Békešská Čaba 20. októbra (TASR) – V centre dolnozemských Slovákov sa koná tento víkend 16. ročník Klobásového festivalu v Békešskej Čabe. Na podujatí, ktoré sa začalo 19. októbra a potrvá do 22. októbra, prezentujú výrobu tradičnej čabianskej klobásy a gastronomické zvyky regiónu.
Vlaňajší ročník navštívilo takmer 100.000 návštevníkov z Maďarska a z viacerých európskych krajín vrátane Slovenska. Na tento ročník festivalu pricestovali Slováci z Nových Zámkov, Trebišova, Nitry, Juru nad Hronom, Komárna, Bratislavy, Želiezoviec, Detvy a ďalších miest, ale aj z Rumunska a z Vojvodiny.
"Nie je pravda, že výrobu klobásy doniesli na Békešskú Čabu pred 300 rokmi Slováci zo Slovenska," povedala pre TASR konateľka Čabianskej organizácie Slovákov Anna Istvánová.
"Treba vedieť, že túto vymysleli tunajší Slováci. Recept rozširovali písomne v slovenskom jazyku farári, ktorí pokladali za dôležité, aby si ľudia vedeli zabezpečiť dobrú stravu – mäsitú stravu, ktorá je vyrobená zo svojho a ktorú dokážu spraviť oni sami, najmä po tom, čo prišla paprika z Turecka a z Ameriky do Európy," zdôraznila.
Od roku 1997 sa stal tento festival jedným z najznámejších festivalov Maďarska a strednej Európy; je to najvýznamnejšia turistická udalosť a gastrokultúrne podujatie Békešskej Čaby.
Na podujatí dostali možnosť prezentovať sa aj vinárstva z rôznych regiónov Maďarska, producenti potravinárskeho priemyslu a poľnohospodári regiónu. Významné miesto na festivale má pálenka.
Čabianska klobása je svetoznáme hungarikum. Ide o lokálnu potravinu, jej značka je chránená aj Európskou úniou a počas festivalu si ju môžu návštevníci zakúpiť od viacerých domácich výrobcov.
Počas štyroch dní festivalu čakajú záujemcov rôzne súťaže, najvýznamnejšia je súťaž vo výrobe čabianskej klobásy. V tomto ročníku sa prihlásilo vyše 500 družstiev, medzi ktorými sú viaceré zo Slovenska.
(spravodajca TASR Ladislav Vallach) gon
UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam, fotoreportáž a videozáznam