Grendel si v súvislosti so schôdzou o odvolávaní ministra vnútra kladie tri otázky

Grendel si v súvislosti so schôdzou o odvolávaní ministra vnútra kladie tri otázky

Bratislava 16. júna 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský, TASR – Pavol Zachar)

 

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) si v súvislosti s dnešnou schôdzou, na ktorej čelí odvolávaniu minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), kladie tri otázky. Povedal to v rozprave v Národnej rade SR (NR SR). Otázky podľa neho sú – o čom je dnešná schôdza, o čom bol prejav predsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica a prečo niektorým opozičným politikom prekáža Mikulec ako minister vnútra

Gábor Grendel
Na snímke podpredseda NRSR Gábor Grendel (OĽaNO)

Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Mikulca z funkcie iniciovala práve strana Smer-SD. V odôvodnení návrhu opoziční poslanci uvádzajú, že medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra nezvláda riadenie tohto rezortu.

Reklama

Dnešná schôdza je podľa Grendela presne o tom istom, o čom má byť referendum o predčasných voľbách „a síce, či štát bude riadený z úradu vlády alebo z deviateho poschodia hotela DoubleTree by Hilton”. Schôdza je podľa neho aj o tom, „či policajný zbor bude riadený z Prezídia policajného zboru alebo z vínnnej pivničky v Radošinej, alebo o tom, či bude policajný zbor riadiť prezident policajného zboru alebo nejaký nitriansky podnikateľ, toho času väzobne stíhaný”.

 

Reklama
Politici ako chránený druh

Grendel na margo prejavu Fica uviedol, že bol o tom, ako to na Slovensku 30 rokov fungovalo, a teda že politici boli chránený druh a orgány činné v trestnom konaní vždy riadila aktuálna vláda.

„Pobavila ma poznámka, že jeho vlády nikdy nezneužili trestné právo,” podotkol.

„Ak Roman Mikulec v niečom, ako povedal poslanec Fico, ignoroval silnú politickú tradíciu, tak podľa mňa v tom, že tu bola silná politická tradícia, ktorá bola vždy rešpektovaná, že keď sa menili vlády, tak sa zmenili aj kľúčové persóny, napríklad v rezorte vnútra, konkrétne v policajnom zbore. A to sa nástupom tejto vlády nestalo. Pán minister Mikulec neurobil žiadne personálne, vy by ste to nazvali čistky, ja by som to nazval legitímnymi personálmi zmenami, ktoré vždy boli rešpektované a nikdy neboli spochybňované,” zdôraznil Grendel.

 

Kolíková Mikulcovi: Nenechaj sa zastrašiť

Slovensko je podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) na križovatke a „dôvera v štát sa zvíja v bolestných kŕčoch”. Mikulcovi povedala, aby sa nenechal zastrašiť touto schôdzou ani inými aktivitami proti nemu.

Reklama
Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí)

„Naša krajina je vo výnimočnom vypätí, zmietaná bojom proti pandémii a zmietaná súčasne bojom proti korupcii,” doplnila s tým, že všetci musia byť vyčerpaní, ale vláda a jej členovia majú vážne poslanie, a to prinavrátiť dôveru v štát a „že sme si všetci rovní pred zákonom”. Má dôveru, že minister vnútra je na ceste k spravodlivému Slovensku na správnom mieste.

Do NR SR prišla dnes Mikulca podporiť aj väčšina členov kabinetu na čele s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Ministrovi vyjadrili podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Samotný Mikulec cíti dôveru vlády a poslaneckých klubov koaličných strán.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali