Diskusia o potratoch v RTVS pod paľbou liberálov. Palko reaguje na dezinformácie o relácii Do kríža

Diskusia o potratoch v RTVS pod paľbou liberálov. Palko reaguje na dezinformácie o relácii Do kríža

Bratislava 25. mája 2020 (HSP/Foto: Facebook)

 

RTVS odvysiela minulý týždeň časť diskusnej relácie Do kríža, ktorej hostia Vladimír Palko a Martin Poliačik diskutovali o ochrane života nenarodených detí a o potratoch (odvysielaný diel bol natáčaný minulý rok v septembri). V ostatných dňoch sa ale objavili vo viacerých médiách a na sociálnych sietiach útoky na túto diskusnú reláciu a jedného z jej moderátorov, Jaroslava Danišku, a to v súvislosti s diskutovanou témou o umelom ukončení tehotenstva, ale aj s okolnosťami financovania tejto relácie. Vladimír Palko spolu s Františkom Mikloškom sa preto v tejto súvislosti rozhodli vydať spoločné vyhlásenie

Logo relácie do kríža

Vo vyhlásení uvádzajú, že sú za transparentné financovanie všetkých programov vysielaných verejnoprávnymi médiami. Útoky proti relácii Do kríža“, argumentujúce financovaním, však podľa nich neboli založené na faktoch, ale boli len neoverenými dohadmi, ktoré mal moderátor Daniška verejne vyvrátiť, keď uviedol, že „sumy znesú porovnanie s inými reláciami“ a že cena pilotnej relácie bola vyššia len kvôli jednorazovým nákladom.

Reklama

„Takéto metódy kampane proti nepohodlnej relácii považujeme za nebezpečné, lebo sú založené na zverejnení dezinformácie, ktorá je schopná, keďže bola predložená ako prvá, poškodiť povesť relácie a jej tvorcov,“ vysvetľujú Palko a Mikloško.

Vo vyhlásení ďalej uviedli, že so znepokojením vnímajú, ako kritici relácie tvrdia, že témy ako ochrana života do verejnoprávneho média nepatria.

Reklama

„Treba si uvedomiť, že téma ochrany nenarodeného ľudského života je celosvetovo vnímaná už desaťročia veľmi intenzívne ako dôležitá téma, o ktorej je potrebná diskusia. Tiež zdôrazňujeme, že zástancovia zákazu umelého prerušenia tehotenstva nikoho nesúdia, ale bránia základné ľudské právo nenarodeného človeka na život. V tom je ich postoj , a to aj v sekulárnej spoločnosti, naprosto legitímny.“

Relácia podľa ich názoru priniesla do slovenskej verejnej diskusie témy a názory, ktorým verejno-právne médiá v minulosti nedávali primeraný priestor, hoci tieto názory zdieľa veľká skupina našich občanov, a preto útoky voči nej podľa nich spochybňujú slobodnú verejnú diskusiu.

V závere Mikloško s Palkom vyjadrili solidaritu redaktorovi Jaroslavovi Daniškovi a všetkým tvorcom relácie Do kríža.

 

Ochrana nenarodeného dieťaťa je prezentovaná ako útok na liberálnu demokraciu

Reklama

Medzitým Zora Jaurová z PS, ktorá reláciu napadla kvôli tomu, že sa jej nepozdávalo financovanie ale ani forma, v nedeľu na sociálnej sieti informovala, že spolu s ďalším členkami PS podali podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu.

Podľa ich názoru mala totiž relácia veľmi ďaleko od zmysluplnej diskusie, ale aj od akejkoľvek profesionality, či verejnoprávnych štandardov.

Sme presvedčené, že odvysielaním relácie RTVS vo viacerých aspektoch porušila Zákon o vysielaní a retransmisii a tiež Zákon o RTVS a to najmä tým, že nedokázala zabezpečiť všestrannosť informácií a názorovú pluralitu, ale tiež objektívnosť a nestrannosť politicko-publicistického formátu, navyše sa v nej účinkujúci opakovane dopustili zásahu do ľudskej dôstojnosti vedomým znevažovaním žien, či politického oponenta. Preto sme dnes podali v tejto súvislosti podnet na RVR,“ uvádzajú.

Dodávajú, že konfrontácia rôznych názorov v RTVS by mala byť snahou o zvyšovanie konsenzu a nie bičovaním emócií dvoch názorových skupín, či zarputilým dokazovaním jedinej pravdy, ako sa to podľa nich udialo v spomínanej relácii odvysielanej minulý týždeň.

Téma sprísňovania interrupcií je totiž, podobne ako mnohé iné politické agendy, veľakrát len zámienkou na útok na základný rámec ľudských práv rôznych skupín obyvateľstva a spochybňovanie liberálnej demokracie a jej inštitútov. A verejnoprávna televízia by takýmto snahám nemala dávať priestor,“píše sa ďalej v statuse Zory Jaurovej.

Reklama

V závere ešte dodala, že okrem RVR pripravujú aj podanie sťažnosti na Radu RTVS a podnet príslušnému parlamentnému výboru.

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali