Bettiol víťazom pretekov Okolo Flámska, Sagan bojoval, ale chýbal v najlepšej desiatke

Bettiol víťazom pretekov Okolo Flámska, Sagan bojoval, ale chýbal v najlepšej desiatke

Oudenaarde 7. apríla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Nečakaným víťazom 103. ročníka monumentálnej klasiky Okolo Flámska sa stal Talian Alberto Bettiol. Dvadsaťpäťročný člen tímu EF Education First dosiahol vôbec prvé víťazstvo profikariéry a hneď na jednom z najväčších podujatí v cyklistickom kalendári. Bettiol dotiahol do konca svoje sólo v záverečných 20 km a v uliciach Oudenaarde mal náskok.14 sekúnd pred Dánom Kasperom Asgreenom a 17 sekúnd pred Nórom Alexandrom Kristoffom, ktorý vyhral šprint skupiny favoritov

Na snímke v strede taliansky cyklista Alberto Bettiol (Education First) oslavuje na pódiu víťazstvo v preteku Okolo Flámska v Oudenaarde

V nej figuroval aj Slovák Peter Sagan, ktorý však napokon nebol v najlepšej desiatke výsledkového poradia a skončil jedenásty.

Reklama

“Neviem, ako sa mi to podarilo. Stále tomu nemôžem uveriť. Je to moje prvé víťazstvo, nechápem,” uviedol Alberto Bettiol v prvom televíznom interview po svojom triumfe na “De Ronde”, ktorého neskôr premohli emócie a poplakal si.

Tradičné preteky so štartom v Antverpách a cieľom v Oudenaarde (270,1 km) ponúkli 17 kategorizovaných stúpaní, pričom tie legendárne Oude Kwaremont a Paterberg pelotón absolvoval trikrát, resp. dvakrát. Na väčšine tzv. bergov cyklistom znepríjemňovali život aj dlažobné kocky.

Reklama

V dlhočiznom úniku dňa sa ocitla štvorica menej známych jazdcov Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis Solution Crédits)., Jesper Asselman (Roompot-Charles), ktorí si utvorili aj 8-minútový náskok. Spolu vydržali udávať tempo pretekov až dovtedy, keď do cieľa zostávalo necelých 80 km. Ešte predtým musel odstúpiť po páde obhajca vlaňajšieho víťazstva Holanďan Niki Terpstra (Direct Énergie), ktorý skončil v nemocnici a neskôr sa ukázalo, že bude chýbať aj o týždeň na ďalšom monumente Paríž-Roubaix. Potom už prišli na rad početné útoky jazdcov zo stále kompaktnej väčšej skupiny, v ktorej boli všetci favoriti s výnimkou spomenutého Tepstru. Aktívny bol najmä Slovinec Matej Mohorič (Bahrain Merida), ale v druhom nájazde na Oude Kwaremont bola stále väčšia skupina pokope. Ešte predtým jeden z favoritov Mathieu van der Poel (Corendon – Circus) neustál mechanický problém a vo vysokej rýchlosti spadol. Potom vymenil bicykel a začal stíhaciu jazdu za najlepšou skupinou.

V prvom stúpaní na Paterberg 53 km pred cieľom.si Peter Sagan skúsene strážil jednu z predných pozícií v pelotóne. Jeho brat Juraj bol v tom čase už s väčšou stratou na najlepších, spoločnosť mu pri prejazde Paterbergom robil aj víťaz spred dvoch rokov Philippe Gilbert (Deceuninck – Quick Step). Potom sa pretekári začali “driapať” na obávaný Koppenberg s maximálnym sklonom 22% a to už bolo vpredu silné trio Kasper Asgreen (Deceuninc – Quick Step), Sepp Vanmarcke (EF Education First) a Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale). Neskôr sa k nim pridal Dylan van Barle (Sky).a pri prejazde Taaienbergom 38 km pred koncom mali k dobru takmer pol minúty. Aktívny bol najmä Van Baarle, Vanmarcke po pár kilometroch začal zaostávať. Na čoraz početnejšie útoky v stíhacej skupine približne 30 km pred cieľom u nedokízal odpovedať Čech Zdeněk Štybar (Deceuninc – Quck Step) a začal zaostávať. Tento tím mal vpredu Luxemburčana Boba Jungelsa, aktivitou hýrili aj Belgičania Greg van Avermaet (CCC) a Wout van Aert (Jumbo-Visma). Sagan si stále držal prehľad a viackrát úspešne “zalepil” medzery, ktoré vznikli po útokoch favoritov. To sa mu už nepodarilo v treťom stúpaní na Oude Kwaremont, kde už vznikla diera medzi ním a najlepšími. Vpredu nasadil k trháku Talian Alberto Bettiol (EF Education First) a utvoril si náskok niekoľkých desiatok metrov.

V poslednom stúpaní dňa na Paterberg na 256. km sa Sagan dokázal vrátiť do 17-člennej skupiny favoritov, ale Bettiol bol stále vpredu o približne 15 sekúnd. V najstrmších pasážach Paterbergu s vyše 20-percentným sklonom zaútočil Mathieu van der Poel, zavesili sa na neho Greg van Avermaet aj majster sveta Alejandro Valverde. Sagan na vrchole Paterbergu zatínal zuby. A hoci mierne zaostal. nakoniec sa dotiahol medzi najlepších, ktorí stíhali Bettiola v zjazde z Paterbergu. Ich snaha však bola márna. Bettiol sa vrútil do záverečných 5 km s náskokom 25 sekúnd a ten už bol dostatočný. Svoje sólo doviedol do úspešného konca a postaral sa o jedenáste talianske víťazstvo na týchto slávnych pretekoch.

Trojnásobný majster sveta Peter Sagan v tomto roku vyhral zatiaľ jediné preteky, keď ešte v januári triumfoval v jednej z etáp na austrálskych pretekoch Tour Down Under. Okrem toho má na konte tri druhé, tri tretie, jedno štvrté a dve piate miesta v pretekoch, kde zväčša útočil na víťazstvo.

 

Reklama

Okolo Flámska – oficiálne výsledky:

Antverpy – Oudenaarde, 270,1 km: 1. Alberto Bettiol (Tal.) EF Education First 6:18:49 h, 2. Kasper Asgreen (Dán.) Deceuninck – Quick Step +14 s, 3. Alexander Kristoff (Nór.) UAE-Team Emirates +17, 4. Mathieu van der Poel (Hol.) Corendon Circus, 5. Nils Politt (Nem.) Kaťuša-Alpecin, 6. Michael Mathews (Aus.) Sunweb,… 11. Peter Sagan +17,…115. Juraj Sagan (obaja SR) obaja Bora-Hansgrohe +10:14 min

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali