Poslanci dnešným hlasovaním posunuli Slovensko o krok bližšie k väčšej ochrane nenarodených detí. Budúci otecko Truban neprekvapil a reagoval: Zákon bude ženy šikanovať počúvaním tlkotu srdca plodu

Poslanci dnešným hlasovaním posunuli Slovensko o krok bližšie k väčšej ochrane nenarodených detí. Budúci otecko Truban neprekvapil a reagoval: Zákon bude ženy šikanovať počúvaním tlkotu srdca plodu

Bratislava 28. októbra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Viktor Zamborský)

 

Zabezpečiť informovanosť žien o vývoji ich tehotenstva pred vykonaním interrupcie, ako aj zakázať ponúkanie interrupcie prostredníctvom reklám by mohla nová legislatíva, ktorú v pondelok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania

Ilustračné foto

Zmeny prináša novela zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú predložili poslankyne Eva Smolíková, Magdaléna Kuciaňová a Eva Antošová (všetky SNS).

Reklama

Podľa novely by sa mal obrazový záznam zo sonografického vyšetrenia povinne zakotviť medzi informácie poskytované pri umelom prerušení tehotenstva. Ženám by tak malo byť umožnené vidieť obraz embrya alebo plodu, ako aj počuť tlkot jeho srdca. “Sonografické vyšetrenie, ako aj odovzdanie výtlačku záznamu zo sonografického vyšetrenia bude pre ženu bezplatné,” píše sa v návrhu novely.

Návrhom by sa tiež zakázali reklamy umelého ukončenia tehotenstva, za porušenie zákazu by hrozila pokuta vo výške 66.400 eur.

Reklama

Poslankyne chcú vylúčiť z dovolenej reklamy umelé ukončenie tehotenstva pri zdravotníckych pracovníkoch a poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

“Cieľom návrhu je tiež zabrániť tomu, aby slovenskí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti promovali potrat v zahraničí a podporovali tak potratovú turistiku na Slovensko,” skonštatovali poslankyne v návrhu.

Zmeny by v prípade schválenia novely mali byť účinné od 1. marca 2020.

 

Patrik Daniška: Stala sa veľká vec

Patrik Daniška, hovorca Národného pochodu za život: “Stala sa veľká vec. V tomto parlamente bolo už sedem pokusov zlepšiť ochranu života, no zatiaľ žiadny nevyšiel. Teraz sme sa konečne posunuli dopredu! Zlepšenie ochrany života je možné, verím, že zákon bude schválený a pani prezidentka ho nebude bojkotovať. Potrat nie je dobrý pre nikoho, nenarodené deti a ich matky si zaslúžia viac.”

Reklama

 

Michal Truban: Zákon bude ženy šikanovať počúvaním tlkotu srdca plodu

Na výsledok dnešného hlasovania reagoval aj líder Progresívneho Slovenska Michal Truban.

“Parlament posunul do druhého čítania zákon Andreja Danka, ktorý dokázal zakázať niečo, čo nikto nevidel. Reklamu na potraty. Okrem toho bude ženy šikanovať počúvaním tlkotu srdca plodu. Je to zlý zákon, ktorý spochybňujú odborníci. Je to aj ďalší dôkaz toho, ako veľmi sú títo politici odtrhnutí od reálnych problémov ľudí a že ich úprimným záujmom je mať nad ľuďmi moc a nie im pomáhať,” napísal v reakcii na sociálnej sieti.

 

Reklama

Simona Petrík obhajuje potraty a žiada antikoncepciu hradenú z verejného zdravotného poistenia

S výsledkom hlasovania nie je spokojná ani poslankyňa Simona Petrík (Spolu), ktorá obhajuje potraty pričom sa odvoláva na tvrdenia odborníkov, že dať počuť žene tlkot srdca plodu v skorom štádiu tehotenstva môže plod poškodiť.

“Jedno je jasné: SNS naháňa lacné politické body a nechutne pri tom zneužíva túto extrémne citlivú tému. Ak nám tu skutočne ide o ochranu života a práv žien a detí, sústreďme sa namiesto týchto diletantských kvázi riešení na opatrenia, ktoré podporujú ženy a sú efektívne pri znižovaní počtu interrupcií, akým je napríklad dostupná antikoncepcia hradená z verejného zdravotného poistenia,” hovorí Petrík.

 

Richard Vašečka: Hlasoval som jednoznačne ZA

“Hlasoval som jednoznačne ZA, pretože hodnota ľudského života má u mňa prednosť pred straníckymi súbojmi. Zachránené nenarodené deti sa nás nebudú pýtať, kto návrh zákona predložil,” uviedol po hlasovaní poslanec Richard Vašečka, ktorý prednedávnom sám predložil návrh na sprísnenie interrupcií.

“O zákone sa bude v druhom čítaní rokovať na prelome novembra a decembra. Dovtedy sa uskutočnia okrúhle stoly a odborné stretnutia k tomuto návrhu. Prerokujú ho aj výbory Národnej rady. V druhom čítaní je priestor na zmeny a doplnenia, ktoré by daný návrh vylepšili,” dodal Vašečka.

 

Proti väčšej ochrane nenarodených detí hlasovali:

Cigániková, Dostál, Dubačová, Galek, Gröhling, Osuský, Petrík, Poliačik, Shahzad, Suchánek, Viskupič, Zimenová, Žarnay.

Reklama

 

Zdržali sa:

Baláž, Balódi, Baránik, Bastrnák, Bašistová, Blahová, Buček, Cséfalvayová, Čaplovič, Ďurovčík, Fico, Galko, Hambálek, Choma, Ivan, Janíková, Jarjabek, Kaščáková, Kiššová, Klus, Kresák, Laurenčík, Maďarič, Madej, Mitterpák, Mojš, Nedoba, Pavelka, Petrák, Puci, Rajtár, Sárközy, Simon, Sloboda, Valocký, Vavrek, Želiezka.

 

Nehlasovali:

Reklama

Budaj, Gabániová, Matejička, Milanová, Šimkovičová.

 

Neprítomní:

Andreánsky, Beblavý, Blaha, Fedor, Glváč, Grendel, Holúbek, Hrnčiar, Kollár, Kotleba Marian, Macháčková, Mihál, Remišová, Senko, Sopko, Zemanová, Žitňanská.

 

Reklama

Grafické znázornenie hlasovania:

Smer-SD

Hlasovanie klubu Smer-SD

 

Slovenská národná strana

Hlasovanie klubu SNS

 

Ľudová strana – Naše Slovensko

Hlasovanie klubu ĽSNS

Sloboda a Solidarita

Reklama
Hlasovanie klubu SaS

 

Most-Híd

Hlasovanie klubu Most-Híd

 

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti

Hlasovanie klubu OĽaNO

 

Sme rodina

Hlasovanie klubu Sme rodina

 

Reklama

Poslanci, ktorí nie sú členmi poslaneckých klubov

Hlasovanie poslancov, ktorí nie sú členmi poslaneckých klubov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali