Napriek sankčnej vojne Bielorusko obchoduje s Doneckom a Luhanskom. Ako sa Minsku darí obchádzať sankčné hrozby?

Napriek sankčnej vojne Bielorusko obchoduje s Doneckom a Luhanskom. Ako sa Minsku darí obchádzať sankčné hrozby?

Doneck/Minsk 13. novembra 2018 (HSP/Foto:Facebook)

 

Napriek ekonomickej blokáde a vojenskému konfliktu Donecká a Luhanská ľudová republiky žijú svoj samostatný život. Kyjev sa hlavne prepočítal v tom, že bol úplne presvedčený, že susedia Ukrajiny sa tiež zapoja do hospodárskeho „škrtenia“ Donecka a Luhanska. Ale sa to nestalo

Ilustračné foto

Dnešná realita je úplne iná. Kým pomoc a podpora Ruska z bratských, susedských, krajanských, humanitárnych a iných dôvodov je absolútne pochopiteľná, ostatné strany jednoducho kašlú na politiku a realizujú svoje hospodárske záujmy. Využívajú fakt, že Kyjev odstrihol takmer všetky ukrajinské podniky od Donecka a Luhanska. Ako hovorievajú u našich východných susedov, „sväté miesto prázdne nezostane…“ A vytvorenú „hospodársku a obchodnú dieru“ sa snažia zaplniť spoločnosti a obchodníci z okolitých krajín.

Reklama

Napríklad donecké uhlie kupujú turecké, rumunské, belgické, poľské a iné spoločnosti. Je známe, že donecké uhlie z Poľska dodávajú potom do Česka, Rakúska a Talianska. Iba v období marec – júl tohto roka z Donecka a Luhanska do Poľska dodali 282 tisíc ton antracitu  a vlani objem dodávok vo finančnom ekvivalente dosiahol 10 miliónov dolárov.

Najaktívnejšie sa rozvíja obchod s Bieloruskom, ktoré je po Rusku najväčším dodávateľom potravín a alkoholických nápojov do Doneckej a Luhanskej republiky. Analytici to vysvetľujú objektívnymi príčinami. Spomedzi republík SNŠ Bielorusko vlani bolo lídrom v prepočte na jedného obyvateľa vo výrobe mäsa (127 kg na jedného obyvateľa), mlieka (771 kg), zemiakov (675 kg), vajec (375 kusov a pod.). Bieloruský potravinový trh na 80% tvoria domáce výrobky.

Reklama

Bieloruské potraviny importuje 77 štátov sveta. Niet sa čomu čudovať, že stále častejšie sa dodávajú do Donecka a Luhanska. Od jesene 2014 dodávky bieloruských potravín na Donbas sa znásobili. Ukrajinskí radikáli, ktorí sa snažia blokovať Doneck a Luhansk „uzatvorili“ iba ukrajinské hranice, ale tým Kyjev stratil 4-miliónový trh v tomto regióne. Ale iné krajiny vrátane Bieloruska, zaktivizovali dodávky svojich tovarov.

Kvôli sankčnej vojne sa Bielorusko bojí oficiálne a otvorene dodávať svoje tovary do Donecka, Luhanska ako aj na ruský Krym, ale bieloruské podniky si ľahko nachádzajú cestičky, aby posielali svoje tovary do „zakázaných regiónov“. Predstavitelia „malého biznisu“ oboch donbaských republík a Bieloruska nadviazali dobré vzťahy a veselo obchodujú. Napríklad Donecká republika importuje 25 percent tovarov práve z Bieloruska.

Na tom nie je nič prekvapivé: regióny iba pokračujú v dlhoročnej spolupráci. Do r. 2014 Donecká oblasť bola na 3. mieste na Ukrajine v rebríčku tovarového obratu s Bieloruskom a Luhanská oblasť bola na 4. mieste. Dnes iba pokračujú v obvyklej spolupráci.

Tak, ako sa mnohé ruské tovary sankcionovaných podnikov dostávajú do sveta „tranzitom“ cez Bielorusko, tak aj bieloruský tovar sa dodáva do Donecka a Luhanska „tranzitom“ cez Rusko, kde ho nakupujú ruské podniky, ktoré bez obáv obchodujú s Doneckom a Luhanskom.

Ukrajinské tajné služby vo dni – v noci pracujú na tom, aby prerušili obchodnú spoluprácu Bieloruska a „separatistických“ republík. Kyjev uvaľuje na doneské a luhanské podniky sankcie, pre ktoré sú také nepríjemné a nebezpečné, ako komár pre slona. Rovnako Kyjev sa snaží sankcionovať aj bieloruské podniky. Napríklad v máji tohto roka do sankčného zoznamu po prvý raz zaradil dva bieloruské podniky – „Svet piva“, s.r.o. a Mozyrský závod na výrobu alkoholických nápojov. Oba podniky odteraz nemôžu dovážať svoju produkciu na Ukrajinu. Ani si nevšimli túto „stratu“ a predávajú svoj tovar do iných krajín.

Reklama

Kyjev sa snaží, aby na spoločnosti obchodujúce s Doneckom a Luhanskom, uvaľovali sankcie aj členské krajiny EÚ. Príliš sa mu v tom nedarí. Donbaské, bieloruské a ruské podniky vytvárajú taký zložitý systém dodávok, spoločnej výroby a inej spolupráce, že nie je ľahké „chytiť ich za ruku“…

Doneckí a luhanskí podnikatelia vytvárajú spoločné podniky a vlastné firmy v Rusku a Bielorusku. Dostávajú sa dokonca aj do EÚ. Prednedávnom, napríklad ukrajinskí novinári zistili, že jedna z doneckých spoločností má celých 5 svojich zastupiteľstiev v Poľsku – v krajine Európskej únie, ktorá tvrdo presadzuje protiruské, protidonecké a protiluhanské sankcie. Ale partneri z rôznych štátov pokračujú v obchodnej spolupráci, veď ozaj „sväte miesto nezostáva prázdne“…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali