J. FIGEĽ: Benedikt XVI. riadil cirkev verne a odvážne

J. FIGEĽ: Benedikt XVI. riadil cirkev verne a odvážne

Bratislava 27. februára (TASR) – Pápež Benedikt XVI. riadil katolícku cirkev v komplikovanom, dynamickom, ale aj kontroverzneom období verne a odvážne. Také bolo aj jeho rozhodnutie odstúpiť z funkcie. Pre TASR to uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

"Svojím zásadným rozhodnutím ponúkol  príklad hlbokej vnútornej slobody. Jeho odstúpenie je prejavom hlbokej sebareflexie a otvorenosti voči spoločnosti a svedčí o mimoriadnej odvahe a neobyčajnom zmysle pre zodpovednosť," vyhlásil líder kresťanských demokratov, ktorý sa s Benediktom XVI. niekoľkokrát osobne stretol. "V nemeckom Kolíne nad Rýnom, v talianskej Verone, Castel Gandolfe a v Ríme," spomína. "Chcem mu v mene všetkých členov KDH vyjadriť poďakovanie nielen za jeho vernú a odvážnu službu, s akou riadil cirkev a dialóg medzi náboženstvami, ale aj za zastávanie tradičných hodnôt a intenzívne zaujímanie sa o dianie vo svete," vyhlásil predseda KDH. .

Pontifikátom Benedikta XVI. sa podľa neho končí polstoročie cirkvi, ktorého nositeľmi a reprezentantmi boli také koncilové a pokoncilové osobnosti, ako Ján XXIII., Pavol VI., Ján Pavol II. "nadväzujúci na ich odkaz a na ich postoje nielen zdvojením mena po vzore krátko pôsobiaceho Jána Pavla I." a následne Benedikt XVI. "Jeho úlohou bolo obnoviť, otvoriť a aktualizovať učenie a službu Cirkvi v dnešnom modernom svete. Bolo to dynamické, náročné a kontroverzné obdobie. A Cirkev za ten čas rástla nielen v počte, ale aj v prínosoch služby. Viac pokoja a slobody vo svete je aj jej ovocím," podčiarkol Figeľ.

"Benedikt XVI. je nielen teológ a filozof, ale hlavne pokorný pápež a múdry človek.  Jeho postoje o kristocentrizme dejín, o vzájomnej podpore rozumu a viery, o prirodzenom práve, o manželstve a rodine – encykliky počnúc prvou ‘Boh je láska’ sú reakciou na šíriaci sa etický relativizmus, na individualizmus a skepsu či fanatizmus vo svete," dodal predseda KDH s dodatkom, že Benedikt XVI. odporoval mier a dialóg medzi kultúrami a náboženstvami.

Reklama

Nový pápež by mal podľa neho nadviazať na všetko pozitívne úsilie svojich predchodcov v celom pokoncilovom období. "Dnešný človek a svet potrebuje viac ľudskosti a solidarity; Cirkev má čo ponúknuť, aby 21. storočie bolo ľudskejším obdobím, aby zodpovednosť a angažovanosť pre spoločné dobro prekonávala konflikty a krízy, ktoré majú svoj pôvod v deficite morálky a zodpovednosti," zdôraznil Ján Figeľ.

Pápež Benedikt XVI. sa dnes v príhovore k veriacim zhromaždeným na Námestí sv. Petra vo Vatikáne poďakoval Bohu i cirkevným a svetským hodnostárom, ako aj "Božiemu ľudu". Ubezpečil ich, že zostávajú v jeho modlitbách a vyzval ich, aby sa modlili za nového pápeža. "Nech ho Pán sprevádza svetlom a silou Ducha svätého," uviedol.

Reklama

V príhovore sa Benedikt XVI. znova vrátil k svojmu rozhodnutiu odstúpiť. Povedal, že cítil, ako mu unikajú sily, a prosil Boha, aby mu "dal svetlo", aby mohol urobiť rozhodnutie pre dobro cirkvi.

"Milovať cirkev znamená mať odvahu robiť aj ťažké rozhodnutia a mať na zreteli nielen vlastné dobro, ale aj dobro cirkvi," zdôraznil Benedikt XVI. a poďakoval sa veriacim za to, že jeho rozhodnutie rešpektujú.

Dodal, že odstúpením sa nevracia k súkromnému životu. "Neopúšťam kríž, ale novým spôsobom chcem byť pri ukrižovanom Kristovi," uviedol. "Nebudem už mať moc úradu, ale v službe modlitbou zostanem," spresnil. "Chcem cirkvi slúžiť navždy. Myslite na mňa, modlite sa za kardinálov, ktorých čaká úloha zvoliť nového pápeža," povedal.

Vo štvrtok o 11.00 h sa pápež oficiálne rozlúči s kardinálmi a Vatikán opustí o 17.00 h na palube helikoptéry, ktorá ho prepraví do pápežskej letnej rezidencie v Castel Gandolfe. Tam by mal Benedikt ešte poslednýkrát ako pápež pozdraviť veriacich z balkóna paláca.

O 20.00 h sa zavrú brány Apoštolského paláca, príslušníci Švajčiarskej gardy sa stiahnu do Vatikánu a pápežský stolec bude po siedmich rokoch, desiatich mesiacoch a deviatich dňoch Benediktovho pontifikátu oficiálne vyhlásený za uprázdnený.

Reklama

Režim "sede vacante" sa skončí až zvolením novej hlavy cirkvi na marcovom konkláve.

Podľa agentúry Reuters v piatok sa vo Vatikáne začne generálna kongregácia, na ktorej sa zídu kardináli-volitelia, aby pripravili tajnú voľbu Benediktovho nástupcu. Pápež v pondelok urobil zmeny v kánonickom práve, na základe ktorého sa konkláve môže začať skôr ako 15 dní po uprázdnení pápežského stolca. V praxi to znamená, že kardináli rozhodnú o začiatku konkláve sami.

Na záver audiencie sa pápež s veriacimi po latinsky pomodlil modlitbu Otče náš, potom udelil apoštolské požehnanie a požehnal predmety náboženského kultu.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali