Miniséria Svätci: Likvidácia neposlušných kňazov a 100 rokov pútí na ostrov Madame

Miniséria Svätci: Likvidácia neposlušných kňazov a 100 rokov pútí na ostrov Madame

Madame 3. augusta (HSP/Foto:TASR)

 

31. augusta sa koná každoročná púť ku hrobom kňazov, ktorí zahynuli počas Veľkej francúzskej revolúcie. Ostrov Madame, dlhý 1 km a široký 600 metrov, sa nachádza neďaleko mesta Rochefort pri ústí rieky Charente v departemente Charente-Matrime

Chiméra a chrlič sa pozerajú na Paríž z vrcholu katedrály Notre Dame

Počas režimu teroru, v roku 1794 boli stovky kňazov deportovaných do Bordeaux a Rochefortu. Boli to kňazi, ktorí nechceli prisahať na „ Constitution civile du clergé“ vydanú revolucionármi, podľa ktorej kňazi nemali podliehať Rímu, ale byť v službách  práve vyhlásenej Republiky. Biskupov a kňazov mali vyberať a voliť  jedine politické autority bez ohľadu na názor pápeža. V roku 1793 revolucionári pritvrdili podmienky voči Cirkvi a kňazom a tí, čo nechceli podpísať ich požiadavky (bolo ich asi 50%) boli pokladaní za verejných nepriateľov a nazývali ich „ pretes réfractaires.“ Mnohí sa skrývali a slúžili omše potajomky v domoch veriacich, v stodolách  či v iných odľahlých staveniskách (Vieme, že aj svätý kňaz z Arsu prijal prvé sv. prijímanie potajomky od takéhoto kňaza.).

Reklama

 

Odmena 100 pounds za udanie kňaza

Reklama

Revolucionári vyhlásili odmenu 100 pounds pre tých, ktorí udajú kňaza, čo nechcel slúžiť Republike a nepodpísal  ich dokument. Najprv chceli týchto kňazov vyviezť na Madagaskar, či do francúzskej Guayany, aby boli ďaleko od svojich veriacich a aby po ceste  či v hrozných podmienkach postupne zahynuli. Určili 3 prístavy: Brest, Bordeaux a Rochefort, odkiaľ  ich mali vyviezť. Kňazov z juhu Francúzska (asi 1500) do Bordeaux, zo stredu do Rochefortu  (asi 829) a tých zo severu do Brestu. Do Brestu však nikdy nešli, pretože by museli prejsť celým Bretónskom, kde žili „les chouans“, ktorí boli proti revolucionárom, tak ich premiestnili  tiež do Rochefortu. V Bordeaux neboli podmienky také tvrdé a strážnici takí tvrdí ba až suroví ako v Rocheforte.

Kňazi pochádzali z viacerých francúzskych departamentov, ale „ najhorlivejší“ vyslanci Konventu  revolúcie boli z Meuse, Moselle a Vosges.

 

Kňazi žili na lodiach v hrozných podmienkach

V prístave Rochefort kotvili lode, ktorými vozili obyvateľov Afriky ako otrokov do Ameriky. Nepohodlných kňazov naložili na tieto lode ale nikdy do zámoria neodplávali, lebo práve v tom čase  Anglicko vyhlásilo “blokus“ proti Francúzsku  a ich lode systematicky napádali všetky lode pri brehoch Francúzska. Keby boli bývali vyplávali, Angličania by ich boli zajali. Lode „les Deux-associés“ a „Washington“, kde boli natlačení kňazi v hrozných podmienkach zostali preto v prístave počas dlhých mesiacov. Boli to lode – väznice, kde  kňazi zomierali od zlej stravy, skorbutu a týfusu, ktorý sa rýchlo šíril. Námorníci, ktorí ich strážili  im dávali  skazenú potravu, neposkytli im žiadnu lekársku pomoc a tak mnohí z nich zomreli už na lodiach.

Reklama

Takáto  situácia bola od jari 1794 do začiatku roka 1795.Z počtu 829 deportovaných kňazov prežilo tieto podmienky iba 228. 36 je pochovaných v Rocheforte , 254 na ostrove Madame  a ostatní na ostrove Aix.

 

Neskôr ich vyviezli na ostrov Madame

Neskôr ich vyviezli na blízke ostrovy , ostrov „ d áAix“ a ostrov „ Madame“ , ktorý premenovali na ostrov „ Citoyenne“ teda ostrov občanov. Podmienky sa im tam zdali lepšie ako na lodiach, ale bývali iba v stanoch, bez potravy a lekárskej pomoci. Tí, ktorí mali ešte sily, pomáhali chorým a zomierajúcim, hlavne po duchovnej stránke. Systematicky sa robili osobné prehliadky vecí, zobrali im aj osobné potreby, knihy aj oblečenie. Modlitba bola zakázaná a keď strážcovia zbadali, že niekto pohybuje perami, dostal za to trest. Napriek prehliadkam sa im však podarilo ukryť fľaštičku s posväteným olejom, aby mohli zomierajúci dostať posledné pomazanie. V júli 1794 zomrelo na ostrove Madame asi 100 kňazov. Tí, ktorí mali ešte dosť fyzických síl ich museli pochovať do piesku, ale počas silných prílivov telá vyplávali na pobrežie. Miestne obyvateľstvo si uvedomovalo hrôzu, ktorú kňazi prežívali a prišli im pomoc. Žiadali, aby ich prepustili a abbé Grégorine sa obrátil na najvyššie miesta so žiadosťou, aby sa toto prenasledovanie a týranie skončilo.

 

Reklama

Na kňazov, ktorí zahynuli sa takmer zabudlo

Kňazi, ktorí prežili si vzájomne sľúbili, že nebudú o svojich starostiach nikomu hovoriť, aby nevyvolávali nenávisť medzi obyvateľstvom a tak sa na deportovaných  a kňazov, ktorí zahynuli takmer zabudlo. Nikde sa o nich nepísalo, len miestni obyvatelia  udržiavali ústne z generácie na generáciu ich spomienku. Začiatkom 20. storočia prišiel do farnosti St. Nazaire nový kňaz, ktorý sa rád prechádzal po okolí a raz našiel  na ostrove Madame kľačať uprostred lúky jedného sedliaka. Prišiel k nemu a pýtal sa ho prečo tam kľačí. Ten mu odpovedal: “Pane Vy neviete, že v tejto zemi po ktorej chodíte sú pochovaní svätci?“ a vyrozprával mu celý príbeh deportovaných kňazov, ktorý počul od svojich rodičov a starých rodičov. Prekvapený kňaz začal pátrať v archívoch a informovať sa, či je to všetko naozaj pravda, čo počul od sedliaka. Pri prácach na poli našli kostry štyroch kňazov  umiestnených do tvaru kríža. K tomuto  miestu začali chodiť ľudia modliť sa. Na ostrov možno prísť peši po kamenistej ceste uprostred mora iba v čase odlivu.

 

Prvá organizovaná púť na ostrov Madame sa konala v roku 1910

Prvá organizovaná púť sa konala presne pred 103 rokmi, teda v roku 1910, kedy prišlo asi okolo 16 pútnikov. Na mieste nájdených tiel položili kamene vo forme kríža a každoročne všetci pútnici nesú so sebou jeden kamienok z pobrežia a tak sa za tie roky vytvorila kamenná mohyla v tvare kríža. Okrem toho je na ostrove malá kaplnka –oratorie, ktorú dali vybudovať sestričky zo Sirotinca námorníkov z Rochefortu a studňa z ktorej si brali kňazi sladkú vodu na pitie.

V roku 1995 žiadal biskup la Rochelle a Sainte Mgr. Jacques David blahorečenie 64 z týchto kňazov-svedkov vernosti a zmierenia. Svätý otec Ján Pavol II. blahorečil Jána Baptisu Suzy a 63 jeho spoločníkov 1. oktobra 1995 na námestí sv. Petra v Ríme.

Pri púti na ostrov  niesol terajší biskup Mgr. Housset drevený krížik, ktorý si kňazi vyrezali námorným nožíkom počas ich pobytu  na ostrove z hruškového dreva a s ktorým zomierali. Deti čítali mená všetkých  blahoslavených kňazov a pútnici kládli kamene na vytvorený hrob.

Svojím príspevkom –kamienkom každý pútnik vyjadruje svoju úctu k odvahe a utrpeniu kňazov, ktorí zostali verní svojmu povolaniu a sv. Cirkvi aj za cenu najvyššej obety a súčasne sám seba symbolicky prehlasuje za živý kameň tejto Cirkvy. 

Katarína Hanzlíková

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali