To najdôležitejšie z Ukrajiny: Pravdepodobnosť, že Ukrajina zostrelí ruské rakety, sa výrazne znížila

❚❚

Kyjev 13. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 13. mája 19:54

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna
Ilustračné foto

19:20 – Lietadlá F-16 z Dánska budú na Ukrajine do mesiaca.

.

Vyhlásil to dánsky premiér Frederiksen, informoval spravodajca Jörg Lau.

 

.

18:35 – Nemecký koncern Heckler & Koch bude nakoniec pre Ukrajinu vyrábať útočné pušky a samopaly “sovietskeho” kalibru.

Die Welt uvádza, že vzhľadom na slabé ročné výsledky nemecký koncern rozšíri svoj sortiment o ručné zbrane na náboj Kalašnikov a ďalšie kalibre krajín bývalej Varšavskej zmluvy.

H&K nedávno oznámil, že takmer celý sortiment výrobkov tradičnej nemeckej spoločnosti sa v súčasnosti používa na Ukrajine vďaka dodávkam z Nemecka a ďalších krajín NATO. Spoločnosť H&K napríklad dodala pištole (SFP9) a samopaly (MG5) v koordinácii s federálnou vládou.

S cieľom rozšíriť svoje podnikanie okrem v zásade dohodnutej megazakázky na novú útočnú pušku G95 pre Bundeswehr chce spoločnosť H&K v strednodobom až dlhodobom horizonte rozšíriť svoj sortiment pušiek aj o východné kalibre. H&K HK132E je už navrhnutá pre útočnú pušku Kalašnikov kalibru 7,62.

 

.

17:45 – Generálny štáb AFU potvrdil, že ruské jednotky vstúpili na severné predmestie mesta Volčansk v Charkovskej oblasti.

“Naše jednotky… vykonávajú likvidačné operácie na severnom okraji lokality Volčansk,” uviedol generálny štáb.

Uvádza sa tiež, že boje sa začali v oblasti Starica (západne od Volčanska).

 

17:40 – Nemecká spolková vláda odmietla možnosť účasti NATO na protivzdušnej obrane Ukrajiny.

.

Takto sa vyjadril hovorca vlády Steffen Gebestreit k diskusiám o bezletových zónach na Ukrajine, ktoré by presadzovali najmä západné krajiny.

Predtým niektorí politici z CDU, Slobodnej demokratickej strany a Zelených podporili myšlienku vytvorenia chránenej zóny vo vzdušnom priestore Ukrajiny, ktorá by mohla byť presadzovaná aj z územia NATO.

 

17:05 – Generálny tajomník NATO sa domnieva, že ak bude Ukrajina porazená, nebude mať zmysel ju obnovovať.

 

16:10 – Ruská protivzdušná obrana zostrelila 16 striel Vampire MLRS AFU nad Belgorodskou oblasťou, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

15:30 – Armáda Ruskej federácie začína obkľučovať Volčansk z jednej strany a mesto je už takmer zničené, povedal poslanec Charkovskej oblastnej rady Skorik.

“Podľa najnovších informácií z Volčanska má nepriateľ náskok. Mesto začína byť obkľúčené z jednej strany. Prebiehajú veľmi ťažké pozičné boje. Ukrajinské obranné sily sa bránia pod silnou paľbou, neustálymi prichádzajúcimi KAB a výpadmi,” povedal Skorik.

Ofenzíva sa začala pred tromi dňami a v meste sa nezachovala ani jedna budova.

.

 

14:50 – Volčansk sa “mení na Bachmut alebo Marinku”, povedal šéf charkovskej polície Volodymyr Tymoško.

Za posledné tri dni mesto trpelo spôsobom, akým netrpelo od roku 2022. Počet leteckých bombových útokov sa vymkol spod kontroly.

Na predmestiach Volčanska prebiehajú streľby. Prebieha evakuácia z mesta a okolitých obcí. Evakuovaných bolo už 1 700 civilistov.

 

.

13:55 – V Belgorodskej oblasti Ruskej federácie spadla ruská letecká bomba FAB-500.

Najprv o tom písali médiá a potom to potvrdil miestny gubernátor.

Súdiac podľa jeho slov munícia nevybuchla. Ľudí vyzval, aby v prípade detonácie dočasne opustili svoje domovy.

Ruské médiá odhadujú, že za posledné 4 dni ruské lietadlá “zhodili” 5 bômb.

 

.

13:00 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci boli nad Krymom zostrelené štyri rakety Storm Shadow a 7 dronov.

Ruská webová stránka Astra citovala svoje zdroje, podľa ktorých bola v dôsledku toho poškodená “tajná” ruská vojenská základňa protivzdušnej obrany na vrchu Ai-Petri.

Zahynul jej veliteľ Alexander Kulakov a ďalší vojak. Sú aj zranení.

 

12:15 – Situácia na fronte 13. mája 2024

Situácia na fronte 13. mája 2024
Situácia na fronte 13. mája 2024
Situácia na fronte 13. mája 2024
Situácia na fronte 13. mája 2024

11:30 – Jeden človek zahynul a traja ďalší boli zranení, keď ukrajinské bezpilotné lietadlá zhodili výbušné zariadenia na autá obyvateľov obce Popovo-Ležači v Kurskej oblasti, uviedla regionálna vláda.

 

.

10:41 – Ak chce Západ bojovať na bojisku v situácii okolo Ukrajiny, Moskva je na to pripravená, povedal Lavrov na konzultáciách v Ruskej bezpečnostnej rade.

 

10:30 – FSB zadržala bývalého zamestnanca spoločnosti Yandex pre podozrenie z vlastizrady v podobe financovania ozbrojených síl Ukrajiny.

 

10:22 – Ofenzíva Ruskej federácie na hraniciach Charkovskej oblasti môže zvýšiť tlak na ukrajinské orgány, aby začali mierové rokovania, obáva sa denník The New York Times.

Podľa novinárov by bezprostredné ohrozenie Charkova, obliehanie mesta a útek jeho obyvateľov mohli vyvolať „dojem, že po dvoch rokoch vojny, státisícoch obetí a miliardách dolárov sa zmenilo len málo“.

„To zase pravdepodobne zvýši tlak na ukrajinských lídrov, aby rokovali s Ruskom o prímerí, čo ukrajinské úrady doteraz odmietali s tým, že by to posilnilo Putinovu chuť na agresiu,“ píše NYT.

.

Súčasný postup Ruskej federácie v Charkovskej oblasti je najrýchlejší za celú dobu vojny okrem jej úplného začiatku, vypočítali novinári. Podľa analytikov sa Ruská federácia rozhodla využiť nedostatok munície a ľudí v AFU, natiahnuť front a zvýšiť tak šance na prielom.

Niektorí vojenskí experti však tvrdia, že celkové smerovanie vojny sa nezmení a že strany sa stále nachádzajú v „taktickej patovej situácii“. Iní experti tvrdia, že ofenzíva dostala Ukrajinu „do veľmi nebezpečnej pozície“.

 

09:45 – Pravdepodobnosť, že Ukrajina zostrelí ruské rakety, sa výrazne znížila, uviedol denník The Wall Street Journal.

Po analýze správ ukrajinského letectva publikácia dospela k záveru, že miera zostreľovania za posledných šesť mesiacov klesla na 46 % v porovnaní so 73 % v predchádzajúcich šiestich mesiacoch. A v apríli to bolo už 30 %. V prípade dronov Geraň sa miera takmer nezmenila – pohybuje sa okolo 80 %.

WSJ to pripisuje skutočnosti, že Rusko zintenzívnilo útoky dronov a rakiet, najmä balistických, zatiaľ čo Kyjevu dochádza munícia pre systémy Patriot. Za posledných šesť mesiacov Ruská federácia vypustila približne o 45 % viac dronov a rakiet ako v predchádzajúcich šiestich mesiacoch.

Hovorca AFU uviedol, že zachytenie väčšieho počtu cieľov by mohlo vyčerpať muníciu a silnejšie ruské salvy by mohli prekonať ukrajinskú protivzdušnú obranu, keď nebude mať čas na opätovné nabitie.

.

Európska vojenská rozviedka uviedla, že rozhodujúce budú nasledujúce dva mesiace, keď by malo doraziť nové vybavenie protivzdušnej obrany.

 

09:24 – Poľsko vyčlení viac ako 370 miliónov dolárov na posilnenie plota, ktorý bol postavený v roku 2022 na hranici s Bieloruskom. Uviedol to námestník ministra národnej obrany Cezary Tomczyk.

 

09:20 – Zatiaľ čo večer všetci diskutovali o zmenách v ruskom kabinete ministrov, ukrajinské jednotky pod Volčanskom cez vysielačky žiadajú o pomoc a urýchlenú evakuáciu, pretože „ruská delostrelecká paľba niekoľkonásobne zosilnela“.

V preklade to znamená, že hlavné sily ruskej armády sa predsa len začali približovať k oblasti prielomu predsunutých skupín.

 

.

08:57 – V ruskej časti Doneckej oblasti bolo vyhodené do vzduchu auto, v ktorom sa viezol Denys Charitonov, poslanec Astrachánskej oblastnej dumy Ruskej federácie, ktorý bojuje v radoch ruskej armády proti Ukrajine.

Uviedol to on sám

Tvrdí, že bol v aute, ale nebol zranený.

Zhorené auto Denysa Charitonova

 

08:23 – Severná Kórea od septembra 2023 poslala do Ruska približne tri milióny nábojov kalibru 152 mm alebo pol milióna nábojov kalibru 122 mm.

Informovala o tom tlačová agentúra Yonhap s odvolaním sa na juhokórejského ministra obrany Shin Won Sika.

Tieto granáty boli vyrobené ešte v 70. rokoch minulého storočia.

.

 

07:29 – V Belgorode bolo ukončené odstraňovanie trosiek viacposchodovej budovy, ktorá sa zrútila v dôsledku ostreľovania.

Našli 15 tiel obyvateľov bytového domu. Za posledných 24 hodín zahynulo v Belgorode v dôsledku ostreľovania celkovo 19 ľudí, uviedol gubernátor Gladkov.

 

07:16 – Generálny štáb AFU uviedol, že sa bojuje o Volčansk v Charkovskej oblasti. Rusi naň postupujú silami piatich práporov.

.

Nepriateľ má „taktické úspechy“, uviedol GŠU bez toho, aby špecifikoval, ktorým smerom. „Nasadenie záloh na stabilizáciu situácie pokračuje,“ uvádza sa v bulletine.

Situácia na charkovskej hranici vo všeobecnosti vyzerá podľa verzie generálneho štábu takto:

„Na smeroch Pylnaja – Lukjancy, Pylnaja – Glubokoje, Pylnaja – Olejnikovo, Murom – Bugrovatka prebiehajú bojové akcie. Okrem toho nepriateľ vedie útočné operácie na smeroch Strelečja – Glubokoje, Olejnikovo – Glubokoje, Olejnikovo – Lukjance, Murom – Starica, Pletenevka – Tichoje“.

Prevádzková situácia „zostáva zložitá a dynamicky sa mení“.

Pripomenieme, ukrajinské telegramy tvrdia, že počas ruských útokov v Charkovskej oblasti prišlo o život deväť dedín.

 

06:40 – Rusi obsadili ďalšie tri dediny na hranici v Charkovskej oblasti – Morochovec, Olejnikovo a Zelenoje. Nachádzajú sa v smere na obec Lipce, napísal ukrajinský vojenský kanál Deep State.

V tej istej oblasti pokračujú boje o Lukjance, ktoré sú už „takmer úplne“ obsadené. Rusi sa tiež snažia získať oporu v obci Glubokoje, ale ich pozície tam komplikujú drony AFU.

V druhom smere úderu – pri Volčansku – sa ruské jednotky naďalej konsolidujú v okolí pre ďalší postup k mestu.

Aktuálna situácia na frontoch v smere útoku na Charkov

 

06:30 – Vojenská operácia, 12. mája 2024. Hlavná udalosti z pohľadu ruskej strany:

– V Charkovskej oblasti oslobodilo zoskupenie vojsk „Sever“ ďalšie 4 osady – Gatišče, Krasnoje, Morochovec a Olejnikovo;

– Ruské ozbrojené sily porazili ukrajinské jednotky, obsadili výhodnejšie línie, zlepšili postavenie na frontovej línii, odrazili 18 protiútokov, nepriateľ stratil až 1,5 tisíc vojakov, dodalo ministerstvo obrany;

– Kyjev stratil 6 tankov vrátane jedného Abramsu, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Ruské letectvo a delostrelectvo zničilo 4 ukrajinské vrtuľníky Mi-24, zasiahlo vrtuľník Mi-8 a zostrelilo stíhačku MiG-29, uvádza sa v súhrne;

.

– AFU ostreľovala Belgorod, bolo poškodených niekoľko domov, desaťposchodový obytný dom bol úplne zničený;

– Ruská protivzdušná obrana zničila 6 ukrajinských rakiet Tochka-U a 6 striel Olcha a Vampire MLRS, úlomky jednej z rakiet zasiahli obytný dom v Belgorode, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Americký minister zahraničných vecí Blinken uviedol, že USA robia všetko pre urýchlenie dodávok na Ukrajinu vrátane ohrozenia Krymu;

– Nemecký kancelár Scholz upokojil ukrajinských občanov pracujúcich v Nemecku – nehrozí im vyhostenie;

– Hlavný veliteľ AFU Syrskyj uviedol, že situácia na fronte sa zhoršila a že ruské sily aktívne útočia z viacerých smerov s cieľom postúpiť hlboko do územia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:04

Tretia svetová vojna sa môže začať v prípade víťazstva Kamaly Harrisovej vo voľbách. Prezidentský kandidát Trump to povedal na stretnutí s izraelským premiérom Netanjahuom, informovala televízia Fox News.

„Ak nevyhráme (voľby), skončíte s ďalšími vojnami na Blízkom východe. A možno aj tretiu svetovú vojnu. Teraz sme bližšie k tretej svetovej vojne ako kedykoľvek od druhej svetovej vojny. Nikdy sme k nej neboli bližšie, pretože krajinu riadia nekompetentní ľudia,“ povedal Trump.

07:55

Nemeckí prokurátori v piatok obžalovali skupinu mladíkov z vraždy dvoch Ukrajincov, informovala agentúra DPA. Dvojnásobná vražda sa stala vo februári v meste Oberhausen na západe krajiny. Podľa obžaloby 14- a 15-roční mladíci dobodali obete na smrť.

07:54

Izraelský súd predĺžil o ďalších 45 dní zákaz vysielania panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli. Podľa súdu sa totiž preukázalo, že televízia naďalej predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny, pričom v minulosti vyzývala aj na teroristické útoky, uvádza agentúra DPA.

07:54

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok oznámila, že Markézske ostrovy vo Francúzskej Polynézii boli zaradené do zoznamu svetového dedičstva.

07:52

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zasiahla počas neúspešného atentátu do ucha buď vystrelená guľka alebo jej fragment, vyhlásil v piatok Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), čím podľa agentúry AFP ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

07:51

Filipíny porušili “konsenzus” a neprimerane zasiahli do zvrchovanosti Číny, čínsky minister zahraničných vecí Wang I vyhlásil počas stretnutia so svojím filipínskym náprotivkom Enrique Manalom v laoskom hlavnom meste Viang Čan.

07:50

Do poľských škôl by malo v nadchádzajúcom školskom roku nastúpiť ďalších približne 80.000 žiakov z Ukrajiny, informuje v piatok poľský denník Rzeczpospolita.

07:22

Poslanci Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, schválili v piatok návrh zákona, ktorý bezpečnostným zložkám strážiacim hranice uľahčí použitie zbraní v reakcii na aktívne hrozby.

07:22

V ruskom Čeľabinskom kraji sa pretrhla priehrada, opravovať ju začnú v sobotu ráno, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:22

Americký prezident Joe Biden v pondelok predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu. Uviedol to v piatok časopis Politico s odvolaním sa na dva zdroje znalé problematiky, podľa ktorých prezident podporí obmedzenie počtu funkčných období sudcov a zavedenie vymáhateľného etického kódexu.

07:20

Desiatky Ukrajincov sa v piatok zišli pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Prahe. Formou verejného protestu sa dožadovali, aby im zastupiteľský úrad vydal cestovné pasy. Ukrajina totiž prestala v apríli poskytovať konzulárne služby v zahraničí mužom podliehajúcim brannej povinnosti.

07:20

Vo veku 35 rokov zomrel na následky rakoviny taliansky policajt Luca Scat, ktorý v roku 2016 pomohol pri dolapení Tunisana Anísa Amrího, páchateľa teroristického útoku na vianočný trh v Berlíne.

07:15

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride. Na záver stretnutia skonštatoval, že s Netanjahuom mal vždy dobrý vzťah.

Donald Trump Benjamin Netanjahu
Na snímke vľavo republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump sa v Palm Beach na Floride stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom (vpravo) v piatok 26. júla 2024
Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali