Bude pád egyptského lietadla začiatkom novej vlny arabskej jari?

Bude pád egyptského lietadla začiatkom novej vlny arabskej jari?

Káhira 20. mája 2016 (HSP/rusvesna.ru/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

V dnešných dňoch otriasla svetom letecká katastrofa egyptského lietadla, ktoré sa zrútilo na linke Paríž – Káhira. Tejto katastrofe a vysvetleniu hlbších súvislostí sa venovali ruskí novinári Konstantin Zelenov a Eduard Česnokov. Obaja publikovali zaujímavý materiál o tom, čo môže so sebou priniesť najnovší pád egyptského lietadla. Záujemci si môžu ich materiál v plnom znení prečítať tu

Na snímke lietadlo Airbus A330-300 leteckej spoločnosti EgyptAir
Na snímke lietadlo Airbus A330-300 leteckej spoločnosti EgyptAir

Po páde egyptského lietadla, ktoré letelo z Francúzska do Egypta sa objavilo množstvo dohadov, ktoré sa postupne upresňujú a kategorizujú. Je zaujímavé, že k nehodám egyptských lietadiel prichádza vždy vtedy, keď sa už zdá, že egyptské úrady a bezpečnostné služby začali zvládať situáciu a znovu sa objavuje možnosť návratu turistov na egyptské pláže pri Červenom mori a známe turistické destinácie.

Reklama

Podobných scenárov s útokom na egyptské lietadlá sa uskutočnilo viacero. Mediálne známy teroristický útok a pád ruského lietadla v Egypte minulý rok, ktorý zastavil prílev ruských turistov do Egypta, egyptský pasažier z Káhiry, ktorý uniesol egyptské lietadlo a bezpečnostným orgánom sa vzdal až na Cypre, sú najmarkantnejšími prejavmi súvisiacimi s bezpečnostnou krízou v Egypte.

Pripomeňme si ale, že Egypt je závislý od turistického ruchu. Podľa mienky viacerých odborníkov cieľom týchto útokov je vystrašiť turistov a odradiť ich od návštevy Egypta. Strata financií z turistického ruchu, ktoré podľa odhadov tvoria až 50% egyptských finančných zdrojov, môže viesť k vnútorným problémom a radikalizácii pomerov aj v Egypte a následnej destabilizácii, ktorá môže mať podobné rozmery ako destabilizácia v Sýrii, Iraku či Lýbii.

Reklama

Je viacero adeptov, ktorí môžu mať záujem na destabilizácii Egypta. Svoj vlastný záujem na ovplyvňovaní vývoja v Egypte môže mať Turecko, Saudská Arábia, Katar, ISIL, Irán, Rusko, Izrael, Čína, USA. Ak by sme mali rozdeliť tieto štáty podľa toho, aké ciele sledujú a čo ich spája, objavia sa nám tieto základné tábory: USA, Turecko, Saudská Arábia, Katar (Saudská Arábia a Katar ale medzi sebou majú silné rozpory), – ISIL – Izrael – Rusko, Čína, Irán Tieto zoskupenia veľmi pružne reagujú na politické a bezpečnostné zmeny, pričom sa nevylučuje spolupráca každého s každým.

Čo sa týka záujmu na destabilizácii Egypta zo strany ISIL, členovia ISILU sa už dávno chcú výraznejšie etablovať v Egypte a dostať ho pod svoj vplyv a postupne ho začleniť do svojho Kalifátu, ktorý by zahŕňal pás moslimských krajín severnej Afriky a Ázie.

A keďže s jedlom rastie chuť a Brusel s mnohými európskymi lídrami sa chová nepríčetne, možno ISIL zvažuje aj možnosť, že súčasťou tohto kalifátu sa stanú aj niektoré európske krajiny.

Izrael má momentálne náročnú pozíciu. Jej vysvetlenie však presahuje možnosti tohto článku, takže zjednodušene povedané, podpora USA Izraelu slabne. Vzťahy s Ruskom a Čínou majú tiež svoje úskalia, zdá sa, že Izrael sa musí spoliehať čoraz viac sám na seba. Podčiarkujem ale, že ide o moje veľmi silne zjednodušené tvrdenie a  v politike “nikdy nehovor nikdy”.

Čo sa týka ISIL – pri jeho formovaní zohrali podľa viacerých ruských odborníkov významnú úlohu niektoré štruktúry USA, blízke neoconom. ISIL sa využíva ako zástupná armáda v hybridnej vojne 21. storočia. Ak však prijmeme túto argumentáciu, tak ISIL môžeme považovať za bábku, skutočným bábkovodičom sú neoconi a odborníci tajných služieb USA.

Reklama

Podľa ruských zdrojov sú hlavným záujemcom o destabilizáciu Egypta obligátne USA. Túto tézu pertraktuje ruský bezpečnostný analytik, vystupujúci pod menom El Murid.

Podľa El Murida USA,s nevôľou sledovali pokusy Egypta počas Mubarakovej vlády a uskutočňovať samostatnú politiku, opierajúc sa o pomoc Ruska a Číny. Tieto snahy rástli pomerne s tým, ako sa oslabovali pozície USA vo svete.
Problematické sa ukázali byť aj vzťahy Egypta so Saudskou Arábiou či Katarom, čo tiež narúšalo plány USA.

Neokonzervatívci v USA sa rozhodli odstrániť v roku 2011 sekulárneho egyptského prezidenta Husní Mubaraka, podobne ako sa rozhodli odstrániť sekulárnych vodcov Kaddáfiho, Hussajna či Asada, ktorí udržiavali svoje krajiny v bezpečí a mimo chaosu. Predpokladali, že vďaka rozpútanému chaosu ľahšie dostanú tieto krajiny pod svoj vplyv, prípadne sťažia pozície Rusom a Číňanom vstúpiť úspešne do týchto krajín.

USA skryte podporovali Muslimské bratstvo. Pritom je zrejmé že radikálnu moslimskú opozíciu USA podporovali a podporujú aj v Sýrii, Turecku (Erdogan má úzke kontakty s muslimskými a nacionalistickými náboženskými organizáciami, sám z týchto kruhov pochádza) či Iraku. V Egypte sa však situácia USA aj po odstránení Mubaraka v roku 2011 akosi vymkla z rúk, v roku 2013 sa v Egypte uskutočnil vojenský prevrat a moci sa chopili vojaci.

Novou hlavou Egypta sa stal maršál Abdul Fattah As-Siri. Podobné nebezpečenstvo vojenského prevratu silnie po neúspechoch tureckej armády aj Erdoganovi v Turecku. Keď si potom čitateľ uvedomí, že v Lýbii sa do popredia takisto dostáva vojenská klika, mozaika sa mu začne postupne dopĺňať.

Reklama

USA v rámci teórie riadeného chaosu, zásad hybridnej vojny, destabilizácie Lýbie, Sýrie, prípadne Egypta sledujú cieľ brzdenia Ruska a Číny, vytesňovania ich geopolitických záujmov v regióne ako aj zlepšenie svojej nepríjemnej finančnej situácie pomocou predaja zbraní všetkým zúčastneným exponentom konfliktu. Samozrejmosťou je snaha ovládnuť exploatáciu existujúcich prírodných zdrojov týchto krajín americkýcm kapitálom.

Čitateľ by si mal uvedomiť, že pri sledovaní svojich plánov si USA nezvolia len jednu stranu konfliktu, ale presadzujú svoje záujmy cez všetky skupiny, ktoré sa konfliktu zúčastňujú. To môže svetovú verejnosť samozrejme pliesť, pretože ľudia sú zvyknutí uvažovať bipolárne (dobrý – zlý, svetlý – tmavý, múdry – hlúpy…) a mnohí nechápu dôsledne v praxi metodiku “Rozdeľuj a panuj”.

Momentálne majú USA lepší vplyv na radikálne moslimské kruhy a ich vplyv na vojenské kruhy v uvedených krajinách je o niečo slabší. U Rusov a Číňanov je to naopak. Rusi a Číňania su nepríjemne determinovaní skutočnosťou, že na ich území sa nachádzajú početne silné moslimské komunity, s množstvom prípadných radikálov. Tieto skupiny sa môžu v rámci zásad fungovania zástupnej vojny s určitosťou spoľahnúť na pomoc USA.

Rusom sa síce podarilo uhasiť požiar v Čečensku, situácia je stále napätá na Kaukaze, v Dagestane, Azerbajdžane, Arménsku, sovietskych stredoázijských republikách (Tadžikistan, Uzbekistan, Turkmenistan či Kirgizsko). Ruská rozviedka pracuje dobre a zdá sa, že situáciu má pod kontrolou. Situácia v Spoločenstve Nezávislých štátov si však vyžaduje neustálu kontrolu zo strany ruských tajných služieb a armády. Pripomeňme len, že destabilizácia Ukrajiny sa vykonala zo strany USA rovnakou metodikou ako destabilizácia Sýrie, Lýbie, Iraku a pod.

Na rozdiel od Bruselu, ktorý plní rozkazy Washingtonu a umožňuje nekontrolovateľnú migráciu moslimských imigrantov, čo sa v budúcnosti Európe určite vypomstí (USA vítajú oslabovanie Európy, môžu tak posilniť svoju kontrolu nad Európou) Rusi komunikujú s teroristami rýchlo, účinne, bez sentimentu a dôsledne. Preto je ich pozícia podstatne pevnejšia.

Číňania majú svoje vlastné problémy s moslimskými Ujgurmi, ktorí takisto získavajú pomoc z rôznych “neziskových organizácii” napojených na USA. Kvôli nebezpečenstvu zo strany radikálneho islamu Rusi a Číňania nájdu skôr spoločnú reč so sekulárnymi vojakmi, ako s moslimskými náboženskými lídrami. Preto majú Rusi, Číňania a Irán lepšie vzťahy s armádnymi štruktúrami v uvedených krajinách, zmietaných chaosom. Využívajú pritom aj osobné kontakty, väčšina vojenských veliteľov týchto krajín totiž študovala v mladosti na vojenských školách v bývalom ZSSR.

Zatiaľ situácia vyzerá tak, že vplyv USA v Sýrii, Iraku, Egypte, Lýbii cez rôzne moslimské organizácie slabne. Svoju úlohu pri oslabovaní vplyvu USA zohrala aj úspešná likvidácia veľkého množstva rôznych umiernených a neumiernených teroristov, zo strany Iránu či Ruska.

Či sa USA podarí momentálne úspešne aktivizovať svoj destabilizačný vplyv aj medzi vysokými dôstojníkmi krajín , ležiacich v centre ich záujmu už nezávisí len od nich, ale už aj od Ruska, Číny a Iránu, ktoré sledujú v regióne svoje vlastné záujmy.

Vyzerá to tak, že pád egyptského lietadla môže byť vážnym pokusom destabilizovať Egypt v intenciách vyššie spomenutej teórie riadeného chaosu a hybridnej vojny. Dúfajme, že Rusi a Číňania Egyptu pomôžu a aj tento destabilizačný plán “Impéria Chaosu” sa skončí opätovne neúspechom.

Branislav Krasnovský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali