Čarnogurský st.: “ELA je orgánom Európskej únie a Rusko v nej nie je zastúpené, no mala by rozhodovať o ruskej vakcíne. EÚ je v podstate protiruský subjekt”

Čarnogurský st.: “ELA je orgánom Európskej únie a Rusko v nej nie je zastúpené, no mala by rozhodovať o ruskej vakcíne. EÚ je v podstate protiruský subjekt”

Bratislava 22. februára 2021 (HSP/Foto:SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Expolitik a predseda Slovensko-ruskej spoločnosti JUDr. Ján Čarnogurský vymenoval argumenty, prečo by Rusi mali resp. nemali zaregistrovať jednu zo svojich vakcín proti koronavírusu – Sputnik V – v orgánoch Európskej únie

Na snímke Ján Čarnogurský st.

Čarnogurský st. na úvod pripomína, že odporcovia ruskej očkovacej látky, najmä podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí), no vo všeobecnosti všetci slniečkári najskôr tvrdili, že vakcína je ruská geopolitická zbraň, ale keď zistili, že verejnosť prijíma tento argument zle, prepli a začali tvrdiť, že nebudú proti Sputniku, keď ho zaregistruje Európska lieková agentúra (ELA).

Reklama

“Niektorí priam vyzývali Ruskú federáciu, aby prihlásila Sputnik na registráciu v ELA, keďže Rusko vakcínu doteraz na registráciu v Európe ani neprihlásilo,” skonštatoval bývalý predseda vlády Ján Čarnogurský.

 

Reklama
Prečo áno

Podľa jeho názoru existuje niekoľko argumentov, prečo by Rusko vakcínu malo registrovať aj v centrálnej inštitúcii EÚ. “Vakcína proti covidu je znakom vyspelosti vedy a osobitne medicíny výrobcu. Registrácia na ELA by otvorila – viac alebo menej – pre výrobcu vyspelý trh Európskej únie. Vyjadrené západným jazykom, akcie výrobcu by strmo stúpli.”

“Argument o kvalite ruského spotrebného tovaru: ruskí historici už dávno zaregistrovali, že Rusi vedia vyrobiť dobré zbrane (a lieky), ale nevedia vyrobiť spotrebný tovar najvyššej úrovne. To je však širšia téma,” myslí si šéf Slovensko-ruskej spoločnosti.

 

Prečo nie

Z pohľadu Čarnogurského st. však prevyšujú argumenty proti registrácii. “Argumentov proti je viac. Európska lieková agentúra je orgánom Európskej únie. Rusko v nej nie je zastúpené, ale mala by rozhodovať o ruskom lieku. EÚ je v podstate protiruský subjekt.”

Podotýka, že únia proti Rusku vyhlásila sankcie a každých šesť mesiacov ich predlžuje a obyčajne aj rozširuje. “Hlavné európske médiá píšu priam iracionálne proti Rusku. Kto sa v Nemecku vyjadrí verejne čo aj len relatívne priaznivo o Rusku, označia ho za „Putinversteher“, toho, ktorý chápe Putina a je s ním vo verejnosti koniec. Uplatnia na neho cancel culture, taktiku umlčania a to znamená akoby zmizol. V oficiálnych médiách sa neobjaví.”

Reklama

“Pripomeňme si, ako postupujú medzinárodné športové orgány, v ktorých má Európa väčšinu, proti ruským športovcom. Na základe výpovedí jedného ruského prebehlíka niektorí ruskí športovci nemôžu vystupovať na medzinárodných pretekoch vôbec (napr. brat Anastázie Kuzminovej), iní nie pod zástavou svojej krajiny.”

Keby Rusko požiadalo ELA o registráciu svojej vakcíny, bolo by to podľa Čarnogurského st. sústo pre západných rusofóbov. “Médiá by boli informované o postupe prieskumu ruskej vakcíny a vopred by vyniesli rozhodnutie, že vakcínu nemožno registrovať.” Niečo podobné ako sú naše slniečkárske médiá informované o priebehu vyšetrovania niektorých trestných obvinení.”

“Západ už dávnejšie označil Sputnik za ruskú geopolitickú zbraň a nemusí od takého označenia ustúpiť. Spomeňme si ako iracionálne vystupuje Západ voči plynovodu Severný prúd 2. Aj západné firmy už vložili do neho miliardy euro, ale nie je isté, či v závere neodstúpia od dokončenia z politických dôvodov. Západ ako celok už odstúpil od logiky a od čistých pravidiel šetrenia a vynášania rozhodnutia.”

Ján Čarnogurský píše, že pre Západ je Rusko jednoducho nepriateľ, ktorého treba ničiť, kde sa len dá. “Rusko sa nemôže spoliehať, že šetrenie o registrácii Sputniku by prebiehalo len podľa odborných kritérií. Keby ELA vyniesla nečestné rozhodnutie proti Sputniku, aké by to bolo terno pre celý Západ. Aj naša Remišová by povedala: veď ja by som bola za Sputnik, ale vidíte, ELA ho odmietla registrovať.”

 

Reklama
Vzťahy Slovenska a Ruska

Expremiér Čarnogurský tvrdí, že Rusko postupuje voči Slovensku v tejto veci viac než ústretovo. “Podľa informácie premiéra Matoviča, ruský minister prisľúbil Slovensku 160 000 vakcín. O toľko by musel ukrátiť ruský vnútorný trh.”

“Pritom Slovensko hlasuje za všetky sankcie proti Rusku. Naša Barteková ako členka Medzinárodného olympijského výboru hlasuje za všetky sankcie voči ruským športovcom. Ale Rusko asi berie do úvahy, že sme slovanská krajina, že v prieskumoch verejnej mienky vychádza Rusko priaznivejšie ako napríklad Spojené štáty, že sa bránime budovaniu protiruských základní na našom území.”

Uviedol, že Rusko nepotrebuje dodávať Sputnik do Európy, okrem dôvodov uvedených vyššie. “Vakcínu už do zahraničia dodáva, počet krajín sa šplhá do tridsiatky, počet ich obyvateľov ďaleko prekročil počet obyvateľov EÚ. Sputnik je registrovaný v Rusku. Rusko si môže povedať: chcete Sputnik? Nech sa páči, za základe našej registrácie. Predsa krajina, ktorá dokáže vyrobiť vakcínu kvalít Sputnika, musí mať aj registračný postup na podobne vysokej úrovni. Nechcete Sputnik na základe našej registrácie? Je to váš problém. Spotrebiteľov máme aj doma.”

“Sputnik V je dobrá vakcína. Naša vláda, minister zdravotníctva, majú právnu možnosť vakcínu z Ruska dostať, kúpiť (lacnejšie než západné). Len k tomu potrebujú trochu odvahy,” myslí si  JUDr. Ján Čarnogurský.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali