Je nakoniec pravda o Novičoku ukrytá „medzi riadkami“ vyjadrení nemeckých politikov?

Je nakoniec pravda o Novičoku ukrytá „medzi riadkami“ vyjadrení nemeckých politikov?

Bratislava/Berlín 21. septembra 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Navalny Instagram via AP)

 

Priznali samotní Nemci, že Navaľnyj nebol otrávený Novičokom? Otvorene nie, ale kto si spojí, čo bolo povedané, môže dospieť k jednoduchému vysvetleniu

Alexej Navaľnyj
Na snímke Alexej Navaľnyj

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zrušil plánovanú cestu do Nemecka. Hoci cesta bola pripravovaná už pred rokom, nemecká strana na poslednú chvíľu zmenila jej program a skrátila čas na  rozhovor medzi Lavrovom a nemeckým ministrom zahraničia Heikom Maasom. Vzhľadom na postoj nemeckej strany, ktorý zjavne súvisí s kauzou Navaľnyj, Lavrov cestu úplne nakoniec zrušil. Vystúpil namiesto toho s ostrou kritikou Západu v ruskej televízii.

Reklama

V súvislosti s obvineniami z pokusu o vraždu Navaľného Rusko poslalo Európskemu parlamentu list s viacerými otázkami. Pýtajú sa, prečo nemecká strana nechce spolupracovať, prečo nezverejňuje výsledky toxikologických analýz, prečo odmietajú vytvorenie spoločnej komisie, ktorá by prípad prešetrila, atď.

A okrem iného je tam aj otázka, ktorú si kladie každý rozmýšľajúci človek: akú logiku vidí druhá strana v tom, že Rusko, ako predpokladajú, by sa snažilo otráviť Navaľného desivým vojenským jedom v polmiliónovom meste a potom urobiť všetko preto, aby bol zachránený a odvezený do Nemecka, kde môžu Novičok identifikovať.

Reklama

Z absurdnosti tejto konštrukcie sa vysmievajú mnohí, napríklad bývalý šéf českej rozviedky generál Andor Šándor (píšeme o tom tu). Hovorí o tom aj známy komentátor s pseudonymom The Saker: „Nielen že použili presne rovnaký ,novičok‘ (lebo tak to tvrdia nemecké médiá), ale oni dokonca umožnili lietadlu, v ktorom Navaľnyj letel, núdzovo pristáť a ruská federálna bezpečnostná služba FSB neurobila nič pre to, aby zabránila prevozu Navaľného sanitkou do nemocnice. Ukazuje sa, že FSB nemá ani takú právomoc, aby zabránila urgentnej záchrane človeka, ktorého chce zabiť… Kurník-šopa, veď mohli nejako vytvoriť aspoň dopravnú zápchu, aby sa Navaľnyj nedostal do nemocnice včas.“

 

Podivné nemecké tajnostkárstvo

Nemci odmietajú dať Rusom informácie o vyšetrení Navaľného. Vraj je to tajné. Prečo? Čo potrebujú utajovať o vyšetrení ruského občana pred orgánmi Ruskej federácie? Poslali tie informácie laboratóriám vo Francúzsku a Švédsku, vtedy to tajné nebolo, ale keď chcela urobiť rovnaké testy aj ruská strana, tak to zrazu tajné je.

Ruskí lekári z Omska tvrdia, že oni v Navaľného moči ani v krvi žiadny „Novičok“ nenašli a sú ochotní svoje vzorky so západnými odborníkmi preskúmať spoločne. To však Nemci odmietajú. Vraj Rusi majú dôverovať výsledkom „medzinárodného“ testovania. Ktovie, či by nemecké orgány verili nezávislému medzinárodnému vyšetrovaniu, ktoré by Moskva dala vykonať (napríklad v Kazachstane a Bielorusku) a ukázalo by sa, že tam žiadny Novičok nebol…

Ruský vojenský expert, bývalý člen komisie OSN pre chemické a biologické zbrane Igor Nikulin má úplne jasno, pokiaľ ide o dôvod podivného nemeckého tajnostkárstva: „Nám nemôžu poskytnúť tie údaje, lebo by sa okamžite odhalila ich falzifikácia.“

Reklama

Pred dvomi rokmi Západ tvrdil, že Skripaľovcov v Británii (tri dni pred ruskými voľbami, v ktorých Putin drvivo zvíťazil) museli otráviť Rusi, lebo Novičok vyrábajú ako jediní na svete. Moskva vtedy poukázala na celý rad verejne dostupných dôkazov, že tieto látky vyvíjajú aj západné štáty, samozrejme, vrátane USA, ktoré si v tomto smere nechali zaregistrovať okolo 150 patentov.

Švédi údajne tiež zistili, že to bol Novičok. Ale ako to zistili? Ešte pred dvomi rokmi sa na Rusov oborili, že Švédsko nemajú uvádzať v zozname krajín, ktoré pracovali s látkami skupiny Novičok, pretože s ním nikdy nepracovali. A zrazu s Novičokom pracovať vedia… toto tiež Lavrov uviedol, spolu s konštatovaním, že švédske neúmyselné „priznanie“ by mohlo potenciálne indikovať porušenie Dohovoru o zákaze chemických zbraní.

 

Novičok? Zabije celé mesto!

Navaľného spolupracovníci najnovšie tvrdia, že v hoteli, kde Navaľnyj so sprievodom spali, našli fľašu, na ktorej nemeckí experti našli stopy Novičoku. Len si predstavme tú situáciu: ráno odišiel Navaľnyj z hotela v Tomsku na letisko. Pri čakaní si na letisku stihol dať ešte čaj. Počas letu mu prišlo zle, takže lietadlo núdzovo pristálo v cca 800 kilometrov vzdialenom Omsku. Upratovačka medzitým čakala s upratovaním izby, pre istotu, veď viete, keby sa náhodou objavil nejaký Novičok.

Navaľného sprievod, samozrejme, hneď mal jasno v tom, odkiaľ vietor fúka. Z Omska niekto z nich hneď zavolal do Tomska, aby miestni Navaľného fanúšikovia hneď nabehli do hotela pre fľašu s Novičokom. Hotel im samozrejme prehliadku izby okamžite umožnil a hoci sa už musel blížiť čas obeda, upratovačka, samozrejme, stále s upratovaním izby čakala, aby neznehodnotila dôkazy. A o dva dni už bola fľaša aj s Navaľným v špeciálnom lietadle na ceste do Nemecka, aby tam miestni experti zistili: áno, bol to Novičok. No povedzte, kto by o tom zapochyboval?

Reklama

Jeden z vynálezcov bojovej látky, ktorú na Západe nazvali Novičok, Leonid Rink hovorí, že keby niekto natrel na fľašu Novičok, tak by bol mŕtvy každý, kto by sa tej fľaše dotkol. V médiách sa spomína iba jediný prípad človeka, ktorý prežil otravu Novičokom, aj to iba mikroskopickou kvapôčkou. Bol to ruský vedec, ktorý okamžite po kontakte dostal protilátku. Lenže aj on na to nakoniec po piatich rokoch zomrel na postupné zlyhanie nervovej sústavy. Podľa odborníkov aj pri otrave menšou ako smrteľnou dávkou by sa otrávená osoba nachádzala dlhodobo vo fyziologicky rozvrátenom stave.

A Navaľnyj? Jeho stav sa od prevozu do Nemecka rapídne zlepšil, už nemusí byť na pľúcnej ventilácii a môže dokonca trochu chodiť. Pri otrave skutočným Novičokom by takýto rýchly progres bol nemysliteľný, hovorí Nikulin.

„Ak osoba otrávená Novičokom nedostane do piatich minút injekciu s protijedom, zomrie,“ hovorí Nikulin. Spomeňme si, ako to bolo v prípade bývalého agenta Sergeja Skripaľa. Potom, ako bol údajne otrávený, ho prijali v bežnej britskej nemocnici. A vraj mu tam v čase rádovo hodiny od údajnej otravy podali protijed, ktorý mu údajne zachránil život – taká bola vtedy oficiálna verzia. Odborníci už vtedy poukazovali nielen na absurdnosť tvrdenia, že by v okresnej nemocnici v Británii dokázali určiť otravu Novičokom a mali pripravený špecifický protijed, ale tiež na to, že ak by išlo naozaj o Novičok, tak by Skripaľovi po hodine od otravy už nič nepomohlo.

„Keby šlo o Novičok, Navaľnyj by dopadol podobne ako brat Kim Čong-una,“ hovorí Nikulin, „mal by zúžené zreničky, penu v ústach, mykanie, kŕče. U Alexeja sme nič také nepozorovali, pritom lekársku pomoc dostal až po štyridsiatich minútach. Preto je záver jednoznačný: nebol tam žiadny Novičok,“ uviedol. To isté tvrdí aj Rink a mnohí ďalší odborníci.

 

Kľúč k vyriešeniu záhady?

Ale ak to nebol Novičok, tak potom aká látka to bola (ak teda pripustíme verziu, že Navaľnyj bol otrávený)? Je tu jedno možné vysvetlenie, ktoré vyzerá celkom zaujímavo. Nemecké orgány totiž nehovoria o Novičoku, ale hovoria o látke „zo skupiny Novičok“. Lenže to je niečo iné ako bojová látka Novičok. Nikulin upozorňuje: „Prekurzory Novičoku sa od samotného Novičoku líšia tým, že sú buď málo toxické, alebo vôbec nie sú toxické. Ak človeku zamiešajú takúto látku do nápoja, táto začne pôsobiť po niekoľkých hodinách. Nie je to smrteľné, ale zanechá to v tele stopy.“

Zdá sa, že v podstate tu môže ísť o nepekné zavádzanie. Verejnosť nemá čas, aby si detailne zisťovala odborné detaily a tak sa dozvedela, že „látky zo skupiny Novičok“ sú zložky, ktoré má k dispozícii mnoho vlád a inštitúcií všelikde vo svete – verejnosť si z korporátnych mediálnych výstupov vezme len tú skreslenú informáciu, že Navaľnyj bol otrávený Novičokom, teda ruským jedom, ktorý má k dispozícii iba Rusko…

Navaľnému mohol v podstate ktokoľvek dať relatívne málo smrtiacu „látku zo skupiny Novičok“, ktorá ho nezabila, ale ktorá bola dostatočne „ruská“, aby vzbudila vlnu medzinárodného pohoršenia. V tom prípade by tiež dávalo väčší zmysel, prečo Západ tak hystericky odmieta dať Rusom výsledky testov: tým by totiž celá mediálna a politická bublina mohla dostať vážne trhliny, resp. by sa mohla obrátiť proti samotným páchateľom. Rusi čoraz nástojčivejšie tie dáta žiadajú – a druhá, nemecká strana stále zapiera. Prečo? Nie je to náhodou preto, aby sa tým celá hra nepokazila?

Lekári v Rusku pred prevozom Navaľného do Nemecka u neho žiadnu podobnú látku nezistili. A preto otázka, či sa „látka zo skupiny Novičok“ do jeho tela dostala v Rusku, v lietadle do Nemecka, v Nemecku, alebo či vôbec nejaká bola, je naozaj otvorená.

Alexej Navaľnyj po pár dňoch v umelo navodenom spánku zázračne ožil: na fotografii z berlínskej nemocnice vyzerá výborne a psychicky je údajne už v úplnom poriadku. Čo je však zvláštne, odmietol vypovedať pred nemeckým prokurátorom. Ale prečo? Akú to má logiku? Ak ho v Rusku chceli zabiť tí, proti ktorým tam vedie svoj politický boj, prečo nevyužil absolútne unikátnu príležitosť dostať svoju pravdu na titulné stránky novín celého sveta?

Reklama

Ba čo viac, vyhlásil, že sa chce čím skôr vrátiť do Ruska. Do toho Ruska, v ktorom ho, podľa jednotnej mienky oficiálneho Západu, chcela vládna moc zahubiť najstrašnejším jedom na planéte. Zaujímavé, čo poviete?

 

Záhadná žena

Bez ohľadu na skutočný spôsob a objednávateľa údajnej otravy Navaľného ostáva otázna aj osoba bezprostredného realizátora tohto činu. A aj tu je niekoľko zaujímavostí. Ruské úrady vypočuli všetkých, ktorí sa okolo Navaľného v tých dňoch pohybovali. Všetkých, až na jednu osobu – práve tú, ktorá mu počas jeho výjazdu do Tomska bola najbližšie, a ktorá špeciálne pre tento Navaľného výjazd priletela z Londýna.

Zaujímavé je, že Marína Pevčich sa od Navaľného počas celej cesty ani nepohla, ale akurát v lietadle, v ktorom Navaľnému prišlo zle, neletela spolu s celou skupinou, ale cestovala zvlášť. Ale potom odletela v tom špeciálnom lietadle do Nemecka spolu s Navaľným (údajne ako tlmočníčka) bez toho, aby sa ruským úradom podarilo ju vypočuť. Po prílete do Berlína bola dokonca namiesto Navaľného manželky v sanitke, ktorá viezla Navaľného do nemocnice. Okamžite potom odletela do Londýna.

Ruský prokurátor žiada, aby bola aj Marína Pevčich vypočutá, ale Západ, ktorého komunikácia s Ruskom sa obmedzuje iba na drzú požiadavku, „aby sa priznalo“, na to vôbec nereaguje. Zvláštne je už to, že ako ruskú občianku ju do Nemecka vôbec vpustili – vzhľadom na platné opatrenia proti koronavírusu jej ani nemalo byť povolené vstúpiť na nemeckú pôdu.

Reklama

Kto vlastne je Maria (Marína) Pevčich? Podľa mediálnych informácií trvalo žije v Londýne, kedysi pracovala pre britského poslanca a je v spojení s Chodorkovským, a tiež s biznismenom Vladimirom Ašurkovom, ukrývajúcim sa pred ruskými úradmi tiež v Londýne, s ktorým mal Navaľnyj vážny konflikt. Najzaujímavejšie na tom je, že Marína Pevčich je dcérou biokybernetika Konstantina Pevčich, ktorý prevádzkuje dve biolaboratóriá, a sama Marína Pevčich pracovala so startupom „Skinport“, ktorý vyvinul mikroihly pre bezbolestné injekcie – je teda jasné, že má bezproblémový prístup k ľubovoľnej chemickej látke.

 

Ako ho zabijú nabudúce?

Navaľnyj sa teda nechce baviť s nemeckými orgánmi a chce sa (podobne ako Skripaľovci) čím skôr vrátiť do Ruska, kde vládne Putin. Mimochodom, ten Putin, ktorého Navaľnyj verejne podporil, keď Rusko ,anektovalo‘ Krym, alebo keď podporovalo bojovníkov na Donbase. O tom, že Navaľnyj nie je taký milovník západnej demokracie, ako býva vykreslený korporátnymi médiami, a že v minulosti bol dokonca označovaný za nacionalistu a fašistu, hovorí aj generál Andor (viď link vyššie). A hovorí tam aj o tom, že Navaľnyj nie je pre Putinovu vládu nebezpečenstvom, ale je naopak dosť užitočný ako umiernená opozícia, ktorá zaberá miesto prípadnej horšej a agresívnejšej.

Akými spôsobmi by ruská vládna moc mohla zabiť Navaľného, keby naozaj chcela? Tých základných spôsobov likvidácie je presne 2584, námatkovo spomeňme len tie najbežnejšie: autohavária, infarkt, inzulínový šok (Navaľnyj je údajne diabetik), pošmyknutie a následná fraktúra lebky, porážka, poštípanie podráždenými obyvateľmi sršnieho hniezda, zavalenie padajúcim stromom, vražda sadistickým spoluväzňom, prosté zmiznutie, pád z výšky, utopenie pri kúpaní, otrava nevystopovateľnou látkou, letecké nešťastie, následok zinscenovanej bitky, úraz elektrickým prúdom napríklad v kúpeľni, zlyhanie prístroja v nemocnici, požitie nesprávneho lieku, pohryzenie jedovatým hadom… A to sme ešte nerátali 666 najbežnejších spôsobov „samovraždy“.

Prečo teda Putin siahol práve po ľahko identifikovateľnom Novičoku, ktorý, ak by náhodou pri manipulácii došlo k nejakej chybe, by mohol zabiť celú štvrť, desaťtisíce ľudí? (A ktorý, ešte k tomu všetkému, ak teda je pravda, čo hovorí oficiálna západná verzia, v predchádzajúcom prípade Skripaľ hanebne zlyhal?) Pravdepodobná odpoveď je každému rozmýšľajúcemu čitateľovi už dávno jasná…

Reklama

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali