To najdôležitejšie z Ukrajiny – Začal ruský útok na Charkov

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Začal ruský útok na Charkov

Kyjev 10. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP, Telegram)

Aktualizované 10. mája 19:32

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Rusko podniklo ďalší rozsiahly útok na energetickú infraštruktúru Ukrajiny
Na snímke ruiny rodinného domu po ruskom raketovom útoku v Kyjevskej oblasti

 

Reklama

20:22 – Rusi posilňujú svoje sily na hraniciach so Sumskou oblasťou.

Informuje o tom generálny štáb AFU vo svojom večernom bulletine.

Reklama

„Nepriateľ posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v pohraničných oblastiach, vykonáva sabotážnu a prieskumnú činnosť, ostreľuje obývané oblasti z územia Ruska, zvyšuje hustotu mínových a výbušných zátarás pozdĺž štátnej hranice Ukrajiny,“ – uvádza sa v súhrne.

Pripomenieme, že Rusi od dnešného dňa podnikli ofenzívne akcie na hranici s Charkovskou oblasťou.

 

19:20 – V Charkove budú otvorené podzemné oddelenia intenzívnej starostlivosti a operačné oddelenia.

Oznámil to primátor mesta Igor Terechov.

Reklama

Podľa neho mestská rada teraz na tejto otázke pracuje spolu s ministerstvom zdravotníctva. Podzemné oddelenia by mali vzniknúť na báze viacerých zdravotníckych centier.

Okrem toho mesto rozšíri sieť podzemných kultúrnych inštitúcií. Ako vysvetlil Terechov, zo strany Charkovčanov „existuje požiadavka na predstavenia, živú komunikáciu v bezpečnom priestore“.

 

19:00 – Ruské médiá zverejňujú video údajného zničenia systému protivzdušnej obrany Patriot a radarovej stanice zásahom rakety Iskander.

Podľa ich informácií bolo video natočené neďaleko Gulajpolu v Záporožskej oblasti.

Reklama

Oficiálne to Ukrajina nepotvrdila.

Viaceré ukrajinské a ruské blogy naznačujú, že mohla byť zasiahnutá maketa odpaľovacieho zariadenia Patriot.

patriot
Záber zo zničenia Patriotu

18:20 – Obyvatelia Zakarpatska na sociálnych sieťach tvrdia, že už videli prvé americké F-16 nad územím Ukrajiny, ktoré preleteli cez hranice zo smeru Slovenska a Rumunska.

„Dnes mi nad hlavou preleteli prvé F-16 smerom na východ,“ napísal na Facebooku obyvateľ Zakarpatska Bogdan Steiner.

Zároveň niektorí užívatelia v komentároch túto informáciu spochybnili a napísali, že F-16 nebolo vidieť, ale len cvičné lety ukrajinských Su-27.

Úrady sa k informáciám o prílete F-16 na Ukrajinu oficiálne nevyjadrili.

Predtým sa uvádzalo, že sa objavia až v júni – júli.

ukrajina
Príspevky obyvateľov Zakarpatska
ukrajina
Príspevky obyvateľov Zakarpatska

17:30 – Deep State zverejňuje podrobnosti o situácii v obci Pylnaja v Charkovskej oblasti, ktorá bola dnes označená za jednu zo štyroch obcí obsadených ruskou armádou.

Deep State s odvolaním sa na svoje zdroje tvrdí, že Rusi „sa v dedine už nejaký čas voľne zdržiavajú, akoby boli doma, a velitelia na mieste podivným spôsobom poskytujú informácie o situácii v dedine, čo využilo najmä najvyššie vojenské a politické vedenie“.

Ako dôkaz Deep State zverejňuje screenshoty z prítomnosti ruskej armády v Pylnej v predchádzajúcich dňoch.

Reklama

„Výsledok je logický – nepriateľ nahromadil svoje sily a začal sa presúvať ako do susedných dedín, tak aj na juh,“ sumarizuje kanál.

Na záver konštatuje „problém s nadviazaním spojenia medzi jednotkami, ktoré podľa informácii našich priateľov nie je velenie na mieste schopné nadviazať, čo vedie k personálnym stratám, a to aj v dôsledku nedostatočného protiútočného boja“.

V závere sa tiež konštatuje, že doterajšie ofenzívne udalosti Rusov boli odpútavacie a obmedzené v ich mechanizovaných schopnostiach. Avšak v posádkach na ruskom území „sú sústredené ďalšie sily, ktoré by mohli byť použité v prípade náhodného úspechu, ako napríklad v Očeretine“.

vojna
Situácia na fronte

16:50 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Výsledkom úspešných akcií jednotiek skupiny síl Stred je oslobodenie Novokalinova v DĽR;

Reklama

– Ruské ozbrojené sily podnikli od 5. do 10. mája 27 úderov, vrátane úderov Kinžalmi, proti ukrajinskému vojensko-priemyselnému komplexu v reakcii na pokusy Kyjeva poškodiť ruské energetické zariadenia;

– Ruské ministerstvo obrany informovalo o oslobodení dvoch osád v Charkovskej oblasti – Kotljarovky a Kislovky – v priebehu týždňa;

– Skupina ruských ozbrojených síl „Stred“ počas týždňa odrazila 48 protiútokov, pričom AFU stratila viac ako 2 360 vojakov;

– Južná skupina vojsk pokračovala v prehlbovaní obrany nepriateľa, AFU počas týždňa stratila viac ako 1985 vojakov;

– 13 ukrajinských vojakov sa počas týždňa vzdalo;

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili sklad raketových zbraní západnej výroby pri Odese;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli ukrajinské zariadenia protivzdušnej obrany, zariadenia na výrobu lodí, miesta nasadenia žoldnierov a zariadenia na železničných staniciach;

– Počas týždňa ruské ozbrojené sily zostrelili lietadlo Su-27 ukrajinských vzdušných síl, zničili tri rakety ATACMS a 17 navádzaných bômb Hammer;

– AFU počas týždňa stratila až 240 príslušníkov vojenského personálu v dôsledku akcií zoskupenia síl „Dnepr“;

– zoskupenie síl „Vostok“ zlepšilo svoje taktické postavenie a porazilo formácie dvoch mechanizovaných brigád AFU a dvoch brigád teritoriálnej obrany;

– Skupina vojsk „Dnepr“ odrazila protiútok útočnej skupiny 118. mechanizovanej brigády AFU pri Rabotine v Záporožskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli sklad paliva spoločného logistického centra AFU.

Reklama
Útok na Charkov
Útok na Charkov

16:45 – Ukrajina pripravuje desať nových brigád, aby sa pripravila na ruskú ofenzívu, povedal veliteľ armády Pavľuk pre The Economist.

„Jednou z najnaliehavejších úloh, ktoré stoja pred generálom, je vytvorenie desiatich nových brigád na prípravu na ruskú ofenzívu. Hoci od decembra, keď sa mobilizácia do značnej miery zastavila, je problémom ľudská sila, generál Pavľuk trvá na tom, že hlavným úzkym miestom je vybavenie, a nie ľudia,“ píše publikácia.

Niektoré z týchto nových síl budú použité na obranu Kyjeva, ktorého sa Rusko podľa Pavľuka nevzdalo.

 

16:44 – USA dnes oznámia nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 400 miliónov dolárov, cituje Politico svoje zdroje.

Zbrane z amerických skladov budú presunuté. Konkrétne ide o rakety pre SAM Patriot, protilietadlové rakety Stinger, bojové vozidlá Bradley, obrnené vozidlá MRAP, protitankové systémy Javelin a muníciu.

 

Reklama

16:06 – Charkovský gubernátor Sinegubov popiera územné straty na hranici s Ruskom, ktoré predtým šírili ukrajinskí novinári a telegramové kanály.

„Všetky útoky boli odrazené. K žiadnym územným stratám nedošlo,“ povedal Sinegubov v éteri televízie.

A dodal, že boje v uvedených pohraničných oblastiach pokračujú.

Na spresňujúcu otázku, či Rusi prerazili hranicu, gubernátor povedal, že celé frontové územie je vlastne „šedou zónou“.

„Nepriateľ môže na určité územie vojsť s technikou, ďalej prebiehajú boje a nepriateľ je tam zničený,“ povedal Sinegubov.

 

15:40 – Takto vyzerá na mape územie v pohraničnej oblasti Charkovskej oblasti, ktoré podľa Butusova obsadili Rusi. Ide o výbežok severne od Charkova a východne od hraničného priechodu Goptovka (na mape vyznačený červenou farbou).

Reklama

Volčansk je oveľa ďalej na východ.

Podľa Rusov sa im však podarilo obsadiť dedinu Gatišče západne od Volčanska. Ukrajina to však oficiálne nepotvrdila, rovnako ako obsadenie ďalších osád v pohraničnej oblasti.

vojna
Situácia na fronte
vojna
Situácia na fronte

15:13 – Ruská armáda obsadila štyri pohraničné osady v Charkovskej oblasti, uviedol vedúci webovej stránky Censor.net Jurij Butusov.

Konkrétne ide o obce Strelečje, Krasnoje, Pylnaja a Borysivka. Mierny postup je aj v druhom smere úderu – v oblasti Volčanska.

Celková rozloha dobytého územia je viac ako 30 km2. Ruské jednotky útočili silami v sile do 4 – 5 práporov pechoty.

„Táto oblasť pod hranicou bola dlho de facto šedou zónou, obranná línia tam nebola rozmiestnená, a preto sa nepriateľovi podarilo vytvoriť na ukrajinskom území predmostie široké až 10 km a hlboké až 5 km bez väčších prekážok. Je to približne 40 kilometrov od Charkova,“ píše Butusov.

Konštatuje, že je „veľkou otázkou“, „prečo sa nepriateľovi podarilo tak rýchlo obsadiť pechotou také významné územie“, pretože tento útok nebol pre ukrajinské velenie prekvapením.

Reklama

„O ofenzíve sa hovorilo mnoho mesiacov a na prípravu, aby ruská pechota nepochodila, bolo dosť času“, – poznamenáva novinár.

„Neefektívna“ bola najmä organizácia obrany v oblasti Strelíča. Tam sa ruské jednotky snažia postupovať ďalej. V ostatných oblastiach boli zastavené, ale očakáva sa, že zintenzívnia svoje útoky.

„Ak ich nezastavia a nespôsobia im veľké straty, začnú obsadzovať ďalšie oblasti pozdĺž hranice s cieľom najprv odsunúť front od hranice s Ruskou federáciou a ďalej využiť tento front ako možné predmostie pre ofenzívu s významnejšími silami,“ píše Butusov.

Ruskou armádou obsadené dediny
Ruskou armádou obsadené dediny

14:50 –  Po prijatí zákona o prísnejšej mobilizácii sa na TCK vytvorili rady mužov, ktorí si prišli aktualizovať svoje vojenské registračné údaje.

„Strana“ navštívila tri kyjevské TCK, kde bolo možné v posledných dňoch vidieť veľké rady ľudí.

Teraz sa situácia zmenila. V Pečerskom a Dneperskom TCK nie sú žiadne rady. Ľudia môžu vstúpiť na územie po predložení pasu.

Pri Desňanskom TCK však veľké rady zostávajú. K dnešnému dňu je v rade 130 ľudí.

Reklama

Podľa mužov musia čakať niekoľko dní, denne je do TCK vpuste

ných približne 30 ľudí.

„Pracujú od pondelka do piatka do 15:00 hod. Niekedy TCK pracuje dlhšie, ale neexistuje žiadny konkrétny harmonogram. Počas náletov prestávajú pracovať,“ hovorí jeden z respondentov novín ‚Strana‘.

Podľa neho tých, ktorí prídu na predvolanie, prijímajú bez čakania v rade.

„Stojím tu už tretí deň. Ak opustíte svoje miesto v rade, vyškrtnú vás zo zoznamu a musíte stáť v rade znova,“ povedal muž.

Reklama

Pripomenieme, že predtým tajomník výboru Rady pre obranu a národnú bezpečnosť Roman Kostenko uviedol, že v súčasnosti sa v radoch pred TCK nachádzajú najmä tí, ktorí majú výhradu alebo odklad a nepodliehajú mobilizácii.

 

14:01 – Nemecko kúpi od USA tri zariadenia HIMARS, ktoré bezplatne odovzdá Ukrajine.

Oznámil to nemecký minister obrany Pistorius počas svojej návštevy USA.

 

13:46 – Kritická fáza vojny nastane v nasledujúcich dvoch mesiacoch, povedal veliteľ armády Pavľuk pre The Economist.

Podľa neho sa pomoc USA práve začína dostávať na frontovú líniu, preto Rusko vrhá do boja všetku dostupnú bojovú techniku.

„Rusko vie, že ak do mesiaca alebo dvoch získame dostatok zbraní, situácia sa môže obrátiť proti nim,“ hovorí generál.

Zároveň hovorí, že AFU pociťuje veľký nedostatok delostrelectva a obrnených vozidiel, nie ľudí.

Pavľuk sa domnieva, že Rusko sa bude naďalej sústreďovať na Luhanskú a Doneckú oblasť, ale zatiaľ sa nevzdáva myšlienky obsadiť Kyjev.

Podľa jeho názoru ruská armáda nemôže viesť rozsiahle akcie na viacerých frontoch naraz.

„Rusko testuje stabilitu našich línií predtým, ako si vyberie najvhodnejší smer,“ povedal generál.

V článku sa uvádza, že stíhačky F-16 by mali byť dodané „začiatkom júna“. Či tento dátum oznámil Pavľuk, sa neuvádza.

Predtým sa v tlači objavili odhady, že stíhačky dorazia koncom júna.

 

Reklama

13:41 – Zelenskij potvrdil ofenzívu ruskej armády na severe Charkovskej oblasti.

Uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily to očakávali a zadržiavajú Rusov. Poznamenal však, že zatiaľ nie je známe, aké rezervy je Ruská federácia pripravená vrhnúť do tamojších bojov.

 

13:18 – Rusi dnes ráno postúpili o jeden kilometer pri Volčansku v Charkovskej oblasti.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostavený vojenský zdroj z Ukrajiny.

Rusi sa tak snažia vytvoriť nárazníkovú zónu, uviedol respondent.

Podľa neho sa ruské sily snažili zatlačiť AFU desať kilometrov od ruských hraníc a že kyjevské sily sa ich snažili zadržať.

Pripomenieme, o postupe ruských vojsk pri Volčansku informoval ukrajinský vojenský kanál Deep State.

Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo ruské útoky v tejto oblasti.

 

12:18 – Ruský útok na hranicu v Charkovskej oblasti sa začal o piatej ráno a pokračuje, uviedlo ministerstvo obrany.

Pokus o prerazenie hranice podporili obrnené vozidlá a boje rôznej intenzity pokračujú.

Predtým sa počas dňa uskutočnili letecké útoky a od noci sa zintenzívnili údery na predný okraj obrany AFU z delostrelectva.

Ukrajina presunula rezervy, ruská ofenzíva sa zdržiava.

Podrobnosti o ofenzíve Ruskej federácie v Charkovskej oblasti od telegramového kanálu Deep State.

Reklama

Začala sa v noci v dvoch oblastiach: smerom na samotný Charkov, v obciach Strelka-Krasnoje-Pylnaja-Borisovka, a smerom na Volčansk. Teraz sú obe oblasti na mape DS označené sivou zónou.

Analytici naznačujú, že Ruská federácia dosiahla na prvom úseku pokrok.

Smery útoku na Charkov
Smery útoku na Charkov

„Ukrajinci sa vopred pokúsili nasýtiť personál v obciach, najmä v obci Pylnaja. Dá sa síce vyhlasovať, že všetky útoky odrazili, prekrúcať informácie, ale zodpovedné osoby, ktoré na to mali reagovať od prvých zvonov, teraz rozmýšľajú, čo s tým,“ konštatuje Deep State.

Vo všeobecnosti sa domnievajú, že Ruská federácia nebude mať dostatok síl na hlboký postup, „ale nie je známe, koľko hlavných síl je pripravená zapojiť do tohto manévru“.

Ruské obrnené vozidlá prenikli cez dedinu Pylnaja pri Charkove, ale boli zničené, informuje Deep State.

Predbežne zhoreli 3 kusy techniky severne od osady Morochovec-Olejnikovo.

Či sa všetky vozidlá, ktoré prerazili, podarilo zničiť, sa neuvádza.

Viac o možnostiach útoku na Charkov si môžete prečítať TU.

Zničená ruská technika, ktorá prerazila v obci Pylnaja
Zničená ruská technika, ktorá prerazila v obci Pylnaja

 

12:02 – Obyvateľstvo opúšťa Volčansk a susedné osady, ktoré Ruská federácia od noci ostreľovala, uviedol šéf miestnej správy.

„Teraz evakuujeme obyvateľstvo. Väčšina ľudí odchádza vlastnou dopravou. Spolu s humanitárnym centrom však organizujeme odsun tých miestnych obyvateľov, ktorí nemajú vlastné autá. Spolu s dobrovoľníkmi a políciou pracujeme. Odvážame ich z Volčanska a okolitých osád,“ povedal Tamaz Gambarašvili.

O perspektívach ofenzívy Ruskej federácie v Charkovskej oblasti sme písali tu.

 

11:10 – Francúzsko odovzdalo Ukrajine rakety dlhého doletu SCALP, ktoré mali byť zošrotované, informovala RFI.

 

Reklama

10:15 – Ukrajina môže na základe nového zákona mobilizovať 10 000 – 20 000 väzňov, ale “určite nie viac”, uviedol minister spravodlivosti.

 

10:00 – Nad Moskovskou oblasťou, Brjanskou a Belgorodskou oblasťou boli v noci na dnes zničené ukrajinské bezpilotné lietadlá.

„Prostriedky protivzdušnej obrany zničili päť ukrajinských bezpilotných lietadiel, z toho: tri nad územím Brjanskej oblasti, jedno nad územím Moskovskej oblasti a jedno nad územím Belgorodskej oblasti,“ uviedlo ministerstvo obrany.

 

08:30 – Ruská armáda si ešte nejaký čas udrží súčasné vysoké tempo útokov, ale potom sa jej schopnosti znížia, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.

Za posledný mesiac ruská armáda výrazne zvýšila frekvenciu pozemných útokov na východnej Ukrajine.

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že počet ruských útokov sa od marca do apríla zvýšil o 17 percent. Hlavné úsilie Ruskej federácie sa sústredilo na Časov Jar, Avdejevku a Marinku. Najmä útoky na Časov Jar sa od marca do apríla zvýšili o 200 %.

Je to pravdepodobne aj dôsledok toho, že pôda vyschla, čím sa otvorila cesta pre obrnené vozidlá.

Pravdepodobne to “odráža súčasné bojové podmienky a zámer ruského vojenského velenia dosiahnuť zisky skôr, ako na frontovú líniu dorazí západná vojenská pomoc”.

 

07:40 – Situácia v smere na Kupjansk o polnoci 09-10. mája 2024: Berestovoje…

V posledných dňoch prebiehajú veľmi úporné boje medzi Kupjanskom a Svatovom. Najprv sa ruským jednotkám, útočiacim v priestore Kislovky, podarilo obsadiť túto osadu a susednú Kotľarevku, ale po tom, čo narazili na nepriateľskú obranu v priestore Ivanovky, nemôžu ísť ďalej.

Dovoľte mi pripomenúť, že pre ruské jednotky je mimoriadne dôležité prelomiť obranu AFU v oblasti Ivanovky, aby sa dostali do operačného priestoru pozdĺž rozvodia a ďalej k vzdialeným prístupom ku Kupjansku. Zatiaľ sa im to nepodarilo dosiahnuť.

Potom ruské jednotky zaútočili o niečo južnejšie – medzi Stelmachovkou a Berestovom. Úloha je tu v podstate rovnaká. Prejsť pozdĺž rozvodia a zneškodniť hlavnú líniu nepriateľskej obrany až k rieke Oskol. No zatiaľ sa im, napriek veľkému úsiliu podarilo obsadiť len prvú líniu ukrajinských zákopov.

Ruské velenie tu však stále neprejavuje také schopnosti ako na Očeretinskom smere.

Kupjansk
Situácia v smere na Kupjansk

 

06:50 – Severský smer – situácia o polnoci 09-10. mája 2024: Belaja hora…

Táto epická bitka trvá už viac ako rok a pol. Postupujúc k obchvatu Lysyčanska sa ruským jednotkám na prelome jari a leta 2022 na pleciach ustupujúcich vojsk AFU podarilo na krátky čas obsadiť vrchol hory Belaja (z ktorého možno vizuálne kontrolovať celý priestor 20 kilometrov – až po Seversk na západe) a následne plne obsadiť dedinu Belogorovka.

No protiútokom ukrajinská armáda znovu získala kontrolu nad horou a Rusi sa museli stiahnuť na výšiny hneď za riekou. Neskôr sa uskutočnilo niekoľko pokusov o znovuzískanie hory Belaja, ale všetky sa skončili neúspešne.

Teraz počas druhého mesiaca nadobudli boje o Belogorovku a horu Belaja systematický charakter a posledné tri týždne sa ruským jednotkám sporadicky, ale predsa len pomaly postupujúcim vpred, darilo obsadzovať časť dediny a z východu dokonca vyraďovať nepriateľské jednotky z ich predsunutých zákopov na hore. A priblížiť sa k opevneniu na samom vrchole hory. Sú od neho vzdialené len 200 metrov. V skutočnosti na jeden útok.

 

06:35 – Čínska vláda má v úmysle čo najskôr pokračovať v podpore mieru na Ukrajine, uviedol čínsky prezident Si Ťin-pching.

Počas stretnutia s maďarským premiérom Viktorom Orbánom čínsky líder uviedol, že Peking od začiatku vojny na Ukrajine presadzuje rokovania a bude na nich trvať.

“Čína má v úmysle vyvinúť pozitívne úsilie na dosiahnutie mieru čo najskôr,” prisľúbil.

 

06:30 – Pravdepodobnosť, že Ruská federácia obsadí zvyšok územia Doneckej oblasti, je 70 percent. Rusi tiež zhromažďujú 50-tisícové zoskupenie v okolí Charkova.

Tento názor vyjadril veliteľ 92. samostatnej mechanizovanej brigády Fedosenko v rozhovore pre The Economist.

Hlavné tvrdenia z jeho rozhovoru sú nasledovné:

– Rusi budú o niekoľko týždňov v Dnepri, Charkove a Krivom Rogu, ak ich AFU nezastaví v ofenzíve na Konstantinovku a Družkovku;

Reklama

– Cieľom bojov v okolí Časov Jaru nie je udržať každý centimeter územia, ale zabrániť ruskej armáde v postupe a obsadení hlavných miest. Spomalenie ruských síl na Donbase je kľúčové;

– Rusi zaútočia na Charkovskú oblasť v polovici mája. Pri hraniciach sa zhromažďuje približne 50 000 nových ruských vojakov;

– Od vojakov po generálov, všetci vedia, že Ukrajina nemá dostatok prostriedkov na návrat k hraniciam z roku 1991.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku. Cieľom je podporiť rast svojho podnikania v oblasti umelej inteligencie v Európe. 

14:33

Zamestnávateľské zväzy s novelou zákona o minimálnej mzde na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR nesúhlasili, odborári ju podporili s pripomienkami. Uviedol to po rokovaní tripartity minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:31

Pápež František plánuje koncom septembra navštíviť Belgicko a Luxembursko, oznámil Vatikán. Na cestu by tak mal vyraziť necelé dva týždne po tom, ako sa vráti z 12-dňovej návštevy ázijských krajín.

14:30

Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili prisľúbil prelomenie veta prezidentky Salome Zarubišviliovej pri spornom zákone o transparentnosti zahraničného vplyvu.

13:56
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov, rozhodol súd.
Assange sa môže odvolať proti vydaniu do USA, rozhodol súd
Demonštrant číta nvoiny pred budovou Vrchného súdu v Londýne
13:54

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky v USA ukončil vyšetrovanie viac ako 100.000 vozidiel Tesla Model X po tom, ako automobilka oznámila zvolávaciu akciu na odstránenie porúch predných bezpečnostných pásov. 

13:50

Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje na obmedzenia predaja cestovných lístkov. Dôvodom je údržba predajných systémov. Počas odstávky nebude možné kúpiť cestovné lístky cez e-shop ani aplikáciu ZSSK.

13:48

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu Karim Khan oznámil, že sa usiluje o vydanie zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Požiadal tiež o vydanie zatykača na troch vrcholných predstaviteľov Hamasu. Informoval o tom portál BBC.

13:37

Vodný park v Bešeňovej bude od štvrtka 23. do soboty 25. mája dejiskom 7. ročníka Majstrovstiev Slovenska v saunových rituáloch. Svoje umenie s uterákom počas podujatia predstaví aj majster sveta Róbert Židek. TASR o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

13:36

Odstavením posledného turbogenerátora sa začala prvá generálna odstávka tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Generálna odstávka najmladšieho prevádzkovaného jadrového bloku na Slovensku je treťou z piatich tohtoročných odstávok slovenských jadrových blokov. “Päť odstávok v jednom roku sme na Slovensku mali naposledy pred 16 rokmi,”

13:34

Slovensko si na trhoch požičalo ďalších 650 miliónov eur, keď predalo štátne dlhopisy s termínom splatnosti od roku 2026 až do 2036. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,2473 % pri dlhopisoch s dvojročnou splatnosťou až po 3,7865 % pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2036.

13:33

Zmena vzorca na určovanie mesačnej minimálnej mzdy z 57 % na 60 % priemernej mesačnej mzdy bude mať vplyv na podnikateľské prostredie vo výške 110 miliónov eur. Vysoko prekročí štandardy krajín Európskej únie a opäť zníži už aj tak nízku konkurencieschopnosť Slovenska. Návrh zákona obsahuje aj časti, ktoré sú nad rámec smernice EÚ.

13:32

Čínske špionážne aktivity sú dôvodom na obavy, vyhlásil rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, BVT). Zameriavajú sa najmä na hospodársku oblasť, dôvodom na znepokojenie je však aj prítomnosť čínskych študentov na rakúskych univerzitách.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali