Exdirektor CIA Michael Hayden: “Dronmi zabíjame ľudí len na základe metadát a Berlín v tom pomáha”

Exdirektor CIA Michael Hayden: “Dronmi zabíjame ľudí len na základe metadát a Berlín v tom pomáha”

Washington/Berlín 28. mája 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:Wikimedia)

 

Tak znelo jeho vecne, sucho a bezcitne znejúce vyhlásenie. Viac ako 5 500 takýchto zabití (nezákonných vrážd) realizovali USA od začiatku svojich “úžasných” a oslavovaných dronových útokov, až do roku 2016. Všetky v rozpore s každým medzinárodným právom.

Ilustračné foto

“Všetky dronové útoky USA sa odvíjali cez nemecký Ramstein” – tak znie výpoveď niekdajšieho dronového aktéra, amerického občana Brandona Bryanta. Nemecká vláda tvrdila, že o tom nič nevedela. Všetko len klamstvá a pokrytectvo vazalských kreatúr, ktoré takto neslúžili záujmom svojho národa, ale zločineckým záujmom Bieleho Domu.

Reklama

Quari Munib, z afganistanskej provincie Kunar, bol bojovník Talibanu. Len rádový bojovník – nič významné. Údajne bol zodpovedný za dve mínové explózie, ktoré na ceste poškodili presúvajúce sa vojenské autá Američanov a zranili niekoľkých vojakov. Ale len údajne, nikto to nikdy nedokázal a nebol ani za to nikde oficiálne obžalovaný. Napriek tomu bol popravený.

4. 11. 2012 filmoval americký dron, ako sa podvečer blížil v sprievode dvoch mužov k domu, kde občas nocoval. Po polhodine vyšiel pred dom sám bez doprovodu. Americký dron ho identifikoval na základe čísla jeho mobilného telefónu ako správnu cieľovú osobu a následne odpálil na neho raketu. Na mieste, kde stál, už neostalo po ňom ani len stopy.

Reklama

Takéto utajované informácie o zabíjaní americkými dronami v cudzích štátoch pochádzajú z tajných dokumentov USA armády. V októbri 2015 ich uverejnila internetová platforma The Intercept. Muž, ktorý podpisoval dronové rozsudky smrti bez akéhokoľvek súdneho pojednávania a bez oficiálnej obžaloby domnelého vinníka bol prezident Barak Obama. Je to isté, jednoduché a lacné vraždenie.

Zabitie je okamžité, netreba platiť drahé súdy a nie je nebezpečie prípadného dokázania neviny. Dokumenty obsahujú utajené operácie, názvu find, fix, finish (nájsť, zacieliť, ukončiť – čiže zavraždiť), ktoré vykonala americká armáda v Afganistane, Somálsku, Pakistane a Jemene v rokoch 2011 až 2013. Odhaľujú tiež ako sa odvíja každý jeden prípad až sa dostane k americkému prezidentovi, ktorý potom ako sudca podpíše rozsudok smrti. Najbeštiálnejšie na tomto vraždení je to, že z desiatich “popravených” je deväť úplne nevinných civilistov, ktorí boli zabití nedopatrením a či náhodne, prípadne z iných dôvodov. V roku 2015 to boli tri štáty, ktoré každodenne iniciovali dronové útoky – USA, Veľká Británia a Izrael.

CIA a Pentagon disponovali v roku 2015 až 19 000 dronmi.

Ešte v júli 2015 počas konferencie v Buenos Aires podpísalo niekoľko stovák účastníkov konferencie – odborníci a vedci skúmajúci umelú inteligenciu – otvorený list adresovaný vládam USA, Izraelu a Veľkej Británie. V ňom varovali pred ďalším vývojom a produkciou autonómnych bojových systémov a žiadali ich okamžitý zákaz. Ani jedna z oslovených vlád sa k tejto požiadavke nevyjadrila.

Spoluvinník a dôležitý pomocník – devótny prisluhovač – pri špinavej zločineckej dronovej vojne Američanov je Nemecko. Krajina , ktorá si po hrôzach 2. svetovej vojny, ktoré spôsobila, vpísala do ústavy, že sa nikdy, za žiadnych okolností nezúčastní nijakých vojnových aktivít.

Reklama

Päť rokov držal Brandon Bryant svoj prst na “spúšti smrti”, ako kat, ktorý na rozkaz popravuje. Odmena za zabíjanie bola na vysokej úrovni. Svedomie sa ale napokon predsa len ozvalo a svoje katovské povolanie ukončil. Nebolo jednoduché uniknúť z perfídneho systému americkej mašinérie smrti. Podarilo sa mu. Lekári mu potvrdili, že vraždenie ho totálne straumatizovalo a že je ďalšej “služby pre blaho vlasti” neschopný.

Päť rokov “pracoval” ako senzor operátor na americkej vojenskej základni v New Mexiko. Obsluhoval kamery a spúšťač smrtiacich rakiet na Predator-dronoch. Ako vrah z povolania bol veľmi úspešný a spolu so svojou popravčou jednotkou bol zodpovedný za 1626 zavraždených ľudí v iných štátoch.

V októbri 2015 Bryant pod ťarchou svojich 1626 smrteľných hriechov a pekla, ktoré zažívalo jeho svedomie, zverejnil v tzv. Drone Papers podrobnosti týchto vrážd. Krátko na to verejne prezradil aj to, kto bol spoluvinníkom “zaslúžilého nositeľa mieru všetkým krajinám” planéty, Baraka Obamu:

„Je to Nemecko, v ktorom “naša matka” kancelárka neustále hrdo hovorí o úžasných hodnotách Západu, ktoré máme obraňovať voči všetkým démonickým a pekelným mocnostiam, na čele s Vladimírom Putinom.“

Nájdu sa ešte aj teraz naivní ľudia, prípadne úplní hlupáci, ktorí tomu stále veria?

Reklama

Roman Bednár

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:47

Traja ľudia prišli o život po nehode autobusu, ktorý sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky Mojka. Šesť ďalších osôb hospitalizovali so zraneniami.

14:46

Protest proti Európskej zelenej dohode sa konal v piatok v poľskej metropole Varšava. Zúčastnili sa na ňom stovky poľských poľnohospodárov a odborárov, ako aj bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski a predstavitelia jeho strany Právo a Spravodlivosť (PiS).

Poľsko protest farmári klimatická politika
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024.
14:45

Úradujúci chorvátsky premiér Andrej Plenkovič bol v piatok prezidentom Zoranom Milanovičom oficiálne poverený vedením novej vlády, na čele ktorej by tak mal byť už tretie funkčné obdobie.

14:44

Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti a pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters odvolávajúcich sa na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostredia ukrajinskej armády.

14:43

Systém zvukovej komunikácie vorvaňov je sofistikovanejší, než vedci doteraz predpokladali – obsahuje komplexnú vnútornú štruktúru hojne popretkávanú “zvukovou abecedou”. Vedci okrem toho identifikovali aj aspekty pripomínajúce komunikačné systémy iných živočíchov vrátane ľudského jazyka, uvádza nová štúdia.

14:42

Filipínsky poradca pre národnú bezpečnosť Eduardo Aňo v piatok navrhol vyhostenie čínskych diplomatov z krajiny za údajné odpočúvanie konverzácie filipínskeho admirála v čase eskalácie sporu v Juhočínskom mori.

14:40

Viac než 100.000 ľudí utieklo za uplynulých päť dní z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uviedol v piatok Detský fond OSN (UNICEF).

14:38

Agentúra pre námorné obchodné operácie Spojeného kráľovstva (UKMTO) v piatok uviedla, že obdržala správu o neúspešnom pokuse o únos lode približne 360 km východne od jemenského prístavného mesta Aden.

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali