Koncom novembra hrozí prímestskej autobusovej doprave Žiline paralýza

Koncom novembra hrozí prímestskej autobusovej doprave Žiline paralýza

Žilina 16. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

Koncom novembra vyprší platnosť desaťročných zmlúv s dopravcami na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK). Krajská samospráva síce vypísala súťaže pre tri rôzne regióny, ale na podstatne kratšie obdobie

Na snímke Erika Jurinová

V prípade regiónov Kysuce a Orava reálne hrozí paralyzovanie prímestskej autobusovej dopravy, pretože verejná súťaž je od marca blokovaná. Situáciou sa na dnešnom rokovaní zaoberali aj poslanci zastupiteľstva ŽSK.

Reklama

Správu o priebehu verejného obstarávania na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy nechala v piatok doplniť na dnešné rokovanie krajského zastupiteľstva predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Poslanec Ján Podmanický zdôraznil, že taký závažný bod by si zaslúžil osobitnú schôdzu a nielen doplnenie na úvod už ohláseného programu.

Aktuálny stav troch verejných súťaží vypísaných pre obdobie 2020 – 2021 poslancom priblížil člen expertnej skupiny na prípravu súťaží pre zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy Michal Miškovič. “Pri zákazke pre región Liptov už vyhodnocujeme ponuku a v zásade sme pred ukončením verejnej súťaže. V prípade súťaže pre regióny Turiec a Horné Považie v súčasnosti z dôvodu nepredloženia ponuky prebieha priame rokovacie konanie s viacerými dopravcami,” skonštatoval Michal Miškovič. Ako ďalej uviedol, najväčším problémom je zákazka pre regióny Kysuce a Orava, keďže táto verejná súťaž je od marca blokovaná v dôsledku uplatnenia revíznych postupov a odvolania, a ŽSK stále čaká na rozhodnutie Rady Úradu pre verejné obstarávanie ako odvolacieho orgánu.

Reklama

Na rokovaní zastupiteľstva ŽSK sa zúčastnil aj podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter, ktorý žilinským poslancom priblížil situáciu spred roka v banskobystrickom regióne. Podľa jeho slov tu boli dodatkami predĺžené desaťročné zmluvy s dopravcami na ďalších päť rokov, ale na základe právnej analýzy ich nové vedenie označilo za neplatné. Erika Jurinová si tiež myslí, že vypísanie verejnej súťaže bolo jediným možným riešením. “K tomu, aby sme mohli podpísať dodatok, potrebujeme mať splnené minimálne dve podmienky, a síce, že pôvodná zmluva bola súťažená a nová zmluva má charakter koncesie. Ani jedna z týchto podmienok splnená nebola. Inú možnosť, ako ísť do verejnej súťaže, sme nemali. Hovorí nám o tom európske nariadenie aj zákon o verejnom obstarávaní”.

Z poslaneckého pléna sa ozývali kritické hlasy na adresu vypísania súťaže na krátke časové obdobie. “Rok a pol sa na úrade pripravuje veľký tender, a na poslednú chvíľu aj tak ideme súťažiť krátkodobé zmluvy. Nedostali sme sa týmto sami do časovej tiesne, čo samozrejme dopravcovia vedia? Nevystavili sme sa sami horším podmienkam, ktoré nám budú dopravcovia klásť? My sme jednoducho v situácii, že o dva mesiace potrebujeme, aby bežala autobusová doprava. Dopravcovia to vedia a teraz si budú klásť také podmienky, ktoré by nikdy v živote predtým nedali,” uviedol vo svojom vystúpení Ján Podmanický.

Podľa Igora Janckulíka je súťaž na také krátke obdobie neatraktívna. “Chcel by som vidieť toho samovraha z radov podnikateľov, ktorý by si kúpil 460 autobusov, zamestnal tisíc ľudí a prihlásil sa do súťaže na dva plus jeden rok,” povedal Janckulík.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová poslancom garantovala, že k žiadnemu zanedbaniu pri príprave verejnej súťaže nedošlo. “Od januára 2018 začala fungovať pracovná skupina a hneď po tom, čo sme sa zhodli, že dodatok k zmluvám by bol veľmi vážnym právnym problémom, okamžite sme zverejnili oznámenie v európskom vestníku. Pripraviť súťaž na taký objem financií si zaslúži maximálnu pozornosť a po trištvrte roku práce sme uznali, že sa nestihne pripraviť súťaž do takej miery, aby sme vedeli garantovať, že bude dobrá, otvorená a transparentná,” zdôraznila Jurinová.

Po viac ako dvojhodinovej debate nakoniec poslanci tesnou väčšinou 25:24 zobrali správu o priebehu verejného obstarávania na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy na vedomie.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali