Jalal Sulejman: Fašizmus vždy prichádzal a aj dnes prichádza odtiaľ, kde sa nahromadili peniaze

Jalal Sulejman: Fašizmus vždy prichádzal a aj dnes prichádza odtiaľ, kde sa nahromadili peniaze

Bratislava 12. mája 2020 (HSP/Foto:Archív,TASR-Štefan Puškáš)

 

Kto skutočne oslobodil Európu od fašizmu a kde sa aj dnes berie naozajstné nebezpečenstvo fašizmu, o tom hovoria podpredseda Komunistickej strany Slovenska Jalal Sulejman a predseda strany Hlas ľudu Peter Marček

Na snímke Jalal Suleiman

Hlavné správy: Všetci v týchto dňoch hovoria o fašizme, všetci dnes bojujú proti fašizmu, chodia klásť vence – niektorí úprimne, ini iba preto, aby sa nepovedalo. Lenže Hitler, Mussolini, Goebbels sú už dosť dlhý čas mŕtvi, tak prečo sa vlastne treba dnes vracať k hrozbe fašizmu? Čo je dnes skutočným nebezpečenstvom plynúcim z tohto fenoménu, čo je dnes reálnym obsahom slova fašizmus, hroziacim aj do budúcnosti všetkým tým zlom, ktoré svetu priniesol: genocídu celých národov, vojny, perzekúcie, obmedzovanie každého druhu slobody pre národy aj jednotlivcov? Kde to dnes reálne môžeme nájsť?

Reklama

Sulejman: Pekne opísal fašizmus až po jeho vrcholné štádium bulharský revolucionár a politik Juraj Dimitrov. Podľa neho fašizmus korení tam, kde sa nahromadili peniaze. V dnešnej dobe to je oligarchia a nadnárodné korporácie. Odtiaľ prichádza reálny fašizmus, tie všetky zlé veci, ktoré ste vymenovali.

Mnohí si teraz chodia uctiť pamiatku osloboditeľov pri príležitosti 75. výročia konca vojny, ale nie každý otvorene povie to podstatné. A pritom ani netreba toho veľa deklarovať – úplne stačí priznať, že nás neoslobodila nejaká modrá armáda vo farbách EÚ, ale Červená armáda. Neoslobodili nás nejaké koalície antifašistických síl, ale konkrétna krajina, Sovietsky zväz, ktorého dedičom je Ruská federácia. Slobodu nám nepriniesli zo západu, ale z východu – ba naopak, Západ nás zradil. O Mníchovskej zrade by mal vedieť každý Slovák, resp. „Čechoslovák“. Ak si neuvedomujeme tieto skutočnosti, potom je pre nás oslava tohto výročia iba formálnym aktom.

Reklama

Otázky oslobodenia a mieru sú nadčasové hodnoty, s ktorými sa bežná politika nemá miešať. Myslím si, že vytváranie atmosféry nenávisti voči Ruskej federácii je súčasťou snahy o prepísanie histórie a o zmenu výsledkov druhej svetovej vojny. Toto rozhodne odsudzujem. A ak hľadáme zdroj, odkiaľ dnes prichádzajú fašistické tendencie, ktoré môžeme pozorovať, tak jednoznačne od nadnárodných korporácií a oligarchie v každej jednej krajine. Zdroj je tam, kde sa koncentruje kapitál.

Na snímke Peter Marček

Marček: Genocída národov, to tu už dávno je. V druhej svetovej vojne bola genocída so zbraňami, teraz je tu v inej podobe: plazivé ničenie všetkého normálneho. Je to extrémny liberalizmus, likvidácia tradičnej rodiny, LGBTI agenda a podobné veci. Snažia sa Európu zničiť záplavou utečencov, nanútiť nám kvóty. Ale čo my máme s tým? My sme nikdy nikoho nekolonizovali, sami tu máme dôchodcov, ktorí nemajú dôstojné dôchodky, máme rodiny, ktoré ledva prežívajú z mesiaca na mesiac.

Všetko sa snažia zmeniť. Ešte aj z Cigánov robia Rómov. Včera tu bol Kmeťoband a ich šéf mi sám povedal: „Ja nie som žiadny Róm, ja som Cigán.“ Chcú zmeniť dejiny, našu národnosť, našu štátnosť. Ak sa proti tomu nepostavíme, tak tu čoskoro nebude Slovenská republika, slovenský jazyk, slovenské školstvo, slovenská kultúra, slovenský národ, ale nejaký hybrid národností.

Toto si musíme uvedomovať všetci, tu je jedno, či sme Matovičovci či Kollárovci, ale najmä pronárodne cítiaci ľudia, ktorým záleží na Slovensku a na budúcich generáciách. Veď sme všetci na jednej lodi. Ja už by som nemusel bojovať, ja už by som nejako dožil, ale musím bojovať, pretože mám deti a vnúčatá. Treba myslieť aj na ich budúcnosť, toto by si mal každý Slovák a Slovenka uvedomiť. Najdôležitejší odkaz je, zachrániť si svoju históriu.

 

Reklama

Hlavné správy: Západ oslavuje koniec druhej svetovej vojny 8. mája, kým Rusko a ďalšie „východné“ krajiny 9. mája. Čo si myslíte o tom, že najvyšší ústavní predstavitelia sa rozhodli podpísať deklaráciu o jednoznačnom prozápadnom (a protiruskom) zahraničnopolitickom smerovaní Slovenska práve 9. mája, v rovnakom čase, keď sa na Slavíne stretli ľudia, aby si pripomenuli 75. výročie oslobodenia Červenou armádou?

Sulejman: Ja si myslím, že tento deň vybrali zámerne. A aj ďalšie aktivity, ktoré boli vo vzťahu k tomuto dňu v Európe vykonané – napríklad EÚ ustanovila 9. máj za „Deň Európy“, aby tým prekryla fakt, že tento deň je predovšetkým sviatkom Červenej armády, keďže Sovietsky zväz mal najväčšiu zásluhu na víťazstve nad fašizmom.

Osobne si myslím, že počas tejto vlády Igora Matoviča dôjde k veľkému a zlému obratu v zahraničnej politike Slovenska. Ak prezidentka Čaputová pri príležitosti oslobodenia začne hovoriť o sankciách voči Rusku, neveští to nič dobrého.

Podpis tej deklarácie v tento deň je hanebný. Myslím si, že dnes sa dá s čistým svedomím povedať, že Ministerstvo zahraničných vecí SR a Ministerstvo obrany SR má dnes v rukách veľvyslanectvo USA. Musíme na to byť pripravení, pretože obhajovať pravdu je povinnosť a nadčasová hodnota, za ktorú sa jednoducho oplatí bojovať.

Marček: Toto je presne tá symbolika: čo je pravdivé, čo je skutočné, to, že v tento deň bola Európa oslobodená od fašizmu, to chcú potlačiť do úzadia a podpísali nejaký pamflet plný vzletných a celkom prázdnych fráz o demokracii, za ktorými nie je skryté nič iné ako otrocká odovzdanosť a slepá poslušnosť Spojeným štátom, Európskej únii a NATO v ťažení proti Rusku. Ak pôjdeme týmto smerom, to môže byť náš koniec.

Reklama

Už nejeden náš vysoký predstaviteľ, vrátane pani Čaputovej, predsedu vlády, ministra obrany, sa v našom mene vyjadril, že naším úhlavným nepriateľom je Rusko. Ale naozaj, toto je náš nepriateľ? Slovanské Rusko, ktoré nás oslobodilo? Veď aj my sme Slovania! Je nás spolu štyristo miliónov. Prečo sa vôbec nikde nehovorí o slovanskej súdržnosti? Prečo by sme mali namiesto toho sem pozývať moslimov a ľudí z exotickej cudziny? To v žiadnom prípade nesmieme dopustiť.

 

Hlavné správy: Čo s tým teraz môžu robiť obyčajní ľudia?

Sulejman: My sme tí aktivisti, ktorí pred tromi rokmi naštartovali zhromaždenia na Hviezdoslavovom námestí. Ako spoluorganizátori pokračujeme v týchto aktivitách a posledné kroky vlády a prezidentského paláca nás nútia, aby sme opäť vyšli von. Preto vyzývame ľudí, aby sa k nám pripojili – je veľmi dôležité, aby sme tejto vládnucej garnitúre ukázali, že Slovensko odmieta takéto správanie politikov.

Marček: Občania môžu robiť to, čo sme aj my začali: máme za sebou už niekoľko motoštrajkov. Oni majú teraz jednu obrovskú, ale dočasnú výhodu: majú sa na čo vyhovoriť. Je zákaz zhromažďovania, v podstate zákaz slobodného prejavu.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali