickému rastu.

Trump avizuje možné zvýšenie ciel pre dovoz z Číny až o 60 % a plošné clo vo výške 10 % na všetok dovoz do USA, uviedla Fitch vo svojej správe.

12:30

Poľský premiér Donald Tusk ohlásil v piatok zmeny vo svojom vládnom kabinete. Výmena sa týka štyroch ministrov, a to vrátane šéfov rezortu vnútra či kultúry, ktorí kandidujú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Informovali agentúry AP a PAP.

Reorganizácia je vnímaná aj ako príležitosť na prílev novej energie do Tuskovej vlády, ktorá sa svojho mandátu ujala v decembri a následne pristúpila k zásadným reformám v mnohých oblastiach vrátane justície a médií, približuje AP.

12:13

Kostarika sa nedávno pridala k latinskoamerickým krajinám, ktoré pre veľké sucho zavádzajú prídely energií s platnosťou od pondelka na neurčito. Kostarické úrady vo štvrtok ohlásili, že obmedzia prístup k elektrickej energii, ktorú krajina získava najmä z hydroelektrární. Informovala agentúra AFP.

12:11

Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra AFP.

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali