Projekt zameraný na spoluprácu VŠ a podnikov má pomôcť študentom sa uplatniť

Projekt zameraný na spoluprácu VŠ a podnikov má pomôcť študentom sa uplatniť

Banská Bystrica 2. októbra (TASR) – Pomôcť vysokoškolákom uplatniť sa po štúdiu majú rozvojový projekt Rady študentov vysokých škôl (VŠ) Aktivita Zvyšuje Úspech (AZU) a národný projekt Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti. Cieľom národného je prispôsobiť vysokoškolské vzdelávanie potrebám praxe a posilniť prepojenie VŠ s podnikovou sférou. "V rámci aktivít, ktoré sú o niečo širšie, momentálne rozbiehame kampaň na oslovovanie podnikov a študentov tak, aby sa títo už teraz v októbri – novembri zapojili do praxe," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici Andrej Bederka, odborný garant spolupráce VŠ s podnikmi v rámci národného projektu.

Konferencia sa konala na Univerzite Mateja Bela (UMB), ktorá sa do projektu tiež zapojila. Národný projekt sa zameriava na nadviazanie spolupráce medzi VŠ a podnikovou sférou na celom území SR v siedmich krajoch – Trnavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom. Potrvá do októbra 2015.

Bederka pokračoval, že už v rámci tohto akademického roku pripravia krátkodobé stáže alebo exkurzie 3000 študentov v podnikoch. "A budeme sa usilovať zapojiť čo najväčší počet, momentálne hovoríme o 350-tich študentoch, ktorí pôjdu do praxe v rámci dlhodobých pobytov," priblížil Bederka. Krátkodobé exkurzie zamerané na to, aby sa študent na pár dní oboznámil s podnikom, pripravujú najmä pre prvý stupeň vysokoškolského vzdelávania, teda študentov prvého až tretieho ročníka. Čo sa týka dlhodobých praxí, sú zacielené na starších študentov, ktorí majú teóriu za sebou, teda poslucháčov štvrtých, piatych ročníkov a doktorandov.

Pokiaľ ide o priority, kam študentov posielať a ktorých vybrať, pretože záujem bude zrejme podľa slov Bederku väčší, tie stanovila expertná skupina zložená z podnikov, VŠ aj so zastúpením rezortu školstva. "Najväčší dôraz sa kladie na to, aby bol študent užitočný pre podnik, aby sa v ňom uplatnil a najmä, aby pracoval na téme, ktorá reálne prispeje k zvýšeniu konkurencieschopnosti podniku a k HDP," zdôraznil Bederka.

Reklama

"Pre nás je tento projekt veľmi významný a inšpiratívny, pretože nám pomôže v jednej z najťažších úloh, ktorú máme vo vysokoškolskom vzdelávaní splniť, a to je dostať študentov do praxe a poskytnúť im dobrú praktickú prípravu," konštatovala rektorka UMB Beata Kosová. Ako pokračovala, problémy VŠ v tejto oblasti sú veľké, pretože praktická príprava nie je finančne ani materiálne zabezpečená. "Častokrát sa stáva, že v mnohých odboroch sa VŠ musí prosiť, aby študenti boli prijatí na prax," podotkla rektorka. Podľa nej dúfajú, že spolupráca škôl a podnikov a účasť študentov na praxi pomôžu inovovať študijné programy či robiť zmysluplné diplomové práce pre potreby podnikov.

Riadiaci pracovník projektu AZU Peter Vrábel pokračoval, že ten je implementovaný na všetkých 36-tich školách: "Na šiestich školách sa zriadilo lokálne centrum podpory, kde študentom vo svojom voľnom čase dávame priestor na svoj rozvoj, na prácu s prototypom." Projekt je podľa Vrábela o tom, že študent by sa mal vo voľnom čase venovať odboru, ktorý študuje, mal by sa v ňom zdokonaľovať a prehlbovať si z neho poznatky či vypracovať projekt, ktorý bude prínosom pre jeho budúceho zamestnávateľa či zamestnanie.

Reklama

Národný projekt, ktorý je predstavovaný študentom v týchto dňoch na VŠ, je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie. Oba projekty sú podporované ministerstvom školstva.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali