Kosovo hodilo americkú rukavicu Európe, pripravuje sa Belehrad k vojne?

Kosovo hodilo americkú rukavicu Európe, pripravuje sa Belehrad k vojne?

Priština 16. decembra 2018 (HSP/Foto: TASR/AP-Armend Nimani, Visar Kryeziu)

 

Portál agitpro venuje pozornosť vyostrovaniu situácie v Kosove, kde napriek všetkým uisteniam o tom, že Kosovo nevytvorí vlastnú armádu, sa aktuálne Kosovo podporované Američanmi rozhodlo vytvoriť vlastné ozbrojené sily

Ilustračné foto

Američania a ich partneri z Kosova ukázali, že sa im nedá dôverovať. Tak ako Američania klamali, keď Rusov ubezpečovali, že NATO sa nebude rozširovať smerom na východ, klamali aj v prípade Kosova a budú aj naďalej klamať, pretože klamstvo je bežným atribútom americkej politiky.

Reklama

Takže kosovskí Albánci sa rozhodli vytvoriť vlastnú armádu a už sa nechávajú počuť s teritoriálnymi požiadavkami voči svojim susedom, Srbom, Čiernohorcom a Macedóncom. Prvé prípravy k vytvoreniu kosovskej armády sa uskutočnili v roku 2008, kedy s americkou pomocou vznikli Bezpečnostné sily Kosova, v roku 2014 Albánci začali zvyšovať početné stavy svojich ozbrojených bánd a vo februári 2017 kosovský parlament prijal zákon o vzniku budúceho ministerstva obrany.

To, čo sa deje dnes, je právnická kazuastika. Američania a kosovskí Albánci sú rozhodnutí ukázať svetu, že nebudú akceptovať nič, čo sa im nepáči a čo im nevyhovuje, bez ohľadu na to, že porušia v jednostrannom formáte všetky dohody, ktoré v minulosti podpísali.

Reklama

Kosovo podporujú len Američania a proti vzniku kosovskej armády nie sú len štáty EÚ, ale súčasne NATO. Jens Stoltenberg doslovne uviedol: “Žiaľ, riešenie o vzniku kosovskej armády bolo prijaté, bez ohľadu na nesúhlas NATO. Jasne sme uviedli, že tento krok nie je dnes  vhodný.” Stoltenberg dokonca tvrdí, že teraz bude musieť NATO prehodnotiť úroveň interakcie s ozbrojenými silami Kosova.

To, čo sa momentálne deje s Kosovom, môže byť ďalším americkým postupom zameraným na jednostranné odstúpenie od dohôd, ktoré im nevyhovujú, a upraviť si ich podľa vlastných predstáv.

Stoltenberg je americká figúrka a obáva sa toho, že pre NATO môže byť problémom podpora kosovských Albáncov, pretože členovia NATO ako Grécko či Španielsko nikdy štátnu legitimitu Kosova neuznajú, takže nemôžu ani uznať existenciu kosovských ozbrojených síl. To by mohol byť problém pre vnútornú celistvosť NATO.

Rozbroje v NATO by mohli ísť ruka v ruke s rozbrojmi v EÚ (hlavne problémy brexitu, vzťah Turecko-Grécko, Turecko-USA, španielsko – katalánsky problém, kvôli čomu Španieli neuznajú nikdy Kosovo …). Američania sa však môžu chystať na presadenie precedensu, postoje EÚ považujú za irelevantné a veria, že elity pod ich vedením v EÚ budú presadzovať americké návrhy. Ak Američanom teraz prejde Kosovo so všetkými porušeniami interných dohôd a pravidiel NATO, potom im môže rovnakým spôsobom prejsť v budúcnosti aj Ukrajina či Gruzínsko.

Politické elity kosovských Albáncov sú banditami  a hrdlorezami spätými s albánskou teroristickou organizáciou UCK. Vytvorenie armády kosovských Albáncov je podľa Ramusha Haradinaja vážnym krokom smerom na ceste k NATO. Vznik kosovskej armády podporuje len Washington a Američania sa už nechali počuť, že nedopustia, aby niekto vetoval právo kosovských Albáncov na vznik ozbrojených síl.

Reklama
Na snímke Hashim Thaci

Američania potrebujú základňu Camp Bondsteel, ktorá sa nachádza na území Kosova, a existencia tejto základne determinuje ich politické kroky. EÚ vníma Kosovo ako problém, pretože je centrom obchodu s drogami a etnické napätie medzi Srbmi a Albáncami môže vrhnúť znova Balkán do ťažkej vojny, ktorú by opäť sprevádzali etnické čistky. S Američanmi za chrbtom už kosovskí Albánci začínajú s prvými požiadavkami získať od Srbska aj ďalšie územia, zatiaľ “po dobrom”.

Haradinaj samozrejme požaduje albánske územia aj od Čiernohorcov a Macedóncov a podľa niektorých politológov výsledkom tohto postupu môže byť nakoniec spojenie kosovského Albánska a Albánska do jedného štátu, čo je však v priamom rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN 1244. Američania si však ťažkú hlavu s porušovaním medzinárodného práva nerobia, takže rezolúcia Bezpečnsotne rady OSN 1244 môže byť bezpredmetná.

Na snímke kosovský premiér Ramush Haradinaj

Srbi žijúci na severe Kosova však odmietajú poslúchať kosovskú administratívu a vyzerá to tak, že tam sa začali organizovať srbskí separatisti, tí sa však môžu spoľahnúť maximálne na pomoc Belehradu. Kosovskí Albánci už aj vedia, kto bude ministrom obrany, ide o teroristu Agima Čeku, ktorý začal svoju kariéru ako albánsky terorista v bojoch pri rozpade Juhoslávie, má za sebou čistky Srbov na okupovaných územiach a Srbi vydali na neho medzinárodný zatykač. Pokiaľ ho však budú kryť Američania, teroristovi Agimovi Čekovi nič nehrozí.

Albánci sú rozhodnutí plniť americké príkazy. Brusel ich nezaujíma, pretože sú presvedčení, že keď Washington prikáže, Brusel poslúchne. Srbom sa vývoj situácie rozhodne nepáči, modernizujú svoju armádu, či však budú ochotní aj otvorene reagovať, je otázne, pretože srbská spoločnosť je polarizovaná, časť obyvateľstva verí, že vstup do EÚ môže byť liekom na srbské problémy a EÚ má tak dostatok možnosti tlačiť na srbské politické elity.

Srbi donedávna poukazovali na nespravodlivosť zo strany Západu, otvorenú podporu albánskeho revanšizmu, no tentoraz už vidia, že situácia sa vyhrotila až do stavu, že bude asi potrebné opätovne brániť so zbraňou v ruke vlastné domovy pred kosovskou teroristickou narkobandou, za ktorou v pozadí stoja Američania.

Reklama

Elity Kosova  z UCK vraždili srbských civilistov, organizovali koncentračné tábory a vykonávali etnické čistky. To, že ich podporujú Američania, je svedectvom americkej chabej morálnej a etickej úrovne. Nebrániť sa môže byť pre Srbov osudné. Ak sa budú Srbi brániť, môžu sa do konfliktu znova zapojiť Američania a mainstream bude opätovne chrliť záplavú lží o srbských mäsiaroch a sadistoch. Ak však vec stojí tak, že trest príde bez ohľadu na to, či sa človek bráni alebo nie, tak sa s určitosťou treba brániť. Ani kosovskí Albánci a ani Američania nie sú nesmrteľní.

Portál rusvesna informuje, že srbský prezident Alexander Vučič sa stretol včera s vojakmi srbských špeciálnych síl na jednej zo srbských vojenských základní. Srbský prezident v emotívnom prejave k elitným vojakom hovoril o potrebe chrániť svoju vlasť a obyvateľstvo v akýkoľvek čas.

“Urobíme všetko preto, aby sa mier zachoval, urobíme všetko, čo môžeme, aby sme zachránili stabilitu, rozvoj Srbska a celého regiónu. Nikdy však Srbsko neopustíme a vždy ho budeme brániť,” uviedol prezident Vučič.

Vo svojom prejave k vojakom srbských špeciálnych síl prezident Vučič hovoril o srbskej vojenskej tradícii, hrdinských činoch a uviedol, že Srbsko už nedovolí žiadnu operáciu “Búrka” z roku 1995 namierenú proti Srbsku (operácia proti chorvátskym Srbom, po porážke Srbov nastala genocída Srbov, etnické čistky Srbov a vyhnanie chorvátskych Srbov z Chorvátska).

Svoj prejav Vučič zakončil slovami, že bude vždy stáť spoločne so srbskými vojakmi za Srbskom a jeho bezpečnosťou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali