Expremiér Tusk čelí ďalším obvineniam nástupcov kvôli Smolensku

Expremiér Tusk čelí ďalším obvineniam nástupcov kvôli Smolensku

Varšava/Brusel 20. októbra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz avizoval zverejnenie doteraz neznámeho videozáznamu z utajeného stretnutia vtedajších premiérov Poľska a Ruska, Donalda Tuska a Vladimira Putina, ktoré sa uskutočnilo 10. apríla 2010 neskoro večer v súvislosti s katastrofou poľského prezidentského špeciálu pri Smolensku.

Na snímke Donald Tusk
Na snímke Donald Tusk

Podľa jeho slov ide o senzačný materiál, ktorého obsah vďaka Putinovi naznačuje iné poznatky o spomínanom leteckom nešťastí, než k akým dospeli vyšetrovatelia, ktorí sa prípadu paralelne venovali v Poľsku i v Rusku.

Reklama

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie videl popri nepriaznivých meteorologických podmienkach ako jednu z príčin zlyhanie poľskej posádky špeciálu, kým poľská vyšetrovacia komisia pod vedením expremiéra Jerzyho Millera netajila výhrady voči práci dispečerov letovej prevádzky na letisku v Smolensku.

Macierewicz síce hovorí o novom, doteraz utajenom zázname, ktorý v celom rozsahu nepoznal a ktorý by mali poznať aj občania, poľské médiá však upozorňujú, že je päť rokov dostupný na videoportáli YouTube a navyše aj v archíve verejnoprávnej Poľskej televízie (TVP).

Reklama

Nič to však nemení na tom, že poľský minister obrany, ktorý v čase pôsobenia v opozícii riadil špeciálnu vyšetrovaciu komisiu strany Právo a spravodlivosť (PiS) pre danú kauzu, obvinil expremiéra Tuska, že o obsahu rozhovorov s Putinom i vtedajším ruským ministrom pre mimoriadne situácie Sergejom Šojgu nikoho neinformoval. Navyše v tom čase boli, ako to vyplýva údajne zo spravodajstva ruských médií, známe poznatky z najmenej jednej z čiernych skriniek havarovaného stroja, takže predstavy o priebehu osudných udalostí neboli účastníkom stretnutia úplne neznáme.

Tusk, ktorý údajne od Putina počul úplne inú verziu nešťastia, než akú prezentovala poľská vyšetrovacia komisia, podľa ministra neinformoval o poznatkoch ani tamojšiu prokuratúru, čím skomplikoval vyšetrovanie a hľadanie pravdy o havárii.

Pamätníci udalosti z radov novinárov však v tejto súvislosti pripomenuli množstvo prítomných osôb na stretnutí a spochybnili tak aj slová hovoriace o utajenom stretnutí Tusk-Putin.

Informácie priniesli spravodajská televízia TVN24, internevé servery se.pl, Wprost.pl a tlačové agentúry MTI a PAP.

Vyšetrovacie správy z oboch krajín zhodne konštatovali, že lietadlo pri pristávaní v hustej hmle kolidovalo s jedným zo stromov a prevrátilo sa, aby napokon dopadlo na zem a vzplanulo.

Reklama

Vtedajší ruský premiér Putin mal podľa Macierewicza na schôdzke v rozpore so spomínanými závermi informovať, že stroj tvrdo dopadol na zem a vzplanul a situácia bola dramatická aj preto, že by pri pokračovaní v lete bolo narazilo do továrne.

Ľudia, ktorí vraj záznam poznajú, však tvrdia, že o poznatkoch na ňom informuje Šojgu, pričom Tusk i Putin mlčia a počúvajú.

Poľský expremiér Donald Tusk, v súčasnosti predseda Európskej rady, pred otvorením dnešného summitu Európskej únie v Bruseli na margo spomínaných informácií krajanom-novinárom povedal, že slová ministra obrany považuje za mimoriadne škodlivé pre Poľsko. “Každý vie, že na vtedajšom stretnutí boli poľské a ruské kamery, sprevádzalo nás mnoho ľudí,” zaspomínal a dodal, že “toto už nie je ohováranie, ale príznaky akejsi veľmi vážnej politickej patológie”. Macierewiczove slová sú podľa jeho slov už za hranou jeho trpezlivosti. “Nie som mentálne pripravený na komentovanie krokov tohto človeka,” konštatoval Tusk.

Haváriu prezidentského špeciálu pri Smolensku neprežil nikto z 96 osôb na palube, medzi ktorými bol aj vtedajší poľský prezidentský pár, množstvo osobností politického života a takmer celá generalita krajiny. Účastníci smerovali na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 70. výročia masakry v Katynskom lese.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali