NAŽIVO: Pentagón nepodporuje výzvy na prímerie v pásme Gazy

NAŽIVO: Pentagón nepodporuje výzvy na prímerie v pásme Gazy

Tel Aviv 3. novembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Rami Shllush, telegram)

Aktualizované 3. novembra 2023 19:50

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti dňa z prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi, ktorý prerástol až do vojnového stavu

Raketový útok z Libanonu na izraelské mesto Kirjat Šmona
Na snímke izraelská polícia vyšetruje miesto raketového útoku z Libanonu na izraelské mesto Kirjat Šmona

18:00 – Francúzsko je za zastavenie bombardovania pásma Gazy a zavedenie humanitárneho prímeria.

Reklama

Uviedol to prezident republiky Emmanuel Macron v rozhovore s novinármi v departemente Finistère na západe krajiny.

“Vyzývame na prímerie, pretože boj proti terorizmu neznamená nevyberané útoky na civilistov,” povedal prezident.

Reklama

Zdôraznil, že “na ochranu civilistov je potrebné zastaviť bombardovanie, zaviesť humanitárnu pomoc, zrušiť blokádu Gazy”.

Macron tiež podporil palestínsku požiadavku na vytvorenie vlastného štátu. Podľa jeho názoru “legitímne ašpirácie palestínskeho ľudu by mali dostať politické naplnenie”.

 

17:10 – Hamas zverejnil video zo stretov v tuneloch. Na videu sú vidieť aj zničené izraelské obrnené vozidlá.

Na sociálnych sieťach sa tiež objavilo video z následkov útoku na nemocnicu al-Šifa v pásme Gazy.

Reklama

 

16:30 – Pentagón potvrdil, že americká armáda používa bezpilotné lietadlá nad pásmom Gazy na podporu izraelského “úsilia o oslobodenie rukojemníkov”.

 

15:55 – Blinken uviedol, že presvedčil Netanjahua, aby vyhlásil humanitárne prímerie v pásme Gazy a upravil svoje útoky tak, aby zohľadnili bezpečnosť civilistov, uviedla BBC.

“Vidíme v tom aj spôsob, ako vytvoriť lepšie podmienky na prepustenie rukojemníkov,” povedal americký minister zahraničných vecí.

Reklama

Izraelský premiér túto ponuku odmietol. “Izrael odmieta dočasné prímerie, ktoré nezahŕňa návrat našich rukojemníkov,” povedal počas televízneho prejavu.

Deň predtým Hamas vyhlásil, že je pripravený na úplnú výmenu rukojemníkov s Izraelom.

 

15:10 – Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh dal jasne najavo, že dnes nevyhlási Izraelu vojnu, ale uviedol, že pravdepodobnosť rozsiahleho konfliktu je vysoká.

“Niektorí hovoria, že mám v úmysle dnes vyhlásiť náš útok, ale my zasahujeme už od 8. októbra, od druhého dňa búrok v Al-Aksá. Niektorí chcú, aby sme začali plnohodnotnú vojnu, a pre nich môže byť akcia na severnej hranici vnímaná ako obmedzená, ale tak to rozhodne nie je. Sily Hizballáhu odklonili tretinu síl izraelskej armády, čím zabránili vrhnutiu celej nepriateľskej sily proti Gaze,” uviedol vo vyhlásení.

Hizballáh sa podľa neho “nezastaví a prejde do novej fázy”.

“Možnosť, že libanonský front prejde do rozsiahlej bitky, je veľká,” povedal Nasralláh.

Odsúdil tiež Egypt za jeho neochotu otvoriť hranice pre palestínskych utečencov a arabské krajiny za ich pasívny postoj a vyzval ich, aby prestali vyvážať ropu do Izraela.

“Arabským krajinám hovoríme, že nepotrebujeme vaše zbrane a armády, ale nemáte aspoň trochu cti, aby ste otvorili hraničný priechod Rafah? Arabské a islamské krajiny by sa mali aspoň snažiť dosiahnuť ukončenie masakry v Gaze, aj keď niektoré z nich nechcú bojovať alebo niečo obetovať,” povedal Nasralláh.

Povedal tiež, že “tento boj sa skončí víťazstvom Gazy a porážkou nepriateľa”.

Reklama

“Izrael uskutočňuje letecké útoky už takmer 30 dní. Okrem zabíjania detí však nedosiahol žiadne poľné úspechy,” tvrdil vodca Hizballáhu.

Vyhlásil tiež, že za vojnu sú zodpovedné Spojené štáty.

“Sú to Spojené štáty, ktoré sú proti prímeriu. USA sú veľký satan, USA musia byť potrestané. Musíme si uvedomiť, že za to, čo sa deje v pásme Gazy, sú zodpovedné výlučne USA. Izrael je ich nástroj,” povedal Nasralláh.

 

15:05 – Izraelské úrady vyzývajú svojich občanov, aby necestovali do arabských a blízkovýchodných krajín, na severný Kaukaz a do krajín susediacich s Iránom – “vzhľadom na rastúci výskyt antisemitizmu a násilia voči Izraelčanom a Židom na celom svete”.

Reklama

Bezpečnostná rada a ministerstvo zahraničných vecí krajiny vydali spoločné vyhlásenie.

V ostatných krajinách, ak je cestovanie stále potrebné, odporúčajú preskúmať domácu situáciu – či v nich v poslednom čase nedošlo k zhromaždeniam a prejavom násilia proti Izraelčanom.

V zahraničí sa Izraelčanom odporúča vyhýbať sa noseniu izraelských a židovských symbolov na verejnosti, zdržiavať sa mimo zhromaždení a protestov a nehovoriť s cudzími ľuďmi o svojej službe v armáde a iných izraelských bezpečnostných službách.

 

14:45 – Vodca libanonského hnutia Hizballáh vydáva svoje prvé vyhlásenie od začiatku eskalácie konfliktu na Blízkom východe.

Reklama

Hassan Nasrullah privítal iracké a jemenské sily, ktoré podnikajú akcie na obranu Palestínčanov v pásme Gazy.

Samostatne poznamenal, že situácia v Palestíne je v dôsledku izraelského konania v posledných rokoch veľmi krutá a svet pred ňou zatvára oči.

Vodca Hizballáhu označil USA za priamo zodpovedné za smrť civilistov v pásme Gazy.

 

14:00 – Izrael súhlasil s prímerím v pásme Gazy výmenou za prepustenie všetkých rukojemníkov.

Aspoň tak sa dajú interpretovať slová ministra obrany krajiny na stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Blinkenom, ktorý dnes opäť pricestoval do Izraela.

“Izraelský minister obrany Blinkenovi povedal, že k prímeriu s Hamasom nedôjde, pokiaľ nebudú vrátení všetci rukojemníci,” takto ho citovali tlačové agentúry.

Reklama

 

13:17 – OSN opäť odsúdila konanie Izraela.

Hovorkyňa vysokého komisára OSN pre ľudské práva Liz Trossellová vyhlásila, že “na okupovanom palestínskom území došlo k výraznému nárastu násilia”.

Osobitne sa zameriava na situáciu na okupovanom Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema, kde bolo zaznamenané “rastúce a mnohostranné porušovanie práv Palestínčanov”.

Za mesiac tam bolo zabitých 132 Palestínčanov a dvaja izraelskí vojaci. Osadníci útočili na Palestínčanov, často ich však sprevádzala izraelská armáda. Niekedy mali osadníci na sebe uniformy a nosili armádne pušky. Izrael tieto vraždy nevyšetruje, takže OSN predpokladá, že ich schválila vláda.

V dôsledku toho bolo za mesiac vysídlených približne 1 000 Palestínčanov, čo OSN prirovnáva k nútenému vysídleniu, ktoré je vážnym porušením Ženevského dohovoru.

Hamas je tiež odsúdený – za raketové útoky na Izrael a zadržiavanie rukojemníkov.

Reklama

 

10:56 –  Blinken priletel do Tel Avivu už druhýkrát od začiatku eskalácie situácie v pásme Gazy a stretol sa s Netanjahuom.

Očakáva sa, že vyjadrí podporu právu Izraela na obranu, ale v súlade s humanitárnym právom.

Blinken priletel do Tel Avivu
Blinken priletel do Tel Avivu

09:10 -Hamas je pripravený na “úplný kompromis” v otázke prepustenia všetkých rukojemníkov, uviedol pre NBC News člen politbyra organizácie Gazi Hamad.

Na tento účel však Hamas chce, aby Izrael “prepustil všetkých väzňov z izraelských väzenských centier”. Podľa publikácie Izraelčania tento návrh “pravdepodobne odmietnu”.

“Chceme, aby sa títo ľudia vrátili domov. A tiež chceme, aby naši väzni išli domov hneď. Takže si myslím, že sme teraz pripravení dosiahnuť úplný kompromis, dokončiť dohodu o prijatí všetkých rukojemníkov, vojenských aj civilných,” povedal Hamad.

Izrael drží v zajatí 5 000 Palestínčanov. Hamas drží približne 240 rukojemníkov.

Reklama

 

09:06 – Lietadlá ruského ministerstva pre mimoriadne situácie doručili humanitárnu pomoc do Egypta, bude presmerovaná k obyvateľom Gazy, uviedlo ministerstvo.

 

08:40 –  Ukrajina nebude môcť pokračovať v boji, ak západné krajiny prestanú podporovať Kyjev. Uviedol to predstaviteľ ukrajinského ministerstva obrany plukovník Gennadij Kovalenko.

Podľa neho partneri Kyjeva presunuli svoju pozornosť na konflikt medzi Izraelom a palestínskou skupinou Hamas a prekážkou pokračovania podpory Ukrajiny sa môžu stať aj politické spory v USA. Novinár zároveň konštatuje, že súčasná fáza bojov Ukrajinu “vyčerpáva”.

 

07:22 – Úrad premiéra Benjamina Netanjahua uviedol, že v Izraeli už nebudú pracovať žiadni palestínski pracovníci z pá
sma Gazy.

Reklama

Tí pracovníci, ktorí boli v Izraeli, keď sa začala vojna s Hamasom, budú vrátení do pásma Gazy.

07:05 – V Snemovni reprezentantov USA bol hlasovaním schválený návrh zákona o pomoci Izraelu bez zmienky o Ukrajine.

Americký prezident Joe Biden predtým prisľúbil, že bude tento dokument vetovať ak nebude obsahovať pomoc Ukrajine.

07:00 – Pentagón nepodporuje výzvy na prímerie v pásme Gazy.

Toto vyhlásenie odznelo na brífingu hovorcu amerického ministerstva obrany Pata Rydera.

 

06:45 – Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vylúčilo možnosť neutrality v konflikte s Hamasom, tí, ktorí neodsúdili Hamas, sú jeho podporovateľmi.

Reklama

Uviedol to hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Lior Hayat na brífingu pre zahraničných novinárov.

“Chcem vyslať veľmi jasný odkaz medzinárodnému spoločenstvu: ak neodsúdite Hamas, ak nepodporíte právo Izraela na sebaobranu, potom podporujete Hamas,” povedal Hayat.

Deň predtým stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenza kritizoval USA a ďalšie západné krajiny za tvrdenie, že Izrael má právo na sebaobranu, “hoci ako okupačná mocnosť takéto právo nemá”.

Na otázku, či jeho vyjadrenia súvisia s vyhlásením ruského exprezidenta, hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí odpovedal: “Vyjadril som sa tak jasne, ako som len mohol.”

 

Reklama

06:30 – Biely dom opäť vyhlásil, že Biden využije právo veta, ak Kongres USA schváli zákon o pomoci Izraelu bez podpory pre Ukrajinu.

Americký prezident si tiež nemyslí, že Izrael v situácii v Gaze nerešpektuje normy medzinárodného humanitárneho práva.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:23

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v noci na štvrtok uviedol, že sa v Kremli stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ponúkol mu vyslanie ďalších svojich bojovníkov na Ukrajinu.

Kadyrov na platforme Telegram napísal, že s Putinom diskutoval aj o hospodárskych problémoch a perspektívach Čečenska a pozval ho na návštevu regiónu.

07:18

Čína vo štvrtok spustila dvojdňové vojenské cvičenia v okolí Taiwanu. Hovorca čínskej armády vyhlásil, že ide o “trest za separatistické aktivity” taiwanskej vlády. Tchaj-pej manévre čínskej armády odsúdil.

07:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v noci na štvrtok pricestoval do nepokojmi zasiahnutej Novej Kaledónie. Vyjadril nádej, že na toto francúzske tichomorské územie sa čo najskôr vráti pokoj, mier a bezpečnosť.

06:57

Kolumbijský prezident Gustavo Petro nariadil otvorenie veľvyslanectva v palestínskom meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to v stredu kolumbijský minister zahraničných vecí Luis Gilberto Murillo.

06:51

V Spojených štátoch bol od konca marca potvrdený druhý prípad vtáčej chrípky u človeka po kontakte s infikovanými dojnicami. Oznámilo to v stredu americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

06:42

Každá krajina sa môže sama rozhodnúť, či uzná Palestínu ako štát, uviedol v stredu Biely dom. Americký prezident Joe Biden si však myslí, že najlepším prístupom sú priame rokovania, nie jednostranné uznanie Palestíny.

06:34

Čína poskytuje Rusku bojové vybavenie pre použitie v jeho vojne proti Ukrajine, povedal v stredu britský minister obrany Grant Shapps.

Shapps uviedol, že spravodajské informácie Británie a USA sú v rozpore s predošlými pokusmi Pekingu prezentovať sa ako aktér s umierňujúcim vplyvom na Moskvu.

06:30

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu vyzval na spoločný postoj Európskej únie pri uznaní palestínskeho štátu.

Írsko, Nórsko a Španielsko v stredu oznámili, že 28. mája oficiálne uznajú Palestínu ako štát. Uviedli tiež nádej, že podobne budú postupovať aj ďalšie západné krajiny.

Včera 20:29

Poľsko v súčasnosti neuvažuje o zavedení povinnej vojenskej služby, pretože záujem o vstup do ozbrojených síl zostáva vysoký. Uviedol to v stredu v parlamente poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Včera 20:28

Maďarská polícia v stredu našla jedného z piatich nezvestných po tragickej zrážke motorového člna s výletnou loďou na Dunaji pri obci Verőce. Telo 19-ročného muža objavili na úseku rieky medzi mestami Vác a Sződliget. Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) to uviedlo na svojom účte na Facebooku.

Včera 20:27

Poľsko v stredu uviedlo, že podporuje riešenie na úrovni dvoch štátov v spojitosti s krízou na Blízkom východe medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Včera 19:27

Nemecko je pripravené využiť zmrazené ruské aktíva na pomoc Ukrajine. Uviedli to v stredu zdroje z nemeckého ministerstva financií, ktoré nechceli byť menované.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž beží na vlnolame pozdĺž jazera Michigan proti panoráme centra mesta

Autor: TASR/AP-Kiichiro Sato

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali