V koho rukách by skončili zariadenia na Lomnickom štíte? Koľko normálnych Slovákov by sa tam ešte dostalo? Hrnko vysvetľuje, o čo ide v kauze SAV

V koho rukách by skončili zariadenia na Lomnickom štíte? Koľko normálnych Slovákov by sa tam ešte dostalo? Hrnko vysvetľuje, o čo ide v kauze SAV

Bratislava 14. septembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Poslanec NR SR Anton Hrnko (SNS) na sociálnej sieti Facebook vysvetli, o čo ide v súvislosti s kauzou okolo Slovenskej akadémie vied (SAV)

Na snímke Anton Hrnko

Hrnko v úvode píše, že podľa zákona č. 243/2017 Z. z. sa k 1. júlu 2018 sa mala SAV transformovať na Vedecko-výskumnú inštitúciu (VVI). Podľa jeho slov mali k tomuto dátumu do vlastníctva osobitných VVI prejsť aj majetky, ktoré dovtedy boli majetkom štátu. Ďalej uvádza, že akadémia mala k 31. máju 2018, teda pred registráciou urobiť podrobný súpis celého majetku, ktorý by sa mal stať majetkom VVI s obmedzením, že štát by mal integráciu na súpisný majetkom a len s jeho zvolením by ho mohli VVI odcudziť.

Reklama

Keďže ako dodáva Hrnko túto literu akadémia nesplnila, preto nebola oprávnená prejsť na novú formu existencie. Akademikov ministerstvo školstva upozorňovalo na to, že bez súpisu majetku ich nezaregistruje. “Namiesto toho, aby SAV odstránila tento nedostatok, začala proti ministerke Lubyovej organizovať nátlakové akcie, avšak pani ministerka s výraznou podporou SNS zotrvala na tom, že transformácia sa môže uskutočniť len v zmysle zákona, nie mimo neho alebo proti nemu.”

Pre Hrnka je zarážajúce, že tí ktorí sa hlásia k “slušnému Slovensku” vrátane prezidenta Kisku namiesto toho, aby podporovali znenie zákona, tak tlačili ministerku do nezákonného postupu a tiež namiesto toho, aby brali na zodpovednosť tých, ktorí nenaplnili literu zákona, obviňovali Lubyovu a SNS, že chce ukradnúť majetok SAV a zničiť tak slovenskú vedu.

Reklama

Hrnko dodáva, že pravda je úplne inde. “Prelomením prezidentovho veta v zákone o vysokých školách, sa obnovil právny stav SAV, aký bol pred začatím transformácie vrátane toho, že jednotlivé ústavy spravujú majetok štátu, tak ako aj predtým. Tranformovať sa tak budú musieť spôsobom, že všetok majetok štátu bude riadne zaregistrovaný, aby nemohlo dôjsť k jeho nezákonným presunom, respektíve k scudzeniu rôznymi fígľami, pri vynachádzaní ktorých sú naši privatizéri a postprivatizéri mimoriadne šikovní.”

Hrnko uvádza aj príklad: “taký Astronomický ústav SAV, momentálne v úpadku (aspoň podľa mojich informácií). Ale má lukratívny majetoček. Všetko, čo je vybudované na Lomníckom štíte až na jednú drobnosť, ktorá už je vo vlastníctve známej finančnej skupiny, patrí ústavu, resp. patrilo, keby časť nezákonne nepreviedol na iný ústav SAV. Nuž a tento ústav bez registrácie svojho majetku chcel prejsť transformáciou. Čo si myslíte, v koho rukách by skončili po konkurze zariadenia na Lomnickom štíte? A potom, koľko normálnych Slovákov by sa tam ešte dostalo? Nechám na slobodnú úvahu!”

Na záver poslanec upozorňuje, že teraz by mali vedci ukázať ako im záleží na svojej Alma mater a vyzýva ich aby zaregistrovali svoje ústavy tak, aby nevznikla pochybnosť o tom, či im ide o vedu alebo len o mamon. “Niektorým pri predchádzajúcom pokuse zjavne išlo o to druhé. Slovenská veda musí prinášať ovocie predsa nám všetkým!” dodáva.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali