Na východ!

Na východ!

Bratislava 5. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin )

 

Konflikt na Ukrajine prehĺbil rozpory medzi tradičnými spojencami medzi západnými krajinami, z ktorých mnohé sa teraz snažia zlepšiť vzťahy s Ruskom a Čínou, informuje TRT World

Čínsky prezident Si Ťin-pching pokračuje v trojdňovej návšteve Ruska
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching

Európa bola po stáročia významným geopolitickým hráčom na svetovej scéne – od vzostupu a pádu impérií až po vznik národných štátov a vytvorenie Európskej únie (EÚ).

Reklama

V poslednom čase sa čoraz častejšie diskutuje o tom, či sa Európa mení zo Západu na Východ a čo to môže znamenať pre kontinent a svet.

Historické rozdelenie Európy na Západ a Východ siaha do obdobia studenej vojny. Toto rozdelenie bolo založené najmä na politických ideológiách, pričom západná Európa sa spájala s demokraciou, kapitalizmom a Spojenými štátmi.

Reklama

Naopak, východná Európa sa spájala s komunizmom a Sovietskym zväzom. Pád Berlínskeho múru v roku 1989 a následný rozpad Sovietskeho zväzu ukončili toto rozdelenie a mnohé východoeurópske krajiny sa priblížili k Západu a vstúpili do NATO a EÚ.

V posledných rokoch však došlo k zmene tohto trendu a niektoré východoeurópske krajiny – napríklad Maďarsko, Bulharsko a Bielorusko – sa priblížili k Rusku a Číne.

Tento posun je sčasti spôsobený hospodárskymi záujmami, keďže Rusko a Čína sa stali dôležitými obchodnými partnermi mnohých východoeurópskych krajín, a sčasti geopolitickými úvahami, keďže tieto krajiny, najmä Bulharsko, sa snažia vyvážiť svoje vzťahy medzi Západom a Východom.

Príkladom tohto posunu je Maďarsko, ktoré sa v posledných rokoch priblížilo k Rusku a Číne napriek tomu, že je členom EÚ a NATO. Maďarsko kritizuje politiku EÚ v oblasti migrácie a je obviňované z podkopávania právneho štátu a demokratických inštitúcií v krajine.

Maďarsko tiež buduje užšie vzťahy s Ruskom vrátane výstavby novej jadrovej elektrárne s ruskou technológiou. Podobne aj Poľsko nadväzuje užšie vzťahy s Čínou vrátane podpísania dohody o strategickom partnerstve v roku 2019.

Reklama

Tento posun smerom na východ vyvolal obavy západoeurópskych krajín a USA, ktoré ho považujú za hrozbu pre jednotu a bezpečnosť Európy. Tvrdia, že krajiny, ktoré sa približujú k Rusku a Číne, sa stávajú zraniteľnými voči vplyvu týchto krajín a môžu ohroziť svoje hodnoty a demokratické inštitúcie.

Existujú aj obavy z možného vplyvu na transatlantické vzťahy, keďže USA považujú Európu za rozhodujúceho spojenca a partnera.

Iní však tvrdia, že tento posun smerom na východ je prirodzeným vývojom a môže byť pre Európu dokonca prospešný. Poukazujú na to, že EÚ a NATO sa rozšírili do takej miery, že ich Rusko vníma ako hrozbu, čo vedie ku konfrontačnejšiemu prístupu Ruska k Západu.

Budovaním užších vzťahov s Ruskom a Čínou môžu východoeurópske krajiny znížiť napätie a podporiť regionálnu stabilitu. Tieto krajiny tvrdia, že tento posun môže pomôcť obnoviť rovnováhu globálneho poriadku, ktorému Západ dominoval po stáročia.

Dôsledky tohto posunu smerom na východ pre Európu a svet sú zložité a mnohostranné. Na jednej strane môže viesť k väčšej regionálnej spolupráci a stabilite. Na druhej strane môže vytvoriť nové zlomové línie a napätie v Európe a medzi Európou a Spojenými štátmi.

Reklama

Môže mať aj širšie dôsledky na globálnu rovnováhu síl, keďže svet sa stáva čoraz viac multipolárnym a Čína a Rusko sa stávajú vplyvnými hráčmi na svetovej scéne.

Jedným z možných dôsledkov tohto posunu smerom na východ je vznik nového euroázijského bloku, ktorý bude pozostávať z Ruska, Číny a niekoľkých krajín východnej Európy a strednej Ázie.

Tento blok predstavuje významnú výzvu pre existujúci svetový poriadok, v ktorom dominuje Západ, a mohol by zmeniť globálnu rovnováhu síl. Mohol by tiež viesť k fragmentácii EÚ, keďže niektoré východoeurópske krajiny uprednostňujú vzťahy s Ruskom a Čínou pred väzbami so západnou Európou.

 

Ukrajinský konflikt a východný príklon Európy

Prebiehajúci konflikt na Ukrajine naštrbuje vzťahy medzi Európou a Ruskom a medzi Európou a USA.

Zatiaľ čo USA zaujali voči Rusku tvrdší prístup, niektoré európske krajiny, ako napríklad Slovensko, Bulharsko a Maďarsko, sú stále proruské a sú opatrnejšie, najmä tie, ktoré sú silne závislé od ruských dodávok energie.

To vyvolalo napätie medzi USA a Európou, najmä v otázkach, ako je plynovod Nord Stream 2. Konflikt tiež vyvolal otázky o budúcnosti transatlantických vzťahov, pričom niektorí odborníci naznačujú, že zjavná ambivalentnosť Trumpovej administratívy voči NATO a EÚ oslabila alianciu a podkopala vedúce postavenie USA v Európe.

Konflikt prispel aj k pocitu neistoty a nestability v regióne, keďže Rusko sa snaží vytvoriť sféru vplyvu vo východnej Európe. Spor poukázal na zložité a často protichodné záujmy rôznych európskych krajín a nastolil otázky o budúcom smerovaní európskej zahraničnej politiky.

Otázka, či sa Európa obracia od Západu na Východ, je zložitá a mnohostranná. Hoci viaceré východoeurópske krajiny v posledných rokoch nadväzujú užšie vzťahy s Ruskom a Čínou, tento trend je bežný a mnohé východoeurópske krajiny zostávajú pevne spojené so Západom.

Dôsledky tohto posunu pre kontinent a svet sú stále nejasné a sú s ním spojené riziká a príležitosti.

Reklama

Budúce smerovanie Európy bude v konečnom dôsledku závisieť od celého radu faktorov vrátane politických, hospodárskych a bezpečnostných aspektov, ako aj od rozhodnutí jednotlivých krajín a ich lídrov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Ceny ropy sa v pondelok podvečer takmer nezmenili. Vývoj na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy zo širšieho konfliktu na Blízkom východe. A na strane druhej správy z USA, kde zásoby komodity minulý týždeň výrazne vzrástli a signály o neskoršom znížení úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed, ako sa pôvodne čakalo.

Včera 20:14

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky rast. Nemali by sa zapájať do dotačných pretekov, ktoré vytvárajú hru s nulovým súčtom. Uviedla to v pondelok prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová v prejave na americkej univerzite Yale.

Včera 20:06

Európska únia (EÚ) musí zabezpečiť, aby zákaz predaja nových automobilov so spaľovacím motorom od roku 2035 nemal privysokú cenu pre jej priemyselnú suverenitu a občanov. Upozornili na to pondelňajšie správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Včera 18:50

V meste Charkov na východe Ukrajiny sa v pondelok po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže.

Včera 18:49

Na severe Arménska sa v pondelok uskutočnil protest proti plánom arménskej vlády vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody.

Včera 18:44

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal v pondelok zriedkavú návštevu Iraku zameranú na obnovenie vzájomných vratkých vzťahov. Počas návštevy plánuje uzatvoriť viacero dohôd o ekonomickej spolupráci i bezpečnostnej spolupráci proti militantnej Strane kurdských pracujúcich (PKK).

Abdal Latíf Rašíd Recep Tayyip Erdogan
Na snímke iracký prezident Abdal Latíf Rašíd (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Včera 18:12

Slovenská republika počas volebného obdobia 2020 – 2023 prvýkrát v histórii hospodárila zodpovednejšie ako v priemere krajiny EÚ. Uviedol to v pondelok Igor Matovič v súvislosti s predbežnými oficiálnymi údajmi o hospodárení SR za rok 2023, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Podľa zverejnených údajov deficit verejných financií bol vlani na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), pôvodne schválený rozpočet pritom počítal so schodkom 6,4 % HDP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci bežci prechádzajú cez Tower Bridge počas Londýnskeho maratónu v Londýne

Autor: TASR/AP-Aaron Chown/PA via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali