Inflácia klesá: Ceny potravín konečne padajú!

❚❚

Bratislava 15. mája 2024 (HSP/Foto:Facebook/Potravinárska komora Slovenska)

 

Tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa naďalej spomaľuje. V apríli medziročne dosiahla inflácia 2,1 %, čím klesla z marcových 2,3 %. V porovnaní s marcom sa ceny tovarov a služieb mierne zvýšili o 0,3 %

potraviny
Ilustračné foto

Potraviny postupne stagnujú a niektoré dokonca zlacňujú. Hlavné správy zisťoval ako sa ceny menia. Ceny potravín v apríli medziročne nezmenili. V porovnaní s marcom však mierne klesli o 0,3 %. Medzi potravinami, ktoré zlacňovali, boli najmä ovocie (-5,7 %), mlieko, syry a vajcia (-5,7 %) a oleje a tuky (-1,4 %).

.

Naopak, mierne zdraželi cukor a cukrovinky (o 1,9 %) a mäso (o 0,7 %). Najvýraznejší vplyv na infláciu mali ceny energií a pohonných látok. Najvýraznejší vplyv na medziročnú mieru inflácie mali v apríli ceny energií a pohonných látok, ktoré vzrástli o 13,9 %. Ceny pohonných látok sa medziročne zvýšili o 21,3 % a ceny energií o 11,9 %.

Zatiaľ čo v predchádzajúcich mesiacoch boli jedným z hlavných ťahúňov medziročnej inflácie a prispievali až niekoľko percentuálnych bodov, upokojenie situácie na svetových burzách utlmilo aj inflačné tlaky, čo sa postupne prenáša aj na pulty slovenských obchodov. V apríli ťahali infláciu smerom nahor alkoholické nápoje a tabak, ale aj cenám v službách – napríklad v reštauráciách, kaviarňach či kaderníctvach.

.

“Smerom nadol vidíme citeľnejší príspevok v kategórii kultúra, kde sú ceny medziročne nižšie až o 31 %, čo je spôsobené zrušením koncesionárskych poplatkov od júla minulého roka. Pokles inflácie bol do veľkej miery spôsobený tzv. bázickým efektom, t.j. rýchlym rastom cenovej úrovne v minulom roku a zároveň slabšími inflačnými tlakmi v tomto roku,” vyjadril sa nám analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Tento efekt sa podľa jeho slov však postupne úplne stráca, a preto musíme rátať s tým, že medziročná miera inflácie v nasledujúcich mesiacoch poskočí aj smerom nahor. Ovplyvňujú ju totiž do čoraz väčšej miery tradičné faktory, ako sú zmeny počasia, neistota na trhoch či vládne zásahy do cenotvorby.

“Na medzimesačnej báze očakávame rast cien po zvyšok roka približne medzi 0,1 – 0,4 %. Ceny potravín by mohli podľa našich odhadov zaznamenať medzimesačné zlacnenie v letných mesiacoch, vplyv však bude medzi jednotlivými kategóriami potravín veľmi nevyrovnaný (niektoré budú rásť či klesať výrazne viac než iné), do hry tu už vstupuje aj tradičná sezónnosť pri ovocí a zelenine. Priemernú mieru medziročnej inflácie v tomto roku očakávame na úrovni 3 %,” uzavrel Horňák.

 

Prečítajte si tiež

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali