Niekoľko dní pred voľbami majú prezidentskí kandidáti v rukách nové zbrane

Niekoľko dní pred voľbami majú prezidentskí kandidáti v rukách nové zbrane

Washington 2. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Mary Altaffer, Chuck Burton)

 

Kandidáti na prezidenta Spojených štátov majú necelý týždeň na to, aby presvedčili ešte stále nerozhodnutých voličov, prípadne, aby prinútili tých rozhodnutých zmeniť názor. A možnosti im doslova padajú z neba. Väčšinou ide o osobné a politické škandály, ktoré povedia voličovi len málo o možnom budúcom riadení krajiny

Na kombosnímke sú demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a republikánsky uchádzač o post prezidenta USA Donald Trump
Na kombosnímke sú demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a republikánsky uchádzač o post prezidenta USA Donald Trump

Zdravotné poistenie

Reklama

Zdravotné poistenie je v Spojených štátoch horúcou témou už niekoľko rokov. Prezident Barack Obama má za sebou neľahký boj s republikánmi o zmenu dobrovoľného zdravotného poistenia na povinné. Napokon sa mu to podarilo a takzvaný Obamacare, alebo oficiálne Affordable Care Act, je v praxi.

Nezamestnaným a chudobným pomohol získať zdravotné poistenie, pre tých ostatných ale poistenie zdraželo.

Reklama

Donald Trump systém zdravotného poistenia počas celej kampane ostro kritizoval. Hovorí, že je taký zlý, že sa nedá opraviť, ale ho treba nahradiť úplne novým plánom.

Teraz mu vláda prihrala na smeč. Krátko pred voľbami oznámila, že od budúceho roka poistenie zdražie v priemere o 22 percent. Trump tak má dobrý argument a patrične ho využíva.

“Keď 8. novembra vyhráme a zvolíme si republikánsky Kongres, budeme okamžite schopní zrušiť a nahradiť Obamacare. Musíme to urobiť. Požiadam Kongres o zvolanie mimoriadneho zasadnutia. Bude to pre mňa veľká pocta, a tiež pre vás, pre celú krajinu. Obamacare treba nahradiť. A my to urobíme a urobíme to veľmi, veľmi rýchlo. Je to katastrofa,” povedal v utorok Trump na predvolebnom mítingu v štáte Pensylvánia.

Clintonová sľubuje, že Obamov systém vylepší, úplne ho rušiť podľa nej nie je nutné ani dobré.

 

Reklama

E-maily

Republikánskemu kandidátovi prihral aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý týždeň pred voľbami oznámil, že má nové skutočnosti v prípade e-mailov Hillary Clintonovej. E-maily boli Trumpovou obľúbenou zbraňou počas celej kampane. Teraz je táto zbraň opäť nabitá.

Na sociálnych sieťach aj v utorok každú chvíľu zverejňoval kritiku svojej súperky v súvislosti s mailami. Voličov upozorňoval, že škandál nielen ukazuje, že je skorumpovaná, nezodpovedná a nedá sa jej veriť, ale keby sa stala prezidentkou, nemala byť čas vykonávať svoju funkciu, lebo by musela riešiť tento škandál.

Zatiaľ nie je známe, či e-maily obsahujú niečo zásadné. Clintonová šéfa FBI kritizovala a vyzvala ho, aby zverejnil detaily a ukázal, že v mailoch nie je nič zásadné.

“Američania si zaslúžia okamžite dostať všetky fakty. Som si istá, že nech sú akékoľvek, nezmenia júlové rozhodnutie,” povedala Clintonová, ktorá chce, aby boli detaily zverejnené ešte pred voľbami.

Reklama

V júli FBI po takmer ročnom vyšetrovaní Clintonovej pracovných e-mailov posielaných zo súkromnej adresy vyhlásil, že demokratická kandidátka bola pri zaobchádzaní s tajnými informáciami “veľmi neopatrná”, ale zákon neporušila.

 

Nešťastné prepojenie

FBI našiel e-maily náhodne pri vyšetrovaní síce úplne iného prípadu, avšak prepojeného na Clintonovú. Ide o vyšetrovanie sexuálneho škandálu bývalého demokratického kongresmana Anthonyho Weinera.

Jeho takmer už bývalou manželkou je Huma Abedinová, dlhoročná blízka Clintonovej poradkyňa. Rozvádzajú sa práve pre spomínaný sexuálny škandál.

Kongresman mal ženám, vrátane dievčat, posielať nevhodné maily. Pri prehľadávaní jeho počítača našiel FBI aj maily jeho manželky adresované Clintonovej.

 

Otázky do debaty

Donald Trump minulý mesiac vyhlásil, že jeho súperka vopred poznala otázky prezidentských debát a mala tak v porovnaní s ním výhodu. Kandidáti sa proti sebe postavili v troch televíznych debatách. Otázky boli vždy tajné, poznali ich len moderátori. Trump nezverejnil žiadne dôkazy svojho tvrdenia, teraz prišli samé.

Netýkajú sa ale spomínaných troch debát, ale debát zo začiatku kampane, keď Clintonová bojovala o stranícku nomináciu. Informácie vyplývajú z dôverných e-mailov z prostredia Demokratickej strany, ktoré zverejnila internetová platforma WikiLeaks.

Reklama

Otázky mala Clintonovej tímu posunúť prominentná politická analytička Donna Brazileová. Spravodajská televízia CNN už s ňou ukončila spoluprácu.

 

Bill Clinton

V utorok uzrel svetlo sveta ďalší predvolebný škandál. FBI zverejnil 17 rokov staré dokumenty z vyšetrovania kontroverzného rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Billa Clintona. Ten v posledný deň svojho úradovania v Bielom dome udelil milosť finančníkovi a sponzorovi Demokratickej strany Marcovi Richovi, ktorý čelil obvineniam z finančných zločinov. Všetci sa opäť pýtajú, prečo to FBI zverejnil týždeň pred voľbami.

 

Reklama

Všetky cesty vedú do Moskvy

Vláda vo Washingtone už dávnejšie verejne obvinila Rusko z hackerských útokov na Demokratickú stranu a zo zverejňovania citlivých informácií o kampani.

Demokrati za tým vidia Trumpa, jeho prepojenie na Moskvu a snahu ovplyvniť voľby. Federálny úrad pre vyšetrovanie ale také dôkazy zatiaľ nenašiel.

Vyšetrovanie je vďačnou témou pre médiá aj pre Hillary Clintonovú. Demokratická kandidátka už pred časom nazvala Trumpa bábkou Vladimira Putina.

FBI vyšetruje aktivity bývalého manažéra Trumpovej kampane. Paul Manafort mal v minulosti radiť vtedajšiemu ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a mal sprostredkovať aj dohodu medzi jeho proruskou Stranou regiónov a washingtonskými lobistickými skupinami.

Reklama

FBI však podľa CNN vyšetruje aj ďalšie americké lobistické skupiny a ich napojenie na Rusko, medzi nimi aj Podesta Group. Firmu riadi Tony Podesta, brat Johna Podestu, manažéra Clintonovej kampane.

 

Trump a ženy

Hillary Clintonová sa stále pridržiava aj staršej zbrane, a to Trumpových neslušných vyjadrení o ženách. V utorok si na predvolebný míting na Floride pozvala bývalú Miss Universe Aliciu Machado, ktorú Trump kritizoval a urazil za to, že pribrala. Nazval ju Miss Piggy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali