Lavrov: Situácia s Navaľným pripomína incident v Salisbury a s Boeingom MH17

Lavrov: Situácia s Navaľným pripomína incident v Salisbury a s Boeingom MH17

Moskva 11. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP/Keystone-Salvatore Di Nolfi)

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov je presvedčený, že situácia s ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným pripomína incidenty s otravou Skripaľovcov v Salisbury a haváriou letu MH17 na Donbase. Vyhlásenie ministra zahraničia USA Mika Pompea o zapojení ruských vysokých úradníkov do otravy opozičníka označil za neopodstatnené

Sergej Lavrov, navalnyj, otrava, rusko, berlin, nemecko, novicok
Na snímke je ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Predtým americký minister zahraničia Mike Pompeo v rozhovore pre amerického novinára Bena Shapira, ktorý zverejnilo Ministerstvo zahraničia USA, oznámil, že keď ľudia vidia pokus o otravu disidenta, uvedomujú si, že existuje značná pravdepodobnosť toho, že to bolo spojené s vysokými ruskými úradnými osobami.

Reklama

Lavrov uviedol, že USA a Nemecko vzniesli nedôvodné obvinenia, ale taká hra kolektívneho Schwarzeneggra s jeho verte mi je nepresvedčivá.

Viete, keď Arnold Schwarzenegger (vo filme Terminátor 2) povedal trust me(verte mi), je oveľa väčšia šanca uveriť mu ako tým, ktorí sa teraz pokúšajú hrať Schwarzeneggra na svetovej scéne, povedal na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady ministrov zahraničnej Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v odpovedi na žiadosť o komentár vyhlásenia Pompea.

Reklama

Lavrov tiež oznámil, že Nemecko neodpovedá na žiadosti Ruska ohľadne situácie okolo blogera Alexeja Navaľného, ale zároveň požaduje vyšetrovanie. Čo podľa neho pripomína incident v Salisbury a s Boeingom MH17.

“Keď oficiálny predstaviteľ Nemecka oznamuje, že žiadosť Generálnej prokuratúry Ruska bola odovzdaná orgánom nezávislej justície, a preto už tu nemecká vláda nemôže nič urobiť, ale zároveň od nás požadujú vyšetrovanie, pripomína to tie precedensy, ktoré vytvorili naši západní kolegovia po otrave v Salisbury, kedy všetko utajili,povedal Lavrov.

Pripomenul, že ruská strana stále nemá žiadne informácie ani o tom, kde sa nachádzaruskí občania Skripaľoví. A opakuje sa história, ktorá nastala v prípade tragédie malajzijského Boeingu v roku 2014 na Ukrajine, kedy nás holandská strana regulárne obviňovala z toho, že odmietame spolupracovať. Pritom odmietala ponuky našich oficiálnych štruktúr na predloženie informácií, ktoré sme mali, a nehľadiac na naše návrhy na preverenie všetkých faktov,uviedol ruský minister.

“Ak rovnaká logika bude prevládať aj teraz u našich západných kolegov, predovšetkým Nemcov a Američanov, len to potvrdí, že sa stavajú nad zákony, uzavrel ruský minister zahraničia Lavrov.

 

Reklama
Údajná otrava Navaľného

Navaľného hospitalizovali v Omsku 20. augusta po tom, čo mu prišlo zle v lietadle. Na základe výsledkov vyšetrení omskí lekári uviedli ako hlavnú diagnózu metabolickú poruchu, ktorá spôsobila prudkú zmenu hladiny cukru v krvi. Zatiaľ nie je jasné, čo bolo príčinou poruchy, ale podľa omských lekárov neboli v krvi ani v moči Navaľného nájdené žiadne stopy jedov.

Blogera neskôr dopravili lietadlom do Nemecka. Minulú stredu vláda SRN s odvolaním na vojenských lekárov oznámili, že Navaľného údajne otrávili látkou zo skupiny toxických bojových látok Novičok. V tejto súvislosti Kremeľ uviedol, že Berlín neinformoval Moskvu o svojich zisteniach, a ruské ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že Rusko očakáva odpoveď Nemecka na oficiálnu žiadosť ohľadom tejto situácie.

Už v deň hospitalizácie Navaľného ruská generálna prokuratúra a polícia začali vykonávať kontroly. Ruské veľvyslanectvo v Berlíne uviedlo, že očakáva čo najrýchlejšiu odpoveď nemeckej strany na žiadosť Generálnej prokuratúry RF z 27. augusta o právnu pomoc vo veci Navaľného. Rusko má záujem a chce objasniť situáciu, k tomu potrebuje informácie z Nemecka, ktoré zatiaľ nie sú k dispozícii, povedal Dmitrij Peskov, tlačový hovorca ruského prezidenta. Vyšetrovanie týkajúce sa situácie s Navaľným de facto prebieha, ak sa potvrdí prítomnosť jedovatej látky, začne  vyšetrovanie aj de iure, povedal v piatok tlačový hovorca prezidenta Ruskej federácie v odpovedi na otázky novinárov.

V pondelok berlínska klinika Charité oznámila, že sa stav Navaľého zlepšil, prebudili ho z kómy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali