Ján Amos Komenský 1592-1670 – pedagóg, filozof, teológ; 350. výročie skonu

Ján Amos Komenský 1592-1670 – pedagóg, filozof, teológ; 350. výročie skonu

Bratislava 25. júna 2020 (HSP/Roman Bednár/Foto:Wikipedia)

 

V pamäti nám ostal predovšetkým ako skvelý a ako prvý skutočný a moderný pedagóg. Bol zakladateľom systematickej pedagogiky. Geniálny Amos bol však oveľa viac – bol skvelým filozofom a vynikajúcim teológom. Bol univerzálnym učencom

Na snímke Ján Amos Komenský

Vo svojich viac ako 250. prácach sa zaoberal aj filológiou, politikou, prírodnými vedami i umením. Bol aj „zdokonalovateľom“ českého jazyka.

Reklama

Narodil sa v dedinke Nivnice pri Uherskom Brode. Vo veku 11 rokov už bol sirotou a 3 roky strávil u tety v Strážnici pri slovenskej hranici. Tvrdé skúsenosti z detstva ovplyvnili jeho neskoršie názory na život i ľudí. Jednoduchý rodinný pôvod spôsobil, že Amos vždy myslel aj na tých najúbohejších.

Negatívne zážitky so zastaralým školským systémom scholastiky vyvolali v ňom pocit potreby nových metód vyučovania. V roku 1611 odišiel s viacerými prívržencami Moravských bratov na novozaloženú kalvinistickú vysokú školu v Herborne študovať teológiu. Odtiaľ podnikol aj svoju prvú študijnú cestu po západnej Európe, pričom bol aj v Amsterdame. V rokoch 1613-14 študoval v Heidelbergu.

Reklama

Po ukončení štúdií v západnej Európe sa vrátil do vlasti. Cestu z Heidelbergu do Prahy prešiel peši, lebo nemal financie.

Koncom roku 1614 sa v Přerove stal na škole Moravských bratov rektorom a učiteľom. Najdôležitejším dielom z tohto obdobia boli „Listy do neba“ – sociálno-teologická práca pozostávajúca zo štyroch obsiahlych listov, ktoré si fiktívne vymenil Kristus s chudobnými a s bohatými. S tohto času je aj list, ktorý poslal spriatelenému teológovi, v ktorom veľmi rozhodne odmietal ošiaľ upaľovania čarodejníc a i násilie proti ženám.

Situácia protestantov v Čechách sa po porážke na Bielej hore v roku 1620 veľmi zhoršila. Moravský šľachtic Karel so Žeratína , ktorý sa nezúčastnil povstania proti cisárovi  prichýlil Komenského a niekoľkých jeho druhov na svojom zámku. Amosovi medzičasom zomreli dvaja synovia i manželka.

1623-25 vyšli jeho významné diela „Spisy útechy“, „Trúchlivý“, Labyrint sveta a raj srdca“ a „Centrum securitatis“. Z veľkej časti boli prejavom jeho ubolenej, depresiami trpiacej duše. Veľmi výrazne charakterizujú základné elementy myslenia Komenského. Poukazujú na to, že človek a jeho svet sú veľmi ďaleko od ideálneho stavu harmónie. Najmä „Labyrint sveta“  je majstrovská filozoficko-poetická práca vysokej literárnej kvality.

1624 sa opäť oženil a vzal si dcéru biskupa Moravských bratov. Absolvoval niekoľko dlhších ciest, o.i. do Berlína a Amsterdamu, kde vyšla jeho publikácia „Nová mapa Moravy“. V tom čase sa už veľmi zhoršilo postavenie protestantov v Čechách a pre ich reprezentantov bola situácia až životunebezpečná. Jeden z najvýznamnejších bol Komenský. Preto odišiel do poľského exilu na čele asi 1000 moravských exulantov. Ich domovom sa stalo Leszno, kde prežil 13 rokov, ktoré boli ideovo a literárne jeho najplodnejšie.

Reklama

Vtedy vznikla jeho obsiahla korešpodencia s poprednými európskymi učencami a aj jeho vynikajúce práce, podčiarkujúce jeho genialitu:

Česká didaktika, Brána jazykov otvorená, Informatórium školy materskej, Prehľad fyziky, Didactica Magna

Pansofické spisy: Prelúdiá, Predchodcovia pansofie, Objasnenie snažení pansofie a ďalšie……

Pod pansofiou rozumie Komenský poznanie a múdrosť pre všetkých ľudí a jej vyučovanie za cieľ zušľachtenia ľudského ducha. Udalosti v roku 1632 sa vyvíjali tak, že priniesli ďalšie sklamania pre protestantov a sny o slobode pre ich náboženstvo sa rozplynuli. Bol to dôležitý moment v živote Amosa – rozhodol sa vydávať všetky svoje diela len v latinčine. Symbolicky to vyznelo tak, že kňaz a učiteľ opustil úzky priestor svojej cirkvi a stal sa svetobčanom. Začal vytvárať svoj vlastný filozofický systém.

Dostal sa na vyšší stupeň myslenia a vnímania, kde boli pre neho všetky objekty a všetci ľudia navzájom spojení. Prišiel čas, keď sa veľmi intenzívne konfrontoval s učením veľkého filozofa Francisa Bacona. Vo svojej filozofickej knihe „Šťastný kováč“ dáva do opozície voči Baconovmu ideálu, ktorým je homo politicus, svoj ideál homo pansoficus.

Reklama

V roku 1640 odchádza na pozvanie anglických učencov do Londýna. Svoje myšlienky a podnety predniesol i anglickému parlamentu. Jedným z podnetov bol návrh, aby sa stretávali pravidelne najlepší učenci Európy. Bolo to niečo neobyčajne progresívne, čo predtým ešte nikto nevyslovil. Anglicko ho očarovalo možnosťami, ktoré sa mu tam núkali a najmä náboženská sloboda sa mu tam páčila. Chcel sa tam vyťahovať. Manželka však nesúhlasila a tak sa vrátil naspäť cez Amsterdam, kde sa stretol s početnými učencami, aj s René Descartom. Obaja sa po celý život intenzívne zaujímali o filozofiu toho druhého.

Vplyvná a bohatá holandská rodina de Geerosovcov, ktorá Amosa už dlhé roky uznávala, mu sprostredkovala stretnutie so švédskou kráľovnou Kristínou v Štokholme. Tá mu navrhla, aby vypracoval v Elbingu reformu učebníc a pedagogických diel v latinčine.  Ako 50 ročný tam prišiel s dvoma dcérami a ženou. Penzum jeho práce bolo obrovské, lebo súčasne pracoval aj na pansofii.

V roku 1648 sa vrátil do Leszna, kde krátko po príchode zomrela jeho žena. Zvolili ho za biskupa jeho Bratstva a ako 57 ročný sa oženil tretí raz. Knieža Rákoczi vládca Sedmohradska, sám protestant ho pozval do svojho sídla v Sárospataku, aby tam reformoval latinskú školu v zmysle jeho pansofie. Po štyroch rokoch sa vrátil posledný raz do Leszna na 2 roky. Potom odišiel do Amsterdamu, kde po 14. rokoch zomrel a jeho hrob je v blízkom Naardene.

Komenského filozofia vznikla na prahu novoveku a má dva aspekty – statiku stredovekého myslenia, ale i pôsobivú dynamiku začínajúcej novej epochy.

Jeho teológia je ekumenická, zmierujúca a pansofická – odsudzuje náboženské vojny. Všetky jeho výpovede a názory sú založené na princípe mierového spolunažívania národov.

Svojou výpoveďou: „Vojna je niečo absolútne beštiálne“ sa zaradil medzi prvých významných pacifistov histórie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali