Bill Gates vyzval k záchrane Európy pred migrantmi

Bill Gates vyzval k záchrane Európy pred migrantmi

Washington 20. júla 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Kamil Zihnioglu)

 

Vynálezca a majiteľ Microsoft Bill Gates sa na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú obrátil s výzvou, aby sa ukončil nekontrolovaný prítok migrantov z tretieho sveta

Čo je Gatesovi do Európy? Podľa všetkého multimiliardára, ktorý sa v posledných rokoch venuje prevažne humanitárnym otázkam, desí práve humanitárna otázka, teda civilizačný charakter budúcej Európy v prípade, že tam bude pokračovať výmena obyvateľstva bez asimilácie alebo aspoň zreteľnej integrácie prichádzajúcich.

Reklama
Na snímke Bill Gates

Nech je to akokoľvek, slová počítačového génia sa v Európe široko posudzujú, Bill Gates vyvoláva u ľudí dôveru. A ak so strachom o budúcnosť kontinentu hovorí: “Európa musí urobiť všetko, aby bolo pre ľudí z Afriky zložitejšie dostať sa na tento kontinent po vyšliapaných cestách,” tak ho poslúchajú.

Štatistika tohto roku ukazuje, že polemika o zmiernení prílevu utečencov bola predčasná. Po šesťmiliardovej platbe tureckému prezidentovi Erdoganovi za nevpustenie sýrskych (a tiež k nim patriacim irackých, afganských a pakistanských) migrantov do Európy sa miera ich prenikania značne zmenšila.

Reklama

A tak líbyjský prúd spoločne s ďalšími štrbinami zo Severnej Afriky do Európy zabezpečuje, že je na kontinente každý týždeň nárast obyvateľstva približne o 15 tisíc ľudí. Prítok týmito trasami sa v porovnaní s minulým rokom len zväčšuje. Na začiatku roka sa hovorilo o desiatke tisíc prisťahovalcov z Afriky každý týždeň, ale nakoniec sa ukázalo, že čísla neľútostne rastú.

Keď pred mesiacom vystupoval pred zástupcami Európskej únie prezident Európskeho parlamentu Antonio Tajani, tak priamo povedal, že milióny utečencov z Afriky hľadajú cesty pre presťahovanie. Vyzval (po niekoľkýkrát, div nie po dvadsiaty) k “rýchlemu rokovaniu”, ale konkrétnych plánov na záchranu Európy sa od neho nikto nedočkal.

Ilustračné foto Foto: Jesus Moron

Bez škodoradosti nemožno nespomenúť to, ako sa krajiny Západu a USA spoločne s arabskými partnermi aktívne zúčastňovali zlikvidovania a rozpadu Líbye. Táto krajina nikdy nebola vzorom medzinárodnej cnosti, ale odlišovala so stabilitou. Obyvatelia Líbye premýšľali o svojom blahobyte u seba doma a nesnažili sa presťahovať do EÚ, hranice a námorné cesty držali pod kontrolou. Teraz sa však Líbya stala hlavným migrantským uzlom medzi Afrikou a Európou.

A tu je potrebné poukázať na priamu súvislosť medzi európskou migračnou krízou a protiruskou politikou EÚ. Nepripravenosť USA a Európy okamžite sa zaoberať rekonštrukciou Líbye je iracionálna politická fóbia, ktorá je v rozpore so životnými záujmami Európy. Je známe, že ešte počas predvolebnej kampane v USA vytvoril generál Flynn podrobný plán na obnovenie Líbye, ktorý mal byť plnený spoločne s Ruskom. Avšak Flynna, sice nie jednoducho, ale poslali do dôchodku hneď po vymenovaní do funkcie Poradcu pre národnú bezpečnosť, a pochovali tak oblasť prác, za ktoré zodpovedal. Všetky plány, ktoré predpokladali spoluprácu s Ruskom, boli pozastavené. Z toho vyplýva, že v dôsledku odmietnutia spoločnej práce s Ruskom ohľadom Líbye stoná Európa kvôli novým vlnám imigrantov.

Je potrebné povedať, že samotné Rusko bolo ešte pred piatimi rokmi považované za krajinu s obrovským množstvom imigrantov. Často sa v tejto súvislosti hovorilo o sociálnych a kultúrnych problémoch. Avšak Rusko vedelo nájsť zlatú strednú cestu medzi pripravenosťou pomáhať susedom a zachovaním svojho spôsobu života. Počet nelegálnych migrantov bol rýchlo znížený. Ruská vláda ukázala v tejto otázke efektivitu, ktorú by jej mohli mnohí Európania závidieť.

Reklama

Nech je to akýkoľvek paradoxom, kľúč k riešeniu problém prítoku imigrantov do Európy nie je len v rukách Ruska, ale je v nich v značnej miere. Iba rýchle ukončenie vojenských aktivít v Sýrii, likvidácia Islamského štátu a tiež rekonštrukcia Sýrie, Líbye a Iraku môžu Európu zachrániť. Druhou vecou je, že to musí chcieť sama Európa. A preto, aby napravila situáciu, musí európska byrokracia pre začiatok urobiť z psychologického hľadiska nemožné, teda priznať nielen trestnosť, ale chybu vo svojom konaní.

Zatiaľ nie je jasné, či to Európa môže urobiť alebo či sa bude ďalej snažiť kupovať susedov vrátane bánd, ktoré kontrolujú líbyjské pobrežie, aby za nich robili všetku špinavú prácu potrebnú na zastavenie migrantov.

Bill Gates hovoril o prvých krokoch pre záchranu hraníc. Tým sa nepochybne musí začať. Ale potom sa musí spoločne s Ruskom utíšiť streľba na Blízkom východe. A to je dnes životným záujmom Európy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali