Japonci dnes bežali do krytov. Boli pozastavené vlaky. KĽDR sa znova pohrala

Japonci dnes bežali do krytov. Boli pozastavené vlaky. KĽDR sa znova pohrala

Tokio 4. októbra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Eugene Hoshiko)

 

Severná Kórea dnes prvýkrát po piatich rokoch odpálila balistickú raketu nad Japonskom, čo prinútilo Japonsko vydať evakuačné oznámenia a pozastaviť vlaky počas letu zbrane schopnej niesť jadrové zbrane, ktorá by mohla dosiahnuť americké územie Guam a možno aj ďalšie štáty, informuje o tom agentúra Associated Press

Fumio Kišida
Na snímke japonský premiér Fumio Kišida

Podľa niektorých expertov bolo vypustenie rakety najprovokatívnejšou zbrojnou demonštráciou Severnej Kórey v tomto roku, keď zintenzívňuje raketové skúšky s cieľom vybudovať plnohodnotný jadrový arzenál, ktorý by reálne ohrozoval USA.

Reklama

Let rakety s odhadovanou dĺžkou 4 500 kilometrov bol najdlhší zo všetkých severokórejských pokusov.

Spojené štáty dôrazne odsúdili “nebezpečné a bezohľadné rozhodnutie” Severnej Kórey odpáliť nad Japonskom raketu, ktorú označili za “balistickú strelu dlhého doletu”.

Reklama

“Spojené štáty budú pokračovať v úsilí obmedziť schopnosť Severnej Kórey rozvíjať zakázané programy balistických rakiet a zbraní hromadného ničenia, a to aj so spojencami a partnermi z OSN,” uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Rady pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová.

Juhokórejský prezident Yoon Suk Yeol predtým uviedol, že raketa mala stredný dolet, zatiaľ čo japonský minister obrany Yasukazu Hamada povedal, že sa predpokladá, že mala stredný alebo dlhší dolet. Ak sa utorkové odpálenie týka rakety dlhého doletu, mohlo by podľa niektorých expertov ísť o skúšku zbrane zameranej na USA.

Japonské úrady varovali obyvateľov severovýchodných regiónov, aby sa evakuovali do krytov, a to v rámci prvého “poplachu J” od roku 2017, keď Severná Kórea počas svojej predchádzajúcej série skúšok zbraní dvakrát v priebehu niekoľkých týždňov odpálila nad Japonskom raketu stredného doletu Hwasong-12.

V regiónoch Hokkaido a Aomori boli pozastavené vlaky, kým vláda nevydala následné oznámenie, že severokórejská raketa zrejme dopadla do Tichého oceánu. V meste Sapporo, hlavnom meste prefektúry najsevernejšieho hlavného japonského ostrova Hokkaido, bolo dočasne pozastavené aj premávanie metra, pričom stanice boli plné ranných cestujúcich.

Japonský premiér Fumio Kišida novinárom povedal, že najnovšia streľba “je bezohľadný čin a dôrazne ho odsudzujem”.
Juhokórejský zbor náčelníkov štábov uviedol, že raketa bola vypálená z vnútrozemia na severe Severnej Kórey. Varoval, že opakované odpálenie rakiet Severnou Kóreou len prehĺbi jej medzinárodnú izoláciu a podnieti Soul a Washington, aby posilnili svoje odstrašujúce kapacity.

Reklama

Yoon povedal, že “bezohľadné jadrové provokácie” Severu sa stretnú s prísnou reakciou Juhu a širšieho medzinárodného spoločenstva.
Podľa juhokórejských a japonských odhadov raketa preletela približne 4 500 – 4 600 kilometrov v maximálnej výške 970 – 1 000 kilometrov. Hamada uviedol, že dopadla do Tichého oceánu, približne 3 200 kilometrov od severného japonského pobrežia, a že neboli hlásené žiadne škody na japonských lietadlách a lodiach.

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že raketa letela ďalej ako akákoľvek iná zbraň vypálená Severnou Kóreou. Pred utorkovým vypustením bol 3 700 km dlhý let rakety Hwasong-12 v roku 2017 najdlhším letom Severnej Kórey. Predtým testovala medzikontinentálne balistické rakety pod strmým uhlom, takže leteli kratšie.

USA uviedli, že poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan konzultoval so svojimi juhokórejskými a japonskými kolegami ich primerané a rázne reakcie. Južná Kórea aj Japonsko samostatne zvolali vlastné mimoriadne zasadnutia národnej bezpečnostnej rady.

Vzdialenosť letu rakety ukazuje, že má dostatočný dolet na to, aby zasiahla americké tichomorské územie Guam, kde sa nachádzajú vojenské základne USA, ktoré v minulosti v rámci demonštrácie sily v napätých vzťahoch so Severnou Kóreou vyslali na Kórejský polostrov vyspelé vojenské lietadlá. V roku 2017 Severná Kórea pohrozila, že v blízkosti Guamu uskutoční “obkľučujúcu paľbu” raketami Hwasong-12 v súvislosti s rastúcou nevraživosťou s vtedajšou Trumpovou administratívou.

Severná Kórea naposledy vypustila raketu Hwasong-12 v januári. Sever vtedy uviedol, že cieľom odpálenia bolo overiť celkovú presnosť zbrane, ktorá bola podľa neho odpálená pod uhlom, aby sa zabránilo jej preletu nad inými krajinami.
Hamada uviedol, že utorková raketa mohla byť ďalšou raketou Hwasong-12.

Reklama

Kim Dong-yub, profesor na Severokórejskej univerzite v Soule, povedal, že Severná Kórea mohla opäť otestovať Hwasong-12 alebo dokonca medzikontinentálnu balistickú strelu, ktorá by bola bližšie k bežnej balistickej trajektórii, ale kratšia ako jej plný dolet. Ak by išlo o medzikontinentálnu raketu, cieľom odpálenia by bolo otestovať, či bojová hlavica dokáže prežiť náročné podmienky atmosférického návratu, povedal Kim.

Dnešné odpálenie je piatym kolom skúšok zbraní, ktoré Severná Kórea uskutočnila za posledných 10 dní, čo sa považovalo za zjavnú reakciu na vojenské cvičenia medzi Južnou Kóreou a Spojenými štátmi a ďalšie cvičenia medzi spojencami vrátane Japonska minulý týždeň. Severná Kórea ich považuje za nácvik invázie.

Rakety vypálené počas posledných štyroch kôl odpálenia mali krátky dolet a dopadli do vôd medzi Kórejským polostrovom a Japonskom. Tieto rakety sú schopné zasiahnuť ciele v Južnej Kórei.

Severná Kórea tento rok skúšobne odpálila približne 40 rakiet počas približne 20 rôznych štartov, keďže jej vodca Kim Čong-un sa snaží zdokonaliť zbrojné technológie svojej krajiny a odmieta návrat k jadrovej diplomacii so Spojenými štátmi.

Minulý mesiac Severná Kórea prijala nový zákon, ktorý v niektorých prípadoch povoľuje preventívne použitie jadrových zbraní, čo svedčí o jej čoraz agresívnejšej jadrovej doktríne. Minulú sobotu Yoon varoval pred “zdrvujúcou reakciou” juhokórejských a amerických ozbrojených síl, ak Severná Kórea použije jadrové zbrane.

Niektorí zahraniční experti tvrdia, že Severná Kórea potrebuje zvládnuť niekoľko zostávajúcich technológií, aby získala funkčné jadrové rakety. Každý nový test ju posúva bližšie k tomu, aby bola schopná dosiahnuť pevninu USA a ich spojencov pomocou množstva rakiet s jadrovými hlavicami rôzneho doletu.

Niektorí odborníci tvrdia, že Kim sa nakoniec vráti k diplomacii a využije svoj rozšírený arzenál na nátlak na Washington, aby akceptoval jeho krajinu ako jadrový štát, čo považuje za nevyhnutné na získanie zrušenia medzinárodných sankcií a iných ústupkov.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali