Marketingovo proti cenzúre

Marketingovo proti cenzúre

Praha 15. februára 2017 (HSP/lidové nioviny/Foto:Pavel Matocha)

 

Prinášame vám článok z českej tlače, ktorý sa zamýšľa nad obmedzovaním slobody slova v Čechách načo má okrem iného slúžiť cenzorský úrad zriadený pri tamojšom ministerstve vnútra – Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám

 

Reklama

Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám je zrelé na zrušenie alebo iné využitie

Boj o slobodu slova vzdávať nesmieme, ale na druhú stranu je dobré byť racionálny a priznať si, že v posledných rokoch prehrávame. Na vzostupe sú cenzorské úrady a budeme sa s nimi musieť naučiť žiť. Ako naši otcovia s cenzormi komunistickými alebo naši pradedovia s cenzormi habsbursko-cirkevnými.

Reklama

Cenzorský úrad, ktorý vznikol na ministerstve vnútra, síce nesie názov Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám, ale oveľa realistickejšie by bolo ho nazvať po komunistickom vzore Úrad pre tlač a informácie. Ostatne aj koordinátorka tohto úradu a právnička ministerstva vnútra Eva Romancovová k jeho poslaniu v rozhovore na iDNES.cz uviedla, že úrad bude tiež uvádzať na pravú mieru dezinformácie šírené vysokými politikmi vrátane prezidenta.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Krok proti slobode slova

Obhajcovia tohto cenzorského úradu uvádzajú, že síce bude kontrolovať obsah článkov na spravodajských serveroch i na facebookových a Twitterových účtoch jednotlivcov, ale že nepôjde o žiadnu cenzúru, že žiadne články nebude úrad zakazovať, že bude iba označovať nepravdivé údaje a dodávať k nim reálna fakty.

Aj keby to tak bolo, je to zle, ale ako ukazuje vývoj v Nemecku, ono “uvádzanie dezinformácií na pravú mieru” bude čoskoro doplnené zákazom šíriť takú “preukázateľnú” dezinformáciu a drakonickými trestami v prípade neuposlúchnutia. Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas v rozhovore pre Welt am Sonntag uviedol, že falošné správy predstavujú nebezpečenstvo pre našu kultúru diskusie a že ľuďom zodpovedným za šírenie falošných správ by mohlo hroziť až päť rokov väzenia.

Reklama

Nemecká vláda sa už skôr dohodla s Facebookom, že bude cenzurovať negatívne správy o migrantoch a teraz pripravuje zákon, ktorý by umožnil vymerať sociálnym médiám, ako sú Facebook či Twitter, pokutu až pol milióna eur za šírenie falošných či nenávistných správ. Facebook preto vyvinul nový softvérový nástroj, ktorý vládam v krajinách, ako je Čína či Nemecko, umožní monitorovať informácie na tejto sociálnej sieti a zabrániť zobrazovanie nežiaducich postov na svojom území.

V Čechách a na Morave je zatiaľ síce slobodnejšie než v Berlíne, ale napriek tomu vznik onoho Centra proti terorizmu a hybridným hrozbám je tak radikálnym krokom proti slobode slova a tak jednoznačne zlým rozhodnutím, že je potrebné proti nemu bojovať.

V slobodnej demokratickej spoločnosti žijú vedľa seba rôzne druhy právd a žiadny úradník nesmie mať právo označovať, čo sú informácie a čo dezinformácie. O politických a spoločenských otázkach sa má rozhodovať v diskusii vo verejnom priestore a hlasovaním v parlamente či vo voľbách, ale rozhodne nie v kanceláriách ministerstva vnútra, kde úradníci a zvláštni experti budú označovať, čo je pravda a čo nie. Každý musí mať slobodný prístup do tohto kolbiska, každý musí mať právo obhajovať aj sebezmetenější názor a žiadny úradník nesmie nejaké argumenty diskvalifikovať nálepkou “v rozpore s faktami”.

 

Nezmyselné míňanie

Reklama

Pre dokumentáciu nezmyselnosti existencie takéhoto úradu pre “uvádzanie vecí na pravú mieru” stačí krátke ohliadnutie do nedávnej minulosti. Tak napríkald pred zásahom ozbrojených síl USA, ktorým bol povalený iracký režim Saddáma Husajna, bolo oficiálnym argumentom, že Irak disponujeme zbraňami hromadného ničenia. Kto vtedy písal, že zbrane hromadného ničenia Saddám Husajn k dispozícii nemá, bol by dnešným Centrom proti terorizmu a hybridným hrozbám označený za šíriteľa dezinformácií, pretože CIA vtedy tvrdila, že má o nich dôkazy. V skutočnosti však armáda USA v dobytom Iraku v roku 2003 ani neskôr žiadne zbrane hromadného ničenia nenašla.

Veľmi ľahko si možno predstaviť aj spôsob, akým by toto Centrum ovplyvňovalo informovanie o kríze na Ukrajine či o vojne v Sýrii. Je úplne naivné veriť, že pracovníci tohto cenzorského úradu sú schopní odhaliť pravdu a fakty presnejšie a že politickým tlakom budú podliehať menej ako tisíce najrôznejších novinárov, expertov a aktivistov.

Zároveň ide o úplne nezmyselné míňanie peňazí daňových poplatníkov. Na začiatku má mať Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám dvadsať zamestnancov, čo nákladovo prestavuje nielen ich plat, ale aj kancelárie, mobily, počítače … A môžeme sa staviť, že ak toto monštrum nebude rýchlo zrušené, tak počet jeho zamestnancov strmo porastie.

V rámci tohtoročných parlamentných volieb by tento cenzorský úrad mal byť jedným z najdôležitejších tém, pretože je jasným dokladom zhubného trendu obmedzovania slobody. Politická strana, ktorá sa v rámci kampane nezaviaže k jeho okamžitom zrušení, si nemôže robiť nádeje na môj hlas.

Pavel Matocha vľavo
Pavel Matocha vľavo

 

Cenzúrou na propagáciu

Realisticky samozrejme vidím, že ide o celoeurópsky trend, a že aj keď v Českej republike tento úrad na konci tohto roka zrušíme, môže čoskoro prísť z Bruselu direktíva nakazujúca jeho opätovné zriadenie. Pre takýto prípad bude rozumné už teraz zvažovať, ako s oným cenzorským úradom žiť a ako ho prípadne šikovne využiť.

Nakoniec totiž aj cenzora možno efektívne marketingovo využiť. Jedným z príkladov budiž spisovateľ z konca 18. storočia Johann Friedrich Ernst Albrecht, ktorého román Lauretta Pisana o živote krásne talianske prostitútky bol len pár týždňov po svojom vydaní v júni 1789 na celom území habsburskej monarchie zakázaný cenzorom.

A práve na cenzorský prohibicii tohto erotického dielka založil spisovateľ Albrecht svoju svetovú slávu a obchodný úspech ďalších kníh. Ako je popísané v článku Pakt cenzúry a erotiky (časopis Vesmír 1/2017), Albrecht potom rad ďalších kníh nepodpísal svojím menom, ale iba odkazom “od autora Lauretta Pisany”: “Odkazom na rozprávanie o Laurette Pisano označoval romány, ktoré sa zaoberali morálne rozporuplným konaním svojich hrdiniek a dovoľovali na prvý pohľad nepriznané erotické výklady textu. Odkazy na zakázaný román tak fungovali jednak ako propagačné prostriedok nových, doteraz neznámych diel. “

O politických a spoločenských otázkach sa má rozhodovať v diskusii vo verejnom priestore a hlasovaním v parlamente či vo voľbách, ale rozhodne nie v kanceláriách ministerstva vnútra, kde úradníci a zvláštni experti budú označovať, čo je pravda a čo nie.

Reklama

PAVEL Matocha, spolupracovník LN

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali