Gruzínci to zvládli. Prijali zákon o “cudzích agentoch”. Teraz ich čaká Majdan

❚❚

Bratislava 15. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Zurab Tsertsvadze)

 

Gruzínsky parlament prijal v treťom čítaní zákon „O transparentnosti zahraničného vplyvu“ ľudovo nazývaný zákon o cudzích agentoch, informuje korešpondent denníka Vzgljad v Tbilisi

Gruzínsko zákon zahraničný vplyv
Demonštrantky s gruzínskymi vlajkami a vlajkami Európskej únie počas opozičného protestu proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu neďaleko budovy parlamentu v gruzínskom Tbilisi 14. mája 2024

Pokrytectvo najhrubšieho zrna

Zákon bol prijatý 84 hlasmi za a 30 hlasmi proti za protestov a výkrikov opozičných poslancov „Nie ruskému zákonu!“. Paradoxne ale takýto zákon, pričom oveľa prísnejší, ako prvé prijali USA. „Horliví obrancovia slobody a demokracie“ zjavne zabudli spomenúť tento detail: ruské a gruzínske zákony o „zahraničných agentoch“ nie sú ničím iným ako prevzatím rovnakého zákona, ktorý už existuje v Spojených štátoch od roku 1938 (Foreign Agents Registration Act – FARA), teraz platného vo verzii z roku 1995.Pričom práve USA a niektoré krajiny EÚ prostredníctvom mimovládnych organizácií a aktivistov financovaných zo zahraničia aktívne brojili proti prijatiu gruzínskeho zákona.

.

 

USA ako „obvyklý podozrivý“

Zrejme aj gruzínska skúsenosť so zahraničným zasahovaním počas „revolúcie ruží“ spôsobila, že námestníkovi ministra zahraničných vecí USA bolo odmietnuté stretnutie v Gruzínsku. Zakladateľ vládnucej strany Gruzínsky sen – Demokratické Gruzínsko Bidzina Ivanišvili sa odmietol stretnúť s námestníkom ministra zahraničných vecí USA Jamesom O’Brienom, ktorý pricestoval do Tbilisi 14. mája. V utorok námestníka štátneho tajomníka pre európske a euroázijské záležitosti Jamesa O’Briena prijal gruzínsky premiér Irakli Kobachidze. James O’Brien sa pochopiteľne plánuje stretnúť hlavne s opozíciou.

.

Gruzínsky premiér tiež zdôraznil, že scenár z Majdanu sa v Tbilisi nezopakuje, úplne zdiskreditovaná opozícia na to nemá prostriedky. „Tu nie je Ukrajina Viktora Janukovyča, tu je obnovený suverénny štát, ktorý môže reagovať na akékoľvek násilie a pokus o násilie,” adresoval Kobachidze radikálom.

Kobachidze uviedol, že cieľom zákona„O transparentnosti zahraničného vplyvu“ je ukončiť radikalizáciu umelo vnucovanú zo zahraničia v Gruzínsku a vytvoriť silnejšie záruky dlhodobého mieru a stability.

 

Zasahovanie do vnútorných záležitostí

Dvaja občania USA, ktorí boli zadržaní na protestoch v Tbilisi, sú inštruktormi radikálnej mládeže, uviedla Rati Ionatamišviliová, predsedníčka parlamentného výboru pre ľudské práva. „Americký inštruktor (radikálnej mládeže), a to je vidieť na záberoch, urazil gruzínskeho policajta. Takto sa začína incident. Je to klasická provokácia z príslušných výcvikových príručiek,“ povedal poslanec z vládnuceho Gruzínskeho sna.

V pondelok v Tbilisi bol medzi 20 demonštrantmi protestujúcimi v Tbilisi na Rustaveliho triede proti zákonu, ktorých gruzínske ministerstvo vnútra zadržalo aj jeden občan Ruska a dvaja občania USA. Zadržaným hrozia vysoké pokuty (viac ako 1 000 USD) alebo zatknutie na päť až 15 dní.

.

 

Je EÚ bez viny? Zasahovanie a vydieranie

EÚ už skôr priznala, že odmieta rokovať s Gruzínskom o otázke jeho členstva v únii. Informoval o tom šéf výboru pre zahraničné vzťahy nemeckého parlamentu Michael Roth. Podľa neho sa táto situácia vyvinula na pozadí možnosti prijatia zákona „O transparentnosti zahraničného vplyvu“ zo strany Tbilisi.

Člen Bundestagu pricestoval do hlavného mesta kaukazskej republiky v pondelok. Spolu s ním navštívili krajinu aj jeho kolegovia z Poľska, Estónska, Litvy a Českej republiky. Hostia boli vopred upozornení na predčasnosť návštevy, ale predstavitelia EÚ sa napriek tomu stretli s miestnymi opozičníkmi.

Roth vyzval gruzínske vedenie, aby nedovolilo prijatie tejto iniciatívy. Zdôraznil, že v prípade realizácie projektu nemá štát šancu na svetlú budúcnosť. Poslanec Bundestagu uviedol, že miesto Tbilisi by malo byť v Európe.

Predtým gruzínsky premiér Irakli Kobachidze uviedol, že pre svoju zaneprázdnenosť neprijme ani túto skupinu politikov, ktorých návšteva by sa podľa názoru gruzínskych orgánov mohla považovať za podporu radikálov.

.

Ministri zahraničných vecí pobaltských štátov a Islandu, ktorí sa chystajú pricestovať do Gruzínska v rámci protestov proti zákonu „O transparentnosti zahraničného vplyvu“, by nemali byť vpustení do krajiny, vyhlásil v pondelok poslanec Sozar Subari z hnutia Sila ľudu lojálneho voči úradom. Podľa neho ministri „prichádzajú podnecovať radikalizmus a neoprávnene zasahovať do vnútorných záležitostí Gruzínska“. Sozar Subari na tlačovej konferencii uviedol, že cieľom návštevy bolo zdanlivo podporiť proeurópsky kurz Gruzínska, ale „v skutočnosti títo ľudia podporujú Saakašviliho Jednotné národné hnutie a útočia na gruzínske orgány“.

Hostia, ktorých gruzínske úrady varovali, že ich návšteva je predčasná, sa stretli s opozíciou, ktorá sa so svojimi prívržencami už niekoľko týždňov zhromažďuje proti predmetnému zákonu a nazýva ho „ruským“.

Stály predstaviteľ EÚ v Gruzínsku Pawel Herczynski v nedeľu uviedol, že Weretzianova komisia Rady Európy čoskoro zverejní svoje stanovisko k návrhu zákona. „Ak bude tento zákon prijatý v súčasnej podobe, bude vážnou prekážkou európskej integrácie Gruzínska,“ uviedol.

 

Peniaze nesmrdia už od dôb starého Ríma

Levan Nikoleišvili, bývalý náčelník gruzínskeho generálneho štábu, uviedol, že sa dozvedel o schéme podplácania európskych politikov za návštevu Tbilisi a podporu protestujúcich proti návrhu zákona. „Podľa mojich informácií sa s nimi bývalý gruzínsky minister obrany David Kezerašvili stretol na Cypre a zaplatil im čiastky od50 000 do 100 000 dolárov, aby zdvojnásobili svoje úsilie proti gruzínskemu zákonu o transparentnosti,“ povedal Levan Nikoleišvili. Medzi týmito politikmi menoval litovského poslanca Zygimantasa Pavilionisa a ďalšie bábky strany globálnej vojny, ktoré chcú ukrajinizáciu Gruzínska a otvorenie druhého frontu na Kaukaze. Levan Nikoleišvili poznamenal, že predsedovia výborov pre zahraničné vzťahy parlamentov viacerých krajín, ktorí v období od 13. do 15. mája navštívia Tbilisi, „hrubo zasahujú do vnútorných záležitostí Gruzínska a neberú ohľad na jeho suverenitu, obhajujú revolučnú zmenu moci a potom chcú Gruzínsko premeniť na pokusné bojisko“.

Rovnako gruzínsky portál „Reporťori“ predtým informoval, že bývalý minister obrany David Kezerašvili, ktorý sa skrýva pred gruzínskou Themis, sľúbil 50 tisíc dolárov skupine európskych politikov za návštevu Tbilisi na podporu účastníkov zhromaždenia proti návrhu zákona „O transparentnosti zahraničného vplyvu“. Uvádza sa tiež, že v prípade účasti týchto politikov priamo na protestoch dostane každý z nich ďalších 50 tisíc dolárov. Táto informácia zatiaľ nebola vyvrátená.

Pred niekoľkými mesiacmi BBC zverejnila novinárske vyšetrovanie, podľa ktorého gruzínsky minister obrany počas vojny s Ruskom v roku 2008 Kezerašvili, ktorý sa teraz skrýva v Londýne pred gruzínskymi úradmi, môže byť spolu so svojimi komplicmi zapojený do schém, ktorých cieľom je ukradnúť milióny dolárov európskym dôchodcom prostredníctvom call centier. Prípadom sa zaoberajú gruzínske orgány činné v trestnom konaní v spolupráci s kolegami z Európy. Kezerašvili financuje opozičnú gruzínsku televíznu spoločnosť Formula a poskytuje tiež peniaze na organizovanie protestov v Tbilisi.

 

Postoje gruzínskych politikov

„Vyzývam zahraničných politikov, aby sa zdržali deštruktívnych akcií spolu s gruzínskymi radikálmi. Vaše činy sú dešifrované a spoluúčasť na pokuse o prevrat bude mať pre vás nenapraviteľné následky,“ varoval bývalý návštevník GŠ Nikoleišvili.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová uviedla, že bude vetovať zákon „O transparentnosti zahraničného vplyvu“, ktorý bol dnes v treťom čítaní prijatý. Na brífingu povedala, že „Gruzínsko ukazuje celému svetu, že nedovolí, aby bola spochybnená jeho európska budúcnosť. Gruzínsko nedovolí tento ruský zákon. Gruzínska vláda už demonštruje ruské metódy: klame, manipuluje, zatýka nevinných, uráža a terorizuje svojich občanov,“ povedala Zurabišviliová. Podľa nej je „gruzínska vláda v rozklade, pretože stratila dôveru ľudí“. Predpokladá sa, že sľúbené veto prezidentky Salome Zurabišviliovej bude prelomené.

.

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze predtým uviedol, že „tento zákon podľa sociologických prieskumov podporuje viac ako 60 % gruzínskych občanov a viac ako 80 % je za transparentnosť financovania mimovládnych organizácií a médií zo zahraničia“. Kobachidze dodal, že „nebudeme sa podriaďovať vonkajším direktívam a neustúpime požiadavkám Strany globálnej vojny“.

Generálny tajomník Gruzínskeho sna, starosta Tbilisi Kakha Kaladze povedal, že „budúcnosť Gruzínska je v Európe“. „Určite sa staneme členmi rodiny EÚ,“ povedal a zároveň zdôraznil, že úrady nemajú v úmysle meniť svoj zahraničnopolitický kurz. „Nikto z nás, v našom tíme, nepotrebuje Rusko alebo ruskú budúcnosť,“ poznamenal starosta.

Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili povedal, že „USA ani európske krajiny nechcú, aby ich vplyv  na jeho krajinu bol transparentný“. Podľa neho „európski a americkí aktéri“, ktorí sú proti návrhu zákona „O transparentnosti zahraničného vplyvu“, podnecujú dezinformačnú kampaň. Podľa Šalvu Papuašviliho „je návrh zákona, ktorý bol prijatý v treťom čítaní v atmosfére protestov a kritiky Západu,v záujme gruzínskeho ľudu“. Poznamenal, že najmä americkí politici nechcú zverejniť účel financií smerujúcich do Gruzínska prostredníctvom „Národnej nadácie pre demokraciu“. Predseda parlamentu uviedol, že prostredníctvom tohto fondu sa financujú najmä „gruzínske politické strany a radikálne skupiny“. „Úprimne povedané, dúfame, že tento zákon nebude prijatý v súčasnej podobe,“ poznamenal predseda parlamentu. „Ak Gruzínsko neprijme zákon o zahraničných agentoch, bude v októbri čeliť štátnemu prevratu. Gruzínsko prijíma opatrenia na zastavenie štátneho prevratu na základe ukrajinského scenára“.

Podľa poslanca vládnucej strany Gruzínsky sen Iraklia Kadagišviliho „ministri zahraničných vecí Estónska, Lotyšska, Litvy a Islandu uskutočnia 15. mája pracovnú návštevu Gruzínska s cieľom zradikalizovať situáciu na pozadí protestov proti zákonu „O transparentnosti zahraničného vplyvu“. „Dochádza ku kolektívnemu útoku na Gruzínsko ako nezávislý štát. zo strany západných politikov, ktorí prichádzajú podporiť protestujúcich a radikalizovať situáciu,“ povedal poslanec. Podľa neho „gruzínske orgány nie sú o takýchto návštevách ani informované“. „Dokonca ani nepovažujú za potrebné viesť s nami predbežné konzultácie,“ povedal Irakli Kadagišvili. „Chcú v Gruzínsku zorganizovať farebnú revolúciu a dosadiť takú vládu, ktorá nebude klásť do popredia záujmy krajiny“.

 

.

Tbilisi nepodľahlo tlaku USA a EÚ

Analytik Mamradze uviedol, že gruzínskemu vedeniu sa podarilo zabrániť vývoju protestov podľa ukrajinského scenára.Západu sa nepodarí „namazať na chlieb“ čestného predsedu strany Gruzínsky sen Bidzinu Ivanišviliho. „Uvedomuje si dôležitosť zákona o zahraničných agentoch pre republiku, a preto neustúpi tvárou v tvár vydieraniu zo strany Washingtonu a Bruselu“, povedal autoritatívny gruzínsky expert Petre Mamradze. EÚ predtým uviedla, že dialóg s Tbilisi o členstve v únii by sa mohol zastaviť.

„Je zásadne nesprávne porovnávať Ivanišviliho s bývalým ukrajinským prezidentom Janukovyčom. Nepotrebuje žiadne bezpečnostné záruky, rovnako ako nepotrebuje sľuby o neuvalení sankcií voči Tbilisi. Nemôžu ho tým zastrašiť. On sám je de facto predmetom západných reštrikcií,“ povedal gruzínsky expert Petre Mamradze.

Pripomína, že bývalý premiér krajiny v súčasnosti nemôže využívať vlastné financie, ktoré sú v zahraničných bankách. Napriek tomu, že Ivanišvili opakovane vyhral súdne spory, v ktorých napadol toto rozhodnutie európskych a amerických inštitúcií, doteraz nedošlo v jeho prípade k žiadnemu zmierneniu sankcií.

„Zakladateľ gruzínskej vládnucej strany je, nebojím sa tohto slova, najväčším dobrodincom v histórii našej krajiny. Bol to on, kto viedol hnutie proti autoritárskej kleptokracii bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho, ktorá mala v základe sadistický policajný režim,“ uvádza Mamradze.

„Okrem toho sa situácia v Gruzínsku radikálne líši od udalostí na Ukrajine v roku 2014. Nepochybne sa v štáte stále organizujú protesty, ale rozsah Majdanu sa nepredpokladá. Zároveň samotný Bidzina Ivanišvili nemá v úmysle utiecť,“ povedal analytik.

.

„Dňa 29. apríla sa na zhromaždení prívržencov Gruzínskeho sna za prijatie zákona o zahraničných agentoch zišlo 200-tisíc ľudí, ale Západ tomu vôbec nevenoval pozornosť. Dúfam, že strana dokáže predviesť zázraky diplomacie a presvedčí západných politikov o potrebe prijať túto iniciatívu,“ zhrnul Mamradze.

 

Hrozba terorizmu

Gruzínska štátna bezpečnostná služba (GSS) medzitým zatkla zločineckú skupinu, ktorá plánovala výbuchy na území krajiny. Podľa GSS sa na dovoze výbušných zariadení podieľalo sedem gruzínskych občanov, traja z Ukrajiny a dvaja z Arménska, pričom organizátorom procesu bol poslanec Rady zo strany Sluha ľudu Andrij Šarašidze. Ukázalo sa, že tí istí ľudia sa predtým pokúsili koordinovať útok na ruské veľvyslanectvo v Jerevane v roku 2022.

 

Prečo Gruzínsko potrebuje tento zákon

Gruzínsko nemožno v žiadnom prípade klasifikovať ako proruskú krajinu, a to napriek jeho vyváženej zahraničnej politike v posledných rokoch. Práve to znepokojuje Washington. Ostatné krajiny sa totiž môžu inšpirovať a chcieť kontrolovať svoju zahraničnú politiku, ktorá je priaznivo orientovaná na Ruskú federáciu, ktorá má lacné zdroje a veľký trh pre dôležité vývozné produkty týchto krajín.

Parlamentné voľby v Gruzínsku, ktoré sú naplánované na október tohto roku, sa stanú skúšobným kameňom. Podarí sa Američanom dostať k moci ľudí, ktorí sú schopní obnoviť vojenskú a násilnú konfrontáciu s Ruskom? Cieľom nového zákona o zahraničných agentoch je zabrániť takémuto vývoju.

 

.

Ako funguje technológia farebných revolúcií?

Pre tých, ktorí sa o téme organizovania farebných revolúcií chcú dozvedieť viac, odporúčame knihu amerického historika a politilóga Gordona M. Hahna „Ukrajina za hranou“, ktorú vydalo vydavateľstvo TORDEN. Podrobne sa venuje téme tzv. podpory demokracie prostredníctvom technológie dvojakého použitia a organizácie farebných revolúcií.  Uvádza,  ako sa po zvrhnutí Miloševiča hlavné mesto Srbska stalo domovom Centra pre aplikované nenásilné akcie a stratégie (Center for Applied Non Violent Action and Strategies – CANVAS), ktoré spolu s organizáciou Otpor výdatne pomáhalo a dokonca inšpirovalo a zorganizovalo „revolúciu ruží“ v Gruzínsku, ktorá skončila vojnou s RF a odštiepeneckými regiónmi Abcházskom a Južným Osetskom, ktoré nakoniec vyhlásili samostatnosť. CANVAS prispôsobilo svoju metodológiu na aplikáciu vo viac ako 50 krajinách, vrátane farebných revolúcií, ako priznalo, proti „niektorým z údajne najhorších vlád na svete… v Gruzínsku, na Ukrajine, v Sýriou okupovanom Libanone, na Maledivách a… v Egypte“.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali