Banská Bystrica zdolala Nitru 6:2 a teší sa z titulu

Banská Bystrica zdolala Nitru 6:2 a teší sa z titulu

Banská Bystrica 17. apríla 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Hokejisti HC’05 iClinic Banská Bystrica zvíťazili v piatom zápase finále Kaufland play off Tipsport Ligy 2018/2019 a získali tretí titul po sebe. V utorok triumfovali na domácom ľade nad HK Nitra 6:2 a celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy

Na snímke hokejisti Banskej Bystrice

O triumfe v piatom zápase rozhodli presilové hry, Bystričania využili päť, z toho tri v prvej tretine. Nitra za stavu 1:0 ešte dokázala odpovedať vyrovnávajúcim gólom, potom to už bola jasná záležitosť “baranov”. Stretnutie sledovalo 2841 divákov, po prvý raz v sezóne bolo pod Urpínom vypredané. V histórii najvyššej slovenskej súťaže získali tri tituly v sérii iba Košice v rokoch 2009, 2010 a 2011.

Reklama

Banská Bystrica si ako víťaz najvyššej slovenskej súťaže zabezpečil aj miestenku v budúcosezónnej edícii Ligy majstrov.

 

Reklama

HC’05 Banská Bystrica – HK Nitra 6:2 (3:1, 2:1, 1:0)

Góly: 7. Selleck (K. Sloboda, Bartánus), 16. Faille (Marshall, Higgs), 19. Lunter, 23. Šoltés (Nemčík, Ďatelinka), 30. Asselin (Faille, Higgs), 44. Bartánus (Lunter, Southorn) – 8. Buček (Bortňák, Versteeg), 32. Šiška (Kerbashian, Scheidl). Rozhodovali: Baluška, Stano – Výleta, Šefčík, vylúčení: 7:9 na 2 min, presilovky: 5:1, oslabenia: 0:0, 2841 divákov (vypredané).

/konečný stav série: 4:1/

Nitra: Šimboch (23. Hanuljak) – McCormack, Mezei, Morrison, Korím, Versteeg, Rais, Štefanka – Kerbashian, Šiška, Scheidl – Hrušík, Slovák, Fominych – Lantoši, Bortňák, Buček – Hvizdoš, Čaládi, Pätoprstý – Sloboda

Banská Bystrica: Williams – Marshall, Mihálik, K. Sloboda, Southorn, Ďatelinka, Nemčík, Biro – Asselin, Faille, Selleck – Bartánus, Higgs, Lunter – Lamper, Šťastný, Šoltés – Matoušek, Češík, Koper – Surový

Reklama

 

Na prvú vážnejšiu šancu čakali diváci šesť minút. Prišla v presilovke domácich a plné tribúny na štadióne v Banskej Bystrici po prvý raz oslavovali gól. Sloboda v presilovej hre vystrelil švihom od modrej čiary, puk za Šimbocha napokon jemný tečom dopravil Selleck. Radosť “baranov” však trvala iba 41 sekúnd. Buček dobre zareagoval na puk pred bránkoviskom a poslal ho do horného rohu – 1:1. Nitra potom hrala štvorminútovú presilovku a mohla streliť druhý gól. Od modrej čiary strieľal nebezpečne Lantoši, neskôr Scheidl len “lízol” strieľanú prihrávku Kerbashiana. V 16. minúte sa k slovu dostal najproduktívnejší hráč súťaže Faille, z pravej strany strelou švihom vrátil Bystrici vedenie. Bolo to opäť v početnej výhode a domáci napokon využili aj tretiu. Lunterova strela sa odrazila do bránky od McCormacka a zverenci Dana Cemana viedli už o dva góly. Pri všetkých troch presilovkových góloch domácich sedel na trestnej lavici Juraj Šiška.

Domácim vyšiel výborne úvod druhého dejstva. Nemčík po dvoch minútach nahodil puk do pásma o mantinel, ten sa odrazil smerom k bránke a Šoltés bol pri ňom skôr ako brankár Nitry – 4:1. Bystričania boli na koni, ďalší gól nedopustil po strele Asselina efektným zákrokom Hanuljak, ktorý vystriedal Šimbocha. V minúte už nestačil na biliardovú kombináciu v presilovke so zakončením Asselina a Bystričania viedli už 5:1. V 32. minúte vykresal nádej pre Nitru gólovou strelou Šiška, ale hokejisti spod Urpína mali aj naďalej viac z hry a s ľahkosťou kombinovali.

V tretej časti hry sa už hralo podľa nôt staronového majstra. Bystričania hrali bezchybne v defenzíve a čakali na svoje príležitosti. V 44. minúte využili v poradí piatu presilovku po góle Bartánusa. Nitrania ešte chceli výsledok aspoň prikrášliť, skvelú príležitosť mali v dvojnásobnej početnej výhode, ale brankár Williams puk za chrbát nepustil a jeho spoluhráči si už triumf nenechali vziať. Po zápase vypukli priamo na ľade majstrovské oslavy, kapitán Tomáš Surový si z rúk predsedu spoločnosti Pro-Hokej Richarda Lintnera prebral pohár Vladimíra Dzurillu.

Na snímke zľava predseda spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner a kapitán Banskej Bystrice Tomáš Surový s majstrovskou trofejou

Reakcie po zápase

Reklama

 

Dan Ceman, tréner B. Bystrice: “Boli sme v tomto zápase lepší vo využívaní presiloviek, vďaka nim sme si vybudovali rozhodujúci náskok. Je to neskutočné. Veľmi si tento titul ceníme. Bola to dlhá sezóna, náročná, hráči sa museli vyrovnávať so zraneniami, zaslúžia si uznanie. Ukázali charakter v play off i finálovej sérii.”

Tomáš Surový, kapitán B. Bystrice: “Sme veľmi radi, že sa nám tento rok podarilo opäť vyhrať ligu. Je to niečo úžasné, že máme tri tituly po sebe. Je to výsledok každodennej práce klubu za uplynulé roky. Sila v mužstve bola obrovská, pritom súperi boli húževnatí a výborní.”

Éric Faille, útočník B. Bystrice: “Neopísateľné pocity, rovnaké ako vlani pri mojom prvom titule s Bystricou. Minulý rok sme chceli získať trofej v domácom prostredí, podarilo sa to až tento rok. Vyhrali sme titul, lebo sme boli konzistentní, držali sme spolu, to bola naša najsilnejšia zbraň.”

Ivan Droppa, asistent trénera Banskej Bystrice: “Zápas rozhodli naše presilovky. V takomto dôležitom zápase dať 5 gólov z presilovky to je fantázia. Ale my sme hrali v početnej výhode najlepšie aj v základnej časti. Dnes sme v pravý čas zlepšili efektivitu. Chceli sme to ukončiť už v Nitre, ale bol to ťažký a zdatný súper. Tento titul je zásluha kolektívu, každý makal naplno.”

Martin Nemčík, obranca Banskej Bystrice: “To sa nedá ani slovami opísať. Je to nádhera. Boli sme skvelá partia, Kanaďania a Slováci sa skvele dopĺňali.”

Patrik Lamper, útočník Banskej Bystrice: “Rozhodli naše presilovky a to, že sme ubránili oslabenie 5 na 3. Iba tím vyhráva tituly a my sme ho mali výborný. To rozhodlo. My sme chceli ukončiť sériu dnes, urobili sme pre to maximum.”

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: “Hráčom som zdôraznil, že v tomto play off sa im podarilo vyradiť dvoch adeptov na titul. Duklu Trenčín, ktorá mala po vlaňajšom finále tie najväčšie ambície, a tiež veľmi silný Zvolen. Vo finále sme už nemali šťavu, ale z nášho pohľadu sme určite vyťažili maximum.”

Samuel Buček, útočník Nitry: “Sú to mizerné pocity. Strašne to mrzí. Snažil som sa v každom zápase vydať maximum. Veľmi sme chceli vyhrať titul pre Nitru, je to hokejové mesto, sú v ňom najlepší fanúšikovia, zaslúžili by si titul. Na viac sme ale nemali, chýbali nám sily. Bohužiaľ, nič sa nedá robiť, môžeme sa iba snažiť zobrať z toho pozitíva. Som rád, že som získal Zlatú korčuľu, ale radšej by som ju vymenil za titul.”

Branislav Mezei, kapitán Nitry: “Dali sme do toho všetko, ale vyhrali štyri zápasy a my len jeden, to rozhodlo, sú majstri. Mali sme dve ťažké série s Trenčínom a Zvolenom a potom prišli nejaké straty. Ale nevyhovárali sme sa, chceli sme ísť do tejto série s tým, že každý zápas udržíme nejako tesne. Škoda, že nám ušiel ten prvý, doma sme potom jeden vyhrali, dodalo nám to trochu energie. No dnes bolo vidieť, že nám došli sily a bolo tam dosť vylúčení, dali nejaké zlepené góly a to na psychike nepridalo. Teraz im už len môžeme pogratulovať.”

Reklama

Róbert Lantoši, útočník Nitry: “Teraz sa to hodnotí veľmi ťažko. Mrzí nás to kvôli fanúšikom, že sme im to opäť nedoniesli domov, aby tým mohli žiť. Myslím si, že to bola dobrá séria, navyše sme v nedeľu ukončili jednu negatívnu s Bystricou, keď sme doma vyhrali.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali