1989 – malá anketa o nežnej revolúcii a živote v socializme. Ako si bývalý režim pamätáte vy?

1989 – malá anketa o nežnej revolúcii a živote v socializme. Ako si bývalý režim pamätáte vy?

Bratislava 17. novembra 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Objektívne porovnať dobu pred rokom 1989 a po ňom je veľmi ťažké. Každý z nás sa narodil na inom mieste, v inom čase, do inej rodiny a dá sa povedať, že okolie z neho vyformovalo unikátneho jedinca už len možnosťami zdravotníctva, školstva a zamestnania. Na viac, a to si málokto uvedomuje, minulý aj súčasný režim sa menili a menia v čase celkom výrazne. Päťdesiate roky boli o niečom úplne inom, než tie osemdesiate

Na archívnej snímke bývalý prezident Československej socialistickej republiky Gustáv Husák

Porovnať je možné skôr desaťročia, než režimy a porovnávať by mali predovšetkým ľudia, ktorí v danom čase žili. To je aj hlavný problém skresleného pohľadu dneška, minulý so súčasným režimom porovnávajú jedinci, ktorí o ňom iba počuli a robia tak navyše z pohodlného prostredia bratislavských kaviarní. Títo jedinci nemajú úprimný záujem poznať život bežného Slováka, práve naopak, uzatvárajú sa do svojich sociálnych bublín. Na viac robia tak povediac klasickú chybu, nedokážu si totiž uvedomiť, že pred 30 rokmi boli mnohé dnešné technológie podstatne menej rozšírené a primitívnejšie a to nielen u nás, ale na celom svete. Tento nedostatok ešte viac skresľuje ich vnímanie.

Reklama

Každý systém, ktorý nastúpi, vždy najprv očierni ten, ktorý tu bol pred ním. Za posledných len o niečo viac ako 100 rokov naši predkovia zažili tento proces päť krát. Históriu píšu víťazi a proces jej prepisovania začína prakticky od prvého dňa. Niet divu, že dnešní mileniáli majú výrazne skreslené predstavy o “komunizme”, práve naopak, je to plne pochopiteľné.

Aby som sa nezaplietol do domnienok a nespravil rovnakú chybu, oslovil som viacerých ľudí a vybrané názory troch z nich vám teraz ponúknem ako ukážku skúseností z rozličných oblastí Slovenska. Myslím si, že minimálne niektorí z vás sa v nich viac, či menej nájdu.

Reklama

 

Keď vám napadne rok 1989 a vtedajší systém, na čo prvé si spomeniete?

Lola z Piešťan (personalistka):

“Mám pocit, že, keď som začínala pracovať v 1993 zarobila som h***o, presne ako teraz, no teraz sa namakám viac. V 1989 som mala 17 rokov. Bola som na „gympli“. Síce sme na práčku robili dlhšie, ale aj vydržala dlho. Moja kamoška bola v 1989 na výške a hovorila, že sa neučia, štrajkujú, atď. My vlastne tiež. Ale to bolo divné, lebo zrazu nás vyhnali na námestie pochodovať, ani som netušila prečo.

Pamätám si, že v telke sme pozerali prenosy z námestí v Prahe, „Blave“. A ešte tú “stádovitosť”. Ľudia sa tešili, štrngali kľúčmi, presne ako keď na 1. mája chodili s mávatkami v sprievode. To bol prvý extrém. Druhý extrém bol – hurá sloboda.”

Reklama

 

Juraj z Bratislavy (colník):

“Mal som vtedy 18 a žiadnu totalitu som nepociťoval. Ja osobne som mal všetko a rodičia neboli vôbec stranícke kádre. Pád systému bola šikovne zinscenovaná fraška, pripravovaná a riadená z pozadia. So všetkým, čo k tomu patrí, vrátane dezinformácií, protestov, „hýčkaného“ Havla a spol, odovzdania moci a nástupu nových elít ku korytám.”

 

Tania z Prievidze (ekonómka):

Reklama

„Za socializmu išli ľudia do práce vytvárať hodnoty, teraz chodia ako za feudalizmu, zodrať sa, vyšťaviť. Za socializmu bola myšlienka rodiny veľmi dôležitá, bola to hodnota, teraz deti spoločnosti neprinášajú skoro nič, štát im dá možnosť vzdelania a potom odídu do inej krajiny odvádzať dane.

Viete, ťažko mi je klasifikovať, ale človek (akýkoľvek režim by sme v tejto chvíli žili) by mal mať pocit, áno toto je správne, ale kdekoľvek dnes idete, tak si poviete – celé zle.“

 

Aká bola vtedy atmosféra v spoločnosti?

Juraj z Bratislavy (colník):

„Bola súdržná a existovala značná ochota si pomôcť. Nebol problém, že susedia ti prišli do garáže a spravili ste “generálku” auta. Čo sa týka Bratislavy, tak sme tu boli taká veľká rodina. Každý každého poznal, centrum bolo naše, stačilo zablúdiť do zbrojnoša, vždy sme sa tam stretli s kamarátmi. Teraz je centrum úplne “jalové”. Všade sú podivné bradaté “čudá” v legínách, na kolobežkách a s východniarskym akcentom.“

 

Tania z Prievidze (ekonómka):

„Som hrdá na to, že som bola pionierkou, viedli nás k úcte, rešpektu. V sobotu sme išli na zemiakovú brigádu, bola zábava, ľudia chodili na brigády bez reptania (u nás to tak bolo). Cítili ste súdržnosť, spolupatričnosť, pomáhať si bolo normálne, ľudia sa sami ponúkali.“

 

Reklama

Lola z Piešťan (personalistka):

„Podľa mňa ľudia žili súdržnejšie najviac po vojne. Keď sa hrabem v albumoch po dedkovi a babke, vidím samé dobrovoľnícke akcie, kam dedko chodil. Tým, že bol nedostatok všetkého, čo sme ale ako decka nepociťovali, vystačila som si s pár knihami, pár hračkami a hlavne s kamoškami. Chodilo sa zo školy na brigády. Zemiakové, mrkvové, chmeľové, broskyňové, jablkové.“

 

Pokiaľ ide o životnú úroveň, ako by ste ju hodnotili?

Juraj z Bratislavy (colník):

Reklama

„Životná úroveň bola výborná. Školstvo špica, v tých časoch sa na gympel dostali len fest bifloši, čo museli mať samé 1ky. Zdravotníctvo detto, však na každej škole bola zubárka a zadarmo. Samozrejme nebola taká technika ako dnes, ale to ani na západe.“

 

Tania z Prievidze (ekonómka):

“Životná úroveň súvisí podľa mňa s luxusom ráno vstať a mať prácu do 30 min od miesta bydliska (autobusom, či pešo). Bohužiaľ neskutočné vysťahovalectvo napovedá, prečo budeme pracovať najmenej do 70ky. Životná úroveň súvisí teda aj s tým, že moja babka išla do dôchodku v 53 rokoch.

Zdravotníctvo bolo niekde úplne inde ako je dnes, podobne školstvo, budovali sa veci. Priateľ bol nedávno na východnom Slovensku, o tom čo sa tam dnes deje radšej ani nebudem hovoriť.“

Reklama

 

Často krát sa spomínajú potraviny za socializmu…

Lola z Piešťan (personalistka):

“Potraviny? My sme si chovali a pestovali doma. Mali sme sliepky, kačky, zeleninu ovocie zo záhrady. V obchodoch toho moc nebolo. Na mandarínky som stala dlhu radu pred sviatkami. Slabý výber všetkého. Boli však lepšie.”

 

Juraj z Bratislavy (colník):

„Nebol taký výber, ale boli slovenské a podľa vtedajších prísnych noriem by ich dnes označili za bio, len s tým rozdielom, že v Zelovoci nemali papáje a avokády a u mäsiara argentínsky stejk.“

Reklama

 

Čo vám na systéme pred rokom 1989 vyložene vadilo?

Lola z Piešťan (personalistka):

„Čo sa týka školstva, boli tam choré spôsoby. Tolerovali sa učitelia psychopati. Napríklad v 4. triede ZŠ triedna učiteľka búchala spolužiakom hlavy o tabuľu, mlátila ich knihami. Všetci sa jej báli. Choré bolo, že sme ich oslovovali súdruh-súdružka. To mi ozaj nechýba. Bola som iskrička a pionierka, poslušná. To bola tiež blbosť ako mraky. Ako v Kórei. Čo bolo tiež divné, to bola 2 ročná povinná vojenská služba, 2 roky je moc. Proste nás mali za “Ovce”, tak ako teraz.“

 

Tania z Prievidze (ekonómka):

„Česko-slovensko už veľmi nefungovalo. Pozitívne bolo, že sme sa po roku 1989 rozdelili. Bola som proti, ale teraz som vďačná, každý nech si šafári na svojom.“

Reklama

 

Juraj z Bratislavy (colník):

„Nevýhoda bola, že sa nedalo cestovať na západ. Ako dalo sa, len to vyžadovalo veľa vybavovačiek, my sme boli napr. s mamkou 5x v Rakúsku. Média písali to isté, ale boli aj také pre “intoošou”, ako napr. literálne noviny, kde aj kritizovali negatívne javy v spoločnosti a “komančov”, ale my v tom veku sme žiadnu neslobodu nepociťovali, nikto nás nesledoval a vraveli sme si, čo sme chceli, na rozdiel od dneška, keď pomaly zapúšťa korene totalita “liberastov”.

Zažil som na strednej aj SZM, ale nebol som člen, ani ma nijako nenútili. Robili sme si z nich srandu a mali sme ich za hlupákov, v mnohom pripomínali dnešných “slniečkárov”. Kádrové rezervy režimu.”

Toľko k vybraným spomienkam troch rôznych ľudí. Ak zhrniem svoje poznatky a skúsenosti stoviek ľudí, ktorí sa so mnou o ne delia už veľmi dlho, môžem konštatovať aspoň niekoľko záverov.

Súčasný režim začal pekne a sľubne, ľudia boli plní nádeje a očakávaní, s odstupom času však začína vo viacerých ohľadoch pripomínať čoraz viac ten predchádzajúci. Obmedzovaním slobody slova, prístupu k informáciám, presúvaním rozhodovania na nadnárodnú úroveň, falšovaním štatistík, názorov, ktoré sa nevyslovujú, ako aj pretláčaním pofidérnych a slušne povedané problematických ideológií, o ktoré vlastne takmer nik nestojí. Mám na mysli predovšetkým radikálny feminizmus, genderizmus, ekologický terorizmus a bezuzdný globalizmus. Ľudia s historickou skúsenosťou sú veľmi vnímaví na tieto negatívne prejavy.

Pokiaľ ide o často spomínaný ekonomický rozmer, nie je tak jednoduché porovnať pri rozdielnych platoch, cenách, kvalite, štátnych benefitoch a výrazne odlišnej situácií v jednotlivých regiónoch Slovenska, o koľko sa žije ľudom lepšie a či vôbec. Na jednej strane si síce môžu dovoliť kúpiť viac, na druhej strane sa neustále argumentuje nízkou kvalitou, slabými štátnymi benefitmi, ako aj rastúcim zadĺžením. Ak sa aj niekde objaví lepšia ekonomická analýza, tak je okamžite napadnutá a rozobraná “na súčiastky”.

Reklama

Ak chceme nazerať na, dá sa dnes už povedať históriu režimu pred rokom 1989 čo možno najtriezvejšie, bez čiernych, či ružových okuliarov, musíme sa predovšetkým zbaviť predsudkov a indoktrinácie. Je to proces, ale na jeho konci nás čaká bližšie poznanie reality. To najlepšie, čo môžu tí mladší z nás spraviť je vstať od počítača a porozprávať sa úprimne so svojimi vlastnými rodičmi. Následne starými rodičmi, susedmi, rodičmi našich kamarátov, atď. Nepodceňujme spomienky najbližších a nepreceňujme povrchné analýzy mladých liberálov žijúcich vo svojich akváriách.

Do komentárov napíšte vlastné spomienky na bývalý režim a revolučné časy 1989.

Anton Smataník

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali