Knižnice v Prešove pripravili pre čitateľov prázdninový program

Knižnice v Prešove pripravili pre čitateľov prázdninový program

Prešov/Vranov nad Topľou 9. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Letné čitateľské tábory, súťaže, výstavy, spoločné čítania, tvorivé dielne a rôzne náučné hry pripravujú počas prázdninových dní pre svojich čitateľov aj návštevníkov knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK)

Ilustračné foto

Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove chce v rámci projektu Prečítané leto spríjemniť deväť letných týždňov detským návštevníkom čítaním, hraním sa s knihami a tvorivými dielňami, ktoré sa budú usporadúvať na viacerých pobočkách knižnice, kde na deti čaká každý týždeň nová téma s množstvom aktivít a odporúčaných kníh. „Ide o nové podujatie, v rámci ktorého čítajú knihovníci s deťmi vybrané knihy a spolu sa potom delia o prečítané zážitky. Je pozoruhodné, že sa doňho zapojili všetky naše knižnice,“ uviedla vedúca Odboru kultúry PSK Emília Antolíková. Podujatia v Prešove sa budú konať vždy od 10. do 11. hodiny. V pondelok v Detskej knižnici Slniečko, v stredu na pobočke Šváby, vo štvrtok na Sídlisku 3 a v piatok na pobočke Sekčov. Aktivity sú určené prioritne pre mamičky s deťmi od 2 do 6 rokov, ale vítané sú aj ďalšie vekové skupiny.

Reklama

V Centre regionálnych dokumentov na Hlavnej ulici bude pre návštevníkov sprístupnená aj výstava Mesto Prešov v minulosti a dnes. „Po veľkom úspechu rovnomennej knihy sa jej autor Martin Dudáš podujal sprítomniť obrazovú publikáciu aj takouto formou. Na výstave môžu návštevníci zhliadnuť nielen podobu prešovských ulíc, kostolov, palácov, domov a rôznych zákutí zvečnených na starých fotografiách a pohľadniciach, ale aj ich súčasný vzhľad zachytený podľa možností z rovnakého uhla pohľadu, z akého boli vyfotené kedysi,“ prezradila Antolíková.

Aj v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou na deti čakajú interaktívne knihy z edície Kúzelné čítanie a elektronická hovoriaca ceruzka. Vďaka ním sa deti zábavnou formou dozvedia množstvo užitočných informácií. Knihy sú nahovorené známymi slovenskými hercami a ich súčasťou sú aj zábavno-náučné kvízy s možnosťou voľby stupňa náročnosti. Nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov a starých rodičov sú určené spoločenské hry – Kto sa hrá, nehnevá.

Reklama

Leto vo vranovskej knižnici je už tradične venované tiež Letným štvrtkom so zaujímavými hosťami, ktoré sa budú konať každý štvrtok od 10. do 12. hodiny. Tematicky ladené Letné štvrtky sa budú niesť v duchu rozprávok, tvorivých dielní, ale i športu, súťaží a hier. „Návštevníci sa tu môžu stretnúť so zaujímavými ľuďmi. Na podporu čítania sme pripravili aj veľkú letnú čitateľskú súťaž, do ktorej sa deti a mládež môžu zapojiť formou kvízu. Vyhráva ten, kto sa zapojí najčastejšie a najsprávnejšie,“ uviedla pre agentúru SITA zástupkyňa riaditeľky vranovskej knižnice Beáta Ocilková.

Novinkou tohto leta v Hornozemplínskej knižnici je denný letný tábor Indiánske leto s knihou, ktorý sa uskutoční od 22. do 26. júla. „Je určený deťom, ktoré chcú zažiť leto v knižnici medzi svojimi obľúbenými knihami a so svojimi hrdinami a indiánmi. Tí sú aj hlavnou témou tábora,“ uviedla Antolíková. Od 23. augusta odštartujú vo vranovskej knižnici sériu podujatí pre matky a otcov na materskej dovolenke pod názvom Piatky pre matky a otcov. „Budú na rôzne zaujímavé témy s rôznymi zaujímavými ľuďmi,“ dodala Ocilková.

Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove zase otvára počas prázdninových mesiacov letnú čitáreň a pripravila aktivity pre prímestský tábor Inkluzáčik – zážitkové pásmo pre deti a tvorivé dielne. Vihorlatská knižnica v Humennom pozýva každý druhý prázdninový štvrtok a stredu svojich malých čitateľov na podujatie Príďte si s nami čítať so začiatkom o 10. hodine. Podduklianska knižnica vo Svidníku si pre čitateľov vo veku 7-10 rokov pripravila zábavné podujatie pod názvom Zahrajme sa spolu, ktoré sa bude konať každú stredu od 9. do 11. hodiny.

V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je osem knižníc, ktoré mali v roku 2018 na základe knižničných ukazovateľov takmer 40 600 aktívnych používateľov, z nich mládež do 15 rokov tvorí 14 780 čitateľov. V knižniciach sa v minulom roku zorganizovalo 3710 podujatí. Celkový počet návštevníkov knižníc bol 537 480.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali