Klimatické zmeny v Liptovskom Mikuláši pomáhajú zmierniť dažďové záhrady

Klimatické zmeny v Liptovskom Mikuláši pomáhajú zmierniť dažďové záhrady

Liptovský Mikuláš 29. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš)

 

Dôsledky klimatickej zmeny v Liptovskom Mikuláši pomáha zmierniť 19 dažďových záhrad. Vybudovali ich v roku 2021 v areáloch materských a základných škôl (ZŠ). Na projekt získala radnica 173.000 eur z eurofondov. TASR to potvrdila hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Perďoch Čapčíková s tým, že záhrady sa stali nielen funkčnou, ale aj estetickou súčasťou areálov

záhrada
Na snímke dažďová záhrada

“Dažďové záhrady sú jednoduchým technickým riešením na zber dažďovej vody zo striech školských zariadení. Realizáciou projektu sa v rámci Slovenska radíme medzi úspešné mestá v boji s klimatickými zmenami,” uviedla hovorkyňa.

Reklama

Záhrady zachytia zrážkovú vodu z plochy 2600 štvorcových metrov. Podľa hovorkyne je prínosom efektívne zadržanie dažďových vôd priamo v lokalite, pretože odvedená voda prirodzene vsiakne do podložia. “Takto záhrady prispievajú k zadržiavaniu vyparenej vody, zavlažovaniu, zvlhčovaniu, ochladzovaniu ovzdušia a celkovo k udržateľnosti klímy,” vyzdvihla Perďoch Čapčíková.

Projekt mesto uskutočnilo v piatich základných a materských školách (MŠ) – v ZŠ Miloša Janošku, v ZŠ s MŠ Demänovská, v ZŠ s MŠ Okoličianska, v MŠ Palúčanská a v MŠ Ondrašovská. “Základ dažďových záhrad tvoria záhony s kombináciou dekoratívnych tráv a trvaliek. Rastliny zodpovedajú miestnym pôdnym a klimatickým podmienkam. Vegetáciu navrhli tak, aby pôsobila esteticky a mohli ju efektívne udržiavať,” poznamenala hovorkyňa.

Reklama

K dažďovej záhrade v ZŠ Miloša Janošku pribudla už aj bylinková. Za peniaze z eurofondov tam vybudovali tiež kompostovisko, ktoré využijú na zvyšky zo záhrad. V rámci projektu nakúpili škole demontované vtáčie búdky, deti ich zmontovali v školských dielňach. Niektoré poslúžia aj ako útočisko pre netopiere. “Snahou zamestnancov školy je, aby sme postupne revitalizovali školský pozemok na živú učebňu a pestrú školskú záhradu. Obnovou priestoru zároveň podporujeme biodiverzitu v centre mesta,” priblížila riaditeľka školy Ružena Ratulovská.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za “strašný” čin.

18:23

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu. Po schválení vládou o tom v stredu informovalo české ministerstvo vnútra, ktoré zdôraznilo, že projekt nesúvisí s brannou povinnosťou Ukrajincov.

17:58

Americký prezident Joe Biden a jeho pravdepodobný republikánsky vyzývateľ v novembrových voľbách Donald Trump sa stretnú v dvoch televíznych debatách. Biden na ne vyzval Trumpa v stredu a on túto výzvu okamžite prijal.

17:57

Minister financií SR Ladislav Kamenický v súvislosti so streľbou na predsedu vlády SR Roberta Fica (obaja Smer-SD) prerušil aktuálnu pracovnú cestu v Arménsku, kde sa zúčastnil výročného zasadnutia Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).

Už skôr, podobne ako ďalší ministri, odsúdil chladnokrvný útok na premiéra, označil ho za ohavný čin. “Robo, sme s tebou, drž sa,” zaželal Ficovi.

17:52

Zachovanie obojstranného tranzitu zemného plynu cez Ukrajinu, využívanie tamojších podzemných zásobníkov, ale aj možnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v pomoci Ukrajine, boli témy, o ktorých v utorok (14. 5.) rokoval predseda ÚRSO Jozef Holjenčík so zástupcami britskej ambasády na Slovensku. V stredu o tom informoval ÚRSO.

17:50

17:14

Geert Wilders v stredu oznámil dohodu s ďalšími troma pravicovo orientovanými politickými stranami o vytvorení koaličnej vlády. K dohode došlo šesť mesiacov po Wildersovom ohromujúcom víťazstve v holandských parlamentných voľbách; funkcie premiéra sa však napriek tomu neujme.

17:12

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu na stretnutí s bosnianskosrbským prezidentom Miloradom Dodikom v maďarskom hlavnom meste Budapešť uviedol, že Maďarsko bude hlasovať proti rezolúcii OSN, ktorá by si uctila obete genocídy v Srebrenici z roku 1995. Ako dôvod uviedol, že by to opätovne naštartovalo napätie na Balkáne.

16:42
fico
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali