Bratislava a iné svetové metropoly oslavovali príchod roku 2013 rôzne

Bratislava a iné svetové metropoly oslavovali príchod roku 2013 rôzne
Na snímke novoročný ohňostroj nad Bratislavským hradom 1. januára 2013

Bratislava 1. januára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Bratislavký ohňostroj odpaľovali z hradu

Viac ako štvrťhodinový ohňostroj aj vo farbách slovanskej trikolóry oznamoval koniec starého a začiatok nového roka v hlavnom meste. Okrem toho pripomínal 20 rokov od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Toto výročie bolo aj dôvodom, prečo ohňostroj neodpaľovali z hladiny Dunaja ako po minulé roky, ale z Bratislavského hradu.

Reklama

Ohňostroj sa z hradu začal ukazovať už pred polnocou. Konkurovali mu menšie vytvorené zábavnou pyrotechnikou, ktorú si ľudia priniesli so sebou do centra. Z Rybného námestia sledovali silvestrovský ohňostroj stovky ľudí, ďalší boli na bratislavských mostoch, v centre, či na pravom brehu Dunaja. Viditeľnosť bola bezproblémová, napriek tomu, že počas dňa časť Bratislavy zahalila hmla.

Večerná atmosféra na Hlavnom námestí Starého mesta v Bratislave na Silvestra v pondelok 31. decembra 2012

Silvestrovský program pokračoval po polnoci na Hlavnom námestí koncertom skupiny Polemic. Približne o 02.30 h, kedy sa oficiálny program skončil, už bolo námestie prázdne.

Reklama

 

Berlín oslavoval jedenásť minútovým ohňostrojom

Jedenásťminútovým ohňostrojom a vystúpením skupiny Pet Shop Boys, ktoré v okolí Brandenburskej brány sledoval asi milión ľudí, vstúpilo do nového roku 2013 nemecké hlavné mesto Berlín.

Ulice vedúce k Brandenburskej bráne boli naplnené na prasknutie. Medzi Brandenburskou bránou a Víťazným stĺpom (Siegessäule) bola totiž aj tento rok zriadená dvojkilometrová “párty zóna”.

Tisíce ľudí sa na nej pokúšali prekonať svetový rekord v tanci inšpirovanom juhokórejským raperom Psy, ale vzhľadom na preplnený tanečný “parket” to bolo zložité, napísala agentúra DPA. V novembri tancovalo štýlom pripomínajúcim jazdu na koni 20.000 ľudí pod Eiffelovou vežou.

Reklama

x x x

Francúzsky prezident Francois Hollande pózuje počas nahrávania Novoročného prejavu v Elzyzejskom paláci v Paríži 31. decembra 2012

Paríž – Bez petárd a ohňostrojov vítali o polnoci rok 2013 v Paríži. Pyrotechnika je vo francúzskom hlavnom meste zakázaná už niekoľko rokov, tentoraz sa z bezpečnostných dôvodov nekonal ani veľký ohňostroj na Eiffelovej veži. Napriek tomu a tiež nepríjemnému daždivému počasiu prišli do centra mesta privítať nový rok tisíce ľudí. Keďže počas silvestrovskej noci výtržníci v Paríži, Marseille a Štrasburgu každoročne podpaľujú autá, ministerstvo vnútra poslalo do ulíc tentoraz 53.000 policajtov.

x x x

Londýn – Najväčšie silvestrovské oslavy sa vo Veľkej Británie konali v škótskom Edinburghu a v Londýne. V britskej metropole viac ako štvrť milióna ľudí obdivovalo ohňostroj nad riekou Temža. V Edinburghu sa tradičné silvestrovské oslavy nazývané Hogmanay začali v nedeľu fakľovým sprievodom a uskutoční sa aj popový koncert. Oslavy však v niektorých oblastiach Britských ostrovov pokazili povodne, ktoré obyvateľov trápia od 19. decembra. Momentálne stále platí viac ako 90 protipovodňových varovaní a asi 192 výstrah pred povodňami v Anglicku a Walese a 23 varovaní a deväť výstrah v Škótsku, informovala BBC.

x x x

Reklama

Praha – Centrum Prahy v pondelok večer zaplavili tisíce ľudí z tuzemska aj zo zahraničia. Na Václavskom námestí od 23.00 h začali oblohu osvetľovať ohňostroje a po polnoci sa jednotlivé salvy zliali do mohutnej steny hluku, opísali situáciu v českej metropole servery novinky.cz a iDNES.cz.

Okolo odpadkových košov sa začali kopiť hromady fliaš od alkoholu. Niektorí predajcovia si vo vchodoch svojich prevádzok otvorili pouličný stánkový predaj nápojov, predovšetkým tvrdého alkoholu a sektu.

Policajti však zatiaľ riešili len malé potýčky a vandalizmus. Na niekoľkých miestach podľa policajnej hovorkyne Evy Kropáčovej horeli kontajnery. Jediná pražská záchytka s 15 lôžkami v Nemocnici Na Bulovce sa zaplnila už po 22. hodine, inokedy sa tak stáva až po polnoci.

x x x

Viedeň – Okolo 590.000 ľudí prišlo osláviť príchod nového roka podľa agentúry APA na tzv. silvestrovský chodník vo Viedni. Tamojší program sa začal už v pondelok o 14.00 h a potrvá až do druhej hodiny ráno. Zatiaľ neboli zaznamenané žiadne významné incidenty. Silvestrovský chodník sa stal paradoxne najpokojnejším miestom v rakúskej metropole, pretože na ňom bolo s výnimkou oficiálneho ohňostroja zakázané odpaľovať pyrotechniku.

x x x

Ohňostroj počas osláv príchodu Nového roku na Červenom námestí v Moskve

Moskva – Masové oslavy príchodu nového roku sa tradične konali na Červenom námestí v Moskve. O polnoci miestneho času (21.00 h SEČ) sa pri teplote mínus osem stupňov rozozneli zvony na Spaského veži v Kremli a oblohu ožiarilo množstvo ohňostrojov. Počas dňa v Moskve husto snežilo, ale situácia sa do polnoci upokojila.

x x x

V emiráte Dubaj zahalil ohňostroj do červeného svetla momentálne najvyššiu budovu na svete, 828-metrový mrakodrap Burdž Chalífa. V Afganistane oslavovali Silvestra vojaci misie ISAF, no keďže musia byť stále v strehu, mali pri sebe i zbrane.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali