Mesto Nové Zámky pre bezdomovcov predlžuje prevádzkové hodiny nocľahárne. Aj mestá na Liptove a iné ponúkajú bezdomovcom v mrazivých dňoch pomoc

Mesto Nové Zámky pre bezdomovcov predlžuje prevádzkové hodiny nocľahárne. Aj mestá na Liptove a iné ponúkajú bezdomovcom v mrazivých dňoch pomoc

Nové Zámky 9. januára 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Mesto Nové Zámky predĺžilo prevádzkové hodiny nocľahárne pre bezdomovcov na Považskej ulici od 17.00 do 9.00 h

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ako informuje web samosprávy, mesto to pre ľudí bez prístrešia či trvalého bydliska robí pre súčasné mrazivé dni, počas ktorých hrozí zvýšené nebezpečenstvo podchladenia.

Reklama

Mestský úrad v Nových Zámkoch preto vyzýva občanov, že v prípade, ak spozorujú na ulici človeka vystaveného mrazu, ktorému by mohla hroziť ujma na zdraví, nech kontaktujú mestskú políciu na telefónnom čísle 159.

 

Reklama

Mestá na Liptove ponúkajú bezdomovcom v mrazivých dňoch pomoc

Všetky tri liptovské mestá – Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok, Ružomberok ponúkajú ľuďom bez strechy nad hlavou pomocnú ruku, zvlášť počas mimoriadne mrazivých dní, ktoré na Slovensku v súčasnosti prevládajú. Nocľahárne a útulky prichýlia všetkých, ktorí požiadajú o pomoc.

Liptovskomikulášska radnica predĺžila v týchto dňoch otváracie hodiny nocľahárne v mestskom Komunitnom centre v Hlbokom. Bezdomovci v nej môžu stráviť čas od 16.00 do 10.00 h, naraz v nej môže prebývať osem mužov a štyri ženy. “V tomto doslova arktickom období sa kapacita nocľahárne naplnila. Postaviť vedľa centra poľný stan tak ako v minulom roku, nie je momentálne možné, pretože by sa nedal dostatočne vykúriť. Navyše vlani bol málo využívaný,” uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková. Bezdomovcov nad rámec kapacity nocľahárne podľa nej prichýli Slovenský Červený kríž v ubytovni na Nábreží, v súčasnosti sa takto starajú o päť ľudí.

Väčšina bezdomovcov v Ružomberku o pomoc nežiada ani počas veľkých mrazov. V tamojšom útulku sa nachádza 15 lôžok, no ani tie nie sú plne obsadené. “Momentálne je tam ubytovaných 14 klientov, uplynulý víkend prišli do zariadenia prenocovať ďalší traja. V prípade väčšieho záujmu vieme zabezpečiť priestory aj v ubytovni v Štiavničke, no skutočnosť je taká, že nie všetci bezdomovci majú o túto možnosť záujem,” skonštatoval asistent primátora Michal Praženica.

V najmenšom meste v regióne, v Liptovskom Hrádku, majú podľa primátora Branislava Trégera len dvoch ľudí bez stáleho prístrešia, no aj tí majú kde prečkať chladné dni. “Sú v teple, chodíme ich pravidelne kontrolovať,” doplnil Tréger.

Reklama

 

Nocľaháreň v  Banskej Štiavnici môžu bezdomovci pre mrazy využívať celý deň

Vzhľadom na aktuálne extrémne chladné počasie sa rozhodli v banskoštiavnickej nocľahárni pre bezdomovcov predĺžiť možnosť pobytu pre ľudí bez prístrešia na 24 hodín

Ako priblížil náčelník Mestskej polície v Banskej Štiavnici Vladimír Kratoš, bezdomovci sa v zariadení môžu zdržiavať po celý deň s výnimkou času, kedy sú priestory dezinfikované. “Chceme tak predísť nejakej ujme na zdraví vzhľadom na to, že tie podmienky sú teraz veľmi kruté,” poznamenal.

Nocľaháreň s kapacitou približne desať lôžok využívajú denne priemerne štyria až piati ľudia. Podľa náčelníka sú bezdomovci disciplinovaní a podmienky zariadenia akceptujú. Nocľaháreň je otvorená od začiatku decembra. V zariadení si záujemcovia platia 0,5 eura za noc, k dispozícii majú sprchy, sociálne zariadenia aj práčku.

Reklama

Podľa Kratoša nevyužívajú nocľaháreň všetci bezdomovci, ktorí sa na území mesta zdržiavajú. “Niektorí majú svoje rôzne možnosti, ktoré využívajú po celý rok a aj teraz. Ide o osoby, ktoré odmietajú zariadenia z osobných dôvodov, ktoré sú iba im známe,” podotkol.

 

V Bratislave pre pomoc ľuďom bez domova v mrazoch funguje aj SOS linka 

V Bratislave funguje pre pomoc ľuďom bez domova v aktuálnom mrazivom počasí aj SOS linka občianskeho združenia (OZ) Vagus s číslom 0949 655 555. Môžu tu volať ľudia, ktorí vidia v hlavnom meste človeka spiaceho vonku alebo niekoho, kto potrebuje pre mrazy pomoc. Projektový riaditeľ OZ Vagus Sergej Kára pre TASR uviedol, že sa na túto linku za posledné tri dni obrátilo viac ako 100 ľudí.

Združenie má od piatka (6.1.) zintenzívnenú službu v teréne, kde je aj do 23.00 h. Za posledné dni zrealizovalo aj desiatky prevozov ľudí bez domova do bezpečia. “Pripravili sme víkendový krízový režim v prípade, ak sa počasie nezlepší,” povedal Kára.

Nezisková organizácia Depaul Slovensko pre TASR uviedla, že kapacita Nocľahárne sv. Vincenta de Paul v Bratislave je 200 miest a momentálne je mierne prekročená. Podľa Jozefa Kákoša z Depaul Slovensko sú mrazmi ohrození najmä ľudia závislí od alkoholu či drog. Verejnosť môže pomôcť ľuďom bez domova aj tým, že donesie do organizácie deky, plachty či uteráky. “Vítaná je aj dobrovoľnícka pomoc,” podotkol Kákoš.

Hlavné mesto spoločne s neziskovými organizáciami vyzýva ľudí, aby v prípade, že vidia osobu, ktorá je na ulici a potrebuje v dôsledku silných mrazov pomôcť, kontaktovali tiesňovú linku na telefónnom čísle 112, mestskú políciu na čísle 159 alebo SOS linku OZ Vagus na čísle 0949 655 555, ktorá funguje od 17.00 do 22.00 h.

Kára upozorňuje, že ak ľudia zbadajú osobu, ktorá potrebuje pomoc, je nutné skontrolovať či je fyzicky v poriadku. “Nestačí len okolo prejsť a zavolať. Treba za tým človekom prísť a zistiť, či je pri vedomí, či dokáže komunikovať a je v stave sa vôbec niekam presunúť. Často sa stalo, že nám volali ľudia a bol to skôr prípad pre záchranárov ako pre našich sociálnych pracovníkov,” uviedol s tým, že ľudom bez domova pomôže aj to, ak im niekto ponúkne teplý čaj či prikrývku.

Bratislava je pripravená pri dlhodobých mrazoch zriadiť pre ľudí bez domova aj stanový tábor. Magistrát preto denne monitoruje kapacitné možnosti nocľahu v meste pre bezdomovcov. Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej kapacity existujúcich nocľahární sú zatiaľ postačujúce. Všetky nocľahárne prijímajú podľa nej ľudí bez ohľadu na ich stav.

“Mesto tiež prostredníctvom svojej mestskej organizácie Mestské lesy v Bratislave zabezpečilo pre ľudí bez domova, ktorí žijú v nevyužívaných garážach, budovách či squatoch, kontajner dreva na kúrenie,” povedala. Nocľaháreň Mea Culpa, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti hlavného mesta, navyše operatívne predlžuje svoje prevádzkové hodiny na 24 hodín. Tak tomu bolo napríklad aj v nedeľu 8. januára. Pre ľudí bez domova, ktorí do Mea Culpa prídu, varia aj teplé jedlo.

Reklama

Pre prípad krízovej situácie pripravuje aj projekt dočasnej nocľahárne na Konvalinkovej ulici, kde pri neúnosnej situácii vie poskytnúť nocľah a zvýšiť tak kapacity už existujúcich zariadení. Na tomto projekte spolupracuje Bratislava s organizáciou Depaul Slovensko.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali